Pár otázek kolem studia VŠ

tomici
1. srp 2015

Ahoj maminky,
nevím, kde přesně tuto otázku zařadit, tak to zkusím tady 🙂
Přemýšlím o studiu psychologie (už asi 3-4 roky 😀 ) na univerzitě v Olomouci. Jsem momentálně na MD, takže kdyby se nááááhodou poštěstilo vtísnit se mezi tu špetku úspěšných u přijímaček, nastoupila bych do 1. ročníku, když by malému byly 2 roky. Už mám jednu VŠ v bakalářském oboru vystudovanou, takže počítám s tím, že by tam připadalo v úvahu nějaké školné...
1. Lze vůbec studovat, resp. začít studovat v době, kdy nejsem zaměstnaná, ale na MD?
2. Nevíte některá, jak se to školné pohybuje? Četla jsem, že každý má nárok na bezplatné vzdělání (mimo soukromé VŠ) v bakalářském a mgr oboru. Když nemám žádné Mgr a jiné krom toho Bc. Tak to bych platila první 3 ročníky školné a další 2 ne?
Nevíte někdo prosím, jak to je? Nemáte s tím někdo zkušenost než si napíšu přímo na uni? A ještě jeden dotaz:
Volily byste raději formu 3+2 (3Bc + 2Mgr) nebo spíše 5tiletou variantu vkuse když je doma dítko? Nějaké zkušenosti, rady, co je lepší? 🙂
Moc děkuju 🙂

78marcela
1. srp 2015

@tomici pokud jsi dostudovala predchozi bakalarske v radnem terminu, tak bys nic platit nemela, pouze se ti doba dalsiho studia zkrati o jeden rok, tzn. bezne je bakalar na 3+1 a ty bys tomela jen na tři roky a pripadne prodlouzeni bys platila.
Urcite bych volila 3+2 variantu. Nikdy nevis, co bude, jak to pujde, jak to budes s ditetem/detmi (pet let je dlouho, třeba prijde druhe) zvladat, takze radsi bych si to rozdelila, pokud ta moznost je. Sice budes muset delat statnice a bakalarku navic, ale kdyby te to treba nebavilo nebo jsi to nedavala, tak aspon budes v ruce neco mit po trech letech.
Jinak kazda skola, dokonce kazda fakulta, ma poplatky jinak nastavene, to by sis musela zjistit.
A studovat muzes zacit kdykoliv, nemusís byt zaměstnána. Vzhledem k tomu, ze mluvis o zaměstnání, tak predpokladam, ze chces studovat dálkově a tam je to uplne jedno.

vkalab
1. srp 2015

@78marcela si tedy myslím, že je to nastavený jinak. Student má nárok na řádnou dobu studia + jeden rok (na prodloužení) neplacený. Tzn. u bakaláře 3+1 u mgr 2+1. V tomto případě by první rok neplatila a další dva ano. Na mrg by neplatila vůbec.
@tomici - MD školu vůbec nezajímá. Proč nejít rovnou na mgr? Jednak to bude zadarmo a za druhé nebudete studovat dvakrát tu samou úroveň (střední si taky nebudete studovat 2x).

78marcela
2. srp 2015

@vkalab to si myslim, ze neni pravda. Pokud bakalare radne ukoncila, tak muze dalsiho studovat, akorat ze u dalsiho studia se ta doba krati o ten rok, takze by mela uz jen tri roky bez moznosti prodlouzeni. Aspon za me to tak bylo.

78marcela
2. srp 2015

@vkalab tak beru zpet, asi mas pravdu, me to zmatlo, delala jsem dve vysoke a neplatila jsem za dalsi studium, protoze MU mela poplatek nulovy. Platila jsem pak az za prodlouzeni standardni doby. Tak to me popletlo, je to uz dyl a vedela jsem, ze jsem druhe neplatila.
Kazdopadne nevime,v jakem oboru zakladatelka toho bakaláře ma. Pokud ne v psychologii nebo velmi uzce spjatem oboru,tak to nejde zacit rovnou magistersky program.

bunny123
2. srp 2015

@tomici Tak či tak, lze si podat žádost děkanovi o prominutí poplatku za studium z důvodu rodičovské dovolené. K žádosti přiložit kopii RL dítěte a výpis rodičovských dávek z ÚP. Právě jsem se takto vyhnula poplatkům za nadstandartní dobu studia a v grafu znázorňující mé studium mám uvedeno "rodičovství". Ale pozor, žádost se musí podat před vyměřením poplatku, jak již dostaneš složenku, musí se zaplatit a zpětně se nevrací nic.

