Pravidla pro dětské návštěvy na chatě/v domečku. Jak to máte Vy?

9. srp 2020

Jak to mate vy? Mame chatu v chatove oblasti druhym rokem. Starsimu diteti - dceri jsou 4, ma tu poprve kamaradky a nadsena. Lezou k nam prez plot ( obe sousedi). Ze zacatku to bylo fajn - ted me to zacina vadit. Najednou dite vbehne do domu a je v nasi loznici a smejdi. Nebo se ptam dcery - mas hlad, mam tu melouna - kamoska rekne, ja jo/ melouna si dam. Nebo ty dve holky se sejdou u nas na zahrade, moje dote ani nevi, ze tu jsou a ja je najdu, jak voziraj maliny.😱 Mame na pozemku i rybnik, moje dite, tam ma zakaz - je hlubokej a jedna z tech holcicek tam stale k prez nekolikate napomenuti lozi. A to jsou ty holcicky 7mi.lete. Tohle vsechno se stalo dneska teda, takze toho bylo trochu moc najednou. Ja tedy hned nastavila pravidla, ze pokud xhteji byt u nas na zahrade, at o tom vi moje dcera a at si s nima hraje, jinak si musi jit hrat jinam. K rybniku se nechodi, prootze tu nechci uutopene dite a pokud tam jeate jednou vkezou, tak bude zakaz vstupu na

autor
9. srp 2020

Pozemek. Maliny se dlabou az po dotazu. Pred vstupem do baraku se klepe. Jidlo jsem neresila, to me je trapny. Jsem divna? Jakoze me to mrzi, ze cizo deti takhle execiruju, ale k vlastni bych se zachovala stejne.

codal
9. srp 2020

Pravidla jsou úplně v pořádku. Jen bych teda já chtěla vědět, ze tam jsou, ne jen dcera, už jen kvůli tomu rybníku. Asi bych chtěla, aby přišly pozdravit, když přijdou, což je minimálně slušnost, a tchynka bych mít přehled, koho mám na zahradě a co tam dělá.

prejeta_zaba
9. srp 2020

Divná vůbec nejsi. Pokud jim to slušně řekneš a budeš na tom trvat, je to naprosto v pořádku. Já jako matka bych za to byla ráda. Takhle velkému dítěti už není potřeba stát za zadkem jak batoleti, ale nedáš ruku do ohně za to, co je napadne. Jsou rozdivočelé jak jich je víc. Na druhou stranu, že se neleze cizím do ložnice a nechodí do neznámé vody už by dávno měly vědět. A fakt bych nestála o to, hlídat kromě svých ještě x cizích dětí. Spíš bych promluvila s rodiči, jestli o tom ví, že tam máte rybník a že jsou holky u vás, co na to budou říkat, normální člověk jim přece domluví a omluví se za nevhodné chování, nabídne příště ovoce ze své zahrady apod. Ale taky je možné, že na tebe přilítnou, co si dovoluješ napomínat jejich děti. 🤨😄

autor
9. srp 2020

@codal
@prejeta_zaba Diky. Ja i zvazuju, ze zrusim to lezeni prez plot. Na brance nemame zvonek, tak ze ho tam dam a budeme normalne zamykat. Chodim tu i naha, kojim, najednou se vplizi dite... A je fakt, ze me to asi blby kvuli jejich rodicum. Nechci si delat zle. Jedne mamince tech deti jsem o rybniku rikala a ze dcera tam nechodi a prvni reakce byla - a jak je to hluboky? Jakoze reakce smerem - vzdyt tam dosahnou na zem, ne? Coz jednak neni pravda a druhak dite se muze utopit i ve vane, natoz v bahnitym rybniku. I si i rikam, ze na svem pozemku jsem za cizi deti zodpovedna i pravne, atd.atd

zelenaesmolda
10. srp 2020

Me by zase bylo blbe jako matce 7 leteho ditete,ze moje dite leze k nekomu do baraku aniz by pozdravilo ci zaklepalo.Se divim,ze je tohle nechaji delat...

goovana
10. srp 2020

Tak především je vizitka rodičů těch holčiček. Už jim přece jen je 7 let a v 7 letech je slušnost když nekam přijdou pozdravit a druhá věc zeptat se jestli můžou tohle a tohle. Teda alespoň já bych tak svoje dítě vychovávala.
Utla bych to
Na zahrádku se chodí brankou, pozdravim a je to .
Vždyť to přece není tak složité ne?

merope
10. srp 2020

Tak podle mě je hloupé to, že pravidla nebyla a najednou se zřizují, ale dá se prostě říct, že holt ti přišlo, že tyto věci mají být samozřejmé.

