Poslední jídlo před spaním. V kolik ho dáváte?

pavla727
23. bře 2020

Ahoj maminky v kolik hodin davate baloteli posledni jidlo pred spanim. Ja mam 11mesicni holku a davam ji kasi v 20:00 a pak este ma mlicko a kolem 21:00 chodi spat .. Neni to pozde na jidlo ?diky za odpovedi

kejt29
23. bře 2020

@pavla727 tak ono zalezi na mnozstvi. Nase 10m ma kasi (z 200ml vody) kolem 19h a spat jde pak ve 20h.

pavla727
autor
23. bře 2020

@kejt29 Z150ml vody

kejt29
23. bře 2020

@pavla727 tak zkus posunout tu kasi o malicko driv at neni moc plna, jinak nevidim problem 😉

cilkat
23. bře 2020

Jídlo kolem půl osmé, uspavam zhruba v devět, ale uspavam prsem a neusne dřív, než vysaje obě.

miba10
23. bře 2020

@pavla727 vůbec bych to neresila a dala klidně i dyl pokud chce

zuzita15
23. bře 2020

@pavla727 no na kasi je to dost pozde, ta se dava tak do 10 hodin dopoledne.... 🤢

ivis_b
23. bře 2020

@zuzita15 Tak nějak, chtěla jsem napsat totéž, že kaše na noc je už překonaný, zdraví neprospěšný stereotyp 🙂

zuzita15
23. bře 2020

@ivis_b bohuzel stale hojne praktikovany a doporucovany pediatrickami.... chudaci deti

hanka_12345
23. bře 2020

jako ze kase na noc je spatne?
@zuzita15
@ivis_b
@zuzita15

ivis_b
23. bře 2020

@hanka_12345 jasne, cpat se na noc sacharidama neni prospesne ani pro dospele, ani pro deti.

yenefer1
23. bře 2020

Malá má 14m a od těch cca 9-10 měsíců večeřela normálně s námi kolem půl 7 (většinou už měla to, co my, ale upravené bez soli a pod.) a spát chodila v 8 a to dostala UM. Kolem roku jsme večerní UM přestali dávat, protože se po něm probrala a do 10 byla vzhůru. Takže teď večeří kolem té půl 7 a pak jde v 8 spát.

amazonkajanik
23. bře 2020

17-18h domácí přesnídávka s jogurtem a po 19h mlíčko,aby do těch 20h usnul. Občas má víc energie a usne až na devátou,ale už mu nic nedávám,max napít čaje a spí do 6-7h. Malému je 9měsíců

merope
24. bře 2020

Můj drobek kolem osmé večeři, pak prso a spát. Pokud se nají málo nebo mám málo mlíka, tak mě budí i 2x za noc a ráno hrozně brzo. Pokud se naopak nají pořádně, tak spí až do rána. A dávám jak kdy jak co - někdy maso se zeleninou, zvláště pokud mu zbyde od oběda, někdy kaši s ovocem. Přijde mi, že kaše se nají víc a líp potom spí. Takže i když vím, že to je překonané, tak zase noční spánek je noční spánek.

lucifux
24. bře 2020

Syn bude mít za 14 dnů rok. Kaši dáváme v 18. a mléko před spaním. Spinkat chodí v 19:30 cca.

zuzita15
24. bře 2020

@merope jenze ten spanek nemusi byt kvalitni. Male telicko zpracovava tu obrovskou naloz sacharidu, kterou dostane, a telo je tom vycerpane, takze dite spi jak zabite. Ja se uz 19m poradne nevyspala, ale cpat dite kasi, abych ho odrovnala a dalo pokoj, to neni muj cil

merope
24. bře 2020

@zuzita15 No, naopak mi přijde, že fakt spí líp než po masu se zeleninou, kdy se pořád budí na každou blbost. A když ho víc cpu kaší, tak mi i víc přibírá, mám ten pocit, ale to už je takový spíše odhad.

zuzita15
24. bře 2020

@merope spi vycerpanim, tudiz “lip”. Jasne, ze pribira, kdyby se clovek cpal sacharidama, tak taky pribira, ale tuky, ne svaly.

hanka_12345
24. bře 2020

@ivis_b a kdyz je dkte nejedlik a nicemu moc neda a tohle jediny sni a nebo se niceho jinyho nenaji tak aby ve 2 rano nerval hlady (a urvanrj uz tuplem nic nepozre) co mi doporucujete?

