Pravda o Ježíškovi

trolik
21. pro 2016

Ahoj chtěla bych se zeptat na Váš názor kdy a jestli vůbec říct dětem pravdu o Ježíškovi.Nejsme nikdo z rodiny věřící a synovi je 15měsíců a já si vážně pohrávám s myšlenkou mu vůbec v ničem nelhat!Prostě jsou svátky kdy si nejen křesťané připomínají narození malého Ježíška ve městě Betlémě a na oslavu jeho narozenin si předávají dárky a uchovávají různé jiné zvyky jako pečení cukroví,zdobení stromečku,zpívání koled...Nechci aby mu pak někdo ve školce řekl že Ježíšek není a rodiče že mu lžou...Chci ho nechat ať se sám rozhodne jestli chce věřit nebo ne ani jedno není špatně podle mě.A co vy?Jste pro to aby prostě děti věřili na Ježíška i když jim to pak stejně vždycky někdo zkazí?

terez225
21. pro 2016

No i když věřící nejsme, tak si pamatuji jak jsem jako dítě věřila na Ježíška a strašně jsem byla nadšená když nám donesla ona záhadná a kouzelná postava dárky. Byly to nejkrásnější vánoce a díky tomuhle je mám jako jediné že všech svátků ráda. Nebyla jsem zklamaná, ani jsem nenarusila důvěru k rodičům když jsem se potom dozvěděla že nic takového není. Já bych dětem Ježíška nebrala vždyť je to krásné,když v něco věří. To pak můžeš říct že na Mikuláše chodí lidi převlečení za tyto postavy. Jak jsi psala sama jednou se to dozví sám 🙂 každopádně tvoje rozhodnutí, ale dobře bych to zvazila.

trolik
autor
21. pro 2016

@terez225 Ano úplně stejně to cítím s Mikulášem,čertem a andělem-děti by se podle mého názoru neměly takto strašit.Já jsem také měla radost z dárků které mi oknem do obýváku nosil "Ježíšek" ale starší sestry mě poměrně brzo o toto kouzlo připravily a pak sem měla v hlavě hokej jestli teda je nebo ne každý říkal něco jiného...určitě to pořádně promyslím a proberu s kým se dá doma i jinde proto mě zajímají všechny názory,děkuji.

veg
21. pro 2016

@trolik tak ja to vnimam takhle. Organizovana nabozenstvi rozdelujou lidi a ty zverstva co maj na svedomi k nam domu tahat nehodlam. Lhat svym detem taky ne. Navic chapu, ze vira vychazi ze strachu (staci se poradne podivat sam do sebe) a tudiz zadne viry nepestuji, tak prece nezaseju seme techto nesmyslu do mych deti. Je to tema ozehave, a klidne me tu kamenujte, vidim to proste takhle. O nic ti nasi mrnousove neprijdou, naopak. Takze, stromecek mit budem, ten tu byl jeste "pred kristem"😀 , slavit budem to, ze uz se zase prodluzuji dny, o darky neprijde (prinesu vic nez naka predstava o sebeobetovani). Takze tak. Treba ti pomuze, ze urcite v tom nejsi sama.☺🙋

trolik
autor
21. pro 2016

@veg No,já právě malému nechci nic vnucovat ani vyvrecet.Fantazie dětí je nádherná a nezná mezí.Chci aby se rozhodnul sám třeba až bude starší čemu chce věřit...Chci aby znal pravdu a aby věděl,že mámě a tátovi může ve všem věřit.
Ano téma je značně ožahavé a je myslím jen na nás jak to nastavíme.Jaký dáme dětem příklad

terez225
21. pro 2016

@trolik dobře ale teď si odporujes. Když nechceš nic vnucovat a zároveň vyvracet neříkej nic. Protože, přeci už mu řekneš z Ježíšek není. Jak mu potom dáš na výběr, řekneš mu: no možná Ježíšek je tak si vyber? 🙂 já tvoje rozhodnutí respektuji, ale myslím že ho nemáš od základu promyšlené a je teď momentálně rozhodnutí na základě nevím čeho . Pak přece synovi nemusíš číst ani pohádky - taky jsou to lži. 🙂 jasně je to tvoje dítě, proto znovu zduraznuji že tvůj názor respektuji a opravdu bych ti doporučila taktéž znovu to zvážit. Přece to za je Ježíšek nutně neznamená položení základu víry. To bych asi byla věřící 😀

trolik
autor
21. pro 2016

Chtěla bych mu to nějak rozumně vysvětlit.Že je to prostě takový příběh(pověst,pohádka) a ty mám ráda a že jsou lidé kteří tomu opravdu věří.Pořád přesně nevím jak na to....co je správné?Asi by to mělo být tak abysme se v tom cítili dobře všichni i babička a děda.

