Plátěný pytlík k nákupu. Co si o tom myslíte?

shaun40
19. říj 2019

Ahoj všem nejsem žádný fanatický ekolog ale ráda bych slyšela názor na nakupování do plastových pytlíku.Já jsem si ušIla pytlík ze záclony a chtěla bych ušít další ale v mém okolí jsem se dočkala jenom výsměchu a kolegové a známý si myslí že jsem se zbláznila.Udělala jsem ho hezký a podšitý z bavlnenou látkou ale styděla jsem se ho vzít dnes do krámu má byt na rohlíky.Tak jsem šla opet do sáčku .Co si o tom myslíte?

gruyerre
19. říj 2019

@shaun40 myslím si o tom, že by ses měla víc řídit svým mozkem než mozky svých známých. Když chceš nakupovat do látkových pytlíků, tak směle do toho, neděláš snad nic, za co by ses měla stydět.

shaun40
autor
19. říj 2019

Informace ke spotřebě jablka ,rajčata,citrony,housky celozrné,chleba,rohlíky, 4koblihy je to 7pytliku a tak za týden nastřádam hodné.Zamýšlím se nad tímto problémem snažím se třídit odpad a na nákup chodím jenom z látkovou taškou.A ty lidi přede mnou každý měl spousty nákupu igelitu bojím se že dětem ničíme přírodu do budoucna.😕

odula
19. říj 2019

zdar. jak zbláznila? 😉 u nás tady prodává prímo nakupak pytliky ze "zaclonoviny" s heslem "nakupujte ekologicky" (jsem v zahr). maj ruzny velikosti, podle toho jestli je chces na zeleninu, na pecivo atp. A jeste tam jsou takovy stitky kam se da nalepit cenovka co ti vyjede váha. :D Ono je to opravdu velkej rozdil co se tyce spotreby plastu, jestli nakoupis do igelitovyho pytliku nebo jestli mas vlastni znovu pouzitelnej pytlik z jinyho materialu. Na kolegu bych se srdecne vyprdla. Naopak bys mohla popremyslet, jestli jsi nahodou neobejvila diru na ceskym trhu😉 me šitý (pěkný) recyklovatelny sacek prijde jako super napad!!!

mmajda
19. říj 2019

Kaufland už taky nabízí u zeleniny recyklovatelné sáčky..
Osobně bych šla do toho, ale posměch bude..jako vždy když vybocis z řady.

odula
19. říj 2019

@mmajda ja vubec nechapu proc by mel byt nejaky posmech z toho kdyz si clovek usije vlastni recykloatelny sacek 🙈 me to pripada strasne cool .

shaun40
autor
19. říj 2019

No právě já jsem si užila své když jsem si koupila tašku na kolečkách bydlím mimo město nemám auto tak jsem měla dost tých těžkých nákupu nastupovat s tímto do busu a tahat to domu a přitom je to taška od známé německé firmy která dela kolekci a vzory pro mladé.Tak jsem byla taky terčem posměchu že jsem jak stara babka.Ale nad tím jsem se povznesla a cítila jsem se ne komfortné.Ale je to o mém pohodlí tak mi je to jedno.Spíš me udivuje názor že 40letá žena musí tahat tašky jinak je babka.No tak pro to teť beru odvahu vyrazit z látkovými pytlíkami.

kexina
19. říj 2019

Ukaž jim, za kolik se ty "eko sáčky na potraviny" prodávají v e-shopech. 😀 Kašli na ostatní. 😉

syrinxka
19. říj 2019

Na ostatní se vyprdni, uvidíš, že když vydržíš, za chvíli se k tobě přidají i ti posmevacci a ještě jim nějaký ten eko pytlík prodas 😉Moc dekuju za tohle téma, nutí mě to zamyslet se nad mou vlastni spotřebou igelitových sáčku a pokusím se k tobě přidat 🙂

malytlustyhroch
19. říj 2019

Ziju ve velkem meste (Cechy), sacky na zeleninu/ovoce mam ze zaclonoviny a nikdo (pokladni) se nad tim nepozastavuje. Dovedu si predstavit, ze s pecivem muze byt problem na pokladnach s kontrolni vahou (samoobsluzne), kde by nemusela odpovidat vaha a pocet kusu (precejen latkovy pytlik je tezsi). Ale uz jsem tu potkala i starsiho pana, co sel nakupovat pecivo (koblihy) s vlastni krabickou. Pokud zijes na malem meste s ukecanou pokladni, tak bude asi hlavni prezit to poprve. Drzim ti palce. Jen by me zajimalo, jak to pecivo pak doma mas v umyslu skladovat - mate chlebnik? Nebo to v tom latkovem sacku vydrzi? Treba v papirovych je u nas pecivo tvrdy za nekolik hodin ☹ Jo, tasku na koleckach pouzivam taky 🙂 i kdyz po porodu se zas vratim k nakupovani s velkym turistickym batohem, ten mi je pohodlnejsi.