atinkaa
2. srp 2015

@tomici k tvojim otazkam:
1 - studovat sa da v kazdej dobe, teda ci si na materskej, doma, pracujes alebo nepracujes a len studujes - je to zavisle len na tebe a na tom ako to ty budes zvladat
2 - neviem - je vcelku mozne ze sa skolne menilo ale myslim, ze suma nepresahuje 20tis a to ani na najlepsich skolach a ani na najzaujimavejsich oboroch
- kazdopadne na kazdej skole sa da informovat presne o ich sumach ....o ich podporach pre studentov - existuju rozne pozicky, granty, ine podpory tak aby sa dalo skolne zvladnut a nebolo prekazkou ani na materskej ani pre studenta zo znevyhodnenej alebo soc. slabej rodiny
- okrem skol na to existuje kopa roznych institucii i neziskovych, nadacii, ktore sa tomu venuju a da sa o peniaze u nich poziadat - jednou z najlepsich pre tieto ucely je urcite v CR Brnenska nadace Sophia, ktora poskytuje granty a teda nenavratne korunky aj pre jednotlivych studentov - http://www.nadacesophia.cz/default.asp
Teda moznosti co sa tyka poplatkov su vselijake, kazda lepsia skola ma nejaku osobu zo studijneho oddelenia venujucu sa priamo tomu - skolne poplatky, moznosti pre studentov, ak ju nezaskocis v najvytazenejsom obdobi co bude zari tak isto poradia 😉 lepsie cielenejsie
3 - co sa tyka rozhodovania, aky typ - ci magisterske alebo bakalarske, tak myslim, ze je dobre to zvazovat aj s ohladom na obor, ktory planujes vystudovat - pises o psychologii, ak ma byt jednooborova, teda nie psychologia a pedagogika alebo psychologia +cosi tak si uprimne neviem predstavit co by bol finalny Produkt ako skonceny bakalar....ako bc pred menom jo...ale v konecnom dosledku v praxi,v praci...moznosti, ktore ti z toho vyplynu...na mnohych skolach to tusim ani nie je mozne mat z Psychologie Bc. - na socialnej praci, ci inych si to vcelku predstavit viem, zde nie, teda to zvaz, a idealne ak je moznost zajdi na skolu ktoru mas vysnivanu a teda do Olomouca a popytaj sa presne tam 😉

Kazdopadne nech uz sa rozhodnes akokolvek tak nech ti to klapne a dostanes sa k vytuzenemu studiu 😉

somalicats
2. srp 2015

@tomici V současné době existují 2 výše školného (beru jen státní VŠ, ne soukromé). Jednak se platí školné, pokud student překročí standardní dobu studia navýšenou o 1 rok (tedy u Bc 3+1, u Mgr 5+1, pokud nejde o navazující magisterské studium) - a pozor, sčítají se všechny doby jakéhokoli studia, které nebylo řádně ukončeno (takže pokud bys například studovala nějaký jiný obor, po 2 letech si to rozmyslela a šla jinam, tak dle toho, jestli bys studovala Bc nebo Mgr, tak pak platba naskočí už během studia). Druhá varianta je školné u dalšího studia, tedy v případě, žes předtím někde studovala a studium řádně dokončila.
V obou případech pro výpočet školného existují vzorce, podle kterých se počítá, protože v tom výpočtu jsou zahrnuté částky, které stát dává na jednoho studenta na dané fakultě, tak se částky fakulta od fakulty liší. Takže přesnou informaci dostaneš na studijním oddělení. Pokud budeš v době studia na MD nebo RD, dá se požádat o prominutí poplatku, jak už tu někdo psal.

Sama jsem si tímhle prošla, druhou VŠ jsem začala studovat 5 let po první promoci, takže jsem platila tu variantu školného pro další studium. V mém případě to dělalo 3000 Kč ročně (škola, kde jsou náklady na jednoho studenta cca 90 000 Kč/rok). Ti, co platili školné z důvodu prodloužení doby studia, platili 4500 Kč/semestr. Od poplatku jsem byla osvobozena v posledním ročníku, kdy jsem byla už na MD.

somalicats
2. srp 2015

@tomici Jinak samozřejmě v době, kdy jsi na MD/RD studovat můžeš, studovat můžeš prakticky kdykoli během života, i při zaměstnání. Pokud ale po skončení RD nenastoupíš do práce a budeš studovat, budeš si muset sama platit zdravotní pojištění (pokud půjde o prezenční formu studia, tak na zdravotní pojišťovně těžko uhraješ celodenní péči o dítě do 7 let věku, respektive uhraješ, ale kdyby si Tě vyhmátli v rámci nějaké kontroly, tak si nejsem jistá, že bys zvládla neplacení zdravotního pojištění obhájit). Pokud budeš během studia pracovat třeba na částečný úvazek, tak není co řešit.

