Panelák. Co slyšíte od sousedů nad vámi?

28. lis 2020

Je tu někdo, kdo žije v klasickém paneláku ? Co slyšíte ?
Bydlíme v nejvyšším patře panelového domu. Sousedé jsou tu hrozne anonymní. Nevím ani, kdo bydlí pod našim bytem. Zhruba od 21:00, kdy odpadne malý narušitel, mám takovou rutinu. Zapínám myčku, pračku případně sušičku. Utru plochy, vyluxuju, někdy i mop. Dělám to tak dlouhodobě. Dnes mě, ale znejistela kamarádka, byla u nás na návštěvě kolem oběda. Dětem upadla nějaká hračka a zadunělo to. Poznamenala z legrace, že teď k nám někdo naběhne, a nebo bude mlátit koštětem do stupaček. Nikdo teda nic. Aktuálně koukám na vysavač a nejsem si jistá, jestli bych nerušila. Podlaha je standardně položena plovoučka.

jjasmina
28. lis 2020

Určitě se to ozývá, slyším seshora sousedy, dupot dětí, hovory.Já osobně večer pračku nezapinam ani neluxuju.Tot byl u nás soused, myslel si, že nám řve tv, my to teda nebyli tak šel naběhnout na sousedy pod ním a měl teda velkou kliku, že mi tím zvonenim nevzbudil malou

alice180
28. lis 2020

Bydlím v bytovkách a panelácích celý život. Obecné ty zvuky tam prostě slyšet jsou pračky a vysavače nebo když někdo skáče přes švihadlo 🙂. Ještě večer když barák utichne. Já se tedy snažím tyto přístroje na kravál 🙂 po 20 hodině nepouštět, jinak úklid mop atd. je v pohodě. Jinak záleží na sousedech. Některý to neřeší, jednou jsme měli blbce, kterej na nás bušil do zdi, když už jsme dávno leželi v posteli a několikrát nás napadl, že tam skaceme.

lachtanice86
28. lis 2020

To jako že ted po 22hodine luxujes? Jinak od sousedů nad námi neslyším vlastně nic, jen když jim občas něco spadne, ale nemají plovoucku, to je peklo, to znam od kamarádky. Ale ty normální provozní zvuky ani nevnímám. Začíná mi to vadit až kolem 21hodiny, naštěstí mame sousedy rozumný a večer je klid

sendano
28. lis 2020

Já slyším např. jak nad námi běhají děti. A musím podotknout, že je mezi námi a těmi běhající dětmi ještě jeden byt 😀

jsme
28. lis 2020

Asi ti moc nepoděkují, u nás je slyšet vše. Přecházení z místností, hraní dětí, zavírání sprchového koutu... Slyším i když dělají řízky nebo mixují jídlo pro mimi. Minule byla slyšet pračka z bytu dvě patra nad námi. Kdyby mi sousedka v 22:00 začala ještě k tomu všemu luxovat tak si hodím mašli. Sama nic po 19té nepouštím pokud to není nezbytně nutné. Máme to tak i ve stanovách baráku.

eviicka
28. lis 2020

Slyšela jsem když třeba něco upadlo na zem a vysavač vlastně taky, ale jen když byl klid třeba všední den dopoledne. Pak v noci i třeba kašel, chrápání nebo souložení, ale tam jsem nikdy neidentifikovala zdroj. Ale sousedi neměli malé děti.
Ale teda celý svůj panelákový život jsem vždy tak nějak podvědomě dodržovala zásadu po osmé večer nevysávat a prát tak, aby bylo dopráno do 22. hodin, myčku jsem neřešila. Pračka a vysavač jsou hodně hlučné spotřebiče.

margaritta1987
28. lis 2020

Vysavač na plovoučce peklo. Bydlíme v předposledním patře klasického paneláku a jde opravdu slyset všechno. Včetně toho jak soused prší na záchodě nebo si to rozdávají

xcassiopea
28. lis 2020

Asi není každý panelák stejný, ale co jsem bydlela v podnájmech, tak v noci když je ticho je slyšet i spláchnutí, nebo trochu nahlas televize, kašlání, zpěv v koupelně a podobně. Pračky, myčky sušičky asi v pohodě, v kuchyni nebo v koupelně asi nikdo neodpočívá, ale ten lux bych asi večer vynechala pokud to jde a není tichý. Taky bacha na mixér. Ale kdyby to někomu vadilo, asi už máš na nástěnce nebo ve schránce vzkaz. O hlučnějších intimnostech nebo hádkách nemluvě, to už je pak nejen slyšet, ale i rozumět 🙂

