Potvrzení o karanténě. Poradíte, prosím?

8. únor 2021

Volali mi dnes z hygieny, že jsem přišla do styku do člověkem, který je pozitivní na covid. Řekla jsem, že jsem covid prodělala v listopadu, tak mi řekli, že bych měla mít ještě protilátky, tudíž dle nařízení do karantény nemusím, ale více, ať řeším s obvoďákem. Volala jsem mu, co mám tedy dělat, protože jsem těhotná a nevím, jak to je s těmi protilátkami. Řekl mi, že si mám koupit test na protilátky v lékárně a do té doby, než budu vědět výsledek, mám být jakoby v karanténě. Pokud protilátky budu mít, do karantény nemusím (i když by mi i tak doporučoval se styku s lidmi vyhýbat). Pokud nebudu, musím zůstat celých 10 dní. Dozvěděla jsem se to dnes ráno, dnes ráno jsem také měla mít zkoušku ve škole, tak jsem hned ráno psala profesorce, že se omlouvám, že ale musím do karantény, tudíž se na dnešní zkoušku nedostavím. Jenže ta na mě vyrukovala s tím, že potřebuji mít karanténu doloženou. Volala jsem zpět svému obvodnímu, ten mi řekl, že mi žádný papír ohledně karantény psát nebude, že je to kravina, že když jde do karantény pracující člověk, má automaticky nemocenskou, ale takhle mi nic napsat nemůže. Jak to mám vysvětlit profesorce? Je fakt docela přísná a jsem z toho úplně nesvá, když si nárokuje určitá potvrzení, která se ani nedají sehnat.

maaaadlaaaaa
8. únor 2021

Co kontaktovat hygienu zpátky, ať ti dají písemně, že si přišla do styku s nakaženým? Obvodní lékař to řešit nechce a nemáš to jak doložit.

autor
8. únor 2021

@maaaadlaaaaa To jsem se ptala obvodního, ale prý si mě už nejspíš ze seznamu vyškrtli, když jsem řekla, že už jsem prodělala covid (a mají to v databázi), takže ti se tím prý taky pravděpobně zabývat nebudou.

maaaadlaaaaa
8. únor 2021

No tak zkusit to můžeš, neřešila bych to s ním, když se k ničemu nemá. Záleží jak moc důležitá ta zkouška byla, tak buď si ji uděláš jindy a necháš to být a nebo bych si klidně u doktora teda vymyslela, že mi je zle a ať mi napíše neschopenku od toho data, kdy měla být zkouška.

surikata131
8. únor 2021

Hygiena po tobě karanténu nechtěla, chce ji obvoďák, když nařizuje karanténu, tak proč by ti to nemohl dát písemně? Asi bych mu řekla, že když ti to ani nemůže potvrdit, tak proč ji teda máš držet? Hygiena na tom netrvala. To pro něho nemůže být zas takový problém, prostě napsat zprávu, že jsi v karanténě. Test z lékárny ti stejně bude nejspíš k ničemu, je lepší to vyšetřit z krve v laboratoři

surikata131
8. únor 2021

@maaaadlaaaaa tak ona nejspíš není zaměstnaná, jinak by jí tu neschopenku asi napsal

autor
8. únor 2021

@maaaadlaaaaa Uvažovala jsem, že bych řekla profesorce, ať to teda neomlouvá a klidně mi můj další pokus napíše jako druhý, ale zase nechci vypadat jako někdo, kdo si to vymýšlí jen proto, aby nemusel na zkoušku.

@surikata131 Jde o to, že mi to nemá kde a jak napsat. Jsem student na VŠ, kde není ani možnost dát razítko např. do studentského průkazu. Kdybych byla zaměstnaná, normálně mi vypíše nemocenskou, ale takhle nemá jak a kde. Kromě toho obvoďák mi karanténu nenařizuje, ale doporučuje a to jen proto, že jsem těhotná.

merope
8. únor 2021

Mně přijde, že to celé obvoďák trošku dovoral nebo jste se nepochopili - protože ať jsi nebo nejsi těhotná, kdybys covid měla, tak jde spíše o tvé okolí než o tebe. Čili jsi klidně do školy na zkoušku mohla. Jen je riziko, že bys mohla nakazit profesorku.

Víš, kdo je ten nemocný? Nedá se jí poslat ten test od toho nemocného? Že to je ten, s kým jsi byla v kontaktu?