zuzkka88
2. srp 2015

Můj případ (studium na Masarykové univerzitě): Studovala jsem a řádně dokončila bc a navazující mgr studium a pětileté magisterské studium, necelý semestr jsem studovala ještě jedno bc studium, které jsem ještě před koncem prvního semestru ukončila. Teď jdu studovat znovu (taky psychologii) a poplatek mi bude vyměřen v únoru roku 2018, na konci bc studia, právě kvůli tomu jednomu semestru na studiu, které jsem předčasně ukončila. Jinak jsem dosud nic neplatila a do února 2018 ani nebudu.

A k tomu, jak se tu řešilo rozdělení studia, na Masaryčce už psychologie jinak než jako bc a navazující mgr studovat nelze. Každopádně pokud chceš studovat jednooborovou psychologii, tak určitě celých pět let, abys mohla pracovat jako psycholog bez omezení. Ale mělo by být jedno, jestli to máš rozděleno na bc a mgr nebo pětiletý mgr. Aspoň jak já to znám z Masaryčky. Držím palce, já se taky dlouho odhodlávala, ale vyšlo to a těším se až si sednu v září zpět do "školní lavice" 😀

veruvlv
2. srp 2015

pokud řádně ukončíš předchozí studium (SZZ), tak se neplatí nic....na něterých školách se platí minimání poplatek za další VŠ....ale je nejlepší se podívat na stránky školy - tady to máš přímo z UPOL:
Za každý další započatý jeden (kalendářní!) rok studia (počítáno ode dne Vašeho zápisu do studia nebo vzniku rozhodné skutečnosti spočívající v absolvování jiného bakalářského nebo magisterského studijního programu).Dle § 58 odst. 4 zákona o VŠ studuje-li absolvent bakalářského nebo magisterského studijního programu v dalším bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium, který činí za každý další započatý jeden rok studia nejvýše základ podle § 58 odst. 2 zákona o VŠ (2 666 Kč za započatý jeden rok studia akademického roku 2013/2014, 2 819 Kč za započatý jeden rok studia akademického roku 2014/2015 a 2 930 Kč za započatý jeden rok studia akademického roku 2015/2016). Výše uvedené neplatí, studuje-li absolvent bakalářského studijního programu v navazujícím magisterském studijním programu či jde-li o souběh řádných studijních programů nepřesahující standardní dobu studia programu jednoho. Pokud celková doba dalšího studia překročí standardní dobu studia, stanoví veřejná vysoká škola poplatek za studium podle § 58 odst. 3 zákona o VŠ.

http://www.upol.cz/fileadmin/user_upload/dokume...
http://www.upol.cz/skupiny/studentum/studium/po...

tomici
autor
2. srp 2015

Moc všem děkuju za odpovědi, na univerzitu určitě ještě napíšu, jen jsem se ptala tady, jestli náhodou nevíte, abych měla představu 🙂 S tou MD jsem právě nevěděla, ptž když jsem se dříve dívala třeba na Ostravskou univerzitu, tak u jednoho dálkového studia (myslím že všeobecná sestra) chtěli právě 100% pracovní úvazek, tak jsem nevěděla, jestli při dálkovém studiu nevadí, že jste na mateřské.

Já se bála právě nějakých závratných částek, abychom to pak utáhli. Kdyby se zadařilo tak bych nastoupila poslední rok MD, pak chci jít do práce - to by bylo asi zbytečné ty úlevy žádat ne? Jestli bych 2 roky ze 3 stejně měla platit... Záleží jak to berou, jestli se to platí ze začátku nebo na konci ty roky 🙂 Jinak bakalářské studium mám ukončené řádně bez průtahů v oboru Všeobecná sestra, studovala jsem standart 3 roky, takže jestli dobře chápu, měla bych mít nárok na 1 rok bezplatné Bc studium a navazující Mgr bych neměla platit vůbec? 🙂

tomici
autor
2. srp 2015

@zuzkka88 A ty teda nastupuješ v tom Brně? No já se právě asi 2 roky zpátky dívala po té psychologii a jedinou v dálkové formě na to 3+1 měli jen v Olmíku. Brno právě mělo 5 let vkuse přímo na Mgr. Já se právě více přikláním k tomu oddělenému - vím že s Bc. toho moc nezmůžu, ale zase kdyby náhodou něco bylo v rodině nebo bych nezvládala studium, tak dodělám Bc. a třeba za alší roky dodělám ty zbylé 2 roky (i když vím, že to je těžké). Beru to tak že je lepší mít něco než nic 😀 😀

