Maminky, prosím. Mám dědu, kterému je skoro 100 let. Do teď byl samostatný. Obědy mu vozili, nákupy obstarali naši. Ale před pár dny se stal scela závislým na pomoci. Sám se nepostaví. Někdo s ním musí pořád být. My řešíme jak ho zabezpečit. Do domova v žádném případě nechce. Ikdyž bude bydlet u našich,tak se o něj stejně bude muset někdo starat v době, kdy budou v práci. Charita toho má hodně a jsou schopni vykrýt nárazově jeden den. Pečovatelka je z dlouhodobého hlediska pro nás nezaplatitelná. Nějak mě nenapadá rozumné řešení 😔
Ještě dodám, že děda je bystrý, myslím mu to, nemá žádnou vážnou nemoc. Jen ten pohyb ho trápí.
Určitě někdo v rodině řešil něco podobného. Nebo napadá vás nějaké řešení?
Určitě v první řadě zažádejte na úřadu práce o příspěvek na péči, vyřízení trvá cca 3 měsíce ale příspěvek dají zpětně od žádosti. Z toho se pak dá platit pečovatelská služba.
Nevím, v jaké jste lokalitě - my zjišťovali asi 2 měsíce zpátky a bylo to dost plný, zvláště takového dlouhodobé věci. Tam už bych skoro zvažovala najít někoho stabilního "mimo systém", ale i tam to bude asi docela nákladné a příspěvek na péči pokryje tak polovinu.
Jinak co jsem zjišťovala v Praze, tak tam je to o tom, na kolik osob dostanou příspěvek od městské části, kolik jim vlastně "dovolí", takže jsme různě obvolávali a něco bylo i úplně plné. Hodně bych taky konzultovala rehabky a další - zda se nedají najít nějaké pomůcky, s nimiž by to postavení se zvládnul resp. třeba samoobsluhu ("bažanta" k posteli a podobně). Že by pečovatelka nemusela být u vás non-stop, ale třeba jen docházet na několik hodin denně.
Ještě mě teď dočasně napadá najít nějakého studenta VŠ, který by se tam normálně chodil učit a kdyby děda potřeboval, by mu pomohl. Nebo nějaký IT, co byste mu udělali u vás kancelář.
@areh tak podstatné jsou i finance.bydli dědeček ve vlastní nemovitosti?kdyby se přestěhoval k vašim rodičům,muze se jeho nemovitost pronajmout nebo prodat a z peněz zafinancovat péči.plus mate nárok na příspěvek na péči.pokud je dědeček zcela odkazany na pomoc druhých,tak mate nárok na maximální výši.dědeček má určitě důchod,plus nájem z bytu nebo peníze z prodeje a příspěvek na péči už dela částku,za kterou muzete na nekolik hodin denně najmout pečovatelku-udělá hygienu,nachysta léky,zacvici,co je třeba atd.naji se dědeček sám?je schopen přesunout se sám na takovou tu židli,co simuluje wc?to jsou podstatné info,abychom meli představu,co dědeček potrebuje za péči.s několika hodinami pomoci od pečovatelky je to i dlouhodobě udržitelné,pokud jsou už vaši rodiče v důchodu.jde o to,aby obcas na dědu někdo mohl kouknout a nebyl doma 8hodin sám.a upřímně,asi neresime situaci dalších 15let.pokud se dědeček zhoršil,muze být tato situace třeba na 5let.jako ja jsem pro to,pokud na to rodina finančně má (a to proste má,pokud mel postiženy svou nemovitost a ta se prodá),aby byl clovek doma a mel možnost tam i v klidu odejít.
@areh a určitě muzete zkusit najít nekoho místního,nějakou pani,která třeba pracuje nebo pracovala jako zdravotní sestra nebo pecivatelka v domově duchodcu.pripadne třeba dvě takové na stridacku.mohlo by to vyjít levněji.
https://www.ssspce.cz/ třeba tady ;)
Děkuju za komentáře. O příspěvek na péči je zažádáno. On hlavně nikam nechce. Nejraději by dožil v bytě. Bydlí tam celý dospělý život. Teď je u něj nastěhováný taťka,ale ten musí chodit do práce.