Ale možná když jí pošleš, celou tuhle story + že ti nevadí, že klidně budeš mít o termín míň, že to stejně umíš, tak bude v pohodě. Taky záleží, jaká je. Ale tedy já osobně bych člověka v podobné situaci moc nedrtila a tuším máme i pokyny shora být v tomto tolerantní. Záleží, kolik studentů už si navymýšlelo karanténu, aby nemuseli na termín, na který neumí.

maaaadlaaaaa
8. únor 2021

Tak ještě jít cestou, že předáš kontakt na doktora profesorce nebo prostě ve škole na sekretariátu, ať si to škola ověří takto a dál bych se tím nestresovala. To snad už nebude vypadat jakože sis to vymyslela.

autor
8. únor 2021

@merope Já absolutně netuším. Obvodní mi řekl, že pokud mám ještě protilátky, tak je minimální šance, že jsem se od pozitivního člověka nakazila. Pokud nemám, šance je značně vyšší, proto bude pro mne lepší si udělat test na protilátky, abych věděla, na čem jsem. Tedy, jestli jsem nakažená a mohu nakazit, nebo ne. Kdo je ten nemocný vůbec netuším. Mám největší chuť jí to říct osobně, nechci úplně vypisovat sáhodlouhé maily, přeci jen face to face je člověk shovívavější. Uvažuji, že napíši, že se budu snažit potvrzení do příští zkoušky senhnat a pak jí řeknu, co a jak.

@maaaadlaaaaa To si zas říkám, že si doktor asi úplně pamatovat nebude, co komu řekl. Je to vyloženě jen ústní domluva mezi námi. A na druhou stranu doktor nemůže sdělovat o mně informace někomu cizímu.

Hlavně vím, že se dá zkouška omluvit i bez nějakého papíru. Nikdy s tím problém nebyl.

surikata131
8. únor 2021

Ale to vubec s tehotenstvim nesouvisí, jak píše nekdo výše, karantena je proto at ty nekoho nenakazis...muže napsat na papír proste karantena od 8.2., MUDr XY, razitko podpis, co je na tom složitého, nemusí to psat ani na počítači

autor
8. únor 2021

@surikata131 To se ptáš mě? :D Já vůbec netuším, co je za problém...

j.a.n.i
8. únor 2021

Je to jednoduche, pokud je to mene jak 90 dnu od tveho pozitivniho testu, pak do zadne karanteny nemusis a zadnou tedy nemas a na zkousku si mohla jet.

autor
8. únor 2021

@j.a.n.i Pozitivní test na covid jsem měla 15.11., takže do 15.2. bych měla mít protilátky. To mi řekli i na hygieně, ale obvodní mi řekl, že neví, jestli je to "záruční" doba tím, jak jsem těhotná a tím pádem už ty protilátky ani mít nemusím. Údajně. Já tomu nerozumím, nejsem doktor.

surikata131
8. únor 2021

No tvuj praktik je trochu mimo a kdyz uz ti způsobil komplikace, tak by ti aspon takto mohl vyjít vstříc...proč ztratit jeden termín zkoušky, kdyz za to nemůžeš 🤷‍♀️

autor
8. únor 2021

@surikata131 Je pravda, že jeho přístup je hrozný, už delší dobu ho chci změnit, ale je teď všude plno.

becicka
8. únor 2021

Přesně, domotal to praktik... dle hygieny jsi ofiko 90 dní "hájená", žádnou karanténu jsi neměla nastupovat.

maaaadlaaaaa
8. únor 2021

Víš je těžký ti radit, když ve všem hledáš problém a nechce se ti nějak extra nic zařizovat. Podle mě je to prkotina a prostě bych zvedla telefon nebo napsala e-mail doktorovi, že vzhledem k tomu, že ti nemůže dát nic písemně predavam kontakt škole pro ověření a souhlasila bych s předáním informací ohledně podezření na covid a nazdar. Všechno jde, když se chce a nehledaj se úplně zbytečný překážky a výmluvy, že někdo něco nepředá, že už tě hygiena určitě vyškrtla, že on to řešit nebude atd. atd. ale zkusit to nehodláš. Hodně štěstí.

bassetlady
8. únor 2021

Obvoďák je debil, napsat na papír “doporučená karanténa od -do” a dám na to štempl by ho asi zabilo.

autor
8. únor 2021

@maaaadlaaaaa Já si říkám, že je doktor a ví, co říká, tak proč "otravovat" ostatní okolo. To není, že bych to nechtěla řešit.

@bassetlady Zkusím zítra ještě jednou zavolat a zeptat se.

amazonkajanik
8. únor 2021

Tak ať to napíše jako lékařskou zprávu,třeba. Už to,že tam bude jeho razítko a podpis má svou váhu! Já když neměla nárok na PN,jsem stejně dostala od doktora papír,kde byl uveden důvod,proč nemohu do práce (bylo to pro ÚP po úrazu)

amazonkajanik
8. únor 2021

@maaaadlaaaaa ne,jsou lidi,kteří slepě věří tomu,kdo má titul,ale kolikrát je to o tom,že se chtějí vyhnout zbytečné administrativě (dle nich) zlatě můj obvodak,ten se z ordinace,když má málo lidí,dojde podívat na našeho malého,pokud ho mám sebou a hlídá ho na chodbě někdo z rodiny ...