Podozrive vrieskanie od susedov

maklotilda
29. led 2019

Zijeme v Brne v panelaku. Nasi susedia pod nami maju dve male deti. Z celej rodiny cesky hovori iba muz, ktory doma moc nebyva (alebo ho nie je pocut). Deti su stare jedno asi pol roka a druhe tak dva tri roky (tipujem, deti zatial nemam). Beriem na vedomie ze su to deti a ze behaju a nie su to uplne tiche stvorenia. Ale tie zvuky co sa odtial ozyvaju su neskutocne. Vrieskanie, priam az rucanie, plac a narek. Smiech velmi vynimocne. Susedka po nich ziape po vietnamsky tenkym ale zato silnym hlasom takze netusim ci im nadava alebo co, ale akurat sa to tym stupnuje, deti potom vrieskaju este viac a ona na nich krici este viac. Niekedy sa ozyvaju rany jak keby niekto trieskal skrinkami, pustal na zem nieco tazke alebo mlatil do steny. Netusim co sa tam deje a neviem co s tym robit. Je to denne neustale s malymi pauzami. Uz to nezvladam pocuvat a som z toho na prasky. Rozmyslala som ci im nechat odkaz alebo na nich rovno zavolat socialku ale je mi to dost blbe, chapem ze su to male deti, no pomaly zacinam mat o ne strach. Rozmyslam vsak ci to proste nie je naturou cudzincov. Dvere neotvaraju, spolubyvajuci to skusal, no suseda bola asi doma sama a neotvarala a aj keby otvorila tak nerozumie. Poradte co by ste robili vy. Diky

miaelle90
29. led 2019

@maklotilda rozhodně bych kontaktovala socialku, jako podezření.. pokyd máte obavy, tak anonymní písemné udání, jsou povinni se tím zabyvat, zvláště pokud jsou v tom malé děti.. lepší než si vyčítat, že jsi nic neudělala.. na takovou ignoraci už jsem alergická.

treasurka
29. led 2019

A máte v domě nějaké sdružení nájemníků? Pokud ano, řešila bych to přes ně a poslala jim oficiální dopis. S tou sociálkou je to těžké, ale pokud bych měla vnitřní pocit, že jde o týrání dětí (tj. že jim někdo ubližuje), ne jen o uřvanou rodinu, tak bych asi podnět dala...

sudylichozrout
29. led 2019

@maklotilda no ja nevim. Nase dcera taky jeci, jak kdyz ji na noze berou, zejmena pokud ji uz nechceme pustit dalsi pohadku, nebo pokud ma jist. Vzteky hazi vecmi, mlati dvermi. Jsou ji dva a pul. Nebijeme ji, nerveme po ni nejak extra. Jen je desne temperamentni a vyda kravalem za ctyri tyrane. Kdyby na nas nekdo poslal socialku, citila bych se extremne nastvana na toho aktivniho idiota, kvuli kteeeemu budu muset doma ukazovaz Zubate dcerin pojojicek, hracky... Protoze sice to pres zed muze pusobit, ze ji ublizujeme, ale v realu je to uplne jinak. U nas to sousedi vedi, takze nikdo nastesti nikdy neresil.
Asiate maji uplne jinou intonaci. Vem si nekdy treba japonsky film s titulky. Clovek by mel pocit, ze chlap brzy exploduje vztekem a v titulkach se dozvis, ze vyznava dame lasku. To same cinstina i vietnamstina. Bydli u nas Vietnamci, ja mam pocit, ze se hadaji a ono ne.
Bud zdrzenliva. Abys nenasekala vic skody nez uzitku. Sleduj a kdyz budes mit nejaky presvedcivy argument, pak samozrejme volej.

makronka222
29. led 2019

Tak se dojdi osobne zeptat, proc na ne tak rve, proc oni porad breci, ze mas podezreni na tejrani deti. Pokud je rev porad, je to divny.

bayt
29. led 2019

@maklotilda popravdě, mockrát jsem se setkala s tím, že sousedi ve vedlejších bytech slyšeli něco divného, ale každý se staral o svoje a chudáci děti....já bych prostě sociálku kontaktovala

toluma
29. led 2019

Ono těžko říct.Člověk, co nemá děti a nemá s dětmi zkušenost,to může vnímat všechno jinak.
Normální povídáni nebo smích nemusí být vůbec slyšet oproti ječení a křiku,to jsou úplně jiný decibely 😁
I rodiče s tím řevem kolikrát nic nenadělají,i když by chtěli,to mi věřte.Dítě nevypnete čudlíkem.
Píšu samozřejmě ze své zkušenosti.Náš malej 10m má období,že rád ječí (asi jak když ženská vidí myš).Asi ho to baví poslouchat,směje se u toho.Nějaký okřikování nemá vůbec smysl,i když ho samozřejmě okřikuju,nebo se ho snažím ho zaměstnat něčím jiným.Někdy to vyjde,někdy ne,ječí i několik minut v kuse,ať je v ohrádce,v jídelní židličce,když třeba vařím nebo u mě na klíně.
Když se k tomu přidá ještě tříleťák a začnou si hrát spolu,je to totální cirkus.
Pokud staršího občas chytne hysterák,že zrovna něco nechce apod.,je to děs běs.
Do toho vám občas ujedou z toho všeho nervy,hlavně když nevíte,co dřív a co potom,a navíc jste na všechno převážně sama a je to pořád dokola...
Během jedné minuty se s nima několikrát mazlíte a chválíte je a několikrát křičíte... 🤣
Samozřejmě,pokud máte podezření,že by mohlo jít o něco jinýho než dětský manýry a vystresovanou matku,tak policajty nebo sociálku zavolejte.Ale jen jsem chtěla napsat,že to někdy může být úplně jinak,než se zdá.
Nás samotný to někdy dost rozčiluje,kór,když s tím fakt nic nenaděláte,sousedů je mi líto,ale sou to děcka a nedělají nic neobvyklýho,musí se to nějak přežít.Navíc v paneláku člověk musí počítat s tím,že uslyší ledacos.

