Dobrý deň,
bývame z priateľom a jeho bratom v podnájme, v dome, kde býva aj majiteľ. Švagor si našiel priateľku, ktorá má pármesačné dieťa, takže ku nám chodila nejakú dobu na návštevy a potom prišiel majitel s tým, že si tu žiadne deti nepraje, ani na návšteve. Tak či tak sa chceme sťahovať a keď sa všetko dorieši plánujeme dieťa. Zatial to vypadá že pojdeme všetci spolu do niečoho velkého. Mohli by nás odmietnuť kvoly malému dieťaťu ?
Prípadne keby som šla niekam bývať len ja z priateľom, mohli by nás vyhodiť keby som otehotnela ?
Bývam v Česku a moj oco ma už strašil s tým, že s mamou mali problém niečo nájsť keď som sa narodila ale to bolo pred 26 rokmi, tak neviem ako to funguje teraz.
Máte s tým niekto priamo skúsenosti ?
@zelenaesmolda Ďakujem 🙂
@isumi Ve zkratce - pronajímatel nemá právo vám zakázat vodit si do bytu návštěvy. A to ani v případě, kdy nájemní smlouva obsahuje ustanovení o tomto zákazu. Nájemce nemusí zákaz návštěv daný smlouvou nebo požadovaný pronajímatelem třeba i jen ústně dodržovat, stejně tak není povinen pronajímateli návštěvy hlásit.
Ohledně hledání nového nájmu - pronajímatel Vás kvůli malému dítěti oficiálně odmítnout nesmí, praxe je však taková, že si nájemce do své nemovitosti vybírá a často dá přednost raději zájemci bez dítěte, protože je nižší pravděpodobnost zničení /poškození jeho majetku. Vám sdělí pouze, že je nemovitost již pronajatá a dokázat opak je v podstatě nemožné.
Doporučuji proto hledat nové bydlení spíše před otěhotněním, protože z důvodu narození miminka Vás pronajímatel opravdu vyhodit nemůže. Doplňuji, že jste povinni mu nového člena domácnosti oznámit, nejlépe písemně. Neohlášení zvýšení počtu osob totiž může být i důvodem pro výpověď z nájmu, a to s tříměsíční výpovědní dobou. Pronajímatel může po ohlášení zvýšit zálohy na služby, neboť se dá očekávat, že narozením dítěte tyto náklady stoupnou.
@isumi Z hlediska odlišení návštěvy od člena nájemcovy domácnosti je rozhodující, jak dlouho se dotyčná osoba v bytě zdržuje. Někdy se uvádí, že o návštěvu se již nejedná, jestliže doba pobytu přesáhne dva měsíce, což zřejmě vychází z toho, že podle občanského zákoníku je nájemce povinen hlásit pronajímateli zvýšení počtu osob v bytě neprodleně, maximálně do dvou měsíců.
V každém případě pouhé přespání na víkend je rozhodně v pořádku.
@isumi jak jsi ji v diskuzi oznacila?zatim jsem na to neprisla jak oznacit cloveka aniz by uz v diskuzi byl
@zelenaesmolda napíšeš @ a za to jméno uživatelky 🙂
@isumi Já jsem nemohla nic sehnat mám kluky 11a 13let.Jak slyšeli že jsem sama s detmi konečnà.Žádala jsem už i OSPOD o pomoc přitom jsem zamestnaná mám slušný příjem.Mela jsem ihned v kapse 50000 na kauci a nic.Spousta prohlídek a dali přednost singl nebo dvojici.Nakonec jsem mela štestí na pána který mi pronajmul baráček ze zahrádkou krásne bydlení.Ale to byl adrenalin od října 2019 do ledna 2020.
@meronym Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Můžou nás vyhodit z městského bytu, když by si sousedé stěžovali na to, že nám pláče dítě? Mám 4 měsíční holčičku a bohužel občas pláče no. Sice ne v době nočního klidu, ale už včera večer na nás kvůli tomu dupali. (Bydlíme v 1 patře.)
Moc děkuju za příp. Odpověď 😊
obrat se na uzivatelku meronym,je pravnicka.podle me nema majitel pravo na to,aby vam urcoval kdo smi a nesmi prijit na navstevu.