Ahojky, mám konkrétní dotaz. Od kolika let mají vaše děti své povinnosti a jaké? Nebo vám to přijde pro školkové dítě brzy? Dcerce je 2,5. Ráda dělá věci sama, je šikovná. Zdá se mi, že jí zatím nic neučím nebo po ní nic nechci. Žádné své povinnosti nemá. Uvažuji o koupi nějakého týdenního kalendáře, kde bychom si obrázkově nějaké povinnosti určili. Ale zároveň si říkám, jestli chci, aby nějaké měla. Je to malé dítě. Já měla plno povinností, co si pamatuji a tak se mi to vůči mé dceři trochu příčí, ale zase, abych něco nezanedbala. Jsem ten typ, který si udělá vše sám.. klidně i za ní 🙈 samozřejmě je to výchovou. Denně jsem měla plno věcí, co doma udělat a jak to má vypadat, a tedy takhle to pro svou dcerku rozhodně nechci. Zároveň mně ale zajímá, jak je to jinde. Děkuji za vaše postřehy.
Jde o věci od vyčistit si zoubky, ustlat postýlku až po domácí práce..
@lucieevita u nás dcera od roku a půl doplňovala toaletak na záchodě, ale bavilo jí to, tak jsme jí nenutili. Teď má 4 roky a povinnosti má jen po sobě si uklidit hračky, oblečení, nádobí dát po sobě do dřezu 🤷♀️jinak pomáhá třídit prádlo, pomáhá u vaření, něco krájí, míchá saláty.
Do cca 3,5 let byly bez pravidelnych povinnosti - kdyz jsem neco potrebovala tak jsem pozadala a oni asistovali - vyndej veci z mycky, vyndej pradlo, vypni pracku, podej, podrz atd. Momentalne mam dve deti 4 roky a skoro 9 let - spoustu ukolu maji spolecnych - protoze vynest kos - znamena ze mladsi nese pytel a starsi ma sverene klice, vyndat mycku znamena ze mladsi vyndava veci z mycky na zidli a starsi je uklizi do kuchynske linky a lozi tu po stolicce, aby dosahla kam treba. Takze maji povinnosti, ale neni to na bazi, dnes je pondeli vynasi se kos, utery pomoc v kuchyni, streda vesi se pradlo…ale maji okruh praci s kterymi pomahaji a pokud je treba je vydan pokyn a jsou to udelat…
Na nějaký kalendář nebo rozvrh to je.podle mě přehnaně brzo. V tomhle věku sem tak akorát vedla dítě k tomu, aby si po sobě uklízelo i tak to vyšlo tak v 50%🤣🤣
Spíš když chtěl pomáhat, byla jsem ráda a ochotně ho zapojila, např. Vařit, vysávat a tak. Jinak vůbec.
Nějaké pravidelne povinnosti, které jsou fakt jen na něm jsem začala zavádět až tak okolo 6 let. Jako třeba dojít s tříděným odpadem a tak. Když se dělá větší úklid zapojuju. Jinak klasika má svoje povinnosti, ale to jsou takové běžné věci (které i tak musím hlídat aby splnil, kluk je znát no, má to na párku jako😁😁)
HLavně uklízet si svůj pokoj. Od malinka s dopomocí, cca od 10 let už komplet naprosto samostatně, včetně vysávání , prachu či převlečení postele (synovi ovšem občas převleču neb by spal rok v tom stejném). A to tím stylem, že je maximálně upozorním, že by to něco chtělo, ale jinak je na nich, zda v tom bordelu tam budou ještě třeba 14 dní. Do těch 10 let jsem je prudila, ale pak už je nechávám. Šetří to nervy nám všem. Dcera si pak např. ve 12 letech i zcela samostatně vymalovala(včetně hloubkového úklidu před i po), protože sama chtěla, já jen musela koupit barvu.
Pravidelné povinnosti mají-nemají. Chci, aby jako školáci, vynášeli koše a uklízeli umyté nádobí, ale bez připomenutí to stejně neudělají nikdy.