mulgrew
21. pro 2016

@trolik
precti si toto a nezapomen na komentare pod tim
https://www.nevychova.cz/blog/rekla-jsem-detem-...
ja to mela v planu taky, vubec nezacinat o jeziskovi, že to on nosi darky, ale starsi to ma ze skolky a pokazil to deda, takze uz jsem to neresila, a letos prinese darky jezisek.V dobe internetu, reklam atd, tomu stejne davam tak max do 5-6 let
osobne na jeziska vzpominam rada trauma z toho nemám, ani nevim, jak jsem tenkrat prisla na to, že neni, ale jedno vim, vydrzelo mi to dost dlouho na nej verit.

mulgrew
21. pro 2016

jo a v patnacti mesicich bych to vubec neresila, zda je nebo neni, nech si to rozhodnuti za rok, podle me je brzy na tu i tu verzi.nerikala bych nic, pochybuju, že se bude nejak vyptavat, kde, jak a proc se tam ty darky objevily.

trolik
autor
21. pro 2016

@mulgrew Ahoj přesně ta nevýchova mě tak zaujala,že otom uvažuji dává mi to smysl a také myslím,že mám ještě čas si to dát nějak dokupy tak mě jen zajímají názory ostatních a jak to třeba mají jinde.Jestli to taky řeší nebo jen prostě nechají volný průběh

soyevita
21. pro 2016

@trolik Uvědom si,že je to dítě.Zrovna takovouhle pravdu nepotřebuje slyšet ani teď,ani za pár let.Ve školce na Ježíška věřily všechny děti.Na základce na prvním stupni už jich bylo daleko míň.Ale je to Tvoje věc,jsem vážně zvědavá,jestli budeš Tvému dítěti vždy a ve všem říkat pravdu.....
Jednou Ti možná vyčte,že jsi mu nedala šanci věřit,pro děti jsou to ty nejkrásnější roky

lv
21. pro 2016

Dcera teď v 9 řekla, že už ví a nebude to říkat kvůli malé. U nás dárky nosí Ježíšek, ale o žádném jeho sebeobětování to u nás není, prostě oslava jeho narození. Pro mě je to hezká tradice. Nevidím to jako lhaní dětem. Ani žádné vysvětlení proč nežádají. A u Mikuláše ví, že jsou to lidi, u nás doma nikdy nebyl, jen ve školce, škole.

malinkaelinka
21. pro 2016

Manželovým sourozencům je 15 a 19 let a stále ještě dávají dopis Ježíškovi za okno...no a co, vždyť je to hezké a neškodné...nikomu to neubližuje 🙂

duvi21
21. pro 2016

Rikat detem, ze darky nosi Jezisek, neni lhani, ale hra. Dite pozna, ze jste k nemu pravdomluvni podle jinych situaci a kdyz vam bude verit, i to poznani, ze zadny Jezisek neni, vezme v pohode a nebude z toho mit zadne trauma. Vlastnost umet si hrat je pro zivot take velmi dulezita. Kolik dospelych ji nema, berou se tak vazne a to jim take komplikuje zivot. Rekla bych, jako u vseho, vseho s mirou a zdravym selskym rozumem. Verit jako dite pohadkam i v Jeziska je kouzelne. Nakonec: kdo z nas ma pravo rict, ze vi, kde a jaka je pravda. Nikdy nemuzete detem rikat pravdu. Pouze Vasi pravdu. Takze je to dost relativni. Ptala jsem se schvalne svych dospelych holek, jestli nam maji za zle, ze jsme je nechaly verit na Jeziska a jsou za to rady. Bude mozna skoda, az zaniknou postupne vsechny krasne tradice.

panickatlamicka
21. pro 2016

Kdyz moji segre rekla kdysi nejaka spoluzacka, ze Jezisek neni a darky kupuji rodice, tak ji na to moje segra rekla: u vas mozna, ale u nas je musi kupovat Jezisek, protoze nasi nemaji penize. 😀 a bylo.

trolik
autor
21. pro 2016

@panickatlamicka To je bomba!Pobavilo👏

wejinka01
21. pro 2016

@duvi21 jojo, bylo to hezké, když Ježíšek nosil dárky. Myslím si, že se to dá dětem časem vysvětlit až to zjistí, jak to je. Opravdu je to pěkná tradice, těším se na to až bude prcek rozbalovat dárky a psát Ježíškovi dopis😍

medulinek
22. pro 2016

V 15ti mesicich bych to vubec neresila. Jinak ja verila dost dlouho,sama nevim kdo me vyvedl z omylu,ale trauma z toho nemam. Dceri je 4 a pul,veri,vyhlizi jeziska z okna a rozhosne ji to brat nebudu. Je to krasna pohadka u nas uplne oddelena od nejake viry a pohadky k detstvi proste patri.

marketa137
22. pro 2016

za sebe vím že dokud jsme věřila v ježíška bylo to jin než pak když už jsme věděla že dárky dávají rodiče. celá ta atmosféra byla jiná. Pro ty děti je to fakt kouzlo dokud věří a těší se jestli jim Ježíšek přinese to co si napsali nebo alespoň část ze seznamu. lhát nebo nelhat, co klasické pohádky. vždť je to taky lhaní. Dokonce i nejstarší věří, cca půlka třídy věří a půlka ne a syn sám říká že ten kdo nevěří tak si dárky musí koupit ale on v ježíška věří, proto si vždy píše o drahé věci aby jsme ušetřili😅, počítám že letos to budou u něj poslední vánoce kdy věří v ježíška. Jak nebude věřit u to těšení na dárky bude mnohem menší když bude vědět že to kupujeme my......