smudlinka10
28. lis 2020

Jednou jsem byla delsi dobu u kamaradky a za celou dobu jsem slysela max behat deti. Horsi byla baba z vedlejsi bytovky, kterou klatil chlap zezadu u okna. 😂 "Jozane delej, delej! Nasroubuj ho do me az po koule!!! Jozane, och boze, Jozane!!!"... Dekuji pekne, poprve jsem se smala, podruhe se drbala na hlave a dalsi opacka se zaviraly v +30 stupnich okna a cekalo se, az ji Jozanek do prcka. Pry to tam tak maji az do konce teplych dni, po upozorneni pani vsechny posle k sipku. Takze neboj, on by se nekdo ozval.

martulka88
28. lis 2020

Upřímně? Jsem na nervy, když mi někdo večer pustí pračku nebo sušičku. A o vysávání nemluvě. Večer je všechno mnohem více slyšet. A co se týče plovoučky - nejhorší druh podlahy v paneláku/bytovce. Člověku to doma nepřijde, ale nad námi mají plovoučku a je to děs. Dupot, každý krok, puštěná pračka nebo sušička je strašně slyšet. Mop je v pohodě, ale ostatní věci, co se používají a jsou hlasitější, bych nechala na ráno nebo přes den. My máme sousedy pod námi, co si rádi pustí v noci hudbu a ač mě to strašně sere, nikdy na ně nejdeme. Asi tak, že by si někdo přišel stěžovat - né každý má chuť lítat po sousedech a hádat se.

symellia
29. lis 2020

V novostavbě jsem slyšela i prd, teď ve starém panelovém domě to je lepší, ale že bych večer zapínala pračku, sušičku nebo vysavač, to určitě neee :D max myčku :D nad námi slysim běhat děcka, nebo když něco spadne, ale nam to nevadí. Sousedka pod námi je ale pani v domácnosti, a ta furt mele, jak strasne dupeme :D a to jsme doma pomalu jenom na vyspani :D

nita1984
29. lis 2020

V paneláku jsem si po 19. hodině nikdy nedovolila ani prát, ani uklízet. Zlatý barák, kde si jdu pustit pračku ve 2 ráno, když prcek nespí

nazka
29. lis 2020

No, bude to znít jako vtip, ale soused má problémy se strevy a je slyšet, jak prdí. A co se vše nese stoupačkami, to je každý hlas, zvuk.. Luxovat po 19 hod by mě nenapadlo už, natoz na plovoucce.

autor
29. lis 2020

Ježíš holky. My se teda moc nehádame, a já mám tichý hlas. Tak doufám, že snad rozhovory nikdo neslyší. Občas to jsou perly, jak jsme doma uvolnění.
Manžel je hlucnější, mluví hodně a na hlas, poušti TV hodně na hlas, chrápe až moc na hlas a připadá mi někdy až na hluchlej.
Sex máme teď potichu, to by asi nikdo neidentifikoval. Dřív jsme byli vášnivější, ale ne zas tak jako “Pepan” 😀 Na zem teď padá syn parkrat denně a hází vším. Na to, ze tu jsme uz 5 let, z toho poslední rok jsem uklizela v noci. Před tím jsme zase měli hodně návštěv, a byli jsme živější. Dozvěděla bych se vůbec, kdyby někdo něco řešil ? policie, nebo nějaká stížnost na SVJ? Je možné, že některé paneláky jsou tak odhlučněné, že nás neslyší ? A nebo máme sousedy tiché trpitele? Slyší nás tedy i někdo jiný než ti pod námi ?
Jedine, co kde něco slyšíme je v koupelně. Není to moc často a není to zřetelně.
Večer vysávat tedy nebudu, pračku také vynecham. S podlahou nevím, co se dá dělat. Teď to asi nebude žádný med s batoletem. Má zopa podložku, ale to má kousek.
Je mi to normálně líto, považuji se za slušnou a ohleduplnou k druhým. Oba jsme z RD, takže první zkušenost a navíc nad námi nikdo.

janety32
29. lis 2020

O stížnosti byste se dozvěděli. Někdy určitě slyšet jste, záleží, kdo žije vedle vás, jaké má nervy a program. Třeba máte štěstí na někoho, komu to nijak rušivé nepřijde. Jestli vás to trápí, tak prostě klepněte a zeptejte se ;) My třeba bydleli nějakou dobu v 1+1, kde obývák (a zároveň ložnice), sousedila se 4 dalšími obýváky (ložnicemi) a bylo teda slyšet úplně vše - hudba, tv, sex, hlasitější hovor, koupání i pračky (jako bonus totiž ten pokoj sousedil i se dvěma koupelnama)... No prostě peklo, když se sousedi po 22h neztlumili...