A zavést pravidlo, že víš, že jsou u vás na zahradě (a že to ví jejich rodiče!!!) by mělo být tak nějak automatické. Že ovoce z cizích zahrad se jí pouze na vyzvání někoho z majitelů, to by mělo být taky automatické - že přece nevlezou do cizí zahrady tam očesat ovoce (to je krádež!!!).

autor
10. srp 2020

@merope Pravidla nebyla, protoze az do minuleho tydne ti na zahrade zadne cizi deti nebyly...
@zelenaesmolda Tak oni to asi nevedi. Mozna moje dcera taky se chova nevhodne, kdyz u toho nejsem, zase ruku do ohne bych za ni nestrcila.

Nic, ja proste ta pravidla budu drzet, at si o me sousedi mysli, co chteji. Za ten klid me to stoji...

zelenaesmolda
10. srp 2020

tak kdyz to nevedi tak je na to upozornit?ja bych to nejdriv vysvetlila nejak hezky tem holkam,kdyz to nezabere sla bych za rodici.

autor
10. srp 2020

@zelenaesmolda Ja uz jsem s nima o tom mluvila vcera prave. O tom rybniku konkretne tu jednu jsem upozornila opravdu dusledne 4x. Jednou totiz strhla moje dite a nasla jsem je tam obe. Ted naposledy tam moje dite s ni neslo a kdyz jsem ji tam nasla a byla jsem docela uz rozcilena, tak me moje dite rika, ale ja tam nesla a rikala jsem ji to. Ona neni zvykla zalovat zejo. Takze jsem jim obema rekla, ze tohle je nebezpecna vec a ze proste nekdy ve hre clovek na to zapomene a ze budu rada, kdyz vyjmecne v tomto pripade prijdou jedna ci druha, ze ta druha se zapomnela a je u rybnika. A nasledne jsem to teda rekla i mame te holcicky, kdyz se ptala, jestli me na zahrade nevadi jeji pritomnost. Ale reakce byla trochu divna no. Ja je proste budu den, dva kontrolovat a pokud to nebude fungovat, tak pujdu za rodici.

zelenaesmolda
10. srp 2020

Jak divna byla ta reakce?

autor
10. srp 2020

Uz jsem to psala tady...

Jedne mamince tech deti jsem o rybniku rikala a ze moje dcera tam nechodi a prvni reakce byla - a jak je to hluboky?
Vyznelo to tak, ze si mysli, ze tam je vody po kolena. Coz tedy v nekterych mistech fakt je, jinde ale je nad jejich hlavu a je tam bahno a dite se utopi i ve vane vid. Ja to proste nechci riskovat. Moje dite tam ma zakaz a respektuje to.

Pak dceri rekla, at tam nechodi, kdyz si to nepreju. Jakoze takovy - me by to nevadilo, ale pani to vadi, tak tam nechod. Ona tahle holcicka konkretne je hrozne odrzla. Vsude vleze, na nic se nepta. Prijde mi, ze si tim mama proste usnadnuje zivot. Vypusti ji a dej se vule bozi. Ale to nejak nechci resit.

zelenaesmolda
10. srp 2020

Tak je uplne jedno jestli to vadi ji nebo tobe,rybnik je u vas takze I kdyz to mamince nevadi tak rozhodujici slovo mas ty.Ja bych mozna ten rybnicek nejak zabednila pokud neni moc velky,nehoda se stane hned a nasledky jsou celozivotni.

merope
10. srp 2020

Tak o tom rybníku prostě když se ptají, jak je to hluboký, tak že nevíš, že na dno nedosáhneš / "v nejhlubším místě 2 metry" ... nebo prostě kolik metrů to je. Aby jí bylo jasné, že vody po kolena to prostě není. A klidně jí navrhni, že pokud chce do rybníka, může přijít s maminkou a ta ať ji tam hlídá.

