Pozvání na svatbu. Máme se ozvat nebo čekat?

9. kvě 2022

Byli jsme pozváni na svatbu, která se ale koná daleko od místa našeho bydliště. Řekli jsme, že nám to zřejmě právě kvůli vzdálenosti a problémem dopravit se na místo a i druhý den zpět domů, nevyjde. Budoucí novomanželé nám řekli, že se nám do 10 dnů ozvou a domluvíme se, zda dorazíme nebo ne, ať ví, jestli s námi mají počítat. Už je to skoro 3 týdny a neozval se nikdo. Doma jsme vše promysleli a rádi bychom se svatby zúčastnili. A co teď? Máme se jim ozvat sami nebo počkat, jestli ozvou oni?

leniczka23
9. kvě 2022

Jo, normalne bych se ozvala.

bara88
9. kvě 2022

Jasně že ozvat,je to slušnost

adepickova
9. kvě 2022

Také bych se jim ozvala, je to normální 😊

levandule_k
9. kvě 2022

Normálně se ozvěte, zjistěte si co a jak.

No my jsme pro lidi zdaleka měli ubytování, ale známá byla na svatbě a jeli někam dál a ubytování si hradili sami. Ještě někteří mají takové šetřící zvyky, že na oběd zvou jenom rodinu a široký okruh přátel až na večer. Tak se poptejte, jak to mají.

autor
10. kvě 2022

Děkuju všem🙂 chtěla jsem se jim ozvat, podle vašich rad, včera večer, a nakonec mě předběhli, sami volali po obědě😉 a jsme domluveni

ferda90
10. kvě 2022

Ahoj holky, není to úplně k tématu, ale vlastně tak trochu je. Taky se chystáme na svatbu. Jdeme na obřad i oběd. Na svatbě jsme byli jen jednou a to na obřad a večerní zábavu. Chtěla bych se spíš poradit, jestli dáváte nějaké peníze když vám nevěsta s ženichem donesou koláče? A kolik by jste asi cca dali peněz do obálky? Jako je mi jasné, že je to individuální, ale myslíte,že třeba 2000 Kč jako,, dar,, na svatbě jsou málo? Říkám si, že 2000 do obálky+nechali jsme jim udělat magnetky na lednici, objednali z kososu lžíce (do Nového bytu jsme jim jako dárek koupili misky z kokosu, tak ať mají k nim i své lžíce) +přítel jde na rozlučku se svobodou ženichovi, já nevěstě,tam se skládané na dárky dárky pro ně, cca 1800 Kč za nás oba. Takže celkem 4000 Kč za svatbu. Já jsme navíc na mateřské, takže těch penízku tolik není,tak si říkám, že za koláče asi už nic dávat nebudeme. Diky

denski24
10. kvě 2022

@ferda90 za koláče bych nic nedávala. U nás se ani taková tradice nedělá. My dávali vyslužku a nic jsme za ni nedostávali.
Byli jsme cca na 3 svatbách a koláče ani vyslužku jsme nedostali 🤷‍♀️

ferda90
10. kvě 2022

@denski24 ja se setkala s tím, že se koláče nosí spolu s pozvánkou na svatbu, ale pozvánku už dávno máme... Nebo, že se koláče nesou těm, kteří na svatbu nejdou a také s tím, že pokud se koláče donesou, tak se za ně nic nedává. Jako myslím si, že penízku nedáme málo, takže snad není třeba dávat ještě za ty koláče.

cloo
10. kvě 2022

@ferda90 Za koláčky bych nic nedávala, zvlášť když jdete na svatbu. Já znám taky jen tradici, zvací koláčky, koláčky pro neúčastníky nebo výslužka. Nikdy jsme nic nedávali a ani my od nikoho nic nedostávali. Na svatbě jsme dávali svatební dar - peníze.
Možná dávají peníze, myšleno svatební dar, při předávání koláčků právě ti, co na svatbu nejdou. Neměli by to kdy předat.
A k otázce kolik.... ještě před 6 lety se dávalo 1000 Kč na hlavu, když byl svatebčan na svatbě. Bližším i víc. Nám třeba dávali i 500 Kč za pár, a nijak jsem to neřešila. Někdo prostě má, někdo ne... nezvala jsem dotyčné, aby mi zaplatili hostinu a ještě mi něco zbylo.
Nedávno mě kamarádky překvapily, když hlásaly, že 2000 Kč na hlavu je málo. Tak doufám, že už na žádnou svatbu nepůjdu, protože buď by mě novomanželé pomluvili a nebo mě to zrujnuje. A jak píšeš, nemluvím o nákladech okolo, cestovné, ubytování, rozlučky....

