Plánujeme miminko a zároveň rekonstrukci domu

novynka
9. led 2013

Ahoj holky, bydlíme ve starém domě, sice zatím bez půjčky, ale kompletní rekonstrukce je nevyhnutelná. A vzhledem k tomu, že z finančních důvodů bude rekonstrukce na dlouhou trať, rozhodli jsme se, že nemá cenu odkládat zakládání rodinky 🙂 Jste někdo ve stejné situaci? Snažím se si říkat, že to nějak zvládnem, ale někdy z těch vyhlídek docela zoufám :/

palomitacheca
9. led 2013

@novynka tak my mame 2 maly deti, v byte mame zrekonstruovany jen 2 mistnosti, koupelnu a zachod, dalsi 3 mistnosti a chodba teprve cekaji. Navic nam na podzim spadla operna zed na zahrade, takze se odsouva na neurcito nova kuchyn, na kterou jsem se moc tesila, a bude se resit zed... Pujcku si brat nechceme, meli jsme tu jen jednoho zednika, pritel mu pomahal, takze se pracovalo jen o vikendu a ty 2 mistnosti se opravovaly nekolik mesicu... Jsem zvedava, kdy se pustime do zbytku bytu 🙂

aneta0707
9. led 2013

my mame jenom jednu mistnost, kuchyn, zachod koupelnu a chodby... nemame ani udelany topeni - topime v kamnech na uhli a jde to. na jare nas to ceka - jeste 2 mistnosti dole a za par let bude mozna i druhy patro 😀

lenicka07
10. led 2013

@aneta0707 Sice nejsem v takové situaci - bydlení již mám cca 4 roky vyřešené, ale poté co jsem nemohla tři roky otěhotnět, tak jsem si vyčítala, že jsem se nesnažila dřív a čekala, až bude vše úplně dokončené. V té době mi už bylo přes třicet a bála jsem se, že se dítěte třeba už nikdy nedočkám. Ale vyžaduje to velkou odvahu, přivést na svět dítě a do toho provádět rekonstrukci. Tak držím palce ať to zvládnete!!

novynka
autor
10. led 2013

díky za reakce 🙂 já se právě taky bojím, že se mimčo hned nezadaří, a odkládat to na to, až bude hnízdečko nový, připravený, to je blbost :/ jinak teď momentálně bydlíme v dispozici 2+1, ale na začátku rekonstrukce při těch nejhorších pracech (podlahy, stropy, okna, atd.) se chceme se vším sestěhovat do jedné místnosti, což bude možná tak na rok... nezbyde nám nic jinýho než zatnout zuby a hodně si odříct 🙂 já tu jen hledám nějaké spřízněné duše ;)

aneta0707
10. led 2013

@lenicka07 my to tak hrozny nemame, nastehovali sme se uz do zrekonstruavanyho a zbytek je za dverma 🙂 ale kdyz sme to delali, brali sme s sebou i malou, pomahala nam, podavala naradi 🙂 ... a navic se clovek nauci spoustu veci (kachlickovat, sparovat, stavet kuchyn 🙂 a uz vim, co bych v zivote rozhodne nechtela delat 😀 docela mam respekt k zednikum, protoze tohle delat kazdy den, tak me brzy odvezou 😀

lenicka07
10. led 2013

@aneta0707 Taky jsem si té zedničiny užila dostatečně, dělala jsem prakticky všechno - obkládala, ohazovala, štukovala 😀 😀 je to náročné, další barák bych už asi nezvládla 🙂 Nedokážu si představit, jak bych do toho měla dítě a upřímně každého v takové situaci obdivuju. Nevěděla bych jak to časově všechno rozganizovat a jak uchránit dítě toho bince, který je při tom všem stavění všudypřítomný. Když si vzpomenu, jak se nám asi 14 dní před tím než jsem porodila, rozbil plynový kotel a zaboha nešel spravit a bylo to zrovna na vánoce a já se děsila, co budu dělat s malým miminem bez teplé vody. Už jsem se viděla, jak to ohřívám na sporáku 🙂

jancip
14. led 2013

@novynka My sice nerekontruujeme, ale stavíme...Demolice původního a konec těhotenství se sešly ve stejnou dobu...Je to poměrně dost náročné a to hlavně v tom, že já nemohu pomoct manželovi a on mně..máme toho oba dost "svého". Ale jde to a vzhledem k tomu, že je nám lehce přes 30 let, tak jsme s těhotenstvím nechtěli čekat. Má to ovšem pro mě i jednu výhodu...Občas maminky na MD mají dojem, že ty dny jsou takové stereotypní a vše se motá jen kolem miminka. U nás se díky té stavbě motáme ještě kolem plno dalších věcí, takže to mám takové živější🙂

novynka
autor
15. led 2013

musím tady zmínit mojí švagrovou, ta taky začala s manželem stavět, do toho otěhotněla, barák mezitím dostavěli, a když jí začaly kontrakce, tak ještě lítala kolem baráku a rozvěšovala vánoční svíčky :D je fakt, že čekala už druhé dítě, takže už tak nějak věděla, jak to probíhá... chlapečkovi jsou teď dva roky a jen tak něco ho nerozhází :D jinak zpátky k příspěvku, já se toho spíš bojím finančně, chceme si na část vzít půjčku, abysme co nejdřív udělali ty nejnutnější místnosti, zbytek pak budem lepit z výplat (mateřský) několik let po tom... Tak snad to zvládnem, na druhou stranu, ještě těhotná nejsem, třeba to hned nevyjde, třeba budu moct v těhotenství chodit co nejdýl do práce... Takže to asi necháme osudu, nějak to dopadne, jiný řešení než to skloubit stejně nemáme ;) hlavně myslet pozitivně :D tak nám držte palce ;)

monenta
17. led 2013

ahoj, můžu se přidat? 🙂 jsem skoro v 7. měsíci, bydlíme přes rok na stavbě a letos to konečně vypadá, že se to dodělá 😀 (dítě bylo v plánu po celkové rekonstrukci a zabydlení..no přišlo to dřív 🙂 ) taky táhneme vše z výplat, máme vlastně jen hypo..proto to jde tak pomalu. Dělali jsme komplet všechno - odpady, elektrika, voda a čekají nás ještě stropy a betony, omítky naštěstí už všude máme, ale chybí fajnová a vymalovat. Chvílemi je to opravdu očistec a kolikrát už mám fakt nervy v kýblu, ale když si vzpomenu, že bysme místo vlastního domečku bydleli stále u tchánovců..hm..ne děkuji 🙂