janulik2008
10. srp 2020

Ako deti si pamatam ako sme sa hravali na ulici ale cez plot sme cez nikoho neliezli. Ked nam mama dala napr melon dala aj kamosom. Nie si cudna.

obla
10. srp 2020

Za mě .. typický projev maminek, co vypustí děti a svolají je až na spaní, bez toho aniž by se celý den zajímaly, kde dítě bylo, co dělalo a jedlo.
Mám podobnou zkušenost. Též z chaty. Všechny děti z okolí byly věčně navezené u nás. Zpočátku mi to nevadilo, pravidla jsem měla daná. Ale dva sourozenci k nám přišli vždy už na snídani .. kdy s námi snídali a zůstávali až do večeře, kdy s námi večeřeli. A full servis s all inclusive celý den, od jídla, pití, nanuků až po suché a čisté oblečení. Pátý den už jsem dostala nerva.. a řekla, že dnes máme jiný program a čekáme návštěvu. Do té chvíle jsem maminku dětí nevěděla. Po tomhle oznámení, kdy jsem děti vypakovala pryč.. dorazila asi za 15 minut s tím, že děti hrozně pláčou a chtějí k nám. Na to konto jsem jí znovu zopakovala to samé, s tím, že je mi to líto, ale dnes ne a i následující dny chci toto navštěvování omezit. Z reakce jsem poznala, že je dotčená. A představte si, že odpoledne nakráčely děti zas.. že si prý maminka všimla, že tu návštěvu nemáme (soudě dle absence dalších vozidel) a že jdou tedy zkusit, jestli můžou.
Po tomhle už jsem málem měla infarkt (chápu, že na vině nejsou děti) .. ale skušně jsem jim řekla, že ne a vysvětlila, že až to bude vhodné.. pošlu za nimi syna sama. Po té se situace zlepšila, syn pro ně párkrát byl. Přesto jej nikdy prý nepozvali ani dál a nedostal ani lízátko 🙂
Přeji pevné nervy a dostatek asertivity ♥️

leneee
10. srp 2020

Pokud to nejsou dobri pratele, ktere nejak vic zname, tak mame jasne dane pravidlo, ze 1) dcera se musi zeptat, zda k nam cizi deti muzou prijit 2) pokud dovolime (nemame treba jiny program), muzou si hrat pouze na zahradce 3) pres plot se neleze 4) pokud reknu jde se jist, reknu dceri at se rozlouci a deti musi pryc 5) pokud se mi nehodi aby tu vubec byli, povolim dceri ze si muzou povidat pres plot 6) jakekoli smejdeni (napr lezou do sklepa atd.) okamzite zatrhnu a zakazu atd. Muj dum, moje soukromi, moje nervy. Pokud je dite drze a neposloucha, nema vstup povolen. Muzou si dat sraz max na hristi kdyz tam jdeme. Zni to mozna drsne,ale mame i “vychovane” kamarady, se kterymi tohle vubec nemusime resit 😉

merope
10. srp 2020

@obla Tak to je situace, na kterou by skoro nejlepší reakce byla (jak tam nakráčí, že si všimli, že návštěvu nemají a jejich děti chtějí vaše děti), že to je super, že děti můžou k nim 🙂.

obla
10. srp 2020

@merope už je to dávno.. ale máte naprostou pravdu 🙂) jen v tom momentě překvapení, kdy se tam znovu zjeví .. to lapáte po vzduchu a v hlavě běží vteřinové myšlenkové pochody. Takže jsem ráda, že jsem se zmohla tehdy vůbec na nějakou odpověď, protože jsem chvilku doufala, že jsem neviditelná 🙂)

martiniquest
10. srp 2020

Urcite si vytyc pravidla a drz se jich. Pokud to nebudou respektovat, pak si promluv s rodici. Muze ti by houby po tom, jak to maji naucene doma. Tvuj pozemek = tvoje pravidla. Nemas zadne nezvykle pozadavky. Vse, co ocekavas, je normalni respekt a slusnost. A lezt k nekomu pres plot? Proboha ani omylem.

