Pořízení televize. Jaký máte názor?

18. led 2020

Jsme mladá rodina s malým miminkem, která už řadu let žije bez televize a nechybí nám. Co potřebujeme, si pustíme na tabletu (filmy, seriály, televizní zprávy na Jedničce). Videa na Youtube, ostatní na Netflixu či Hbo go.
Teď ale budeme předělávat nově obývací pokoj a naskytlo se nám krásné místo, které přímo vybízí k tomu, aby zde byla televize a já váhám s jejím pořízením. Manžel je proti, ale je ochoten ji pořídit, pokud bych řekla, že ji chci.

Jaký máte názor na televizi v domácnosti? Máte či nemáte tento žrout času?
Přiznám se, že mě rozčilují především reklamy a nesmyslné pořady, takže jsme předem vyloučili možnost klasických televizních kanálů. Televize by nám sloužila spíše jako velký monitor na zdi, kde bychom i nadále sledovali filmy především na Netflixu.

Televizi vnímám i jako obtěžující věc hlavně na návštěvách, kde lidé potřebují neustále nějakou "kulisu" a není pomalu slyšet vlastního slova, protože se překřikuje televize a tomuhle bych se ráda vyhnula. Také bych se ráda vyhnula celodennímu sledování, ke kterému by s obří obrazovkou určitě časem došlo. No a v neposlední řadě nechci, aby naše dítě bylo na televizi závislé a vyrůstalo s ní tak, jako jsme s ní v 90. letech vyrůstali my. 😀 (i když s láskou vzpomínám na Kačeří příběhy a spol.)

Omlouvám se za román, ale pro mě je to opravdu dilema. Vždycky jsem si dost zakládala na tom, že ji doma nemáme a bavily mne řeči návštěv, když přišly k nám do obýváku a první co zaznělo, bylo: "Jé vy nemáte televizi?! A co celé dny děláte?" 😀

sudylichozrout
18. led 2020

TV vubec nemame a zije se nam dobre. Povazuju to za zbytecny kram s blbymi porady uvnitr 🙂
Jinak tyhle otazky jsme dostavali take. Par peprnych idpovedi stacilo, aby se lide prestali ptat 🙂

rybkaryb
18. led 2020

Úplně jak kdybych to psala já včetně prekvapenych návštěv, který mě fakt baví 🙂 nepotřebujeme koukat na dabovanej film prolozenej 7x reklamou. Máme hbo go a Netflix a projektor-takže když chceme koukat, máme místo na zdi v ložnici i v obyvaku. Televize mi fakt nechybí, když naaahodou chci vidět něco, co bylo v TV, pustím to přes internet a reklamy preskakuju.

ellena24
18. led 2020

My máme televizi jen jako velký monitor, kde si pouštíme filmy nebo písničky přes počítač...klasické programy nemáme, nepotřebujeme 🙂

lv
18. led 2020

My máme, aktuálne velkou, slouží jako monitor ☺️ zrcadlime tam věci z mobilu, netflix, hbo go, serialy atd. Děti youtube, pohadky. Televizní pořad nám tam nejel týdny, no jo, možná Déčko dětem. Celodenní sledování nebo kulisa - to u nás nehrozí, přeřvávat se s televizí.

pipi_puncocha
18. led 2020

Jsme na tom úplně stejně, televizi nemáme, ale uvažujeme o jejím pořízení a využívání jako velkou obrazovku ke sledování toho, co jinak sledujeme na počítači. Nicméně máme dvouměsíční miminko a bojím se, že když tady televize bude, tak to bude velké lákadlo jak pro malého, tak pro mě když jsem celé dny sama doma a že si pak budu pouštět seriály jako kulisu a malý na to bude zírat. Takže za mě zatím ne.

pavlinar
18. led 2020

My televizi mame a prozevlime u ni az moc casu. Za me NE, neporizujte. Dejte si misto toho akvarko nebo obraz 😉

sudylichozrout
18. led 2020

@lv jeden byvaly to tak mel. U nich hrala TV cely den, ani se rodina vecer nesesla u stolu k jidlu, kazdy sedel nekde, bastil a vsichni zirali na bednu u toho. Bylo to strasidelne.