autor
29. lis 2020

@janety32 Hodně bojuju s tím jít někoho koho neznám oslovit. Byla jsem se podívat na jmenovku, ze zkusím FB. Podle jména Vu, Nguyen, půjde nejspíš o Vietnamce.

timissa
29. lis 2020

Mne trebárs nevadí hluk detí, aj hádka sa môže pritrafiť, počuť chôdzu. Ale to sú veci, ktoré človek nemôže ovplyvniť. Čo ma vytáča je vysávanie susedov nad nami, zásadne po 22:00h večer, často až okolo polnoci a to celého bytu niekoľkokrát za týždeň....Na plávajúcej podlahe je to dosť počuť. A ja som rada,že som uspala deti a len dúfam,že ich to nezobudí ;)

pavelkamat
29. lis 2020

Bydlím v předposledním patře a od sousedů slyším skoro vše 😉 Nás panelák je echt papírový. Vrchní sousedku jsem musela požádát, aby večer neprala protože ždímání pračky mi budilo děti.
Přes den to neřeším, ale dohodli jsme se, že po 21 hodině už to nebude pouštět.
Spodního souseda slyším jak chrápe.

autor
29. lis 2020

@timissa To jsem prave dělala také. Nemám moc potřebu spát. A když mi malej usnul, tak jsem se chopila příležitosti udělat úklid pořádně. Vysávám, tak 3-4x denně, to je ovšem jen provozní nepořádek.
Nenapadlo mě, že bych mohla rušit.

autor
29. lis 2020

@pavelkamat To musí být radost s tím chrápáním. Ten můj taky hodně nahlas chrape, to přehluší i vysavač. Takže to pravdepodobne vědí i ostatní.

cloo
29. lis 2020

Uprimne ti reknu,ze zapinat pracku,mycku a jine hlucne spotrebice v 21 mi prijd dost pres caru. Nehlede na to,ze od 22 je ze zakona nocni klid. Ja si to ted taky uzivam,kdy nademnou perou i ve 3 rano,kazdy den, nebo o pulnoci vysavaji. Nelibi se mi to,a bojuji proti tomu. Bohuzel sousedi jsou dost arogantni,ale pokud jim nedomluvi nase stanovy,uz to budu resit pres urad. Oni jsou teda celkove strasne hlucni,kdyz chodi,tak se mi trepou sklenky na polici,nebo si delaji florbalove zapasy doma. Jsem z toho nestastna a hledam jine bydleni.

20190418
29. lis 2020

No ja bydlím v přízemí, myčku a často i pračku a sušičku jedu zásadně pres noc, luxovani jen přes den. A nikdo si nestěžoval. Paní nade mnou ma malé psi a plovoucí podlahu a první měsíce jsem si myslela, ze mi po byte běhají mysi, jak je slyšet to jejich cupitani. Kdyz ji přijdou na návštěvu vnučky, ta je to taky hukot to dupani, ale muj mladej se taky rad proběhne po byte, takze by me nenapadlo to řešit. Domácí spotřebiče jsem od ni žádné neslyšela ani přes den, jsem teď často HO, tak bych si určitě všimla. No, s malými dětmi ideální bydlet dole, aby nikoho moc nerusily 🙂

michaela666
29. lis 2020

Ono i záleží jak dobře máte udělané třeba podlahy. Sousedka u našich si rok zpátky při rekonstrukci bytu nechala na beton rovnou položit plovoucí podlahu, nedali žádnou izolační vrstvu. To jak její děti jezdí autíčky v pokojíčku slyší další 4 sousedi jako by u toho bourali barák. Běhání po bytě jak dusot koní. Pračka v kuchyni jí trochu skáče, takže rány jak hrom třeba 3 hodiny. Naštěstí jí nenapadne prát večer nebo v noci, to by ji sousedi sežrali. Předtím v tom bytě bydlela rodina s trojčaty a takový hluk od nich nebyl slyšet nikdy, ani když si domů pozvali na oslavu narozenin kamarády. 😀
Pokud by to někomu vadilo, tak už bys to věděla. Já bych si teda některé činnosti nechala spíš přes den, ať se vyhnu konfliktům. Na druhou stranu při mé malé zkušenosti s asiaty mi přijdou strašně hluční a upištění když si povídají. Od nich nic neslyšíš?

