Perete všechno nové oblečení?

resare
27. únor 2023

Zdravím, zajímalo by mě, zda perete vše nové oblečení? ... Já teda peru, ale včera jsem si uvědomila, že vlastně neperu vše.. Nové kombinézy, zimní bundy a vlastně i čepice a rukavice jsem jaksi z praní vyřadila... Snažím se jet non toxic, tak mě včera toto pozření vyvedlo z míry.. Jakože, co vše, "chudáci" mé děti mohly přes kontakt s pokožkou převzít... a jak říká můj muž, neboj na tohle se neumírá 🙂 .... A tak mě napadlo otázka, jak to máte s praním nových věcí vy? A doufám, teda, že v tom nejsem sama

ireniq
27. únor 2023

Ty, co nepřijdou přímo na tělo (třeba ta bunda) neperu, pokud nejsou vyložené cítit nějakou chemikálií z výroby. Čepici zrovna ano, na hlavě se člověk někdy potí a teplem+vlhkem bych si myslela že se něco uvolnit může...

hasara33
27. únor 2023

@resare jelikož jsem dělala v obchodě a vím kolik a hlavně jací lidé si výrobky zkoušeli nebo jen nějak ohmatali nehledě na to, kde se to válelo předtím než to šlo na krám, tak ano peru všechno 😉 a to nemluvím o tom kolik zbytkových chemikálií je ve výrobku z výroby .... jinak nejhorší na zbytkové těžké kovy po obarvení látek jsou tmavé barvy a sytě červená 😉 když chceš být non toxic a zbavit se i tohohle, tak se doporučuje namočit prádlo do vody smíchané s kyselinou citronovou a pak teprve vyprat 🙂

mourovatakocka
27. únor 2023

@resare Já beru hodně věcí na bazarech a třeba zimní bundu jsem možná jednou nevyprala, možná. Po švagrové neperu, prostě jen beru z krabice. Ale nové z krámu peru jak blázen všechno, snad včetně gumiček do vlasů 🙈 Tomu prostě nějak nedůvěřuju.

evap1
27. únor 2023

@resare Peru vše. I kvůli tomu, kdo si to zkoušel před námi a taky, kde se to oblečení všude válelo a co všechno po něm lezlo..

martulka88
27. únor 2023

@resare Sobě peru vše, až na bundy. Synovi peru zcela všechno. Muži se snažím prát vše, jako mně, ale s ním je to těžší, neřeší trika, kalhoty a ani mikiny 🤣

klokanka31
27. únor 2023

@resare Peru vše kromě zimní bundy a kombinézy.

zelenaesmolda
27. únor 2023

@mourovatakocka
prat gumicky me teda nenapadlo ale mas pravdu,asi zacnu.Dik za tip 🙂

bubbi
27. únor 2023

Taky peru všechno. Jak už tu zaznělo, dost se mi to ekluje, představa, kdo všechno to mohl mít v rukách nebo na sobě, nehledě na to, že kolikrát to někomu spadne na zem a neuráčí se se to ani zvednout... prostě ano, peru všechno 😝

eviicka
27. únor 2023

@martulka88 mám to podobně i s tím chlapem 😀

alpakovo
27. únor 2023

@resare já tedy peru vše. Při představě kolik lidí si věci zkouší v obchodě a kdoví jak dlouho to tam je, tak to radši peru i velké věci,jako je zimní oblečení

resare
autor
27. únor 2023

Nooo, to jste mě nepotěšili. Teď si připadám jako neschopná 🙂 hold, na něco se musí přijít časem... Ale tak, jsem poučená a začínám prát vše. Mě teda více děsí ta představa toho co za sajrajty v tom můžou být (z hlediska těch chemických věcí) než kdo to měl na sobě... jako svrab se asi taky nechce nikomu řešit, že 🙂

resare
autor
27. únor 2023

@hasara33 moc díky za tip. Začnu aplikovat

emillyhk
27. únor 2023

Peru všechno, co má přímý kontakt s pokožkou. A dítěti peru i kombinézy a bundy. Hodně oblečení máme z druhé ruky, často je to převoněné tím pracím práškem, tak to házím do pračky rovnou, protože jinak mě z toho do 10 minut bolí hlava 😄 Manžel se tak 2x ročně ptá, proč peru nové oblečení (nebo evidentně vyprané), tak si znovu připomeneme, že buď nevím, kde se to po vyprání u koho válelo, nebo že naopak u nového oblečení mám dost dobrou představu, čím je to napuštěné, kde se to válelo, atd., takže neexistuje, že bych to nevyprala. Nechápu, že si to nepamatuje 😆

me_druhe_ja
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
mourovatakocka
27. únor 2023

