Ahoj holky mám tři a pul letoun holčičku.Mazlíčka moc chci,už jsem mela kralická i potkana.Zamilovali jsme se šílené do kralická,jen nevím jak to vysvětlit pritelovi.Ma měsíc,černobílý zakrslicek.Maji vedle i male potkanky.Co myslíte bude lepší?A co je takove pro a proti?Dekuji
Osobně si myslím, že k 3,5 prckovi je lepší králíček, než potkan, kterej by třeba byl vhodnej k většímu dítěti, no a jestli se malé víc líbí králíček, tak vysvětlovat nebude třeba, nechte ten výběr na ní 🙂 přítel to zvládne 🙂
Taky bych zvolila kralicka ☺
Kralicka....mam doma uz 4 za zivot a jsou to milacci...Za me proste jednoznacne KRAALÍCEK...❤
A kdyby zajíčka jaká je možná nejmenší klec stačí 50?My měli tu velkou ale nevím kde bych ji postavila
kupte kralika. ale proboha ne měsíčního prcka ze zverimexu!!! vsadim boty ze bude mit kokcidiozu a bude podrazenej - bude mít chatrné zdraví a špatně socializovanej-nevhodné k dětem... Jo a 50cm klec je pro křečka a ne králíka!!! ten chce aspon metr a často pouštět ven. Proboha nastudujte si o tom něco nez si ho pořídíte 😐 a to ze "jste už kralika mela" se jako studium nepočítá...
Králíčka, je to inteligentní, učenlivé a společenské zvířátko. Většinou ho ani nemusíte učit chodit na záchod, buď už to umí nebo se to naučí sám velice rychle (max. mu pomůžete v prvních pár dnech, přenesením bobíků na správné místo). Ale je i náchylné na nemoci, je třeba se o něj starat, je to v podstatě takovej malej pejsek. Je třeba ho očkovat, stříhat mu drápky, kontrolovat zuby, samičky nejlépe vykastrovat (jinak mívají velice často rakovinu), hlídat ho jestli žere (jakmile přestane žrát, do 1-2 dnů zemře!), hlídat bobíky, jestli pije atd. Klec 50 cm je psycho! alespoň metr a vyšší, králíček se rád natáhne, panáčkuje, hopká atd. Je nutné ho každý den pouštět z klece min. na 2 hodiny se proběhnout (ze začátku může všechno okusovat, nábytek, kabely, lino, šňůrky od žaluzii, prostě všechno, co najde). Můžete ho naučit na vodítko a chodit s ním ven (pořádně připěvnit kšíry, ať se nevyvleče) nebo mu pořídit ohrádku na zahradu. Dávat mu pestrou stravu, jen granule jsou nevhodné. Pro děti je to dobrý kámoš, ale nesmí ho pořád tahat, to se většině nelíbí, bude se bránit a dítě by mohlo králíčkovi ublížit a králíček dítěti taky, některý se brání i kousáním. Pokud si vybudujete spolu vztah a bude králíček zdravý, budete mít zhruba na 10 let nerozlučného kámoše, takže přemýšlet, než si ho pořídíte. Dokud nemá zdravotní potíže je to relativně levné zvíře, pokud máte přístup k senu zdarma, tím líp, ale jakmile mu začnou jen přerůstat zuby, už to stojí pár tisíc. Klec musí mít doma vhodné umístění, ani v průvanu, ani na slunci. Ideální je, aby se měl v horkých dnech králíček jak zchladit, třeba lehnout na chladnější podložku, mít svůj pelíšek, v kterým může hrabat.
@anetka1701 souhlasim....my mane kralika v nejvetsi kleci a poustime ho kazdej den na zahradu behat...je treba o tom neco vedet...
Já bych pro začátek pořídila morče. Mazlíček to je,dá se chovat a nosit narozdíl od kralicka- ti chování spíš nevyhledavaji. Klec by vam stačila...
také bych spíš doporučila králíčka. Holky výše už vše parádně popsaly. Pokud jste z Východních Čech, mou nabídnout spolehlivý zdroj kvalitních a zdravých králíčků, kteří jsou 100% zakrslí - krátké uši, beránci, teddy, rexi - různé barvičky.
Ja bych brala radsi potkana,neni tak choulostivy jako kralik a da se taky krasne ochocit,potkani jsou hodne inteligentni zviratka
Já bych byla pro začátek pro potkana, je krátkověký, kdo ví, co bude mít dítě za zájmy v šesti, navíc není náročný na prostor.
Pořídila bych dva potkaní samečky nebo dvě samičky od chovatele, určitě ne jednoho a ještě k tomu ze zverimexu.
My měli potkanka ze zverimexu holčičku a supr jen asi přibližně v 23 měsících se u ni vyskytl nádor.Žila mi do 27mesicu.Pak umřela,rada s námi spinkala,já ji od mala krmila mlickem a ona byla první co poznala ze jsem v tom.Pak si s ni hrála i mala ale radši ne moc často,bo ji občas tapla po ocase ale klobouk dolu mela s ni nervy vůbec ji nekousla ale ještě ji ručičku popusinkovala.Byla to moje zlaticko a to stejně i ma misicka králíček,obě bylivychovany,cistotny a přítulné,brala jsem je jako děti.Milovala jsem je na de vše a oni me.Miska mela klec 120/70 myslim. Spali jsme spolu a jal radosti skakala a oblizovala me.Jen na přítele když jsem se s nim seznámila žárlila a i když se s nim přede mnou mazlila a nechala hlásit tak ho pak kousla.Žárlila na maminku.Byla moje zlato,všechno byl můj poklad.Vsak jsem za doktory taky něco málo vyhodila.Za kralická celkem asi 5500kc.za cely život(doktor).