dura175
19. říj 2019

@shaun40 Okolí neřeš, vždycky se najde někdo, kdo ti něco bude komentovat. Sama podobné sáčky taky používám, ovozel beru většinou bez sáčku, nebo si nosím z domu svoje. Časem se to u nás stane normou, někdo tu osvětu musí začít.

shaun40
autor
19. říj 2019

@malytlustyhroch Ahoj mám v úmyslu koupit si pravu Bio látku metráž a z toho ušít pytlíky na skladování pečiva doma.Zatím jsem ve fázi odvahy a když jednou vyrazím naostro se záclonovými tak investují do pořádné látky vždyť je to investice na několik let .Pamatuji si babičku tá mela chleba ve lněném plátně já jsem se narodila v roce 1979 a počas mého dětství nebyli sáčky na rozdávání lidi to normálne praly a veseli na kolíky .Ovoce a zelenina jse dávalo do papírových i pečivo. Doma jsme melír dřevěný chlebnik a pečivo v nem v látkové uterce.

shaun40
autor
19. říj 2019

Doporučuji dokumenty na YouTube Planeta plna plastu,Život na hromadě plastu, Oceány plné plastu.Je to na zamyšlení a když uděláme každý malú změnu tak ve finále z toho bude velká věc. ☺

dodor
19. říj 2019

Já si ušila krásné látkové tašky. Sáček využijem ještě na jiné věci.ale tě tašky se držím.

zuzaaaaa
19. říj 2019

Používám látkové sáčky běžné, ovoce beru většinou bez. Už jsem si nato zvykla. Je to prakticky.

zelenaesmolda
19. říj 2019

@shaun40
myslim,ze na hlavu jsou tvi znami,ne ty.

martiniquest
19. říj 2019

@shaun40 Chodim s doma sitymi pytliky bezne a setkavam se pouze s vrelym prijetim ze strany pokladnich. Pratele jsou ladeni podobne, takze se opravdu nestydim. Mam se stydet za to, ze mi neni lhostejny stav nasi planety?

hezz17
19. říj 2019

My chodíme se zaclonou už dlooooouho. Nikdy nikdo neřekl nic negativního. Když už se někdo vyjádřil tak pozitivně. Usila jsem i mamce, ta slíbila že s ním bude chodit, ale vždycky přijde s igelitakem a doma to prenda do zaclony 🤦‍♀️
Pytlíky máme všude, aby byly, když se jde i neplánovaně do obchodu. Takže v kočáre, v batohu, v kabelce. Když ho náhodou zapomenu, tak si věci vezmu buď bez a nebo si je radši nevezmu vůbec....

hezz17
19. říj 2019

My chodíme se zaclonou už dlooooouho. Nikdy nikdo neřekl nic negativního. Když už se někdo vyjádřil tak pozitivně. Usila jsem i mamce, ta slíbila že s ním bude chodit, ale vždycky přijde s igelitakem a doma to prenda do zaclony 🤦‍♀️
Pytlíky máme všude, aby byly, když se jde i neplánovaně do obchodu. Takže v kočáre, v batohu, v kabelce. Když ho náhodou zapomenu, tak si věci vezmu buď bez a nebo si je radši nevezmu vůbec....

izz76
19. říj 2019

@shaun40 Asi máš nějaké duševně omezené známé a kolegy, například v globusu se sáčky ze síťoviny prodavaji, čím víc lidí je bude používat místo igelitových tím lépe.. Řiď se svým rozumem, ostatní neřeš.

iriu
19. říj 2019

Nejsem zrovna nejšikovnější, tak mám kupované sáčky z takové síťky a jsou bezva. V sáčku dávám ovoce a zeleninu i do ledničky nebo do spíže a ta (ovoce a zelenina) se díky prodyšnosti látky nezapaří a "neodejde" tak rychle. Na pečivo mám jiný typ. Obyčejné bavlněné, protože síťka pečivo trochu zachytává, takže se tam špatně dává. Nikdo se na mě nikdy křivě nepodíval, a to nakupuji v obyčejném řetězci, v žádném eko obchodě.