timissa
29. lis 2020

3-4x denne? Tak to sa teda namakáte 🙂 Sama mám malé deti,tak viem,že upratovať s nimi je náročné,ale dá sa to,aj keď sú hore alebo keď ich muž vezme von. V mene susedov vás prosím,ak sa dá, tak sa vysávaniu po 22h vyhnite 🙂 u nás sa výnimočne zapína vysávač aj vtedy,ale iba keď vidíme na stene veľkého pavúka a manžel ide vyskočiť z kože 🙂 🙂

keksik002
29. lis 2020

Slyset to je dost, obzvlášť v hodinach kdy je jinde klid.. Vlastne u nas je slyset i "dupani" a tukani hulky pani nad nami :D mimochodem ma vsude koberce ;) od sousedu vedle rev a hysterii deti a jejich matky, z druhe strany neutuchající mnoukani kocky.. :D

missskaaa
29. lis 2020

U nás jde slyšet vše, po 19h se snažím už nic nedělat (pracka, vysavač). My se teda všichni známe a snažíme se všichni. Ale někdy třeba někdo začne v poledne vrtat, a to u umírám, protože uspavam děti ze jo. Ale tím, ze je den, tak to proste někdy tak je. Ale večer bych popravdě na sousedy nabehla, kdyby to bylo častěji

dura175
29. lis 2020

Přes den se ty hluky tak nějak ztratí, ale večer je slyšet všechno. Mně osobně by vadilo, kdyby po 21 hod nad námi někdo vysával nebo pral. Pračku slyším i přes den, taky klepání řízků, hlasitější hovor nebo psa. Jinak my jsme měli špatnou zkušenost se sousedy pod námi a to jsme po několika incidentech kontaktovali majitele a stěžovali si. Tam šlo ale o noční hádky, takže to je něco jiného.

luhana
29. lis 2020

Teda devce, vas bych za sousedy nechtela 🤭 ver mi, ze v panelaku je vsechno slyset a vecer, kdyz se barak zklidni jeste mnohem vice. Taky mame nad hlavou zivejsi sousedy, ale nikdy jsem na ne nebyla, protoze nemam rada konflikty. Ale je fakt, ze ten obcasny rachot se da prezit, ale kdyby mi pravidelne vecer nad hlavou vysavali nebo prali to bych uz resila. U nas po sedme vecer plati nepsane pravidlo klidu v baraku. Je mi jasne, ze to nedelate naschval, ale vasi sousede radost nemaji. Tak a ted kdyz uz vite jak to chodi, jim doprejte trochu nocniho klidu 🙂

martulka88
29. lis 2020

Přes den hluk neřešte - děti, pračka, hlasitá hudba apod. 🙂 Ale večer se na to vyprdněte - jsem z paneláku, teď nyní zděná bytovka. V obouch případech je slyšet ze zdola a i zezhora. Pokud by na Vás přišla stížnost, tak by byla u Vás i policie a nebo by Vám přišel dopis od SVJ. Asi nejhorší, co jsem zažila v paneláku, když dítě - o 2 patra výš jezdilo doma na odrážedle na plovoučce. To byl masakr i přes dvě patra. Ale té mamince bylo všechno jedno. Podlahu neřešte - spousta lidí ani neví, že plovoučka není vhodná. Pracovala jsem v bytovem textilu, kde jsme prodavaly podlahy. Proto, při rekonstrukci bytu, jsem chtěla vinyl 🙂

rejalin
29. lis 2020

Z bytu nad námi slyším občas kroky, když něco spadne na zem, když jim pláče dítko, vysávání ( paní také vysává pozdě večer) a tak, ale není to nějak strašné. Otázka jakou mají podlahu 🤷 co mi teda příšerně vadí, tak že tam někdo každý den trénuje hraní na flétnu třeba hodinku dvě a to mi teda strašně cuchá nervy 😁 ale to k tomu patří no..
My bydlíme v přízemí, tak nevím jak moc jsou ty zvuky nahoru, ale pračku, vysavač nebo mixér po 22h nepoužívám, jedině tu myčku pouštím na noc, ale ta mi nepřijde zas tak hlučná.
Řekla bych, že kdyby to někomu extra vadilo, tak se vám ozve, nebo napíše anonym nebo tak.. ale asi by bylo fajn to alespoň kolem té deváté desáté omezit.