Prázdniny. Má právo si mě otec vzít na více jak 3 týdny, když nechci?

ajagang
3. únor 2022

Dobrý den, je mi 14 let . prázdniny jsem měla každý rok striktně nalajnované jelikož mám rozvedené rodiče. U taťky jsem byla na 2 týdny a výkend a stačilo mi to. jenomže teď mě tam chce na min.3 týdny . Ale já nechci chci mít o prázdninách čas kdy budu doma, Má právo si mě vzít na více jak 3 týdny když nechci?

petrasipkova1
3. únor 2022

@ajagang on te tam chce i přesto když mu reknes své přání? Ze tam nechceš být v kuse tak dlouho, a navrhnes něco přijatelného pro tebe (třeba ze bys tam t byla týden v červenci, týden v srpnu.)

andelka
4. únor 2022

A proč tě tam chce? Bože,někdy těm dětem taaak ubližujeme, když se o ně zajímáme, chceme s nimi být...
3 týdny v kuse je ale dost. Nešlo by to rozdělit? My jsme taky rozvedení a kluci u otce bývají pravidelně 1 týden v červenci a 2 týdny v srpnu. Prázdniny jsou minimálně 8 týdnů. Že jste spolu dřív byli méně neznamená,že to tak bylo ok a nemůže se to změnit.
Jak často jste spolu během roku? Ono je pro rodiče dost těžké zjistit,že pro dítě začíná být všechno jiné důležitější,a že brzy nebude mít ani to málo kontaktu co doteď měl.

andelka
4. únor 2022

Jinak ale..pokud jste byli zvyklí, že takto to dlouhodobě fungovalo a podle toho sis rozplánovala celé prázdniny (dovolená s mamkou, tábor, prarodiče, kamarádi doma..), tak ti tam pro taťku víc času holt nezbývá. Sedni si s ním a ukaž mu to reálně v diáři (my taky takhle plánujeme týden za týden s diářem v ruce, aby se to rozumně střídalo). Zajímej se i o důvod, proč by tě chtěl mít na delší dobu. Nechoď za ním s tím, že se ti nechce a nikdo tě nedonutí. Jiné rodiče mít nebudeš a chtělo by to nejen pochopení rodičů vůči dětem, ale i naopak. Jsi ve věku, kdy se rodiče dost často těžko smiřují s tím, že dítě už není dítě, ale ani ne dospělý, najednou je všechno jinak a mají strach.
Doufám, že se s rodiči rozumně domluvíš a bude to ok 🙂

petradt1986
4. únor 2022

Ja si myslim, ze rodice by meli přihlížet taky k tomu, ze diteti uz neni 5. Ve 14 chce mit take sve zájmy, kamarady, koupaliště a tak.
(Jsem z rozvedené rodiny). Ale rodice byli v pohode. Kdyz jsem chtela, byla jsem u taty nebo u mamy. Bylo to na domluvě.
Ne ze jsem mela neco nařízeného. (Mluvim o veku 14 let). Pro me to byl konec devitky, nastup na stredni. A ve 14 letech nepotrebuje dite hlídání. Samozřejmě kdyz je zodpovědné a tak. .
Tak ze ti radím sednout si s mamkou i tatkou jestli je to možné a rict jim jak to vidis. Společně. Domluvou.
Myslím, ze nakazat to nijak nejde. Co na to mamka?

andelka
4. únor 2022

@petradt1986 no dneska ve 14 na SŠ nenastupuje snad nikdo, leda by šel do školy dřív. Pořád za něj mají rodiče odpovědnost. Ale jinak jo, donutit už ji nikdo nemůže, už si to musí vykomunikovat sama.

petradt1986
4. únor 2022

@andelka jak to? Ja jsem srpnova, syn take a dcerka cervnova. A konci ve 14 zakladku, nastup v zari na stredni🙂

polakovakl
4. únor 2022

Nikdo nemůže nikoho nutit s ním trávit čas 🙂 Bylo období, kdy jsem k tátovi nejezdili vůbec 🤷‍♀️ . Tak že stačí říct “Ne děkuji, nepřijedu 🙂 “

andelka
4. únor 2022

@petradt1986 já jsem taky v červnu, úplně na konci, byla jsem nejmladší ze třídy vždycky, a ZŠ jsem končila jako čerstvě 15 letá. Dneska bývají spíše odklady, než že by bylo prvňáčkům čerstvě 6 (nebo až v září, říjnu). Ale to je fuk, zásadní je, že musí komunikovat. Právě proto, že jí není 5. Ten vztah a přístup k rodičům se proměňuje.

j.a.n.i
4. únor 2022

@petradt1986 No, nejak mi to nevychází, pokud jako čerstvě sestileta nastupuje do 1. trisy a zakladka je na 9 let, tak končí v 15 jasne, ti prazdninovy tesne pred 15. narozeninami, ale jelikož skolni rok konci az koncem srpna, tak i oni konci v 15.

j.a.n.i
4. únor 2022

@polakovakl A myslis, ze to same muze rict ve 14 i druhemu rodici, dekuju, jwdu pryc, asi tezko....

polakovakl
4. únor 2022

@j.a.n.i no ano může 🤷‍♀️ Záleží na tom, jak je styk soudně upraven, my jsme třeba byli ve výhradní péči matky. Syna mám v péči střídavé. V obou případech ale je možné styk rozšířit nás rámec rozhodnutí soudu, jediné co nejde, je jo omezit. Pokud však už dítě umí projevit svůj názor (což akceptuje soud i OSPOD velmi brzy, z vlastní zkušenosti respektovali přání již pětiletého), nikdo ani soud ho nebude nutit někam jezdit. Na druhou stranu, pokud dítě nebude o styk jevit zájem nějakou delší dobu, je pak možné ho vydědit a tak, ale třeba platit výživné musí i když ho dítě vídat nechce.

camelinka
4. únor 2022

@j.a.n.i Co by ne ☺️ ja sem zarijova a v prvni tride mi do pulky mesice bylo 5 let😄

petradt1986
4. únor 2022

@j.a.n.i mas pravdu i @andelka , jsem vygumovana. Omlouvam se. Bylo mi 14 pri skonceni 9. A v srpnu 15. 🍀

andelka
4. únor 2022

@petradt1986 no vidíš. Se mi to zdálo divný. Člověk by měl mít při nástupu na SŠ aspoň občanku,si myslím.

bassetlady
4. únor 2022

@andelka teď už asi ano, ale když nebyla 9. Třída povinná, tak to šlo. Já jsem si šla pro občanku v prváku na gymplu.

eviicka
4. únor 2022

@bassetlady já šla na střední v čerstvých 14, a k maturitě v 17. Ale to už je dávno 🙂.

@ajagang jinak těžko říct, ideální by bylo se s rodiči domluvit, nevíme, jak daleko od sebe bydlí atd. Jak moc na tebe dají, vyslechnou tě apod. Od určitého věku se při styku k názoru dítěte přihlíží, ale to se pak už řeší přes OSPOD, soudy apod.
14 let je pro mě taková hranice mezi dítětem, které potřebuje dohled a pozornost a mladým člověkem, který si už čas může trochu určovat sám.