ivis_b
24. bře 2020

@hanka_12345 syn byl do roka taky totalni nejedlik. Varila jsem do umoru a on od vseho snedl par lzicek. Doporucuju jedine, vydrzet. Ono se to zlepsi, zadne dite dobrovolne nevyhladovi. Rozhodne neresit situaci tim, ze zacnu diteti davat sladke kase, sladky caj, z ovoce leda tak banan a az bude vetsi, tak mu tlacit parky a rohlik, protoze “nic jinyho neji”. To je blbost. Dite se s jidlem seznamuje, nekdo basti vsechno hned, nekdo ne. Fakt vydrzte. U nas se to zlomilo na roce a od te doby je to jedlik, ji vsechno a protoze ja fandim zdrave strave, u nas doma se zkratka veci typu smazene rizky, parky, rohliky, bonbony a kinder vejce nikdy nejedly a syn to nikdy nevyzaduje, i kdyz samozrejme ve skolce uz poznal kde jaky srajdy. Prijde domu a rekne, ze by si dal mrkvicku a jablicko. K veceri varim ruzna zeleninova jidla, polivky. A vsichni v okoli mi zavidi, jak pekne ji. Mam vypozorovano, ze je to opravdu o trpelivosti. Myslim, ze do roka vetsina deti s jidlem vice ci mene bojuje. A leckdo da diteti proste cokoli, jen aby neco snedlo. Takze mimca tlaci piskoty, krupky a rohliky a misto normalniho jidla jedou sklenicky. Nemaji tak sanci poznat, jak chutna brokolice, jak brambor, jak mrkev, znaji jen jakousi oranzovou kejdu, kde je namlety vsechno dohromady. A vse sladke, takze casem to sklouzne k tomu, ze deti jedi jen slazeny jogurt, slazene ovoce (presnidavky, jahody posypane cukrem), piji jen stavu. Jasne ze pak nebudou jist kiwi nebo kyselejsi jablko. Mimochodem cetla jsem, ze kazdou potravinu je potreba ochutnat 10x, nez si na ni telo zvykne. A jidlo je opravdu o zvyku. Synovi je 3,5 a uz ma ty stravovaci navyky zazite, takze ani skolka (je tam od 2 let) mi ho nezkazila. Takze mu v klidu v lete koupim nanuka, nebo ho na vylete vezmu do kavarny na kolac. Protoze vim, ze prijde domu a da si s chuti mrkev. Ale nejde to delat obracene. Jak si dite zvykne na sladke, smazene, ruznymi sajrajty ochucovane jidlo, tak to jde tezko zmenit. Vydrzte. Podstatne ale je, ze je to o nejakem vasem vnitrnim nastaveni, o vasem presvedceni. Pokud nejste presvedcena o tom, ze dite je potreba stravovat zdrave a sami se tak v rodine nestravujete, pujde to tezko. Mne stacilo se rozhlidnout po okoli s kdyz jsem videla ty skolkove obezni detk, nebo deti kamaradu, co za den nedaji do pusy kousek zeleniny nebo ovoce, zato tlaci parky s kecupem a zaji to kinder vejcem, mela jsem jasno, ze tohle nechci. Takze vydrzte, pokud vam na jidelnicku s zdravi vaseho ditete zalezi. Nevim, jak je stare, ale dokud byl syn malicky, tak mival ruzne polevky (vyvary nebo huste zeleninove - dynova, brokolicova, kvetakova atd) a pak tak od 3/4 mel casto ruzne zeleninove placky a krmil se sam (s dopomoci pripadne), to ho drzelo hodne dlouho. A ja jeste dusledne dodrzovala pravidlo, ze kdyz neji (jis malo), nevadi, jidlo odnesu a dalsi jidlo bude az svacina/obed..., zkratka jedlo se vzdycky v pravidelnych intervalech. Nikdy jsem ho nenahanela se lzickou po byte a nebo mu nabizela ctyri chody, aby si vybral. Proste k obedu je toto a hotovo. Ted uz se treba domlouvame, co budeme varit, ale dokud byl malicky, platilo pravidlo, ze ja rozhoduju o tom, kdy a co se ji a on rozhoduje o tom, kolik toho sni. Drzim palce.

merope
24. bře 2020

@zuzita15 No, kéž by přibral aspoň ty tuky, bych nebyla pořád na kordy s pediatričkou... i když teda na poslední prohlídce už asi rezignovala. A jo, dostává zeleninu, maso, ovoce, bohužel nevezme do pusy umělý mlíko a mého je málo (a co jsem četla, tak to může být jeden z důvodů podváhy). Takže ty kaše beru v podstatě jako náhradu mlíka - aby měl aspoň nějaký mlíko v té kaši. Už jsem řešila s ledaským, co člověk, to názor. A i lidi, kteří výživě rozumí, mi řekli, že kaše večer klidně a že to, že kaše na noc určitě ne, je prostě kec (ještě na mě koukali, že jsem jako spadla z višně, když kaši ne a ne a ne). Samozřejmě záleží na konkrétním dítěti a taky mu ji nedávám denně.

