Dobrý den maminky, nevím, kde se zeptat, zkusím to i tady. Naší feně je 10 let a v květnu měla místo hárání zánět dělohy. Veterinářka ji přeléčila antibiotiky a doporučila kastraci. Já jsem chtěla počkat na další hárání, do kastrace se mi nechtělo, naše fena má celý život sklony k tloušťce. Po zánětu jsem si u ní všímala povyslého - vyplandaného očního víčka - víček. Také dost pila. Proto jsme asi po 3 měsících dali fenu vykastrovat. Prý měla na děloze cysty a bylo to nutné. Od operace se pití upravilo, ale stále jsem vídala vytahané jedno či obě oční víčka, především po probuzení. Dva měsíce po kastraci měla po ránu z očí výtok - sliz, docela dost, což dříve nemívala. Zjistila jsem, že nezavírá oči při spánku a ty jí tak osychají. Jeli jsme na oční veterinu, kde jí veterinářka oči prohlédla a dala cyklosporinové oční kapky, aby se jí oči zvlhčovaly. Prohlédla jí oční pozadí a řekla, že tam vidí krevní hematomy. Prý mohly takto oči zaragovat na ten zánět dělohy. Ale já se stále bojím.. proč až teď, dva měsíce po kastraci se to zhoršilo? Naše veterinářka jí dělala krevní testy před kastrací a vše bylo ok, taky tlak jí měřila a poslouchala srdce. Prý vše ok. Nesetkal jste se někdo s problémy očních víček u svého pejska, prosím? Děkuji 🌸
@podzimniden Plemeno? Cyklosporinové kapky by měly pomoct. Nechat 3 měsíce uležet pyometru nebyl dobrý nápad... štěstí, že to odnesly"jen" ty oči. Přeji hodně zdraví.
@maki90 je to mix. Už její matka byla mix, říkali, že má něco z foxteriéra a otec bígl. Myslela jsem si, že když je zánět dělohy už přeléčený antibiotiky, nic nehrozí. Na veterině mě před ničím nevarovali 🤷♀️ Naopak říkali, že by další hárání mohlo i nemuselo proběhnout normálně. Ale máte pravdu, stále hodně pila, tak se v ní asi něco dělo stále 🤷♀️ Děkuji moc za odpověď 🌸
@podzimniden bohužel, pyometra se antibiotiky nevyléčí, děloha je plná hnisu... Oči se po kapkách určitě zlepší, můžete kapat i umělé slzy, hypromelozu nebo Aptus sentrix gel.
@maki90 děkuji, že odpovídáte. Ona ji paní doktorka v průběhu zánětu asi 3x kontrolovala ultrazvukem a řekla mi, že se jí děloha neplní. Po vykastrování mi ukazovala cysty na děloze, ale naplněnou jí neměla. Kapat budu poctivě i ty umělé slzy. Vy jste, prosím, veterinářka? Dneska si fenka líže packu a u drápu jsem objevila červenou bouličku.. jako bradavici, jak bych jí mohla pomoci, neporadíte? Viz foto. Kdyžtak zase veterina v týdnu. Děkuji moc
@podzimniden ano, jsem. Na prstě to může být reakce na něco zapichleho nebo nadurek. Stavte se na veterině.
Já si myslím, že to už bude patřit k věku. 🙂