Ahoj,
mám naplánovanou operaci ledvinového kamene, tkz. URS - ureterorenoskopie.
Kdo z vás tuto operaci podstoupil, prosím napište průběh i pooperační stav. Mám strach, navíc sestřička na ambulanci mi řekla, že se kámen nemusí podařit vytáhnout, což je prý dost běžné, také i komplikací je dost po tomto zásahu a pak se musí přistupovat k další operaci.Jsem vystresovaná, chtěla bych se dozvědět více info od někoho kdo si tím samým prošel. Mám zavedený stent z ledviny do močového měchýře a čekám na tu operaci. Už ale i toto byl zážitek…Děkuji.
Ahoj,budu v nemocnici Kroměříž.
Mám strach co bude po operaci,když kamínek vyndají a i když nevyndají co následuje.Děsím se té bolesti když operují přes ty močové cesty,co bude pak,taky jak dlouho tam pak budu,zhruba a co se prostě děje po,na co mám být připravená.Zatím jsem tam. ežela jeden den kvůli tomu stentu a když jsem viděla tu péči o ostatní pacienty co se nemohli sami dostat z postele jen jsem.to tam probrečela.
Prosím tě, vůbec neplaš! 🙂 Je to operace úplně v pohodě! Já to měla asi takto: jeden den mě přijmuli, druhý den operace, přes noc pak na intermediální jipce a další den domů. Je to výkon, který se dělá v celkové anestezii, takže nic necítíš, nic tě nebolí. Po operaci budeš mít akorát katetr z močáku, který ti ale druhý den vyndají, pokud budeš hoooooodně pít a ledviny pročistíš. Jasně, je možnost, že se jim kámen nepodaří vytáhnout, ale hodně záleží na operatérovi a kde v ledvině kámen máš.
Pokud se jim ho nepodaří vyndat, udělají ti s největší pravděpodobností jakoby laparoskopickou operaci - tzn. napíchnou se do ledviny zvenku a kámen vytáhnou. Zůstane ti pak akorát malá jizvička - po této operaci se budeš uzdravovat cca týden, pokud se jim povede URS, budeš v pohodě za 3 dny max po operaci. Já šla po URS v pátek ráno domů a od pondělka už normálně fungovala s dvouma dětma sama doma.
Já mám za sebou URS a partner laparo a oba jsme v pohodě 🙂 - jen doufám, že už nás ledviny trápit nebudou 🙂
@numesulidu A ještě - oba s partnerem jsme leželi na urologii v Olomouci a oba nás operoval VYNIKAJÍCÍ dr. Král!!!! Je to kapacita, fakt velice velice šikovnej a milej pan doktor, kterého mohu jedině doporučit. My měli na výběr mezi Svitavama, Olomoucí a tuším i Brnem, ale Olomouc vyhrála na plné čáře!!!
Mě sestřička dnes řekla že minimum co si mě tam nechají je 5 dní.Taky mám jeden den nástup,druhý den operace.Bojím se poranění močových cest,když se to dělá touto cestou.Už teď vidím jak budu na wc trpět,ach jo.Kdyby se jim to aspoň povedlo.Já mám děti tři,tak taky budu muset co nejdřív fungovat.
@numesulidu Zvážila bych Olomouc, je to tam fakt perfektní. U nás musím zaklepat vše bylo v pohodě! A co se týče chození na wc, tak to bylo v pohodě, max. první den nic moc, ale já pořád čekala, jak to bude blbý a ono nebylo 🙂 - když mi zaváděli a vyndávali opakovaně stenty, tak to bylo horší kafčo, po URS v pohodě!
Ahojky, dělám 6 let na urologii sestřičku takže vím čím procházíš a čeho se bojíš, ale můžu tě uklidnit, že těch komplikací není tolik a už vůbec nejsou časté, spíše velmi ale opravdu velmi výjimečné a to, že by ti kamínek nakonec vytahovali bokem přes ledvinu je až poslední možnost...U nás je URS na každodenním programu a dokonce většina pacientů jde druhý den domů a ani nemusí mít po výkonu cévku a už vůbec neleží na JIPce...Ano, může se stát že kamínek tzv,,uteče,, do ledviny, ale věřím, že to nebude tvůj případ...a pokud přece tak se naplánuje tzv, druhá doba URS, kdy se opět pokusí kamínek vytáhnout....zákrok se provádí v celkové anestezii a trvá cca 20-30 minut, ale záleží to na šikovnosti operatéra, místě kde je kamínek, atd...po výkonu se dospává 2 hodky na dospávacím pokoji a pak jde pacient normálně na oddělení kdy už může pít, a čím víc, tím líp...často jsou močové cesty podrážděné,takže to může pálit, řezat,ale od toho jsou kapky nebo injekce...moč může být zezačátku červená, růžová, proto je důležité hodně pít...a co se týče stentu, pokud vydělají kamínek, tak se stent už většinou nezavádí...asi za měsíc by ti měli říct z čeho ten kamínek byl a jakou dietu bys měla dodržovat, aby se netvořili další...velmi účinné je pít vodu s citronem...pokud se chceš něco zeptat, klidně se ptej....🙂
Děkuji za cenné informace.Ještě bych se zeptala ta druhá operace kdyby se ta první nepovedla by nastala kdy.A když tam mám další 2 menší kamínky cca 2mm,ty mě tam nechají růst dál?