me_druhe_ja
18. led 2020

Já jsem velmi často doma úplně sama, i několik dní, protože přítel v rámci práce hodně cestuje, a televizi si upřímně často zapínám jako kulisu, abych mela pocit, že tu někdo je (ne jen nemluvne 🙂). Ale většinou u kojení a tak raději sleduju filmy, co si stáhnu, ale když něco dělám a nemůžu se soustředit, nechám si tu TV jako kulisu. Ono je dost depresivní být doma třeba 5 dní v totálním tichu.😲 Ale pokud jsme tu dva, tak jako kulisa určitě nejede a taky si tam pouštíme filmy a seriály. Nebo sport. 🙂 Teď mě vlastně napadá, že většinou mám jako kulisu sport. 🙂 Já bych si ji bejt vama pořídila. Však nemusíte koukat na Novu a na Ulici nebo ordinaci. 😀

zuzkasim
18. led 2020

Televizi nemáme 15 let, dodám ještě, že dětem je 14, 12 a 6 let, takže máme i teenagery, kteří žijí bez televize. Co chceme, to si pustíme přes internet, děti znají pohádky, filmy, dokumenty. U obou babiček běží televize celodenně, takže odtamtud znají i reklamy a další "kraviny". Manželovi chyběly akorát sportovní přenosy, bez těch nemůže žít, to si řeší on po svém. Zjišťuju, že zdaleka nejsme jediní, dost našich kamarádů televizi též nemá nebo nesleduje, využívají ji třeba jen na pouštění filmů, my se díváme na vcelku malý monitor... Ono těch kvalitních pořadů je tam tak pomálu, že opravdu nevím, co by nám mělo chybět. Když jsem sama doma (obvykle jeden víkend z roku), pouštím si hudbu na youtube, s malými dětmi jsem se doma nikdy nenudila, televize mi opravdu nechybí a u těch babiček mě spíš obtěžuje.

apple_tree
18. led 2020

Televizi nemame a nechceme. Dneska vse najdes nekde online nebo si stahnes. Kdyz na neco koukame, tak na pc, mame i projektor, tak kdyz se zrovna nevalime v posteli, tak si pustime nejaky film na zed.

puhelin
18. led 2020

Mame taky pouze vetsi monitor (uhlopricka asi 65 cm). Televizni program mame od O2, takze si vybirame dokumenty, vecernicek, filmy nebo porady. Nejede nam to jako kulisa, ale poustime ji vecer spis ze zvedavosti. Koukame jen na ceskou televizi, zoom a manzel i na cool 🙂

lv
18. led 2020

@sudylichozrout my to máme pestrý v tom, že já mám odjakživa ráda ticho, vše je pro mne hluk, i oblibenou hudbu mám tak nějak pianko puštěnou.. Muž (a mladší dcera) muziku osolí. milují ji, zpívají, nebo alespoň notují, beat box pusou, filmy řvou, tedy vlastně vsichni jsou na mě strašně hluční a já ztišuju, hučím.. Takže telka jedoucí jen tak ji pro mne hluk 😛

jelenice_zavodnice
18. led 2020

Nevidim rozdil mezi televizi, pocitacem, tabletem a ted uz i mobilem. Pokud mi nekdo znamy rekne, ze nema televizi ale pak zminuje, na jake filmy, serialy, nebo jine prenosy kouka a v prubehu naseho rozhovoru jeste 5x kontroluje mobil, tak jaky je v tom rozdil? Mame televizi, kanaly mame pres internet, takze si muzu cokoliv nahrat, ulozit a zpetne se divat nekolik tydnu, muzu pretacet otravne reklamy, pripojit se na net, na youtube bez reklam, na netflix, poslouchat internetove radio s cernou obrazovkou a vyuzit tu obrazovku jako display pocitace. Vetsinou se divame na sport a dokumenty a obcas hudbu. Komercni televize nas nezajimaji, verejnopravni zridka. Ja jsem rodic, ja jdu prikladem a je jedno jestli je to televize nebo mobil. Takze nebudu koukat denne na tv ale stejne tak nebudu 3 hodiny denne drzet mobil a surfovat. TV u nas nikdy nebyla jako kulisa a to mi je 37 a casem jsme meli i satelit. Ted to take tak nemame ale jsem za ni vdecna v dobe, kdy je nektere dite nemocne. Lezi na gauci, ja pustim to, co uznam za vhodne pres usb nebo net, dalsi dite se tam muze hrat, ja klidu uvarim, nakrmim zbytek a u toho kontroluji stav nemocneho. Kdyby melo lezet v pokojicku samotne, tak vim ze nelezi ani se 40 horeckou. Takhle mam vsechno pod dohledem.

