Zdravím dámy,
nedávno jsem na jiném webu zaregistrovala docela vášnivou diskuzi o personalistech. Diskuzi obohacovali samotní personalisté a samozřejmě uchazeči o pracovní místo.
Ráda bych rozvířila diskuzi i zde, docela mě to zajímá, jaký máte na personalisty názor, případně jaké zkušenosti máte - dobré/špatné - podělte se. Samozřejmě uvítám i příběhy a zkušenosti přímo personalistů.
Ze světa personalisty - za sebe mohu říct, že jsem měla pár krát možnost nahlídnout do světa personalistů, jak to chodí atp. a ačkoliv miluju práci s lidmi, tohle bych prostě nezvládla. Několikrát jsem byla svědkem několika pohovorů a člověk na tuhle práci musí mít opravdu nervy ze železa. Kolikrát jsem nevěřila vlastním očím a uším, někteří uchazeči opravdu stáli za to.
Ze světa uchazeče - na druhou stranu, ačkoliv chovám k personalistům pokoru, měla jsem i špatnou zkušenost. Při jednom pohovoru se personalistka zpozdila o 20 min a nebyla schopna se za svůj pozdní příchod ani omluvit, už to mě docela naštvalo - nesnáším nedochvilnost (jasně může se stát, nevím, co tomu předcházelo, ale omluva si myslím, že je jednak slušnost a jednak to nejmenší, co mohu v tu chvíli udělat). Při konverzaci semnou mi pak pokládala naučené dotazy absolutně bez emocí a u toho se koukala z okna, tedy oční kontakt nulový - zájem z její strany žádný, jakoby mě ani neposlouchala. Celý pohovor byl vedený velmi neprofesionálně. Byla jsem opravdu znechucená jejím přístupem a na konci pohovoru jsem ji narovinu řekla, že o danou práci nemám zájem.
Další docela zvláštní zkušenost byla u jiného pohovoru, kdy jsem musela vyplňovat dotazník, který měl cca 60 otázek, šílenost. Nechyběly dotazy jako: "Kdybyste si mohla vybrat, jaké zvíře byste byla?" nebo: "Nakreslete strom." a podobné psychologické otázky. Během pohovoru v podstatě nepadla zmínka o pozici, na kterou jsem se hlásila. Spíš jsem měla pocit, že absolvuju psychotesty. Naštěstí ostatní zkušenosti už byly pozitivní. 🙂
@nikjean nekolikrat jsem menila praci, tak mam pohled od uchazece. Zkusenosti prevladali negativni, i kdyz vyjimky se nasli.
Nejvic me dokaze nastvat presne kdyz se clovek citi jak na psychotestech - kdybyste si mela vybrat jakekoliv i neexistujici zamestnani jako reditel zemekoule, co by to bylo... Jaka je vase oblibena barva... 3000 stran nejakeho dotazniku a 3 kola pohovoru na uplne obycejnou praci prodavacky v parfumerii... To jsem si rikala wtf nespletla jsem si dvere, ja se nehlasim na atomoveho inzenyra. A jak se vzdy tvarili veledulezite, ze si me "pan reditel" vybral do druheho kola pohovoru a drzi mi pesti, to se mi chtelo smat...
Potom me dorazil pohovor, kde se ke me od zacatku chovali arogantne a povysene, 5 lidi tvaricich se dulezite u stolu vs. ja. Pricemz se me skoro ani nestihli na nic zeptat a hned zacali s nosem nahore a za hlasiteho triskani propisky do stolu velice durazne diktovat podminky stylem: uvedomte si laskave, ze tohle a tohle si u nas nesmite dovolit, na tohle rovnou zapomente, bude to fungovat striktne takhle a takhle a chceme abyste byla dostupna obcas i vikendy, opovazte se hned otehotnet (???!!!), ty boty proste budou s podpatkem, vase zada me nezajimaj - byt to v nemcine, zni to presne jak hitler... Po tom pohovoru jsem jim hned rekla, ze jsem o danou praci ztratila zajem, protoze si umim predstavit jakemu tlaku bych byla denne vystavena.
Na dalsim pohovoru se mi neustale vysmivali - jo vy byste preferovala pobocku pul hod od sveho bydliste, pracovni dobu od 8-5, no to by chtel ale kazdy, to bychom se tu vsichni meli! (tak za 1. proc se me na moje preference ale ptali a za 2. proc mi do telefonu slibovali ze to neni nerealne a ze se na to podivame), nakonec mi nabidli pobocku 1hod od meho bydliste a 12tky v rezimu kratky/dlouhy a ze pres to nejede vlak + moje predstava platu se jim zdala v telefonu v poradku a na miste opet vysmech...
