Dobrý den,
Momentálně je v platnosti že člověk, co má pozitivní test na covid, musí zůstat minimálně 10 dní v karanténe a muze ji ukoncit, když bude 4 dny bez příznaků, a to bez testu.
Přítel je v této situaci, za chvíli mu konci nařízená karanténa a jeho priznaky jsou téměř nepatrne - pouze občas zakašle.
Má obavy, jestli je bezpečné ukončit karanténu, jít znovu do práce a za mnou.
Covidu se dnes hodně lidí boji, zdravotníci, i když jsou negativní, se pro jistotou testují ještě jednou, lidé, kteří měli test negativní, museji i tak zůstat v karanténe 10 dní. A člověk, co si prošel nemoci se znovu testovat nemusí? Má s tím někdo zkušenost a může mi říct, zda je to bezpečné?
Nebo je teda lepší na vlastní náklady jít na test?
@janca2000 Muj manzel je pozitivni a ma informaci z hygieny,ze po 10 dnech jiz neni infenkci,ikdyz by byl pozitivni. Takze po 10 dnech mu doktorka muze ukoncit karantenu a on muze normalne fungovat... Toto je info ze soboty. Tak nevim.
Po 10 dnech je člověk braný za neinfekčního a mezi lidi smí. Na další testy nemusí.
U nás dává hygiena jiné pokyny. Izolaci při pozitivním testu nelze po 10 dnech ukončit, pokud má člověk ještě nějaké příznaky covidu. OL pak nesmí ukončit neschopenku.
@1pomnenka A jsou to aktualni informace? Protoze ono se to dost meni. Zpocatku se musela chodit na kontrolni test po konci karanteny,ale ted uz se clovek bere po 10 dnech jako neinfekcni...
@kysloberga Aktuální informace a pokyny z hygieny z 24.10. Samozřejmě pokud bude člověk PL lhát, že nemá žádné příznaky, pak mu neschopenku na izolaci ukončí, to je jasné.
@1pomnenka Aha,tak to nevim,manzel ma takove pokyny od hygieny a obvodni lekarky. Tak on nema ani ted zadne priznaky,takze nema duvod lhat 😃
my to měli takto: přítel pozitivní 23.12. všichni jsme šli do karantény i děti, 28.12. jsme šli na test, já pozitivní a děti negativní, za 10 dní mohli kluci do školky a školy a já jako pracovník přímé péče musela na druhý test. Ale kašlat může i několik týdnů ještě. Zavoalal bych obvodnímu, ten to řekne na 100%.
Těžko říct. Já osobně bych na test asi šla.Pro jistotu.Taky těžko říct,jak to vlastně je.Moje máma pracuje v domově pro seniory a mentálně postižené.U nich na oddělení mají covid.Klienty budou testovat ale zaměstnance testovat nebudou protože kdyby je otestovali a někdo z nich by byl pozitivní tak by musel být doma a neměl by kdo chodit do práce. Takže pokud zaměstnancům nic není, nemají žádné příznaky ikdyby by byli pozitivní tak musí chodit do práce.Doma by zůstali pouze tehdy,když by jim bylo špatně