OČR pro přítele, během pobytu v porodnici

toluma
11. únor 2018

Ahoj holky,chci se zeptat,když budu teď v březnu v porodnici a přítel zůstane doma s naším 2letým synem doma,napíšou mu na mě v porodnici OČR?A mám si o něho říct hned u příjmu nebo až na konci?A skladá se ten formulář z nějak víc částí?Jestli něco třeba bude muset donést do zaměstnání na začátku a pak po ukončení?Vůbec s tím nemám zkusšenost 🙂.Děkuji

zdenkaell
12. únor 2018

Pri prijmu. Ma 2 casti. 1. Odevzdahned a druhou pri ukonceni- propuštění. Musíte mít stejný trvalý pobyt

blahova_andrea
12. únor 2018

nám to při příjmu nedošlo, byly jiné starosti, tak jsem to řešila dodatečně, snad druhý nebo třetí den, už nevím. bez problémů mu to vypsali. do práce zavolala a nesl to tam až s nástupem.

slimacikmia
12. únor 2018

@zdenkaell musí tam byť rovnaký trvalý pobyt? 😱

blahova_andrea
12. únor 2018

s tím pobytem nevím, my ho měli, ale z logiky věci by neměl být potřeba, ne? přece si očr kolikrát berou i babičky a ty většinou pobyt mají jiný. když je někdo s dětmi sám a občas potřebuje pomoc, tak to nějak jít musí, ne? navíc na neschopenku taky nemusí být jen trvalá adresa. marodit můžeš prakticky kdekoliv, když to tam uvedeš. nebude to podobné?

zdenkaell
12. únor 2018

@blahova_andrea ocr a trvalý pobyt je vůli zaměstnavatele. Může uvolnit ale nezaplatit, pokud je jiný trvalý pobyt. Řešili jsme. Babička si musela brát dovolenou a neplacené volno.

blahova_andrea
12. únor 2018

@zdenkaell očr vyplácí zaměstnavatel? takže je to o domluvě se zaměstnavatelem? kdyby byl ochotný to vzít i bez adresy, tak by to šlo? prostě to není rýmička, je to péče o dítě

baris
12. únor 2018

@blahova_andrea OČR vyplácí OSSZ, ne zaměstnavatel. OČR se může vzít na děti, manžela nebo prarodiče, ale musí bydlet ve stejné domácnosti.

Pokud nebydlí - je zde také nárok na OČR, ale neplacenou. Je jen omluvená absence v práci.

blahova_andrea
12. únor 2018

@baris díky za vysvětlení

zdenkaell
12. únor 2018

@baris vzala jsi mi to z úst 🙂