A potkanek asi 500kc.
Ale byli to moje zlaticka,a možná právě kvůli tomu těm zkušenostem s nimi,ze jsem je tolik milovala a bylo mi fajn,s Králickém jsem i cestovala se mi špatně rozhoduje.
Králíček Miska se mi dožil přibližně 6 let.
Měli jsme i andulky a moje dvě zlaticka piskomilky Misku a Piskulku.Taky supr zkušenosti,dodnes nezapomenu když me odvezla sanitka a já se za tři hodinky vrátila obě stali na patře nahoře(měli patrovou klec)a hlavičkou jen naznačovalo netrpělivě jestli je vše v pořádku.Az jak jsem jim řekla ze jsem doma a ze je vše v pohodě šly dolu spinkat.A pak ze zvířátka jsou hloupá.
Potkanek se jmenoval montik a opravdu i on uměl na WC.
A miska no když se ji chtělo tak taky.
chybí mi
@pomoztekacence co napíšu teď se vám asi líbit nebude, poté co jsem přečetla poslední příspěvek bych doporučila nepořizovat nic, mám pocit, že se na zvířátka upínáte až moc. Já mám zvířata taky ráda vyrůstala jsem s nimi od malá, ale možná proto, že jsem se setkala i s hospodářským využitím, tak se líp srovnávám s tím, že tu nejsou navždy a prostě to nejsou lidi. Když někdo označí zvíře za své dítě, třeba v nadsázce, tak mi naskakuje kopřivka😀
Pořídila bych králíčka, pokud se malé líbí více je to rozhodnuté si myslím. Určitě bych pořídila větší klec než 50cm a nechala ho i běhat po bytě, aby se protáhl a malá si sním více pohraje.
@jankol líbí se ji obojí ale zajíček vice,po byte by každopádně pres den běhal.klec by mel hlavně na nic.Mate pravdu koukala jsem pak podle metru jak je ta klec na internetu velká a je opravdu malička.Vzala bych aspoň 90cm.
Urcite potkanka.Uz mame pateho a nemuzu si je vynachvalit.Inteligentni,mazlivy,spolecensky,ucenlivy a hlavne trpelivy kamarad,ktery nikdy neublizi
@jankol takhle male dite si nebude s kralikem umet hrat tak aby mu neublizilo
@zelenaesmolda aha dobře a odkolikati by jste mi tedy radši doporučili zvířátko az?
@pomoztekacence tak to zalezi jake zviratko ale pockala bych s tim jeste protoze sice se dceri zviratko libi ale nedokaze si uvedomit ze je to hodne starosti,nakonec se o to zvire budete starat vy.ja bych asi pockala tak do 6 let aspon
@pomoztekacence Právě pro 4 leté dítko mi přijde v pohodě to morče (i na chování), králíček je velký a mohla by ho nejspíš jen hladit a koukat. Ale každé dítě je jiné, třeba by to u vás bylo v pohodě. Já jsem dceři dovolila nejdříve křečíky (od 8 let) a v deset si vyprosila králíčka. A pro ni je to tak na hraně. Ale asi jí nevadí, že je celá dost zeškrábaná, protože ho tahá a nosí i když on nechce.
@pomoztekacence a jen pro info: králíček není zajíček - zajíci jsou jen divocí
@konidana morcata bych pro tak male dite nedoporucovala,jsou plache obzvlast pokud jsou ze zverimexu a nejsou od narozeni zvykle na denni manipulaci.navic je lepsi mit morcata dve,jsou to spolecenske zviratka a samotne morce by trpelo,mely by to byt morcata uz na sebe zvykle a bud dve samicky nebo dva samecci
Maminka ma tři morcatka mate pravdu ze jsou plachá,děti se boji i ty tři co ma babička se ji boji
@pomoztekacence jinak bych vam doporucovala si poradne nastudovat co chov daneho zvirete obnasi nez si ho poridite,je hezke ze se vam zviratko libi ale o tom to neni,je treba o tom neco vedet.me se taky libi bily tygr a nekoupim si kotatko 🙂
Jak jsem psala o chovu vim už hodně,mela jsem už tyto zvířátka.JoJo to kdyby tak šlo aby si kazdy koupil co chtěl a mel na to se postarat.Tak to já bych si taky vzala koně nebo vlka
@zelenaesmolda s tím souhlasim,o chovu už něco vim viz vyse
@zelenaesmolda To je taky pravda, ale to už záleží na konkrétním dítěti, jak zvládá takovéto věci.
@pomoztekacence Mě osobně by se taky líbil více zajíček 🙂, určitě to bude chtít alespoň tu 90 cm klec. A nějakého zakrslého králíčka, ale i u něj se mlže stát, že vyroste 🙂.
Králík. Je společenský a dá se naučit na WC. A myslím že je vhodný i pro alergiky