@zelenaesmolda Ba ne, to už beru opravdu za osobní úchylku :D

vladienka
27. únor 2023

Periem vsetko co kupim, pred odoslanim do obchodov je to striekane chemikaliami aby to nesplesnelo ..

resare
autor
27. únor 2023

@me_druhe_ja potešila díky. Ja si uz opravdu zacinala myslet, ze jsem tu jedina.

konidana
27. únor 2023

@resare já neperu nic. Ani nové, ani z bazaru, když to nevypadá moc jetě. Co jsem dostávala od sousedky z kuřácké rodiny, nebo když to je příliš naparfémované, tak to teda peru a nechávám viset aspoň týden na balkóně, aby to trochu vysmrádlo.

zelenaesmolda
27. únor 2023

@mourovatakocka
me to jak nad tim premyslim prijde ale naprosto logicke,vsak buhvi kde se to vsude vali.

tinaprofi
27. únor 2023

@resare ne neperu 😁

biciklissie
27. únor 2023

Z bazaru peru vše, i po známých. Je to taková součást adaptacniho procesu. Z obchodu jenom pro děti většinu, pro nás jen něco. A nějak extra mě to netrápí.

eviicka
27. únor 2023

Jinak já se přiznám, že z bazaru od cizích peru vše, ale od kamarádky, pokud to jde hned do procesu, peru jen spodní vrstvy (trička, teplaky).
Znám ji osobně, věci dává vždy čisté, nevidím důvod to strkat znovu do pračky.

vladienka
27. únor 2023

@biciklissie zrovna z obchodu by som to vyprala vzdy.. ked pridu baliky a otvorite igelit s oblecenim, smrdi to fakt hodne, ktovie cim presne to striekaju, fuj

mysh_me
27. únor 2023

Tak ja budu za vyvrhele 😀 sobe si obleceni z obchodu nikdy neperu. Miluju pocit noveho obleceni, toho “prvniho obleknuti” nove veci, kdy je latka jeste neseprana, proste fungl nova 🤩 kupuju si teda veci ktere se mi libi tak jak jsou, ne ktere se valely v primarku v prachu pod stojanem, nebo usmudlane od makeupu zkousejicich nebo dokonce smrdici potem apod 🙄
Muzi peru pred prvnim oblecenim pyzama, spodni pradlo a ponozky. Miminku jsem prala uplne vsechno, ted vetsinu detskych veci taky, ale bundu, kombinezu, svetry treba ne… to mi prijde ze se tim pranim akorat nici a opotrebovava, a neni to primo na tele, tak mi to prijde uplne zbytecne.
No a z bazaru/od kamaradek jak co, pokud to dostanu prevonene cizim praskem nebo treba po dlouhem skladovani, radsi vyperu, ale pokud to je vonave ciste a nazehlene ani by me nenapadlo hazet to nejdriv do pracky 😀

lvl16
27. únor 2023

Pro sebe neperu nic (ano, vím, že bych měla). Pro tříletého syna se snažím prát vše, co přijde do kontaktu s pokožkou. Takže prádlo, kalhoty a trička. Jako miminku jsem mu přeprala vše včetně kombinéz.

sonaxoxo
27. únor 2023

Neperu nic..

alubif
27. únor 2023

Že sekáčů a pokud koupím z druhé ruky na internetových bazarech rozhodně všechno. Nové vse co přijde do kontaktu s pokožkou. Kromě pletených věci.

tehulinka91
27. únor 2023

@resare peru vše, pro jistotu, pokud se teda nestane, že se mi kluci zaprasí ve městě a já musím koupit nové věci, protože náhradní jsem zapomněla náhodou doma 🙈 to už se mi asi 2x stalo 🤷🏻‍♀️

sorboni30
27. únor 2023

@resare Peru vše 👍 Jakmile to není "můj"cuch, není to moje 🤭 Ne..tak kdoví kde se co jak dlouho válelo, kdo to měl v ruce atd.. prostě oblečení peru všechno 😉

rebe
27. únor 2023

Ano, peru vše. Nové, abych ho zbavila chemikálií z výroby a špíny z přepravy, z obchodu, protože to měl v ruce kdovíkdo, z bazaru nejčastěji proto, že mi persil, ariel a spol. nesnesitelně smrdí.