mandala
22. pro 2016

Mě teda nikdy nenapadlo napadat mé rodiče, že mi lhali kvůli tomu, kdo nosí dárky, naopak jsem byla dost zklamaná, když jsem se dozvěděla jsk to je, že s tou pravdou mohli ještě chvilku počkat...
@veg Když to vidíš takhle, tak nechápu, proč ty vánoce vůbec slavíte a neozdobíte si stromeček třeba v červnu, když podstata vánoc je podle tebe tak příšerná ...?

babanci
22. pro 2016

Moje děti věřily poměrně dlouho a když pak přišly ze školy s tím, že Ježíšek není, řekla jsem, že já chci věřit, ať mi to nekazí. 🙂 Řekla jsem, že dárky dostáváme z lásky a to je nejdůležitější. Dodnes se mi smějí, že pořád na ježocha věřím. A pokaždé. když si rozbalíme dárky, otevřeme okno a zavoláme: Děkujeme, Ježíšku. A to už je dětem přes třicet let.

trolik
autor
22. pro 2016

@marketa137 klasické pohádky nejsou lahaní.To přece ví,že je to jen pohádka jen v televizi.Ale jinak souhlasím.

trolik
autor
22. pro 2016

@mandala ahoj,neřekla jsem že podstata vánoc je pro mě příšerná.A nemyslím si že podstatou vánoc jsou dárky nebo to kdo je nosí!A docela ses trefila když mluvíš otom stromečku-zhruma od 20ti let jsme doma žádný nezdobyly ani dárky jsme si nedávali!Hrůza co?Ale vánoce u nás byly o tom že máme pár dní volna spolu,že můžeme jít do přírody nebo třeba společně bruslit nebo se jen tak vidět s přáteli a známími o dárky ani o výzdobu a cukroví u nás moc nešlo.Ale když jsem byla malá měli jsme všechno co píší holky víše.Zacinkání zvonečku,otevřené okno a potom už naježíno😀a určitě to nechci dětem brát když budou chtít ať říkají že jsou od ježíška a ať dopis píší i když třeba už věřit nebudou.

trolik
autor
22. pro 2016

@mandala jé to nebylo pro mě promiň-špatně jsem koukala

mandala
22. pro 2016

@trolik Nic se neděje 🙂

babanci
22. pro 2016

@trolik Ale možná jste si měli nadělit pravidla českého pravopisu. Promiň, ale nejde si nevšimnout. 😀

veg
22. pro 2016

@mandala nevim proc se do me navazis, protoze dspatne pochopila, vanoce neslavime, cela krestanska kultura je pro me priserna, stejne jako muslimska atd.. jen to oblbuje lidi. Ale sve deti ponecham v nevinosti, nebudu jim ve dvou letech vysvetlovat prohnilost krestanstvi a jinych organizovanych nabozenstvi. A jak jsem psala, stromecek a darky pod nim nejsou veci krestanu, ti to od nasich predku jen prevzali.

veg
22. pro 2016

@mandala ..protoze delam neco jinak nez ostatni, nejsem hned padla na hlavu, abych zdobila stromek v cervnu. Delam to pro svoje deti, vidi ty stromky vsude kolem, tak je o to nepripravim, darky dostanou z lasky, pod stromecek, nevidim duvod do toho tahat ukrizovanyho. Fakt je ti to tak proti srsti, kdyz nekdo jde mimo dav?

trolik
autor
22. pro 2016

@babanci no,dost jsem spěchala a tak mi asi utekla nějaká ta shoda podmětu s přísudkem nebo nějaký ten překlep ale jinak si myslím,že moje čeština není zas až tak zlá jo a Vánoce jsou asi s velkým,já to tady na koníku až tak neřeším.Jsem ráda že stihnu občas něco napsat a když toho chci sdělit víc tak musím spěchat a pak udělá každý nějakou tu chybu

mandala
22. pro 2016

@veg Tak pokud vím, dárky na vánoce si dáváme proto, že si připomínáme zrození Krista a dary, které při svém narození dostal... No, mě to spíš přijde, že křestanská kultura je pro tebe příšerná, ale dobrá na to, aby jsi slavila vánoce jako ostatní, ale je to vaše věc, nebudu se v tom pitvat😉

mulgrew
22. pro 2016

pro mne vanoce taky nemaj nic spolecneho s krestanstvim.stejne jde jen o nahradu pohanského zvyku oslavy zimniho slunovratu a podle jedne teorie se Jezis narodil spís na jare nez v prosinci.ale neco tam dat museli, aby ty pohanské zvyky zlikvidovali.
uprimne kdyby jeziska nahradl santa nebo cokoli jineho, bude mi to asi fuk.santa mi stejne prijde tak nejak lepsi a není to tim, ze jsem zblbla z reklam a amerckých filmu, nemáme totiž televizi 🙂