Dalsi pohovor, ze fix plat je 20tis, ale pry si vydelam az 40-50tis s provizema, ale uz nerekli, ze ten cil je absolutne nerealny i pro lidi co tam pracuji pres 10 let. Protoze kdyz jeden mesic splnis nejaky dany cil, dalsi mesic ti ho zvysi, coz je fakt super, protoze tak se ty vysneny castky nikdy nedohrabes... Chodila jsem domu udrena jak kun, nemela jsem cas ani na obed, brala jsem si praci i domu a utrela jsem nos s maximalne 25tis. Neumim si predstavit jak bych musela jet, abych mela slibovanych 40-50tis. Dala jsem vypoved. Kdyby byli uprimni hned na pohovoru, usetrili bychom si obe strany cas.
Nikdy jsem se nehlasila na nejake prestizni pozice manageru, reditelu, ucitelu, zdravotnich asistentu apod, kde bych mozna takove jednani u pohovoru i pochopila. Ale vzdy na obycejne klidne pozice takovych tech "spodnich pesaku", viz prodejce v parfumerii i jinde, recepcni firmy, ruzna administrativni cinnost, atd.
Po dlouhych letech jsem narazila na uzasnou firmu se skvelyma lidma. Na pohovoru sedela ta nejmilejsi HR a manazeri dane pozice, vsichni neskutecne pratelsti, panove mi pomohli z kabatu, usadili me, nabidli vodu a kafe, zeptali se jak se mam. A uplne normalne a nenasilne se me ptali na moje profesni zkusenosti, na to co me bavi, vtipkovali, samozrejme odpovedeli na vse ohledne dane pozice, vse s maximalnim respektem jednali semnou jako rovny s rovnym. Jak kdybychom byli kamosi co se dlouho nevideli, bylo to moc prijemne a uvolnene setkani. Prijali me 🤩 byla to skvela prace s nejlepsimi lidmi, jak ze snu. Byvala bych tam zustala snad do duchodu, bohuzel firma po par letech padla do insolvence.
A tak me kolecko tragikomickych pohovoru zacina nanovo 🤷♀️ drzte mi palce 🤣
@nikjean já asi jsem v tomhle úplně mimo,ale mám s personalisty opravdu výborné zkušenosti 🙂.. měnila jsem už párkrát práci a nemůžu říct, že bych se snad někde potkala s něčím, co by mě nějak naštvalo.. právě naopak. No a vždy s heslem - "nic horšího než že mě nevezmou se nestane" se mi snad nestalo, že bych práci co jsem chtěla nedostala 🙂. Jako nepopírám - jeden druh pohovorů mi nesedl, a to Assessment centrum.. to fakt není pro mě😄
Personalisti ok pokud jde o juniorské pozice nebo nějaký hrubý předvýběr, případně zorganizování schůzky. Ale na vyšší pozice jsou už zbyteční. O té pozici většinou nic neví, nemají oborové know-how. Ještě když jsem byla junior tak mě vždycky rozsekalo, když po úplně klišoidních otázkách řekla, že si teda ještě prověří angličtinu a vytasila So tell me something about you 😂... Když hledáme k nám do týmu nové lidi, tak i na juniorské pozice nám personalistky dělají administrativní support, ale pohovory si vedeme sami. V dnešní době, kdy je lidí málo, tak pohovor s personalistkou podle me uchazeče spíš odradí
Z pohledu interního personalisty musím říct, že chápu, že s nejtery materiálem nechtějí manageri pracovat a hodí predvyber na nás. Z pohledu konzultanta v PA chápu, že ani personalisti nechtějí s některým materiálem pracovat🤣
Sama se ke kandidátům chovám jako bychom seděli na kávě a normálně se bavíme, většinou mi poví víc, než kdybych se ptala na konkrétní dotazy.proste si obyčejné povídáme. Jsem k nim upřímná a většinou i oni ke mě. Co mi ovšem na petsonalistech vadí, je jejich obdobná nezpůsobilost...sama se nebrání do určitých oborů, protože je neznám, řeším technické pozice, kde tomu rozumím, když ne, na rovinu to přiznám a ráda se poucim od kandidátů i manažerů.
Mna dostava, ked personalista nevie nic o danej pozicii a na kazdy dotaz povie, ze sa musi spytat manazera a ze da vediet a potom sa ani neozve. Vo vseobecnosti sa radsej pobavim priamo s manazerom nez absolvovat tento medzikrok s personalistom.
Z pohladu personalisty - mala som na pohovore cloveka, co o sebe tvrdil ze je je tlmocnik a ked dostal urobit jednoduchy preklad, tak povedal, ze bez slovnika prekladat nevie.
Dalsi pri predlozeni jednoducheho testiku na mna vybehol, ze co si dovolujem ho testovat, zdvihol sa a odisiel.