suromana
18. led 2020

My máme televizi jako velký monitor, kde si pouštíme filmy a seriály, které nás zajímají. Pak já jsem velký fanoušek sportu, tak občas koukám na sport, hlavně olympiády, jinak na televizi nekoukám, vždyť tam nic není. Třeba u našich jede televize nonstop, mají jednu v jídelně a druhou v obýváku, a kolikrát běží obě naráz a nikdo přitom žádnou nesleduje, jen kulisa. Tchýně má taky televizi puštěnou celý den, a co hůř, fakt na ni celý den kouká. Já mám ráda ticho.

me_druhe_ja
18. led 2020

Ještě jedna poznámka: jediné, co fakt neuznávam, je televize v ložnici. To je zlo. A taky mi přijde šílený, když je jedna TV v obýváku a pak u každýho dítěte ještě v pokoji a pak i v té ložnici.🤷

eviicka
18. led 2020

@jelenice_zavodnice souhlasím, za svého okolí se mi zdá, že rodiny, které nemají televizi mají mnohem lepší přehled o všech možných i nemožných internetových kanálech a nedivila bych se, kdyby trávili u těch médií více času než lidi s televizí.
My televizi máme a dokonce nepřipojenou k internetu, i když nemáme žádný satelit, ale jen cca 28 dostupných kanálů, tak když chci (k žehlení, manuální práce) většinou si v těch cca 10 co proklikávám najdu něco, co mě zajímá (regionální zpravodajství, dokument, soutěž, ale klidně i pár dílů Přátel, na filmy a seriály moc nejsem). Výhody oproti internetu (ze kterého si někdy pouštím kulisu k vaření v kuchyni) vidím v tom, že nemusím nic proklikávat, hledat či stahovat (takže výrazná úspora času), a že se často něco dozvím i z oblastí o které bych se primárně nezajímala. A co si budeme povídat, pokud člověk nemá extra nainstalovaný adblock apod. tak ty reklamy jsou otravné i na internetu.

A co se týká dotazu zakladatelky, já bych se televize nebála - jaké si to uděláte, takové to budete mít 🙂. A mít ten velký monitor může být někdy fajn.

widowblack
18. led 2020

Pokud nemáte tak nepořizujte - teda pokud náš strach z toho že vám doma pak půjde častěji než ses ochotna tolerovat. Ja bych u nás televizi nejradši chytla a vyhodila z okna.... ale hold je manžela 🤣 tak nemůžu

madbetka
18. led 2020

Televizi máme a s ničím z toho, co popisuješ, problém nemáme. Máme k ní totiž i ovladač 😀

sudylichozrout
18. led 2020

@eviicka Covece, ja ti nevim. Kdyz to vezmu jen za sebe, tak ja nemam ani TV, ani Facebook, ani Instagram a podobne veci, takze jsem v mnoha vecech silne out 🙂
Bezne serialy me nebavi a ani na to neni cas. Sem tam stahneme film, holkam poustime pohadky z kompu. Komp mame doma jako pracovni nastroj, ne jako plasice nudy.

puhelin
18. led 2020

@sudylichozrout Kolik casu travis na modrem konikovi?

sudylichozrout
18. led 2020

@puhelin To zalezi na mnoha okolnostech.

nazka
19. led 2020

My TV máme propojenou s pc a vše, co popisuješ, pouštíme taky, akorát že větší na té TV. A pak si občas dcera pustí něco z Déčka. Takže za mě ano.

palacinka_marmeladova
19. led 2020

Doma jsme televizi neměli,a nechyběla mi.Teď ji máme a pouštím si akorát zprávy na čt24 a přátele na nově.Jinak filmy a ostatní seriály mám stažený na hd,kterej je připojenej k televizi.Když jspu děti v místnosti,běží max ty zprávy,ale to jen někdy.Jinak je vypnutá.Když přijde návštěva,vypínám ji automaticky.

la_amanita
19. led 2020

Máme. Sledujeme na ní jak běžné TV kanály, tak věci z PC, rádio atd. Nemáme problém ji mít vypnutou.

