Pohoštění na oslavu při ABKM. Poradíte, prosím?

ajja87
5. únor 2024

Holky prosím o radu,dcera bude mít oslavu a jedno dítko z pozvaných má alergii na kravskou bilkovinu, prosím poraďte co pro nej nachystat kromě ovoce?je mi hloupé nachystat pro ostatní pohoštění a ono by si mohlo vzít jen ovoce nebo zeleninu.

aktakd
5. únor 2024

@ajja87 zeleninové, ovocné špízy. Buchty/muffiny jen nahradit mleko za alternatvni nebo lze i za vodu, maslo nahradit olejem. Palacinky a mleko vymenit. Rizecky. Kupovane listove testo casto vubec neobsahuje maslo, tak z neho nejake sneky?
Na netu najdes urcite i nejake kremy na dort/muffiny, ale to odzkousene nemam.

cekamnazazrak
5. únor 2024

@ajja87 bacha na to jestli ma fakt jen abkm nebo ma i dalsi alergie… abkm jde velice casto ruku v ruce s alergii na vejce, kure, soju, hovezi, oves nebo i nektere druhy ovoce… urcite se do podrobna vyptej maminky nez neco udelas.. jinak pokud ma fakt jen abkm, tak nejaky muffiny, kde nebude maslo, ale treba olej a mliko nahradit rostlinym nebo vodou… nebo nejaky vylozene vegensky recept…

krisstina93
5. únor 2024

Co tapiokovy pudink s rostlinným mlékem? já ho dělám z vanilkoveho alpro, ozdobí se to ovocem a je to pecka 🙂

malytlustyhroch
5. únor 2024

@ajja87 domluv se s jeho rodici. Mam taky doma dite s dietou, a je to skvele, kdyz na nej rodice kamaradu mysli, ale zas je trochu blby, kdyz tim stravi pul dne, aby si nas kluk "taky moh neco dat" a pak se ukaze, ze jsou to veci, ktery proste neji (dite s dietou muze byt uplne stejne vybirave jako dite bez diety, fakt ze jo), pripadne hur, ze on to neji a nikomu jinemu to taky nechutna :-/
Jinak jak psaly holky: existuji listova testa bez mleka, parky bez mleka, rizky do kterych nepridas mleko, piskotove, babovkove i kynute testo bez mleka, hranolky, orisky, susenky bez mleka, bonbony bez mleka, cukrova vata, marcipan bez mleka, cokolada bez mleka... kdybys chtela poradit konkretni znacky, klidne jeste napis, co presne shanis, vypisovat vsechno uplne nechci.

malytlustyhroch
5. únor 2024

Pokud budes podavat nejake pecivo, urcite udelas rodicum radost, kdyz budes vedet, jestli obsahuje mleko nebo ne, supermarkety maji slozeni v sanonu nebo na kartickach nekde u peciva, v pekarnach se clovek zepta u pultu, balene pecivo ma slozeni vypsane... (treba obycejne rohliky a sumava temer nikdy mleko nemaji, ale nejaky lepsi rohlik, nebo lepsi chleba uz muze byt s obsahem masla, podmasli atp.)
A do spousty veci se proste da nedat syr. Na pizze nemusi byt syr, v toustu nemusi byt syr... kdyz napises, co se chystas delat nebo co bys delala normalne, tak treba najdem nejaka snadna reseni 🙃 ono, kdyz v tom clovek par let zije, uz ma na to v hlave vybehane cesticky.
PS: bacha na uzeniny, parky, sunky, pastiky... tam je vsude potreba cist slozeni, nekdy tam "mleka" byva az nechutne moc.

j.a.n.i
6. únor 2024

@malytlustyhroch Teda, jak nikdo alergie nemame, tak složení moc nekontroluju, a tedy zrovna u uzenin by me nenapadlo kontrolovat je na mliko.

