Ahoj, holky. Když máte uprostřed ovoce plesnivou pecku ale jinak je ovoce v pohodě je to ještě jedlé? Jde mi o nektarinky, broskve a meruňky protože tento rok co jsme koupili tak 80% pecek plesnivých.
Já už ne, plíseň, když už je na ovoci nebo v něm vidět, tak už ho prorostla celé.
Já jo, když ho okusuju, přijdu na to pozdě 😁
Ne, vyhazuji.
@sraffie no kdyz to okusuju, zjistim to pozde a vyzvracet to fakt nechodim. 😅
Pokud se pecka rozlomí a plíseň je jen uvnitř, normálně to jíme - přes tu pecku se to podle mě do ovoce nedostane.
@sraffie Tohle, o cem pises, ze nemoc ovoce, casto postihuje prave broskve, merunky nebo nektarinky. Duvodem je spatne pocasi i nespravne hnojeni. Ovoce je mene kvalitni ale nikdy jsem zatim necetla, ze toto ovoce by bylo zdravi skodlive, ono to neni takova plisen jako na povrchu ovoce. Muze se normalne i prumyslove zpracovavat a konzumovat. Pecky se odstrani ale od te pecky ovoce obvykle tu “plisen” nechyti.
Já mám pocit, že na vnitřek pecek jde jiný druh plísně, než na dužinu ovoce... Takže ovoce s plesnivou peckou běžně jím, maximálně opláchnu i vnitřek ovoce od spor té plísně.