svntvt
19. říj 2019

U nas v kaufu este nez zavedli taky ty jejich sitovane pytliky dokonce prodavacky takovouto snahu chvalily ☺️ jdi klidně proti proudu, klidne i na malomeste, hecni to a nestyd se 😜

klllarinka01
19. říj 2019

Nahodou je to super napad a mel by se dostat do podvedomi vic lidi. Ne kazdy uvazuje jako ty! Ja chodim nakupovat s latkovou taskou, je takova jak po babicce a je mi to jedno. A s tema pytlikama na rohliky, ovoce a zeleninu je to super. To budu muset, taky nejak vymyslet. Dekuji za inspiraci a drz se toho. Plastu vyprodukuje planeta denne az moc :-/

shaun40
autor
19. říj 2019

Já jsem prodelala minulý rok vážnu nemoc a hned jsem po vyléčení přestala pít a kupovat pet láhve ale dětem občas koupím jejich oblíbenou c**a c**u nechci psát název kvůli reklamě. No a po zhlédnuti tech dokumentů jsem se za myslela nad životem v mém dětství a zjistila jsem ve zpomínkach že jsem nevyrůstala v plastech jenom minimálne všechno bylo většinou ve skle a kde jse stala chyba?že se tohle dopustilo a hlavně teť se to bere jako samozřejmost .Člověk když onemocní tak se ptá co udělal špatne nepiju,nikdy jsem nekouřila .Pán profesor nám v nemocnici řekl že je to ze životního prostředí a stresu.A pak jsem zjistila že plasty uvolní látky že kluci se stávají neplodni.Každopádně chci svou troškou změny přispět k zméně prostředí jsem ráda že jsem tady našla někoho kdo to bere.Jinak jsem v práci atd.byla terčem posměchu .Prostě jste mě podpořili .☺

terezuka
19. říj 2019

@shaun40 Skvely pristup! Na pohledy si zvyknete, casem vycitite, s kym ma smysl argumentovat (tedy je ochoten naslouchat) a s kym ma smysl pouze hrdy usmev a myslet si sve 🙂

evka_slovenska
19. říj 2019

Ja se od urcite doby prestala koukat na to co si o me mysli ostatni a je mi strasne fajn.Taska na koleckach-super!Ovoce v sitem pytliku?Perfektni! Je to proste MOJE vec, ostatni mi to neplati, doma semnou nezijou,...taky se mi nelibi jak porad kazdy hazi odpadky na zem misto do kontejneru,plytva plastem uplne zbytecne,vyhazuje spousty jidla,kazdy clen domacnosti ma sve auto a vozi se zbuhdarma ale co?Je to kazdeho vec a ja to nemam sanci ovlivnit, tak udelam jen zmenu u sebe at mam ten dobrej pocit a ciste svedomi.SAMA PRO SEBE.

listopadka1
20. říj 2019

Taky mám pytlíky ze záclony a snad nikdy jsem se nesetkala s negativní reakcí, možná nějaké pohledy, které jsem nezaregistrovala... Spíš mi to třeba někdy lidi chválili. A už jsem viděla i v obchodech, že se prodávají, tak třeba za chvíli budou za trapáky ti tví kolegové s igeliťákama 🙂
A pečivo doma skladuju v igeliťácích, který schovávám a používám do roztrhání. Ušila jsem si i lněný pytlíky na pečivo, ale hrozně rychle mi to v nich ztvrdlo, tak holt takhle. Ale zas si říkám, že když se ten pytlík použije opakovaně, je to ještě OK.

hedviga2
20. říj 2019

@shaun40 Máš môj obdiv. Včera sme šli do obchodu narýchlo kupiť iba jednu vec. Predo mnou mladá žena s nákupom a niečo mala na pulte. Priznám sa, že som na to neprišla, až ked sa jej pokladník spýtal čo to má /zjavne sa s tým tiež nestretol ešte/ odpovedala, že má tam 4 rohlíky. Obdivovala som ju a idem si ušiť plátenné vrecká aj ja. Nie si sama a nech sa smeje kto chce, robíš dobre. A ked budem aj ja sama bez auta, tašku na kolieskach si kúpim ako prvú vec po zmene....palec hore pre teba.

mourovatakocka
20. říj 2019

Ja nosím stále stejné plastové sáčky přímo v nákupní tašce. Pečivo si pečeme sami. Záclonovina čeká ve skříni už asi dva roky, ale já jsem absolutně neschopná se do toho pustit. Tvojí známí jsou paka, neřeš je, pokrč rameny a už to s nimi neprobírej. Mmch, já v řeznictví beru i šunku a sýr, někdy i maso, do plastových krabiček z IKEA a nemají s tím problém, prý v tom nejsem sama.

mourovatakocka
20. říj 2019

@mourovatakocka Ještě bych dodala v plátěné nákupní tašce - a to svého času byla taky rarita a teď to vídám velmi často.

brunetka11
20. říj 2019

@shaun40 Neřeš druhé a řiď se svým svědomím ,-)
Pytlíky jsem zakoupila na Fléru, jsou i barevně odlišené na pečivo a ovoce-zeleninu. Sklízí jen pozitivní ohlas, jedné paní prodavačce vyloženě udělaly radost 🙂