zuzita15
24. bře 2020

@merope boje s pediatrickou znam, dcerka je drobek, byla, je a asi i bude. Nedostatek mlika je blbost, ja mam mlika dost (jednu dobu jsem intenzivne plnila mrazak) a stejne nemam cvaldu. Mam ho i pekne tucne, takze v MM problem neni. Ja bych ty tabulky pediatrum zakazala (dcerka vahou nikdy v grafu nebyla a asi nikdy nebude). Uprimne, kdyz vidim ty mastodontni tucnaky sotva se hybajici, tvarici se jako deti, ktere krasne zapadaji do tabulek, tak radsi budu mit tintitko (ale pekne stavene - osvalene) - samozrejme ideal je neco mezi 😁. Jinak to, ze je kase tezka a plna sacharidu a tudiz na veceri nevhodna, o tom bych se s “odborniky” na vyzivu klidne hadala... Btw deti nepotrebuji nutne mlecne vyrobky 😉

merope
25. bře 2020

@zuzita15 No, u nás pár lidí nejdřív řeklo, že jako blbost, že to nemám hrotit... a pak že ale jako to, co je, je fakt málo. Je nedonošený, takže teď tak nějak mezi rokem a rokem, 73cm, necelých 8 kilo. Prostě ve všech tabulkách, co jsem na ně koukala, je to fakt málo. Jenže on se prostě nezastaví. I když ho jdu ukládat skoro spícího do postýlky, zvládne ještě 2 kolečka kolem obýváku.

Ad že děti nepotřebují nutně mléčné výrobky - čím se to dá nahradit? Zatím dávám máslo, našla jsem snad i značku jogurtu, co mu jede, ale zase dávat každý den jogurt mi taky přijde jako jednotvárné. Ad kaše - jako že bereš, že kaše se dá i na večeři? Jinak ono když to vezmu kolem a kolem, tak z jiné strany se zase na večeři určitě nedoporučuje maso (to je určitě ještě těžší do žaludku než kaše) a co pak zbyde, že ano...

zuzita15
25. bře 2020

@merope dcerka je taky nedonosena, v roce mela 72cm a 7kg, v roce a pul 79cm a 8.5kg, vyska super, vaha uz ne 😂😂 ale je to taky zivel.

Ad mlecne vyrobky: https://www.margit.cz/potrebuji-deti-mleko/
Jsou jine zdroje vapniku viz napr. clanek na MK.

Ad kase na veceri - ne, kasi na veceri neuznavam 😉 Maso se travi jinak nez sacharid.

misel027
25. bře 2020

Krupici - dávám v 19 hod, v posteli je ještě před 20 hod.

merope
25. bře 2020

@zuzita15 Bohužel to video nic moc neřeklo. Teda jako jo - zatím bych ho měla krmit mlékem a od roka nemusím, protože náhražky existují. Paní pořád jenom o bílkovinách...

V roce klasicky nebo korigovaně těch 7 kilo? To by měla míň než můj drobek (ten oslaví korigovaný rok snad už s 8). Mám podezření, že nedonošenci se prostě s váhou do těch tabulek nevejdou obecně.

zuzita15
26. bře 2020

@merope Jj ona hodne jede na bilkovinach, je to zakladni kamen 😉

V roce nekorigovane. Taky si myslim, ze nedonosenci s tou vahou bojujou, ale kdyz mi pak doktorka ukazala grafy pro nedonosence, byla na tom dcerka jeste hur, pry jsou vic dravi a vic to dohani. No nevim, mam dve kamaradky se stejne nedonosenymi holcickami jako moje dcerka, jedna je stejny tintitko a druha je strasnej tucnak. Mesic trvalo, nez se rozjedla s prikrmy, a od ty doby jen zere 🤣 kdyz jsme na navsteve, tak porad slysim jen “nami nami”.

merope
26. bře 2020

@zuzita15 Tak zase u dětí by se to s těmi bílkovinami nemělo přehánět kvůli ledvinám.

Mě přijde, že drobek začal hrozně brzo lézt, na kolínkách péroval už v inkubátoru. Tak kdy měl nabírat ty špeky, když holt u mně je nabrat nemohl, když vylezl ven dřív...