@janule1940 momentálně potřebuje pomoci s jakýmkoliv postavením, takže mobilní záchod sice má,ale potřebuje pomoci. Sám se nají. Očekává se, že se pohyb trochu zlepší,ale už nemůže být sám. Asi nezbývá než nějak pořešit, tu pečovatelku. Spíš mě zajímalo, jestli není ještě nějaká možnost o které třeba nevím...
@areh s pečovatelkou vám přeji hodně štěstí! My ji hledali před Vánoci a sehnali ji na dvě hodiny dvakrát týdně. Jinak vůbec nebyly k dispozici. Péče o seniora je vždy náročná. Jediné řešení podle mě bude, že táta přestane chodit do práce a bude se starat o dědu sám. Ale počítejte s tím, že to tátu může přivést na okraj sil, jak fyzických tak psychických. Chápu, že děda nechce nikam do domova, ale pokud nebude zbyti...... Jinak píšeš, že bydlí děda ve svém, takže ani k tvým rodičům se určitě nebude chtít přestěhovat..... Podle mě jediná možnost je opravdu že táta dá výpověď a nastěhuje se k dědovi a bude se o něho starat do konce. Ve 100 letech pochybuju že se děda fyzicky zlepší. Spíš čekejte opak.
@janinasm ja prave vidim nejlepsi možnost ve shánění tzv.po známých a po okolí.nabídnout třeba holkam,co dělají v místních domovech duchodcu přivydělek na odpoledne,i kdyby měla každý den chodit jina.pořad je to reseni...ale v určitých oblastech chapu,ze to muze být tezke.
@janule1940 určitě je to dobrý nápad co píšeš. A budu autorce držet pěsti. My hledali po známých také a nikoho nenašli. A to jsme i nabízeli dost peněz. Jenže málokdo chce seniorům měnit pleny nebo s nimi vůbec manipulovat. Je to hrozně náročná práce. 😕Takže jsme nakonec museli shánět přes charity.
Jen pro zajímavost, když je dedeckovi 100, kolik je tatínkovi ze chodí do práce ? My měli takhle doma babičku, byla vždy 14 dni u jedne dcery a 14 dni u druhé dcery. Potom když už nesla převážet, tak tchyně jezdila starat se o ni k sestře kde zůstala, aby si segra oddychla, ale všichni už byli v důchodu.
@janinasm taťka do práce nemůže přestat chodit a jen brát příspěvky. Ikdyž by to pro dědu bylo nejlepší řešení. No, zatím to řešíme i s doktorkou jaké jsou možnosti.
@petrasipkova1 taťkovi je 59, měl ještě o 15 let staršího bratra, ale ten už zemřel. A to je i to. Je vlastně na péči o něj sám. Já s mojí sestrou jsme na rd, děti teď do školky nemůžou a brát je k němu taky nejde. On to jejich řádění nevydrží moc dlouho, ikdyž jsou hodní,jsou to děti...
A nemohly byste si se sestrou děti vzájemně hlídat s tím, že ta druhá by šla zatím obstarat dědu? Aspoň některé dny...
@areh proč nemůže přestat chodit do práce? Pochopila bych třeba nějakého čtyřicátníka s dvěma malými dětmi a hypotékou, který se bez pořádného příjmu neobejde, ale pán před důchodem by mohl přestat pracovat. Děti už má určitě odrostlejsí..... Hypotéky v důchodu, nebo teda před, taky moc už neletí,to už je většina splacena........Místo toho by pobíral nějaké to ošetřovné, pak by se mělo počítat s důchodem dědy anějaký ten příspěvek na pečovaní dle stupně mobility. Takže by se z toho mělo dát vyžít. Není to spíš že výpověď dát nechce protože se prostě úplně starat nechce? Nemyslím to zle..ale lidi se takové péče prostě boji. Musí udělat v životě velké změny aby se mohli o toho druhého starat, znění to totálně život a péče o seniora rodiny dost často dokáže i rozložit....... Jinak pokud jste se sestrou na RD a mate tedy malé děti, tak na vašem místě bych o dědu rozhodně nepečovala. Prioritou jsou teď vaše děti. Možná to zní hnusně, ale je to tak.
