Co si o tom myslíte ? Někdo říká, že je pro dospělé zbytečné. Ale proč ? Není to spíš naopak ?
Ja mám třeba teď na mléko často chuť, ale později mám průjem a je mi divně. Ale třeba kefír nebo Alpro mi ten problém neudělá.
Jen to není proste ono.
Tak ono celkově záleží na skladbě tvého jídelníčku. Přílišná přítomnost lepku ti mohla poškodit střeva a tím ti mohla vzniknout intolerance na laktózu. Takhle to máme my s chlapem, zkus vynechat lepek a třeba se to spraví.
Nejenže zbytečné ale i škodlivé. Opravdu nezdravé.
No je to názor...ale vzhledem k tomu, cim se většina lidí stravuje (průmyslové upravené potraviny s různými konzervanty, stabilizátory, barviva...snad každý něco takového sní alespoň obcas), mi mléčné výrobky ve strave nepřijdou jako největší problém🙂. Mně nedělá problém mléko ani lepek, neměla jsem tudíž nikdy potřebu experimentovat s jejich vynechavanim. Ale samotné mléko mi nechutná a nepiju ho, oproti dětem mám minimální spotřebu. Vařit bez mléka bych asi dokázala, ale pít kafe ne, kafe s rostlinným mlekem je fujky🤢🙂
Já jsem mléko jako takové víceméně taky přestala pít. Dávám si pouze trochu do kávy. Jinak je mi po něm těžko. Snesu jen jogurty, kefíry, tvarohy, sýry apod. Věřím, že třeba mléko bez laktózy by mi třeba sedlo, ale vlastně ani na pití mléka chuť nemám, takže ho v základní formě nevyhledávám. Myslím si, že se člověk napil do zásoby jako dítě, takže nemá v dospělosti takovou potřebu, ale zase bych si asi trochu hlídala příjem vápníku.
Jim hodně mléčných výrobků, ale mleko jako takové jen do kávy a max si udělám kakao k čerstvě upečeným buchtam.
Nám na škole nějaký profesor říkal, že je to i o genech, rasová záležitost. Někteří lidé mají intoleranci (třeba většina Asiatů), dalším mlíko nevadí, ale ani ho nijak nezužitkuje, a pak je část která je schopná mléko zpracovat i v dospělosti (třeba u Mongolů je to hlavní složka stravy).
@95newmommy2020 Já mléko a mléčné výrobky piju a jím, moje máma má intoleranci na laktózu a já se bojím, abych nakonec neskončila taky u dojení mandlí, fakt by mi mléko chybělo.
Intolerance laktozy (mlecnych vyrobku) v dospelosti je fyziologicka zalezitost. Mleko bylo (a u naproste vetsiny savcu stale je) pouze pro kojence. Piti mleka a s tim schopnost ho travit je umoznena diky enzymu laktaza, ktera se tvori zejmena u malych deti a dospeli jedinci ji jiz nemaji (nebo jen malo). Postupem casu se ale u nekterych dospelych vyvinula mutace, diky niz schopnost tvorit laktazu a tim travit mleko zustala. Tato mutace se sice znacne rozsirila, ale stale vetsina dospelych jedincu laktozu intoleruje. A je to normalni, lepek za to nemuze.
A zkusilas mleko z farmy? Nehomogenizovane? Mozna celkove je min upravene, nevim. Davam si mleko jen do kavy, ale problemy, ktere popisujes mam pouze z mleka z plastu z obchodu (a to se 100% pravidelnosti), my kupujeme rozvazene z farmy. Jinak teda neverim, ze clovek potrebuje kravske mleko nebo mlecne vyrobky, ale syry miluju, tak asi na jejich konzumaci zatim nebudu nic menit.
Kysané mlecne vyrobky jsou ok, mleko jako takove ne kazdy snese. Treba muj manzel ho vubec nemuze pit v tekutem stavu, nebere mu to zaludek uz od mladi. Do jidla mu nevadi.
@skarma007 Jojo přesně :D. No já prave čtu a všude jsou názory dost protichůdné.
@cikitkapb Pečivo jsem jela dřív ve velkým. Teď už rok a kousek pečivo nejim. A krom brambor vlastně ani přílohy. Ale ten lepek je skoro ve všem.
@felixfelicis no prave. :D Vzhledem k tomu, co člověk sní, a už snědl. Mi připadá mléko jako lepší varianta svačiny než třeba susenka, navíc to celkem i zasytí. Oproti třeba okurce.. 🤔
@jardicka Jo, to je zajímavý s tou zásobou v dětství. Mě do teď ani mléko nechybělo. Nepila jsem ho, ani nebyla chuť. To přišlo až tak 2 týdny do zadu. Mléko bez laktozy vyzkousim jestli to nebude lepší. A možná tím tělo hlasi nějaký nedostatek vápníku, nebo bílkovin.
