Máte s nimi někdo zkušenost s pěstováním na balkoně?
Všude slyším, ze je to podvod.
@belleelle já tedkom letos zkouším převislé - no uvidím .... koupila jsem dvě sazeničky
o pnoucích jsem slyšela taky, že je to podvod .... asi ti neporadím - možná si kup jednu, či dvě a uvidíš ....
@kolibricek36
@martinkamoj
Odkud kupujete?
@martinkamoj já mám dotaz k převislým, jestli můžu, byly dobré, hojné, nebo to nestálo za nic ....
@belleelle já normálně od zahradníka - na trhu, v květinářstvích by měli mít taky, ale je to tam akorát předražené - jinak na záhonku máme stáleplodící - a jsem s nimi spokojená
@belleelle
@kolibricek36 Já si minulý rok koupila v Obi- jahůdky byly moc dobré, a rodili docela i dost ale pak jsem přestěhovala jahodu ke tchýni na balkon a ta mi jí umučila žízní, kdy jí nezalívala jak by měla.. ☹ letos si je nechám doma na okně táhnout dolů.. je lepší je koupit buď přímo od zahradníka a nebo i v květinářství, já mám objednáno ze starklu. Ty z hobby marketu stojí za prd, tak jako jiné rostlinky, kdy jsou vyhnané uměle.. Já jahodu vybírala poměrně dlouho, než sem vybrala fakt pevnou rostlinu v obi.
@martinkamoj děkuji, mám koupené od zahradníka - jsme na malém městě, tak doufám, že to k čemu bude - tak snad jo, a když tak zasadím výhonky a bude rozmnoženo - na zahradě to tak dělám, ale převislé jsem ještě neměla
@kolibricek36 jasný, však vyzkoušejte a uvidíte ;)
@martinkamoj jak to prijde z toho starklu?
@belleelle jahody jsem s tama objednala poprvé teď ale pravděpodobně to příjde v květináčku jako jiné kytičky ale nevm, zatím mi to nedošlo. jak příjde, dám vědět 😉
@belleelle my pěstujeme na balkoně ve velkém už letos 8rok, jahody - nejvíc se osvědčili klasické stáleplodící. každý rok dávám i dvě sazenice paprik, rajčata vždy cca 4-6sazenic. 4rokem máme angrešt - vždy má dost plodů. Loni jsme dali 3druhy malin, zimu přežili, už jsou zelené. A taky jsme loni zkoušeli bramboro -rajče. Rajčat mělo plodů hrozně moc, brambory na jeden oběd pro 3lidi stačilo🙂 Mohu dát i fotky.
@bzubzalka už zelené, tak my tu máme jen také pupínky - a taky doufám, že maliny přežily
@kolibricek36 jako listy jsme myslela, že už mají🙂 ne plody🙂
@belleelle vše většinou koupíme v hornbachu a nebo květinářství
@belleelle
Já mám už asi 3 roky tyto: http://eshop.starkl.com/balkonove-jahody-delika...
A můžu fakt doporučit. Chutově jsou malinko jiné, než běžné zahradní, ale mne chutnají i možná víc. A jsou docela nenáročné, sklizeň cca 3x za rok. A poslední rok jsem to měla i tak, jak je to na tom obrázku 😅
Popínavé jsem měla jednou a ty byly špatné.
O "popinavych" staleplodicich jahodach taky přemýšlím, ale po prostudování několika zahradnickych článků jsem taky došla k závěru, že je to podvod. Jahoda se z principu splhat (jako třeba hrášek, fazole) nemůže, nemá na to uponky na konci šlahounů. Suplovat by to mohly právě previsle jahody, které se vyvážou k nějakému pletivo, hráčkám (a uchrani se před slimaky) s pěstováním na balkoně zkušenosti nemám.
@bzubzalka já to pochopila dobře, že listy, nemějte strach 😎
u nás je celkem chladněji ....
@jbzirafa no slimáky, letos to asi bude dost, nevíte co na ty potvůrky - nechci žádnou chemii, protože plodiny jíme
@jbzirafa ty převislé jahody nemusíš k ničemu vázat... (já je mám v truhlíkách kolem baráku místo kytek)
Stáleplodící to podle mne ale není, plody jsou zralé cca ve 3 cyklech za sezónu.
@kolibricek36 nejlepší je lehce slaný roztok
@blondynka400 děkuju 🙂
@blondynka400 myslela jsem, pokud bych chtěla aby jahody trcely nahoru, tak se privazou, to je mi jasné, že previsle visí samy: )
@kolibricek36 tak to neporadim, ekologicky na ně platí sluníčko, nízká tráva, sucho, a sklenice se solí. Manžel jim sype granule (asi vanish) .nebo je nakrmit něčím místo zeleniny, co vím tak jim moc chutnaji afrikany: ) rodiče kdysi měli i elektrický ohradník kolem zahrady (volty jen na slimaky) a slyšela jsem o misce piva v zemi, osobně jsem nezkousela, nejsem zahradník. .
@jbzirafa
@kolibricek36 na slimáky stačí obyčejná kuchyňská sůl.. vždy naši projedou celou čáru solí okolo plotu a kolem rajčat a jiných dobrot a nestihnou se napapat ničeho zeleného 😀
@martinkamoj jo jo sůl jo.
Já měla i loni koupené, jsou to prostě převislé balkonové jahody které se táhnou z truhlíku dolů.. letos mám nachystané dvě odrůdy.. ale co vím existují i popínavé, které se táhnou nahoru.. po přichycení na tyčku-zeď.. určitě to podvod není jenom jsou jahůdky trošku menší než ty klasické co rostou v záhonku..