Octový čistič - domácí vs. kupovaný. Kdo rozumí složení?

lobella
3. dub 2022

Je tu nekdo, kdo rozumi slozeni cisticu? Mame hodne tvrdou vodu. Udelala jsem si domaci octovy cistic s citronovymi slupkami a kdyz s nim myju vanu, jo jde to, ale dre to🤷😁myti trva dvakrat dele nez s kupovanym cisticem, musim drbat a taky ho sdelam podstatne vice nez u kupovaneho (Frosch malinovy ci jablecny octovy cistic Denkmit). Nechci pouzivat chemii. Muze mi nekdo rict, zda ten Denkmit je prirodni? Frosch vim, ze se tak tvari, ale uplne prirodni to myslim neni. Jak pripadne vylepsit domaci cistic, aby byl ucinejsi?

lobella
autor
3. dub 2022
majaveja
3. dub 2022

A ten domaci octovy čistič děláš jak? Já na všechno strikam primo neredeny ocet a na vodní kámen to funguje skvěle. Dřív jsem používala od HG cistice na vodní kámen, to jsou fakt chemické dryaky, byly fajn, ale samotny ocet mi to vyčistí lépe...

lobella
autor
3. dub 2022

@majaveja naliju ocet do sklenice,pridam slupky,nebo vymackany citrony,pomerance,necham 2-3mesice,pak sleju a redim 1:1 s vodou, to pouzivam jako cistoc vamy,umyvadla,drezu, WC,oken a skel🤷

aselluska
3. dub 2022

Používám jen ocet na všechno. I na podladu. Ještě se mi nestalo, že by něco nešlo. Je to nejlevnější a šetrný

srnii
4. dub 2022

Neředěný ocet plus buď jedlou sodu nebo od Tierra verde prášek z mýdlových ořechů. Ta Tierra verde má spoustu přírodních prostředků na úklid a složením je to prý spolu se značkou Sonett to nejlepší co se dá na našem trhu sehnat.

lobella
autor
4. dub 2022

@srnii TV znam,ale cenove je jinde

lobella
autor
4. dub 2022

@aselluska a cisty ocet nebo redeny? Vsude jsem cetla navody,kde to redili 1:1 s vodou

alishka111
4. dub 2022

V domácím vám chybi tenzidy (povrchově aktivni latky), tj. vodninkamen to rozpustí, ale se špínou a mastnotou si moc neporadí. Frosh není non toxic, má syntetická parfém a asi tam bude i neuvedený kozervant... tj. vlastně chemie. Já mám dobré zkušenosti se sonett, je NT a čistí dobře, mám na koupelnu a nádobí.

limali
4. dub 2022

@lobella doporučujem IG profil uklidproklid pani tam používa ocot (aj s vodou) a sódu na všetko. Inšpirujem sa tam. Na kuchyňu ešte pridávam do zmesi počtu a vody prípravok na riad kvôli mastnote 😊

aselluska
4. dub 2022

@lobella jak na co. Neředěný je rychlejší, ale víc smrdí. Těm co to vadí to spíš ředí. Hlavně nebuď v uzavřeným prostoru s nekoncentrovaným octem. Když je ředěný, nemáte takový účinek.

lobella
autor
5. dub 2022

A muze mi nekdo rict, zda je ten Denkmit eko? Nebo je to chemie?

srnii
5. dub 2022

@lobella řekla bych že to moc eko není, už jenom podle toho že to obsahuje barvivo a parfémy. Navíc některé aniontové tenzidy jsou špatně v přírodě odbouratelné. Ale nejsem chemik, vše to mám akorát načtené z různých webů které se eko drogerii věnují. Viz. Encyklopedie na webu biooo.cz

srnii
5. dub 2022

@lobella ono prostě člověk musí někde slevit, buď bude čistit octem a sodou, což je asi nejvíc eko bio levné a kdo ví co ještě 😁 ale některé věci bude déle drhnout a něco nepůjde vůbec. Nebo zainvestuje do sonnetu a TV a nebo se bude muset smířit s tím, že používá na úklid sajrajty. Já kombinuji první dvě možnosti.