merope
10. kvě 2022

@ferda90 Já to teda brala, že koláče jsou hlavně o tom, že se nakoupí hromada jídla a co se vidí, že se už vůbec nesní, to si rozeberou svatební hosté. Pokud už dali nějaké ty dary / peníze (jako že asi dali), tak další jsem nikde neviděla, že by se dávaly.

ferda90
Autor odpověď smazal
Zobraz
ferda90
10. kvě 2022

@merope já právě nemám nějak zkušenost,ale někteří mi říkali, že koláče třeba nenosili vůbec za to dávali,, přebytky,, co zůstalo že svatby

autor
10. kvě 2022

Svatební oznámení a pozvání ke svatebnimu stolu už jsme dostali. Za vysluzku nebudeme dávat nic, v našem kraji to není zvykem. Jako svatební dar chtějí peníze, tak jim dáme 5 tisíc, bude to za mě (MD), mamku (v důchodu) a batole. K tomu jim necháme upéct dort za 1000-1500 korun. Svatba je v rodině🙂

ferda90
10. kvě 2022

Jak je to svatba v rodině, tak tam se dává o něco víc což je jasný 🙂

fire85
10. kvě 2022

@denski24 dneska už se vysluzka nedává

candat
10. kvě 2022

@ferda90 pokud jdete na svatbu, tak u nás, se za koláče nic nedává. Budete dávat dar na svatbě. Pokud se na svatbu nejde, tak u nás se za koláče něco dává. Ale je to vždy na uvážení obdarovaného.

vitezove
10. kvě 2022

Ježíši co to je za dotaz? Tak jste malý děti nebo co? Oni toho mají asi moc a zapomněli. Je takový problém zavolat a říct, že byste teda přijeli? Nebo fakt chcete dělat Zagorku a říkat si, že si to asi rozmysleli? Proberte se.

autor
11. kvě 2022

@vitezove v klidu, už se to vyřešilo, není potřeba takovýchto komentářů

msgracia
11. kvě 2022

My Teda dělame podílky. S tím že se první zvou hosté s oznámením a pozvánkou. Pak den před svatbou se rozvazi podílky po rodině. A dává se po sousedech. Sousedi vždy dávají blahopřání k svatbě. Jinak pak rodina v den svatby dává blahopřání buď s penězi nebo svatební dary.

merope
11. kvě 2022

@ferda90 Však jo, co píšu - prostě koláčů se vždycky dělají hromady, zbydou - a to se rozdá, protože co s tím taky jinýho. Jen se musí myslet na krabičky na to 🙂

levandule_k
11. kvě 2022

@fire85 Byla jsem na svatbách před 4-5 lety a výslužku jsme dostali. Co jsme měli jít před 2 roky, tak do toho hodil vidle covid a měli jen mini svatbu.

@cloo 2000 Na hlavu od kamarádů se mi zdá hezké. To jsou asi nějaké rozežrané kamarádky, když se ji \mzdá 2000 málo. a) Na svatbu se zvou lidi, protože je máš ráda, ne by vám zaplatili hostinu b) Když nemám na luxusní svatbu, musím někde ubrat a ne vybírat peníze od hostů.

ferda90
11. kvě 2022

@levandule_k my máme v plánu dát 2000kc za pár + takový dárek místo květiny + co jsme se skládali ženichovi a nevěstě na dárky za rozlučku se svobodou. Za dárky na rozlučku jsme taky oba dávali dohromady 1800 Kč. Já si říkám, že ty lidi tam zvou, protože chtějí a ne snad kvůli penězům a kvůli tomu, aby se jim všechno vrátilo.

denski24
11. kvě 2022

@fire85 my před 5 lety dávali 🤷‍♀️

levandule_k
11. kvě 2022

@ferda90 Za mě je ok.

bara88
11. kvě 2022

@ferda90 to sice jo ale zase jim to člověk chce trochu vykompenzovat a myslím že třeba 1000 na hlavu je dnes málo a to dost málo

ferda90
11. kvě 2022

@bara88 možná málo, možná akorát. Těžko říct. Já to beru trochu i tak, že celkově za tu svatbu dáme 4 tisice což není málo, k tomu ještě cesta autem tam i zpět, to taky něco stojí. Já jsme na mateřske,takže to taky beru trošku v potaz.