@numesulidu druhá operace je cca za měsíc až dva, ale záleží jaký mají operační plán...pokud máš takové malé kamínky v ledvině nebo v ledvinné pánvičce a nedělají problémy tak tě budou pravděpodobně jen kontrolovat 1 až 2 x za rok... pokud se uvolní tak je šance že tak malé kamínky vymočíš spontánně a to buď že ani o nich nebudeš vědět nebo dostaneš ledvinnou koliku, ale tím tě strašit nebudu, to je jen co by mohlo a co vůbec nemusí být....hlavní je hodně pít aby kamínky se kamínky neměli šanci tvořit a dělat neplechu...bohužel někomu se kamínky tvoří ikdyž pije i 3l denně, ale tam už je nějaká metabolická příčina a jednostranná strava atd....🙂
Koliku jsem právě měla,vydržela jsem s ní více jak 24 hodin,protože obvoďačka mi tvrdila že mi nic není a další noc už jsem musela na pohotovost,tam mi to rozehnali kapačkou.Další den mi dali ten stent.Ten kamínek jeden je větší a tak ho chtějí vytáhnout.Jiná varianta asi není že.
@numesulidu jiná varianta je, ale je lepší poslechnout doktory...u nás pokud je kamínek do 6 mm tak dáváme šanci 14 dní na spontánní vymočení, ale spíš pokud je do 4 mm tak je šance větší ale záleží opravdu na velikosti kamínku, v jakém je místě atd a to posoudí nejlíp dr a navrhne nejlepší řešení....spousta pacientů co kamínky mají a mívají koliky chtěji jediné- co nejdřív ho URSkou vytáhnout 🙂 a pokud je kamínek veliký cca 1 cm a víc a je v ledvině tak se může udělat LERV- což je rozbití kamínku utz vlnou, bez narkozy, ale to musí doporučit lékař a ta šance že se to podaří je podle našich zkušeností spíš menší...takže za mě URS a věřím že u tebe to půjde bez problémů 🙂
@numesulidu jo a pokud ti museli dát při kolice stent tak ti kamínek zablokoval ledvinu a pokud by ti ji tím stentem neodblokovali nemuselo by to dopadnout dobře....takže věř doktorům, ví co dělají a co je za dané situace nejlepší...
Ano,říkali že mám zablokovanou ledvinu......
Kamínek mám 8x7 mm.A stejně se bojím.....
@numesulidu tak to máš veliký kamínek....ale na URS běžný.... a neboj se, opravdu nemáš čeho...porod je horší, aspoň to tak říkají....tady všechno zaspíš a pokud budeš mít problémy při močení tak si řekneš o léky od bolesti...moc držím palce 🙂
@numesulidu ahoj ja mam za sebou tuhle operaci 3x a pak Lerv 5 x.Je mi 37 a prvni kolika byla v 19 letech.Ony ty kameny jsou mrchy vraci se porad a porad dokola.I kdyz dodrzuji pitny rezim kolem 3 l tekutin za den i tak je mam....Ale opravdu se niceho neboj vsechno prospis🙂Nikdy se nestalo ze bych mela po vykonu nebo behem vykonu nejaky komplikace...Drzim palce at vse dobre dopadne🙂
@renca1978
@numesulidu me kameny delala coca cola, strasny obdobi to bylo, snad co mesic, to stent, vysoky horecky, jednou me vezla i zachranka. Na lerv se me snazili uspat, ale byla jsem tak na nervy, ze jim to moc neslo, bolelo to hrozne. Vymoceni taky uplne nedoporucuju, bolest silena, krev, ale pak velka uleva. Pak je paradni vypadnuty stent v mocaku a vubec nej je stent koukajici z moc.trubice...v zime jsem takhle prisla na amb.doslova pochcana, ubulena, neverili mi...jsem fakt rada, ze tohle obdobi mam za sebou.
Děkuji všem za info.
Aspoň teď tak trochu vím co mám čekat.
@heduska82 jj je to hnus...stent mi jednou taky vypadl tak silene to pichalo pri kazdym kroku...hruza....ja dala lerv pokazdy bez uspani ale ta bolest je strasna...Hlavne u mne je jasny ze se to opakuje po roce....a dieta? Nemohla bych vubec nic...tak aspon dodrzuji ten pitny rezim...