Jedine, na co bych se u tak maleho ditete zamerila, tak aby se umelo samo obslouzit - oblect, najist se, uklidit si hracky. Nejake planovani povinnosti bych videla jako realne tak od 6 let.
@lucieevita já nevím dcera bude mít 3 roky a nějak mě zatím ani nenapadlo řešit nějaký povinnosti nebo domácí práce 😅🙈 prostě, když se chce do něčeho zapojit, tak jí to umožním, a když nechce tak jí do ničeho nenutím 🤷♀️ na tyhle věci je ještě času dost si myslím 🤔 co si pamatuju, tak mě máma začala do nějakých domácích prací a povinností zapojovat až někdy v první třídě 🤷♀️
@hasara33 jak jsem psala, měla jsem na mysli například vyčistit si sama zoubky, ustlat postýlku, uklidit si hračky, odnést po sobě hrneček. Někdy mám spíš pocit, že jí totiž málo rozvíjím já. Zvládne si dojít na záchod, sama si umyt ruce nebo si připravit vodovky, papír, štětce i vodu do kelímku na kreslení, mluví ve větách. Všechno to, co dělá "sama" mi ale za mých vyvalených očích 🤭 ukázala sama. Říkám si, že bych jí měla více ukázat, co sama všechno může dělat.. proto ta pomoc doma, či povinnosti - například před spaním uklidit pokojíček. Já uklízím ráda, tedy vše za ní ráda udělám a možná je to škoda 😉
@lucieevita Já mám podobného syna, téměř všechno se naučil sám nápodobou. Mám tedy vyzkoušeno, že když bych vyvíjela tlak, tak se postaví na zadní. Má svou vnitřní motivaci, rozvrhy atd. jsou motivací vnější. Za mě nechme děti být dětmi, systém je pak narozvrhuje až až.
U nás 4,5 a 6 let. Mají magnetický kalendář na lednic... Ale spíš, co bude o víkendu, kdy je logo, judo atd. Moc zatím nevyužívají. Spíš jen pro přehled.
Domácí práce bude oříšek... Mám to zablokované z dětství (plus jsem díky tomu i magor na úklid) - jak jsem něco mohla dělat, už to rodiče nikdy nedělali, žádné partnerství... Takže jsem se hodně dlouho cítila jako levná služka/kuchařka/uklízečka v domácnosti.
A to pro své děti nechci. Tak to zatím držíme jako společné aktivity. Zejména mladší dcerku hodně baví vařit a péct. Sami od sebe vezmou vysavač, utřou stolek, svoje věci mají v pořádku. Obslouží se v čem je to možné.
No a dětský pokojík mám zase nastavené tak, že to je jejich království a jen jednou za čas se nabídnu, že projdeme hračky, připomenu, že vyrazí robovysavač. Každý má jinou představu co je "uklizeno" Kvůli dětem se snažím si říct, zda to co zrovna chci je potřebné pro nás všechny nebo to tak chci jen já a ostatní do toho vlastně jen nutím...
Až budou starší, asi si sedneme s tím, co je doma potřeba a každý si vybere něco, co bude obstarávat jen on a zbytek společně. Ono škola je sama o sobě hodně náročná.
@hani_na děkuji moc za komentář. Ono je někdy náročnější mít dítě, které tak trochu vyčnívá a já nechci nic zanedbat 🙈 takže se zeptám nic jako uklidit si po sobě nádobí na linku nebo uklidit večer pokojíček u vás nemáte?😉🤩
@jane46 tak to si budeme hodně podobné. U nás fungovalo nastavení jako večer před spaním je kuchyň tvoje.. což znamenalo nádobí umýt, utřít, uklidit, vyčistit sporák linku, utřít stůl.. také jsem díky tomu magor na úklid a vlastně jsem přišla na to, že mě to i uklidňuje, takže už jsem s tím v pohodě 🤭😇 ale zase úplně opačně po dcerce vše uklidím, jak pokojíček, tak jakýkoliv hrníček, oblečení, věci na pískovišti atd. atd. Říkám si, jestli by neměla mít své věci, co by měla dělat sama. Hlavně z těch věcí, co dělám já za ní.. nevzali mi jí kvůli věku do školky a tak ten poslední rok spolu doma se snažím jí více k něčemu vést, začali jsme novými kroužky, výlety i přes týden do muzea a pod. Tak mě toto napadlo jako další krok, více se osamostatnit, mít věci, co dělá hlavně pro sebe sama. Pro ostatní mi to bohužel přijde až divné - to mi snad dojde až bude větší.