ajja87
autor
6. únor 2024

@aktakd
@cekamnazazrak
@malytlustyhroch
@j.a.n.i taky koukám na ty uzeniny,l.
Jinak holky díky,zkusim asi ty muffiny, máte prosím nějaký recept?
A ještě dotaz, obyč piškoty se můžou?a pudinkový prášek asi ne, že?tam píšou, ze muze obsahovat stopy mléka... chtěla jsem dělat Jablečno-piskotovou buchtu a přijde na ztuhnuti pudinkový prášek...dal by se něčím nahradit?

ajja87
autor
6. únor 2024

Pak nějaké ovocné a zeleninové mísy/špízy....jinak blbé je, že budu víceméně nakupovat u nás na vsi v obchodě a tady možná seženu pouze bezllaktozovy mléko a jogurty, takže moc právě nemůžu experimentovat😁

krisstina93
6. únor 2024

@ajja87 zeptej se těch rodičů, děti co mají abkm nesmí ani bezlaktozove věci. Klasické piškoty by mleko obsahovat neměly, ale radši se poptej ať to dítě nemá alergii i na vejce.

ajja87
autor
6. únor 2024

@krisstina93 na vejce vím,ze alergii nemá o tom ksem kdysi s maminkou mluvila,kdyz jsme se potkali ve skole

krisstina93
6. únor 2024

@ajja87 ok, ale bacha na ten zbytek, nesmí máslo, jogurty, mliko, ani ty bezlaktozove verze, z čeho chceš pect kolac?

ajja87
autor
6. únor 2024

To jsem chtela bud domaci piskotove těsto a na to uvařené jablka s tim pudinkovym práškem (který nevím jestli se může)a nebo formou dortu, právě obyč piškoty a a tu samou jablečnou hmotu

ajja87
autor
6. únor 2024

Případně i štrůdl z listového těsta

malytlustyhroch
6. únor 2024

@ajja87 doporucuju se na pudingovy prasek s oznacenim "muze obsahovat stopy.. " proste zeptat, on by ten puding sel nahradit, protoze je to vlastne jen skrob+aroma+barva. Ale s tim aroma uz by to mozna bylo dobrodruznejsi nez by clovek chtel.
U nas doma treba jsou vyrobky, kde "stopy" neresim, protoze po tom synovi nikdy nic nebylo, a naopak vyrobky, se stejnym oznacenim, u kterych uz se nam fakt stalo, ze je pravdepodobne obsahovaly (treba
tatarka od Helmans), tak ty maj od nas stopku.
Ale tohle ti proste nikdo jinej nez rodic toho konkretniho ditete nepovi.

malytlustyhroch
6. únor 2024

@ajja87 s tim listovym testem, jestli mas omezeny pristup do obchodu, tak to bude asi o stesti, jake testo zrovna vas obchudek prodava. V nekterych mleko je, v nekterych neni. Treba lidl ma bezmlecne, wewalka (stopy), Babicke testo (stopy), Dobroty babicky Klary, Melites

pribylovapetra
6. únor 2024

@ajja87 piškotove těsto s rozvarenymi jablky synovi taky dělám. Pudink je jen škrob. Takže rozvarim jablka a přidám pudink rozmichany v troše vody. Ani to nesladim a chutná to všem. Jinak já synovi na oslavu nosím věci co může, nechci po hostiteli aby měl starosti a já si tím ohlídam co sní. Domluv se s rodiči.

guliii
9. únor 2024

Tahle rama se dá použít jako šlehačka a to druhé jako mascarpone. Ta Rama krásně drží vyšlehaná. Je to úplně super. Jinak když bude mít výrobek označení vegan tak si můžeš být jistá, že je bez mléka. Pozor nesplest s vegetarian! tam mléko může být. A místo mléka se dá použít rostlinné mléko ( rýžové, mandlové, ovesné). Všechny recepty takto upravuji. Vše se dá nahradit. Jen rostlinný sýr mi nechutná.