asinehri
19. led 2020

Televizi mám, ale jako doplněk 😀 kupovala jsem jí ve stejné situaci jako autorka, po letech bez telky. Návyk nebyl a není. Zapínám jednou za 2týdny nebo ani to ne..

liana78
19. led 2020

Televizi mame 🙂 ALE ve smyslu pristroje, na kterem mame internet a pres wifi pripojeny velky hard disk s filmy apod. Prece jen divat se na kvalitni rozliseni na obrazovce tv nez pocitace je lepsi 🙂 Takze stejne uziti jako ty, jen pres TV obrazovku 🙂 TV ve smyslu programu nemame uz asi 12 let a opravdu nam nechybi. Naopak. Nechapu proc a kdo se dnes diva na filmy, serialy dokumenty, kde co par mnt skacou reklamy 😀 Takze za mne ano, pro vetsi rozliseni a pozitek treba z filmu 🙂

jannym
19. led 2020

My mame doma dve, jediny kdy je zapnuta ta u nas v pokoji kdyz manzel jednou za pul roku dostane chlapecky zachvat a jde parit zavody aut na xboxu, v druhem pokoji hraje jen kdyz prijede teta (ta je na tv zavisla), jsem z rodiny kdy tv jela skoro porad jako kulisa a vubec mi nechybi, co chci si pustim pres PC vecer kdyz jsou prckove v postylce, dcera inhaluje u pohadek co jsou na seznamu.cz a zije se nam krasne, ted budem predelavat jeden z pokoju a druha televize pujde z domu a kdyby tu nemusela zustavat druha kvuli tete tak nemame ani tu

veronika8808
19. led 2020

Televizi máme.Ale...Na klasické programy jako je Nova, Prima atd vůbec nekoukame.Platime si takový program kde je x tisíce filmů a seriálů,když vyjde nový film tak všichni na to chodí do kina a my se koukneme doma,Youtube, Stream atd.Poustime si ji akorát vecir kdyz se chceme na něco podívat.Ja jsem na MD a přes den ji ani nepoustim.Rano vstanu, udělám co je potřeba a zbytek volného času radši trávím venku na procházce nebo si hraju s malou.Kdyz je venku hnusne a mala treba spi tak si obcas neco pustím ale po chvilce me to stejne prestane bavit takze jdu pak radsi neco delat .Starsi dcera má televizi i počítač.Na televizi nekouká vůbec takže ji dáme pryč a počítač si pouští akorát když potřebuje něco do školy.Jinak si radši hraje nebo něco vyrábí.

kosi_cek
19. led 2020

Máme televizi spíš taky jako velký monitor, líbí se mi určitě ten velký obraz při sledování filmů, děti tam zase hrají hry. Nejede jako kulisa, nejsem zvyklá jako kulisu poslouchat ani rádio, co mám děti, mám raději ticho, ale občas si práci zpříjemním nějakým dokumentem. Je mi taky proti srsti pořizovat si teď při přechodu na T2 settobox, asi k settboxu mám i odpor i z minulé vlny přechodu na digitální vysílání. Na TV jako takovou fakt nemáme důvod nějak koukat, snad jen když je olympiáda a pod., tak uvidíme, jestli nám ten TV signál bude scházet nebo ne. Mrzí mě ale, že přijdeme o hbtv (červené tlačítko), to jsem si oblíbila, hlavně tedy archiv ČT. Ano, můžu si to pustit vše na mobilu, ale ten velký obraz je velký obraz... Schůdné řešení jak o něj nepřijít jsem nenašla..Kdybych zjistila, jak se to zrcadlí z mobilu..., ale prý stejně kvalita této technologie dost pokulhává..a mám na to asi blbý chytrý mobil, zkoušela jsem různé aplikace a nic nefunguje, i když TV by to podporovat měla (normálně si na ni pouštím filmy z mobilu)

olsett
19. led 2020

Já jsem pro! Však nemusíte koukat na Ulici a milion reklam. Pořiďte si Chrome cast a můžete televizi používat jako velký monitor kde si budete pouštět jen filmy/seriály které opravdu chcete vidět. My televizi máme ale nemáme tam žádné kanály zavedené. A když si můžeš s manželem rozvalit na gauč a koukat na velkou televizi místo tablet, určitě to má něco do sebe!