@lucieevita Můj tchán je voják, manžel měl vojenskou výchovu a když otevřu jeho skříň a moji, tak se stydím😁 a asi jsou to geny, syn po sobě uklízí sám. Jakmile řekněme, že se jde do vany, uklidí hračky a vezme si osušku a jde - s tím jsme začínali, že jsme to dělali spolu, teď to dělá už sám. Já jsem vyrůstala bez mámy, takže domácí práce dělám od deseti let, takže my v tomhle nejsme normální rodina. Jen pro zasmání, dnes si syn sám utřel zadek a řekl sám sobě: "děkuji" 😁 Ale když chodíme plavat, instruktorka řekne, že mají dvakrát vylézt z vody a skočit, tak syn to udělá pětkrát, nebaví ho čekat, když se hodiny opakují, tak už ví, co se bude dělat a dělá věci napřed - není to v tomhle jednoduché s ním..
@lucieevita To s tím uklidněním znám 😉 Chlap si už zvykl (jen si občas ze mě dělá srandu) a děti do toho díkybohu vyrostly, tak to berou jako přirozenou věc 😀
A taky po nich uklízím i věci, které bych nemusela, co se dá dělat 😀 Ještě jsou to mrňousové no 😅
Ale opravdu, vidím u nich i to, že některé věci dělají už teď automaticky a přirozeně, protože to vidí u nás rodičů. Když sami od sebe něco udělají těší mě to mnohem víc než kdybych z nich dělala robůtky na povel.
@hani_na aaa, tak to znám 😂 moje je sice ještě malá, ale to s hodinou plavání, mi jí přesně připomíná 🤭
Vidím, že jí spíš zapojím do věcí, co dělám za ní, že je budeme dělat spolu a ten "kalendář" událostí a povinností si udělám spíš pro sebe a jí pro zábavu či pro lepší pochopení denního rezimu😎
@jane46 tak děkuji za uklidnění, že nic nepodceňuji, holt nápodoba je nápodoba 😂😇 kalendář koupím - udělám spíš pro lepší uchopení denního režimu - nebo případného těšení se na událost v dalších dnech a ty "povinnosti" si tam přidám spíš pro sebe - jako že to bychom mohli dělat spolu - ne jen já za ní 😂a uvidíme, jak mi to půjde se do toho vžít 😂😂😂
Ve 2,5letech děti neměli absolutně žádné povinnosti jen si hrát...
Aktuálně mají 8let a 4roky a uklízejí si pokoj, jinak žádné povinnosti nemají ono by to bylo spíš ke škodě než k užitku 🤣 a jinak děsně chtějí se vším pomáhat...
Myslím, že v tomhle věku dítě nechápe povinnost, ale dobře okoukává vzorce. Myslím, že je vhodné hlídat si, abyste jí nepředala vzorec "máma dělá doma úplně vše, ostatní nic" ani "máma doma velí všemu a ostatní plní úkoly" ale naopak "v rámci svých možností se každý stará sám o sebe". Takže... dopila pití? kam patří hrneček? Ať ho tam odnese. Má žízeň? A dosáhne na džbán se šťávou? uzvedne ho? tak ať si nalije sama... Rozlila to? Ok, ví, kde je utěrka? ... dohrála si? kam patří ta hračka? ... nudí se? tak ať si ty hračky najde a donese...
