Poutání v autobuse. Máte zkušenost?

nupta
4. dub 2024

Překvapilo mě, že když jezdí synova třída autobusem, nikdo se nepoutá bezpečnostním pásem, přestože v autobuse jsou. Já přitom myslela, že poutání v autobuse je povinné i pro děti. Když jezdili autobusem se školkou, poutali se.
Jakou máte zkušenost s jízdou v autobuse?

sagitta33
5. dub 2024

V zájezdových autobusech vždy řidič upozorní na povinnost připoutat se pro všechny , na druhou stranu v autobusech co jezdí po vsích lze i stát .

pribylovapetra
5. dub 2024

Pokud jsou sedadla vybavena bezpečnostními pásy, tak je povinnost se připoutat. Překvapuje mě, že na to učitelka nedohlédne, naše děti se poutají.

areh
5. dub 2024

Pokud jedou autobusem, kde jsou pásy,tak se poutají. Předem jim to doma říkám, aby se připoutali. Kolikrát se poutají i aktivně sami .

zuzkasim
5. dub 2024

Když jedeme na zájezd se školou, dbáme na to, aby se děti poutaly. Spousta z nich to však nerespektuje☹ Tak zase jeden pohled z druhé strany.

petulapal
5. dub 2024

Když jedeme s dětmi ze školy má výlet, tak se vždy poutají. Všechny děti před jízdou kontrolujeme, a teprve až řekneme řidiči, tak může být odjezd.

rebe
5. dub 2024

Dcera to řeší na zájezdech se sportovním klubem, že se holky odmítají připoutat. Tak bývá jediná připoutaná, naučila jsem ji necítit se kvůli tomu divně, když divní jsou ti nepřipoutaní.

veroniquecz
5. dub 2024

@nupta u nás vždy kontrolují učitelky jestli jsou všichni připoutáni (1. Stupeň ZŠ).

console
6. dub 2024

Skolni vylety autobusem, moje nocni mura…na zakladce jela dcera na vylet a ucitelka objednala mensi bus, takze deti sedely po 3 a jeli i po dalnici. To nepochopis, ze to dovolili ucitele, ridic…myslela jsem, ze mi praskne cevka

michaela666
6. dub 2024

V květnu jede školka na výlet na 35 km vzdálenou farmu autobusem. 3 leté děti pojedou bez sedaček v autobuse, kde nejspíš nebudou ani pásy. Nebo aspoň to jsou reference ostatních maminek co mají ve školce starší děti.

Do včerejška jsem byla z výběru místa nadšená a pak mi to došlo....

j83
6. dub 2024

U nás jezdí děti se školku připoutané, mívají objednaný lepší (zájezdový/ dálkový) autobus. Po pravdě jsem před prvním výletem přemýšlela, jestli ho vůbec pustím, už jsem i dřív slyšela o jízdě ve třech na sedačce a tak. Naštěstí u nás dobrý. A syn je na poutaní zvyklý, vždycky se před jízdou ptám jednotlivě, jestli jsou všichni připoutaný, a syn si zvykl se mě ptát zpátky, jestli jsem připoutaná já. A když takhle měl vyjet jednou s babičkou, hned ji hlásil, že není připoutanej.

nupta
autor
7. dub 2024

Děkuji, děvčata, za všechny reakce a váš pohled. Zkusím to na rodičáku opatrně zjistit. Syn tvrdí, že se když se někdo chtěl připoutat, tak paní učitelka mu to nedovolila. Synovi věřím, ale mohlo mu něco uniknout, tak to beru s rezervou. Přesto je mi divné, že pásy jsou a nepoutají se.

nupta
autor
7. dub 2024

@zuzkasim Chápu to správně, že se děti při jízdě odpoutají? To je děs, doufám, že se alespoň neodpoutá nějaký cvaclík, aby nezalehnul ostatní... 😢.

zuzkasim
8. dub 2024

@nupta Ano. A nevím, zda v případě nehody nebo náhlého brždění má cvalík větší či menší šance. Děti vymýšlí různé vylomeniny, tak to je. Stejně je mám ráda, horší je to s některými rodiči, kteří třeba nevěří, že se jejich dítě ve škole chová trochu jinak jak doma nebo mu dokonce jeho výstřelky schvalují.

nupta
autor
10. dub 2024

@zuzkasim Cvalík je těžší a když by při nehodě na někoho spadl, tak ta jeho váha se x-krát znásobí. Možná to bude ve výsledku jedno, kdo na tebe v té rychlosti spadne... Kdysi jsem vezla svého šéfa někam autem a překvapilo ho, že jsem chtěla, aby se připoutal. On to chápal tak, že jemu se nic nemůže stát, ale nedošlo mu, že by při nárazu mohl svou vahou ublížit i ostatním v autě...
Já předpokládám, že i moje dítě se chová v kolektivu jinak než doma, ale na to poutání bych se stejně ráda zeptala. Třeba se dozvím něco i o něm... ;-D.

nupta
autor
18. dub 2024

Tak jsem mluvila s paní učitelkou, která moji připomínku na používání bezpečnostních respektuje, nicméně na školení je prý upozorňovali, že pásání také není dobré, že prý můžou děti zůstat viset. No já bych raději, kdybych za pás visela než abych bezvládně lítala po autobuse... Ale bez problému mě vyslechla a snad na příští cestu autobusem se budou pásat.