Ahoj holky,chci se zeptat,když budu teď v březnu v porodnici a přítel zůstane doma s naším 2letým synem doma,napíšou mu na mě v porodnici OČR?A mám si o něho říct hned u příjmu nebo až na konci?A skladá se ten formulář z nějak víc částí?Jestli něco třeba bude muset donést do zaměstnání na začátku a pak po ukončení?Vůbec s tím nemám zkusšenost 🙂.Děkuji
nám to při příjmu nedošlo, byly jiné starosti, tak jsem to řešila dodatečně, snad druhý nebo třetí den, už nevím. bez problémů mu to vypsali. do práce zavolala a nesl to tam až s nástupem.
@zdenkaell musí tam byť rovnaký trvalý pobyt? 😱
s tím pobytem nevím, my ho měli, ale z logiky věci by neměl být potřeba, ne? přece si očr kolikrát berou i babičky a ty většinou pobyt mají jiný. když je někdo s dětmi sám a občas potřebuje pomoc, tak to nějak jít musí, ne? navíc na neschopenku taky nemusí být jen trvalá adresa. marodit můžeš prakticky kdekoliv, když to tam uvedeš. nebude to podobné?
@blahova_andrea ocr a trvalý pobyt je vůli zaměstnavatele. Může uvolnit ale nezaplatit, pokud je jiný trvalý pobyt. Řešili jsme. Babička si musela brát dovolenou a neplacené volno.
@zdenkaell očr vyplácí zaměstnavatel? takže je to o domluvě se zaměstnavatelem? kdyby byl ochotný to vzít i bez adresy, tak by to šlo? prostě to není rýmička, je to péče o dítě
@blahova_andrea OČR vyplácí OSSZ, ne zaměstnavatel. OČR se může vzít na děti, manžela nebo prarodiče, ale musí bydlet ve stejné domácnosti.
Pokud nebydlí - je zde také nárok na OČR, ale neplacenou. Je jen omluvená absence v práci.
@baris díky za vysvětlení
Pri prijmu. Ma 2 casti. 1. Odevzdahned a druhou pri ukonceni- propuštění. Musíte mít stejný trvalý pobyt