@mdch91 No, nevím jak moc je kvalitní. Ale máme tu automat, a to mléko je moc dobre. Oproti supermarketu se to nedá srovnat. Ale výsledek je stejný jak ze supermarketu. A kupujeme jen plnotucny. Tak možná je i problém v tomhle.
Jsem zootechnik a nejradeji mam primo cerstve mleko z tanku, vypiju tak 12 litru za mesic. Ze by bylo skodlive si uplne nemyslim
Mňam mléko, jen tak ho piju pořád často.
@95newmommy2020 to si myslim, ze bude nehomogenizovane. Tak jinou radu nemam. Odtucnene nekupuju nic
Ja teda mleko nepila nikdy, nikdy mi to nechutnalo. Kakao jednou za uherak. Jogurty taky tak. Jeste tak kefir. Kdyz mame neco se smetanou-dort, svickova, tak se nesmim hnout z domu 😬 to kolikrat ani nedojim a musim 😀 syry a maslo mam rada , ty mi nevadi.
Vždycky jsem mlíko pila, ale tak nějak příležitostně (třeba fakt skleničku k svačině, ale jednou za týden)... A pak přišlo těhotenství a moje spotřeba mléka sevyhrabala na litr denně. Prakticky jsem bez něj nedokázala být... Byly dny, kdy jsem byla skoro výhradně na mléku, protože po všem ostatním mi bylo špatně (zpětně mi někdo říkal, že to mohla být i potřeba selenu, která je v těhotenství velká a z mléka se dobře vstřebává). Po porodu potřeba trochu klesla, ale stále piji mléko denně. Možná to po ukončení kojení zmizí, ale zatím ho "potrebuji".
Já mléko piju ráda, zvlášť to čerstvé z farmy. Kávu si bez něj nedokážu představit. Je zvláštní, že některé národy si dávají sklenici mléka k obědu každý den. Nemyslím, že by bylo přímo škodlivé.
@95newmommy2020 Ja jsem byla velky mlekomil. Prestala jsem ho pit kvuli kojeni, malemu nedelalo dobre. Zacatek pro me byl tezky, protoze jsem byla zvykla jist hodne jogurty, syry a mlecne kase. Nahradila jsem ho ovesnym a ryzovym napojem, syry tofu a jogurty sojovymi (ty ted teda radeji taky ne kvuli prckovi). Uz ho nepiju nejakou dobu a pozoruji, ze se mi prestaly lamat nehty a delat pupinky na obliceji. Plet mam vic svezi a taky bych rekla, ze se zlepsila kvalita vlasu. Mozna je to teda tim, ze jsem vsechny mlecne veci nahradila ovocem a zeleninou, ale az prestanu kojit, dost mozna se k nemu uz nevratim vubec.
@95newmommy2020
jsme jediny zivocisny druh,ktery konzumuje mleko po ukonceni kojeni.
jinak proc ho pijes kdyz mas na nej alergii?
@mamikry Ty jo to je zajímavý. :O a na ty náhražky sis zvykla v pohodě ?
@zelenaesmolda Snad ještě kočky pijou mléko. Ale to jim asi spis dávají lidé. Já ho začala pít až teď v posledních dvou týdnech. Je to nezvladatelna chuť. Zkouším to sice zahnat kefirem nebo rostlinným. Jen bohužel to funguje tak, ze ta chuť po tom regulernim mleku de ještě zvedne.
Mě mlíko chutná, ale vlastně ho nepiju. Ani nevím proč. 😀 musím si jít nalít sklinku. 😀 když mě bolí v krku, tak piju teplý s medem a skořicí. 🙂 To pomáhá. 🙂 Teď mám na něho chuť. 😀 sýry jim hodně, jogurty střídmě, kysany věci výjimečně. Nemám alergii na nic, nic mě nevadí. Jsem zastánce jíst vše s mírou a rozumem. I u dětí. 🙂
@me_druhe_ja Tak teple mleko je teprve nejchutnejsi. :D
@lovemusicsun joo, kdysi na výměně jsem nechápala, jak hrozně se Angličané divili, že nechci sklenici mléka před spaním 🙂🙂🙂
@95newmommy2020
kockam mliko vubec nepatri,neumi travit laktozu
taky jsem četla, že kravské mléko už dospělý nepotřebuje...já nemůžu moc mléčných výrobků, hodně mě z toho bolí břicho pak...Zkus si o tom přečíst nějaké články, jsem líná hledat :D já ho piju pro chuť a taky, že mě zasytí 🙂 Zkus třeba mléko bez laktozy...