autor
10. srp 2020

@obla Díky, tak u nás to takhle brutální není. Jakože pravidlo ohledně oběda a večeře jsme měli od začátku, to by mě bylo i blbě dítěti nabízet, protože mě by teda vadilo, kdybych měla navareno a dítě mě přišlo na oběd už naobedvane. A maminka tě jedné holčičky posílá svačinky i pro naši dceru a u nich též dostává. I chodí a ptá se, jestli mě děti u nás nevadej. Mě nevadej, jen bych ráda, aby se chovali trošku jinak. -)

obla
10. srp 2020

Pak máte trochu více štěstí 🙂
Ale rozhodně na pravidlech trvejte a nemusí Vám to být vůbec hloupé. Vy jste tam přeci “doma”.
Přeji hezký zbytek prázdnin a náramně užité léto! ♥️🍀

merope
10. srp 2020

@obla Jj, nejlepší odpovědi člověku dojdou až se zpožděním 🙂.

pincola
10. srp 2020

Podle mě se ty matky o děti nestarají. Znám to z druhé strany. Já jako malá lezla ke kamarádkám a měla tam full servis. Lidé ke mě většinou byli hodní. Všechno mi dávali, starali se o mě. Já k nim vždycky přilnula, měla je za rodiče a pak to všechno najednou z mého života zmizelo. Třeba se rodina odstěhovala, jejich dítě odjelo z prázdnin apod. Nikdo mě nikdy nevaroval a já zůstala najednou prázdná.

Další pocit, který si pamatuji, byl pocit vyžírky. Věděla jsem, že nejsem jejich a že vlastně na nic z toho , co mi dávají nemám nárok. Že jsem tam ta navíc. Ale i s tímhle pocitem, to pro mě bylo "výhodnější" než zůstat doma v podmínkách, které poskytovala moje máma.

A lezla jsem za kamarádkama, protože doma jsme nic z toho neměli. Ani jídlo, ani zájem. Bylo to celkově takové-jaké si to zařídíš, takové to budeš mít. je tvoje povinnost se o sebe nějak postarat.

zelenaesmolda
10. srp 2020

@pincola
no,treba to maminy tech tvych kamaradek nebrali jakoze jsi vyzirka,proste jim treba bylo lito ditete o ktere se doma nestaraji.

pincola
10. srp 2020

@zelenaesmolda já si taky myslím, že oni to tak nebraly. Celkem si i pamatuju, jak říkaly, ať si dám s nima tohle a tamto, že to mojí mámě neřeknou. A ať přijdu další den zas. Ale já se tak stejně cítila.

zelenaesmolda
10. srp 2020

@pincola
to chapu,to by se asi citil kazdy...

obla
10. srp 2020

@pincola to byl asi podobný případ těch sourozenců, co chodili k nám .. Také jsem pochopila, že je to z nedostatku pozornosti, zřejmě i “mňamek” a kvůli hračkám, bazénu.. etc.
Jen dodám, že já se vůbec nezlobila na ty děti (mně jich bylo vlastně líto) a je mi jasné, že díky dětské bezelstnosti a bezprostřednosti si klidně řekly přirozeně o svačinu, pití apod. Já byla naštvaná na ty rodiče. Děti celý den bezprizorně u nás. Venku vedra, slunce.. mazala jsem je přes den opalovacím krémem, dohlížela, aby pily, aby měly na hlavách alespoň šátek, co jsem jim dala, večer zase stříkala repelentem.. byly relativně slušné a vděčné. Takže myslím, že ani ve Tvém případě Ti to nikdo nedával za vinu, nebo tak o Tobě nesmýšlel. Jen jsem se jako máma prostě pozastavovala nad tím, že je někdo ke svým dětem tak lhostejný a vůbec mu to nepřijde hloupé.
♥️

autor
10. srp 2020

@pincola To je mi lito. Tvoje pocity z detstvi sama znam☹

pincola
11. srp 2020

@obla Já bych chápala, kdyby tě to štvalo. Ono, co si budem povídat, kdyby člověk chtěl děti navíc na hlídání, dá si inzerát a může to mít placené. Je to únavné starat se tolik dětí. Mají prostě vychcané rodiče. Nebo spíš lhostejné rodiče. Mají zkušenost, že když se na všechno vykašlou, tak to taky projde, nějak to dopadne a hotovo.