@hani_na napodoba je super, ale kdyz budes po ditetu furt uklizet ze stolu , tak to samo od sebe delat nezacne. Proc, kdyz to udela maminka. V tomto to chce odchytit ten okamzik, kdy to dite uz zvladne, tak to pak delat spolecne a casem uz nedelat vubec a jen pripominat. Obcas to je tezke...
@lucieevita U tak malého dítěte mi přijde hloupost aby mělo povinnosti. Navíc si myslím že jak dítě zjistí že musí, tak se sekne a přestane to dělat. Naše dvouletá se vším pomáhá, něco dělá i sama, ale ne proto že musí, ale proto, že chce a má z toho radost.
@klokanka31 bylo by lepší si přečíst moje předešlé komentáře. Protože tento váš nedává k těm ostatním již úplně smysl 😉ale neberte to špatně. Já už jsem tu hodně psala, jak to mám a jak sem to myslela.. dcerka už mluví normálně ve větách, sama si dojde na toaletu a umyje si ruce a pod. většinou mě o tom, co umí, sama překvapí, tak jsem spíš chtěla vědět, co za "povinnosti" mají ostatní děti podobného věku. Nevím, co konkrétně učíte vaší dcerku nebo jestli po ní také uklidíte všechny hračky a pod. jako já 😂nikdy bych nedělala nic, co by jí nebavilo nebo do věcí nutila. Spíš stále dělám věci za ní, které by zvládla - chtěla dělat sama. Například odnést si po jídle talíř na linku nebo třeba ustlat si ráno postýlku a nakonec ten kalendář koupím nebo udělám spíš pro lepší uchopení denního režimu - nebo případného těšení se na událost v dalších dnech a ty "povinnosti" si tam přidám spíš pro sebe - jako že to bychom mohli dělat spolu - ne jen já za ní 😂a uvidíme, jak mi to půjde se do toho vžít a nechat něco i na ní samotné 😂😂😂
@lucieevita My jí neučíme nic, ona se učí napodobováním. Uklízí si hračky sama, odnese si talíř, když máme dost času tak se sama ustrojí, dá našemu psovi krmení...když jdu mýt nádobí tak si hned přitáhne židli a myje se mnou, utírá nádobí, když jdu převlékat peřiny tak si sama stáhne povlečení ze svých peřinek,polštářek si umí i sama zas povlíknout. Všechno ale dělá jako zábavu, nechci aby to měla jako povinnost...
Ve 2,5 letech ma dite rozumu asi jako pul civavy (to jsem cetla tady na MK😅), nemam potrebu mu v tomhle veku vytvaret povinnosti. Vsechny deti maji "povinnost" nevytvaret po sobe neporadek a byt umerne veku sebeobsluzne, prvnak ma "povinnost" drzet si v poradku skolni veci a delat ukoly. Kdyz je poprosim, vylozi mycku, zaliji kytky nebo prostrou, ale nic pravidelneho po nich nechci.
Jinak kalendar mame - na chozeni do skolky, doktory, kdy prijede babicka a tak, to funguje vyborne. Ale az u starsich deti, dvouletak se zatim nechyta, jenom schovava a posunuje magnetky.
Mame kalendar, kde jsou soucasti i magnetky pro uklid, mycku, ruzne dalsi ukony, postup cinnosti rano a vecer atd.. Ale imho jak je tam toho moc, je v tom zmatek, prehledne je to jen do par magnetek na den. Takze ja tam znacim, skolu/skolku, jestli jdou ze skolky po o nebo po spa, den, kdy vecer odchazim a deti jsou s tatou, krouzky a pripadne neco specialniho (narozeniny, Vanoce, doktor, babicka). Tyhle jednotlive cinnosti vubec nevyuzivam.