@areh aby tam táta dlouhodobě byl sám , není udržitelné . Myslím dlouhodobě . Rozloží ho to fyzicky i psychicky , a muže to rozložit i manželství vašich . Taktéž tvé a sestřiny děti , jestli mate , tak to taky poznamená vás vztah . Jestli mají vaši RD , tak dědu vzít tam a denně pečovatelské služby . Ale ani tak si nedělej iluze - oddech pro tvé rodiče bude nula a dovolená sprosté slovo . DD se jeví jako nejlepší řešení . Hlavně ať děda není sám ...
@sahrazad1 nejlepší řešení pro koho ? nechápu, proč se už tolik let starám o děti, proč jim obětuji celý volný čas, proč je nefláknu do jeslí od narození, abych si mohla pořád dělat co chci jen já, protože jestli mě ve 100 let zavřou do ústavu jako nejlepší řešení ....
Nejlépe se obrátit na služby v okolí bydliště, poptat se po známých, u obvoďáka apod. Rozhodně není pečovatelka nezaplatitelná, můžete se prostřídat, ty, segra, vaši, pečovatelky, děda má určitě důchod, bude mít příspěvek na péči, to už pokryje pěknou část, může prodat byt, pronajmout byt, určitě má nějaké úspory.
@janinasm to s vypovedi taty a starani se o dedy neni nejlepsi napad. Jestli je tatovi 59, tak ma jeste 6 let do důchodu. Dědovi uz je hodně, muze zemřít dřív. Táta pak uz praci nesezene, padnou i veškeré příspěvky, duchod tim padem bude mizerny a co pak? Podle me by se vnucky mohly střídat, vsak tam nemusí být kazdy den. Na zbytek nekoho najmout. Jestli ma deda bystrou mysl,tak ho danim do domova odsoudi k smrti. Jinak bych psala, kdyby slo o cloveka, kteremu je 70 a péče o neho hrozí treba 15 let. Ale takhle..
@pribylovapetra Nejlepší nápad ne, ale takový nejrealistictejsí řekla bych. Pokud teda děda bude potřebovat intenzivní péči. A podle toho co autorka píše, tak ji potřebuje. Že se tam každý den na chvíli někdo otočí a zase jede domů bude na nic, pokud se děda sám ani nepostaví. To už chce non stop péči. Přála bych autorce sehnat dostatek ošetřovatelek na celou tu část dne, co budou potřebovat, ale podle mě neseženou, pokud nebudou platit na hodinu víc než se normálně platí. Proto se mi jeví jako dobrá varianta že pán dá výpověď a bude se o něj starat sám, byť je před důchodem a práci už nemusí sehnat. Bohužel tak to je. Nikoho nebude zajímat, že tu výpověď dát prostě musel aby se mohl starat o vlastního otce. Přináší to spoustu komplikací všem. Změní to totálně život. Nicméně existují domovy seniorů atd kam jde ten senior umístit a bude o něho postaráno. Chápu že seniorovi se z domova do cizího prostředí nechce..musí to být hrozný pocit opouštět domov a upřímně je mi těchto lidí neskutečně líto, ale je nutné zvážit dopady na celou rodinu.
Autorko, dej pak vědět jak jste dopadli! Opravdu Vám přeji sehnat dost ošetřovatelek a to, aby o vašeho dědu bylo postaráno doma. Je to těžké období, stáří. 😟
@petrasipkova1 pleteš hrušky s jablkama . Je velký rozdíl starat se o dítě nebo seniora . Starala ses někdy o nějakého ? Prebalovala jsi po stolici , otáčela ? Uvědomuješ si , ze ostatní jdou úplně stranou , protože to není sranda a ne každý na to má ? Ono chtít se starat je pěkné , záslužné , někdy to jde , ale někdy ne . A to nepíšu o psychice starajicich se , ta bývá pak často v háji .