Mamka byla kdysi na drcení ultrazvukem a zrovna mi řekla že už by na to nikdy nešla jak to bolí.Proč neuspí když každý popisuje nesnesitelnou bolest,v dnešní době,není středověk.
@renca1978 A jakto že se to opakuje každý rok,za rok tam snad ten kámen tak nevyroste.Já o svém vím cca 12 let,ale dokud se nehýbal,tak že se s ním nic dělat nebude.
Ja ji prodelala,kdyz mel syn 4 mesice,plne jsem kojila,tak mi to udelali ambulantne.Rano v 8 nastup,predoperacni vysetreni,plna narkoza,2 hodiny po probuzeni odchod domu.Kamen vyndali,i kdyz s komplikacemi,mam pry abnormalne uzke mocove cesty.Naprosto v pohode,nic me nebolelo,jen cca 3 dny curani,ale ja jela absolutne bez leku na tiseni bolesti,kvuli kojeni.Prijemne to nebylo,ale dalo se to.S bolesti pri te kolice to uz byla prochazka ruzovou zahradou.Zavedli mi stent,vyndavani jsem se bala jako cert krize,to uz bylo bez narkozy a i to bylo absolutne v pohodr,spis mi bylo jen neprijemne,kam mi vsichni koukali😄😄 neboj,zvladnes to
@numesulidu ja nevim proc se mi to tolika tvori a oni to taky nevi...asi budu menit urologa...otravuje mi to zivot...ono je to pry i dedicny a je pravda ze muj tata je taky ma ale on je schopen je vymocit.To u mne nejde....vetsinou se nekde sprajcne a pak mam koliku....Rikali mi ze 7 mm je hranicni velikost aby se dal vymocit.Pry pomaha skakat po schodech ale u mne bez efektu...
@numesulidu odpověď o kousek výš🙂
@renca1978 Hm,kdyby se tak vědělo z čeho se to tvoří že.Mě řekli že vymočit lze do 5 mm,větší už jen vyjímečně.Kameny má mamka,tak je mám asi dědičné,ale ono je to jedno,prostě je mám.
@apacheee Tak to mě určitě nepotká,že by to tak všechno vyšlo,ale budou doufat že snad ano!Já vím že jsou daleko složitější operace,já byla předloni na laparoskopii břicha a stačila mi.
@numesulidu uvidíš, mně u nás v nemocnici nechali trpět přes týden, když jsem dojela tam, kde mě operovali, tak si klepali na čelo, jak tohle někde mohli dopustit. mPo operaci mi primář říkal, že jsem přijela za 5 minut 12, že se mi za kamenem v ledvině udělala ošklivá krevní sraženina a proto jsem měla i ty šílené bolesti. Ten kámen by prý nikdy dám nemohl vyjít. Drží pěsti, ať dopadneš dobře.
@apacheee Jako že v těch kolikových bolestech tě nechali čekat až do operace a nijak ti nepomohli?
Co mi zavedli ten stent tak bolesti nemám,jen asi 2 dny při čůrání,četla jsem ale že kolika může být i se stentem,tak se nervuju co bude do operace.
@numesulidu ano, přesně tak - u nás ve městě oddělení urologie není, dali mi kapačku, ta nezabrala, tak nasadili silnější - ta teda pomohla, ale asi jen na 8 hodin. A poslali mě k dr., který tam byl ale až za 4 dni. Ten udělal UTZ a že prý budeme čekat. Já několkrát bolestí omdlela, léky nezabírali, tak jsme jeli znovu na pohotovost, tam mě dr seřval, že opravdu nechápe, co po něm chci, že už mi minule řekli, že se musí počkat až vyjde. Tak na něj naběhl manžel, zda je toto normální přístup, když máme doma 4 měsíční miminko, které potřebuje funkční mámu. Dr začal blekotat a nakonec poradil, ať jedeme do jiného města, kde mají v nemocnici urologii. A pak to nabralo rychlý spád, do hodiny jsem byla na sále. A stent mi zavedli právě až po té operaci na 14 dní. Jako vydržím hodně, porod byl proti kolikové bolesti naprosto pohodička🙂
@apacheee Jo jo já rodila 3x takže vím že raději rodit než kolika,uf.Mě totiž kolika chytla ve 20 hodin v pondělí,do rána zimnice,bolest,zvracení,vydržela jsem a šla k obvodní,tam jsem seděla v bolestech celé dopoledne aby mi řekla že mi nic není a poslala mě domů! Večer už to bylo 24 hodin nepřetržitých bolestí tak jsem jela na pohotovost a tam mi teprve ulevili od bolesti kapačkou a řekli že je to kolika a že mám ucpanou ledvinu.Příští týden jdu k obvodní na předoperační vyšetření tak jí pěkně poděkuji že mě nechala v takových bolestech 2 dny s tím že mi nic není!Jsem vzteklá ještě teď.
Ahojky, já mám za sebou tuto operaci, tak se ptej 🙂
A do jaké nemocnice jdeš?