sudylichozrout
29. led 2019

@toluma presne. Psala jsem to same vyse. Taky mame dima cirkus. Ta nase 2,5r stara slecna jeste delala do nedavna to, ze triskala hlavou do nabytku. Mela celo samou modrinu a ja fakt casto jen trnula, kdy nejakej uvedomelej obcan zavola socialku 😃 Jsem zvedava, jak se bude vztekat ta mladsi, az doroste do veku 🙂

odula
29. led 2019

@sudylichozrout mno mas pravdu v tom ze když člověk nemá děti sajrajty tak nemá ponětí co za zvuky můžou vydávat. ... 😀....jenže taky kolikrát člověk nechce bejt za aktivního idiota a jak to končí. ... 😐 já bych se prvně asi snažila kontaktovat rodinu. Těžce zneuzivany nebo tyrany děti člověk pozná. ... Někdy. Ale prostě bych prvně šla za matkou. Na ferovku. A pak klidně socialku. Jestli jsou v pohode tak Zubata hariki dělat nebude. ALe radši bych stokrát byla za aktivniho idiota než za hluchosleponěmou opici. .....

sudylichozrout
30. led 2019

@odula jo, ja tomu rozumim. Proto jsem psala, at to sleduje (v tom muze byt rozhovor s matkou, detmi, klidne i treba konzultace s nekym...), a kdyz bude mit vetsi jistotu, at hned vola.

martinka_33
30. led 2019

Soudě podle řevu, musela by u nás být sociálka často - ještěže máme tolerantní sousedy! U nás doma se ječí téměř denně! Nékdy mlátim vzteky do dveří nebo do zdi, protože mlátit toho vzteklýho spratka mi mateřská láska nedovolí.. Holt mám temperamentní uječenou dceru, která má geny po své temperamentní uječené matce 😲 Aneb jak říká můj muž "vy jste obě stejný!".. Chápu že ten řev může sousedy obtěžovat, ale určitě preferuju, aby za mnou zašli a zeptali se jak se máme a jestli něco nepotřebujeme, že se u nás často křičí tak jestli je vše v pořádku, než aby hbed volali siciálku ☹ Možná ve vašem případě, kdy máma nerozumí česky, si odchyťte tátu, jestki ten aspoň trochu rozumí 🙂

zana09
30. led 2019

Jak pisou holky @sudylichozrout a @toluma , tohle je hodne osemetne. Viz obrazek, ono to casto vypada/zni pres zdi panelaku jinak, nez to doopravdy je. Od nas je taky denne slyset rev jak z jatek, ALE nikdo uz neslysi, kolikrat vsechno nejdriv rikam v klidu nez ten rev zacne, at uz od tech mych raubiru, ze se pres mou domluvu zacnou dohadovat a jeden druhemu ublizi, nebo pres upozorneni delaji, co nemaji a nasledne si nektery ublizi (spadne, bouchne se nekde apod.), nebo proste neposlechnou po x te vyzve, ze ne/maji neco udelat/se nejak chovat, nebo...viz obrazek... Proste tech situaci je kazdy den tolik a vsichni kol slysi jen ten krik a ne to, kolikrat s nimi v klidu mluvim, kolikrat se snazim domluvit, kolikrat je pak utesuju, kolikrat se potulime a rikame si, jak se mame radi. Ja taky lituju sousedu, ze to musi poslouchat a sousedce primo vedle, stara pani, se pravidelne omlouvam. Ale malokdo ze sousedu, kteri na nas v tu chvili treba nadavaji si uvedomi, jak stresujici je to primo pro nas rodice, hlavne prave ty matky, ktere to mame z prvni ruky a jsme v tom cely den...a at se snazime sebevic, muzeme se stavet na hlavu, tak s tim casto nic nesvedeme. Kazde dite je jine a nektera jsou proste narocnejsi nez jina. Osobne bych v tomhle pripade doporucila spis pozorovat, obcas prohodit par slov, kdyz se potkate, nez jit primo s tim, co se tam deje.

majdaptak
31. led 2019

@maklotilda No jak píšou holky - některý děti jsou jak soundtrack z pekla, ale asi bych si neodpustila, kdyby byly fakt týraný... Nepotkáváš je třeba na chodbě, jak se chovají? Nebo venku - ulice, hřiště? Paviáni většinou řvou všude 🙂 Nebo pozvi si domů někoho nestrannýho ideálně dětnýho, ať posoudí situaci.

dvojka
31. led 2019

Na dovolene jsme bohužel chytli pokoj vedle větnamců, měli s sebou kluka zhruba tak sedmileteho. Příšerná dovolená, alespon co se ubytování týče. Tam byl takovej rachot, matka upištěná, kluk no to byla katastrofa a jedinej tatínek mluvil česky, i když vlastně on toho moc nenamluvil jen se usmíval a dělal jakože nic ☹ . Kluka netýrali, spíš on je.
Třeba je to stejná situace, ještě horší protože děti tam jsou dvě.

odula
31. led 2019

@majdaptak soundtrack z pekla 😂😂😂

zana09
31. led 2019

@dvojka Ze kluka netyrali, spis on je :DDD to sedi :D