@areh - zjisti si, nač máš ..máte nárok, vím, že jde i dlouhodobé OČR v délce cca 3 měsíců? na dotyčnou osobu. Pak je nárok na půjčení z charity, nebo předpis - vhodné lůžko, polohovací pomůcky, gramofon, mísa, bažant, atd....Něco může předepsat praktický, něco ortoped, neurolog - pokud je v péči někoho z nich...Dál by ho měl asi někdo vyšetřit, proč se prostě nepostaví...Ale péče je většinou 24 hod, 7 dní v týdnu, odlehčuje charita, atd....Ale....je to o tom, aby se u dotyčného někdo střídal, nebo byl v dosahu několika minut. Není to o tom, že ,,v noci tam může být sám, přes den třeba taky"..Jde bud o pleny, otáčení, posazování, o event. riziko pádu, pokud se rozhodne posadit a nedá to. Pak lidi leží hodiny, než je někdo najde.....Naši k dědovi jezdili, ale to byla doma babička..I tak se třeba jeden den točili 3x, pže děda se rozhodl vstát a spadl, nebo umýt, otočit...Ale i odlehčujícím institucím musí bud někdo přijít otevřít, nebo musí mít někdo klíče.....řeší se i jídlo, .......
@hancazivocich dlouhodobé očr jde pouze pokud byl člověk minimálně týden v nemocnici.
@jitka_cv - ok, to jsem nevěděla, omluva!
@jitka_cv určitě? OČR přece musí být i na lidi, kteří jsou nějak imobilní i když v nemocnici nebyli, nebo opravdu ne? Jinak sousedka.která pracuje na Čssz mi říkala, že OČR je na tři měsíce..ale pak že ho lze velmi snadno prodloužit. Snad že na den se přeruší a zase se dá nastoupit zpátky. Ale víc jsem to nezjistovala.
@areh je spoustu organizací (namátkou častá domů, most pomoci...), záleží na lokalitě, pravdou je že jsou dost vytížení a zvláště teď. Když jsme pečovali o člena rodiny, tak jsme si udělali směny mezi sebou a střídali jsme se, ale jednoduché to nebylo všichni jsme byli nonstop na telefonu, kdyby bylo potřeba, rychlokurzem jsme se naučili dávat injekce a na drátě jsme měli pečovatelku pro případ maléru... Byl to další pracovní úvazek a ještě jsme se snažili zajít na návštěvu i mimo "směnu" jen tak si pokecat, aby nestrádala ani duše... Záleží jak si to v rámci rodiny jste schopni zorganizovat 😉
@korin občas bysme se střídat mohli, ale dlouhodobě ne. Za pár měsíců sestra do práce.
@janinasm Chápu, jak to myslíš, ale taťka má ještě závazky, které musí platit a z platu mamky by se všechno neutáhlo. Ta si teď má očr (krátké) a hledáme ošetřovatelku.
Děda právě upadl a ikdyž měl tlačítko, neměl ho u sebe. Chvíli tam ležel, než přišli naši. To ho zesláblo, takže doufáme, že se dá trochu do pořádku, ale víme, že stálou péči už bude potřebovat.
On to taky ne moc dobře snáší. Celý život se o sebe staral sám a teď nemůže. I proto ho nechceme nutit, aby se někam přestěhoval a pokud to půjde, tak aby zůstal doma.
Jinak všem moc děkuju komentáře. Trochu jsem si udělala přehled, co a jak. Bude to ještě dlouhé a náročné.
@areh učitě se obraťte na pečovatelskou službu, nabízí i zdravotní služby - ty na doporučení lékaře proplácí pojišťovna. A nebo zkuste soukromou osobu
Každopádně můžete dostat příspěvky na péči, z kterých se pečovatelka dá zaplatit