Mám stejně starou dceru a k ní ještě čtyřleťačku. Obě rády doma pomáhají, spíš ale pracují se mnou. Když vařím, tak něco krájí, když uklízím, tak jim taky dám hadr, ať umývají okno atp. Povinnosti na ně nekladu, ale snažím se aby po sobě nenechávaly nepořádek, takže boty uklízí do botníku, bundy na věšák, pyžamo do šuplíku atd. Podle mě je celkem dobře naučí školka, obě holky jak začaly chodit do školky, tak najednou po sobě uklízí nádobí. Mají drobné (chtěné) povinnosti třeba jako že musí zapnout vysavač když odcházíme z domu, ale systematicky je ještě do domácích prací nezapojuju.
Pokud chce dcera pomáhat, nebránila bych jí. Snažila bych se jí zapojit do toho co děláš Ty. Je podle mě ještě malá na ty magnetické tabulky.
tak malé dítě pomáhá samo rádo, s věkem to nadšení pomalu upadá, protože je to pořád dokola a ztrácí to kouzlo "nového" a toho, že dítě něco dokáže samo, teď mám děti 7 a 10 a dobrovolně si neuklízejí nic, ačkoli před pár lety by se o vysavač porvaly...
@lucieevita mladsia dcera ma cca 2 a stvrt roku. To ze ide sama na zachod, umyje si ruky, vyzlecie, oblecie atd povazujem tak nejak za normalne, nemam z toho nejak vyvalene oci 😄 pomaha s varenim, vybera so mnou mycku, atd atd, takto male deti chcu robit vsetko, prejde to 😁 zuby im aj tak este dlho treba umyvat, odporuca sa aspon do 9-10 rokov aspon docistit rodicom. Inak si nemyslim ze by mali mat nejake pravidelne povinnosti, alebo rozvrh, to nema asi 5 rocna, mozno zacneme nieco riesit so skolskou dochadzkou, ale spis len co sa tyka ich izby plus pomahat 🙂 vsimam si ze su maminy teraz strasne uzkostlive, vsetko sa hrozne moc riesi a hroti.. takze hlavne klidek 🙂 je malicka, nech sa hlavne hra
@vladienka už neřeším. Asi nejdou vypnout komentáře. Díky za názor. V tuto chvíli už mimo.
Naše děti mají povinnosti tak od roka :D nejdřív drobnosti jako uklidit si hračky, pak třeba odnest svoje špinavé prádlo do koše, odnést si po sobě nádobí apod. Školní syn už třeba utírá prach, občas vysává, vynáší koš, krmí zvirata, pomůže při vaření, ne že by něco měl pravidelně a na starost jen on, ale prostě se zapojí jak je potřeba.
@krisstina93 podle mě je to takhle v pořádku. Děkuji za názor. Možná sem nebyla pochopená 😂ale od včera jsem také zavedla - po jídle odnést talířek na linku, ráno složit pyzamko a peřinku, připravit si oblečení na ven, uklidit botičky atd. večer uklízíme pokoj spolu, ne jen já sama.. a dneska po večeři čekala ještě až dojím, protože trvala na tom, že odnese i můj talíř 😀musela sem to do sebe doslova naházet 😂 někomu to přijde normální, ale doteď jsem opravdu za ní dělala vše já. Proto sem se ptala.. a rozhodně nechci, aby tu dělala nějakou práci za mě, ale také ji chci něčemu naučit 😉
Asi jsem neměla potřebu činnosti u batolete nějak strukturovat. Prostě jsme vše dělali spolu, postupně. Po snídani se šly čistit zuby, před jídlem umýt ruce, po jídle umýt pusu a ruce, po jídle odnést nádobí ze stolu na linku nebo do myčky, po příchodu z venku si dát boty do botníku, bundu na věšák, před odchodem z domu a spánkem uklidit hračky. Oblečení večer dát na určené místo, špinavé do špíny... Je to malé dítě, které se učí neustálým opakováním a nápodobou. Vyloženě povinnosti, za které je dítě samo zodpovědné a nepatří to do běžné samoobsluhy, jsme zavedli asi kolem začátku školy. Do té doby pro mě byla důležitá samostatnost v sebeobsluze a snaha dělat vše se mnou nebo na můj pokyn (třídit prádlo, věšet prádlo, utírat nádobí, vysávat...).