Pěstování na balkóně. Jak začít?

jeyre
1. bře 2022

Ahoj, potřebuju projekt, abych se nezbláznila ze situace ve světě, a tak jsem se rozhodla upotřebit náš balkón. Je celkem velký, celý na jih. Zatím na něm nemám ani kytky, ale ráda bych začala třeba bylinkami... Poradíte mi jaké a co jiného třeba teď vysadit? Díky za všechny tipy 🙂

plamenek
1. bře 2022

Přímo neporadím, balkón nemám, ale pro inspiraci ráda chodím na stránky floranazahrade.cz - posílám odkaz přímo na balkónovky:
https://www.floranazahrade.cz/?s=balkónové

cilkat
1. bře 2022

Pokud je vyloženě na jih a je to otevřený balkon, tak mi přežívá pouze mateřídouška, pažitka a kaderavapetrželka... Měli by zvládat i levandule, tymián, rozmarýn, saturejka, majoránka a jim podobné, ale je třeba je uklidit na zimu někam dovnitř, jinak vymrznou. Rostliny s tencimi listy mi pálí sluníčko, takže jedině jim vymyslet nějaké stínění na poledna...

krisstina93
1. bře 2022

Já většinou koukám na návod na těch seminkach co se kdy vysazuje, jinak na balkoně mi jde ledacos, mám v truhlíku jahody, ve větších kyblikach mám stromek rybízu a maliny, pak vždy vysazuju cherry rajčata, pažitku, loni jsem zkoušela i hrášek a ředkvičky :D na to to chce teda víc prostoru. Plus nějaké kytky na okrasu, letos už to vidím spíš jen na muškáty, jak mi na balkon celý den svítí slunce, tak ty kytky mi to většinou usmaží. Ale bylinky neporadím, ty mě vždy hned chcípnou :D

vendy30
1. bře 2022

@jeyre každoročně pěstuji rajčatka. Loni poprvé měsíční jahody, sly také krásné. Je ale nutné dost zalévat. Mám tam i levanduli, libecek, slunečnice. I kudrnata petrželka šla. Pažitka mi nejde v kvetniku nikde.

barca877
1. bře 2022

Mame take balkon na jih. Misto kytek pestuju bylinky, zeleninu a jahody. Davala jsem na MK fotky uz loni.Je to super relax. Skoda ze nemame vetsi balkon. Co uz mam vyzkousene jsou vsechny mozne bylinky, urcite rajcata, mrkev, kedlubny, jahody, papriky, salat a salatova okurka.

laraes
1. bře 2022

@barca877 wau, to je absolutní nádhera!!!! Já ho mám na sever a sklízím rajčata, jahody, borůvky. Zeleninu jsem nezkoušela a bylinkám se moc nedaří (nebo to s nimi neumím)

te_reza
1. bře 2022

@barca877 tak to je hustý. Mrkev 🥕 na balkoně 👌😀

jeyre
autor
1. bře 2022

@barca877 Tak to je paráda!!! Asi bych začala s rajčaty, ta jsou prý celkem nenáročná. A jahody máš normálně v truhlíku?

jeyre
autor
1. bře 2022

A máte někdo zkušenost s mátou? U nás se pije mátový čaj na litry, tak bych to ráda zkusila...

optimistic
1. bře 2022

Z bylinek mi jde bezvadně bazalka a lichořeřišnice. Mátu jsem zkoušela 2x a vždy pošla na mšice.

ivivi
2. bře 2022

My máme na východ a mám- jahody, rajčata, papričky, bylinky- bazalka, petrželka, libeček, máta, koriandr, oregáno, tymián. No na víc si teď nevzpomenu:D

hankaros
2. bře 2022

Mám balkon na jihozapad. Dobře rostou rajčata, jahody, i měsíční, měla jsem hrášek, mrkev. Z bylinek jen rozmaryna, ostatní sezehlo slunko. Je potřeba akorát dát pozor na zalivku.

anehap
2. bře 2022

@barca877 prosím tě, jak to děláš s hlínou v truhlících? Loni jsem pěstovat na balkoně začala a nevím, jestli můžu sázet do truhlíků s loňskou hlínou? Dáváš každý rok novou?

ivivi
3. bře 2022

@anehap ja treba davam novou vzdycky, starou vyhodim nebo odvezu k nasim.

rencaboch
7. bře 2022

@barca877 ahoj, chci také začít, konečně mám aspoň ten balkón a vůbec nevím jaké nádoby na pěstování koupit, je jich na mě strašně moc 🤷. Chci papriky, rajčata, jahody a dál nevím co vše jde ale jsem začátečník. Balkón máme na jih.

eliskaeliska222
13. bře 2023

Ahoj holky, taky jsem se rozhodla pěstovat na balkoně jahody, maliny, saláty, borůvky, okurky... :D pokud by to někomu pomohlo, tak všechny své zkušenosti sdílím tady : https://www.balkonovadzungle.cz , budu moc ráda když mi napíšete co se osvědčilo vám 🙂