Takže v Brně jde studovat taky 3roky Bc +2roky nMgr v dálkové formě? A dělala jsi příjmačky jen v Brně nebo i Olomouc? Já se dokopávám už asi 3 roky, bojím se hlavně toho ústního pohovoru 😀 😀 😀
Děkuji 🙂

lendulina
2. srp 2015

@tomici ano, 1 rok bezplatný, 2 roky si budeš na Bc platit, Mgr je bezplatné

zuzkka88
3. srp 2015

@tomici Ano nastupuji teď od září v Brně, ale prezenčně, mám to domluvené v práci a ok. Pět let v kuse to měla Filozofická fakulta MU, ale od letoška už to má rozdělené na Bc. a navazující Mgr., stejně jako Fakulta sociálních studií MU. V dálkové formě to letos nešlo, nevím, jestli to bude jiný rok jinak. Co si pamatuju z dřívějška, otevírala FF jednou za dva roky psychologii i dálkově, ale nevím, zda je tento systém ještě aktuální. Já se hlásila jen do Brna, jinam bych ani nemohla, mám práci a přítele v Brně. Takže k osobnímu pohovoru poradit nemůžu, já měla přijímačky jen písemně (FSS MU).

tomici
autor
3. srp 2015

@zuzkka88 Aha tak počkám, jak to budou mít vyvěšené k příjmačkám a kouknu 🙂 kdyby to měli dálkově tak bych to asi brala 🙂 Děkuju za info 🙂

zuzkka88
3. srp 2015

@tomici Není zač a držím palce 😉

tomici
autor
3. srp 2015

@zuzkka88 děkuju, sice nepočítám, že by se zadařilo, ale za pokus to snad stojí a necouvnu na poslední chvíli jak už 2 roky poslední 😀

zuzkka88
3. srp 2015

@tomici Teď není tak těžké se dostat jako třeba před pár lety, jsou slabé ročníky maturantů 😉

tomici
autor
3. srp 2015

@zuzkka88 Tak snad v tom Brně budou otvírat i tu dálkovou formu,a by bylo více šancí 🙂 Ale Olmík mi přijde narvaný pořád co to sleduju tak 3 roky 😀

zuzkka88
3. srp 2015

@tomici No já to sledovala hlavně tak před osmi lety když jsem maturovala a teď jsou ty šance daleko vyšší. Plošně na všech VŠ co sleduju v ČR.

tymothy
3. srp 2015

@tomici V Olmíku je totiž na škole mnohem lepší atmosféra než v Brně. Na rozdíl od MU, kde je to masová záležitost, vládne na UP mnohem pohodovější, na některých oborech až téměř rodinná atmosféra. Je tam strašně znát, že se jede na kvalitu a ne na kvantitu. 😉

tomici
autor
3. srp 2015

@tymothy No nevím proč, ale mě taky více láká Olomouc 🙂 Ale kdybych se dostala do Brna, taky nebudu nadávat 😀 Ale zase by to bylo dál než Olomouc na dojíždění 🙂

zuzkka88
3. srp 2015

@tymothy Masová záležitost na MU? Počet přijatých je vyšší na UP (když počítám všechny, kombi i prezenční), než na FSS nebo na FF MU 🙂 Mluvím o psychologii. Navíc nejlépe hodnocena je psychologie na FSS MU v rámci všech fakult v ČR. Nechci se hádat, jen aby tu nebyly šířeny nějaké mylné informace. 🙂

tymothy
3. srp 2015

@zuzkka88 Mluvila jsem celkově o MU, ne přímo o psychologii - tak nějak mám k téhle univerzitě averzi už od té doby, kdy jsem tam byla na dni otevřených dveří - konkrétně se jednalo o lékařskou fakultu. A později se mi to mnohokrát potvrdilo.
Ale ano, přiznávám, jsem určitě vůči Brnu zaujatá - už jen to vlakové nádraží při příjezdu. 😀

zuzkka88
3. srp 2015

@tymothy Tak to je hodně subjektivní, ale jasně, každému sedí něco jiného. 🙂 Já mluvím jen o psychologii, tam berou míň lidí než na UP. Ostatní obory nevím a hledat se mi to nechce.