Obtěžování, stalking. Kam se obrátit?

8. pro 2024

Ahoj, kam se obrátit s tímto problémem?
Moje máma se před pár týdny rozešla s partnerem. Je to docela vlivný člověk, má hodně peněz a kontaktů.
On to ale vzal hodně špatně a teď mámu neustále šikanuje, píše jí, volá.
Máma nemůže ani do města, on tam přijde s partou svých kámošů a přes všema lidma na ní začne řvát, že mu něco ukradla, ať vypadne a podobně.
Ona už se bojí chodit i ven, že je to pořád ostuda, neustále brečí, je úplně rozložená.
Přijde mi, že na policii s něčím takovým nic dělat nebudou, když to není nic "závažného".
Ná bych ho nejradši na místě sejmula, ale hned bych měla na krku nějakou žalobu.
Nevím, jak jí pomoct, je mi jí líto. Nemá sílu ho ignorovat.

alice180
8. pro 2024

No na policii stalking je trestný čin.

barulina
8. pro 2024

@alice180 ale stalking má svá specifika. Tohle je teda zatím přestupek proti občanskému souziti

barulina
8. pro 2024

Zakladatelko, pokud tam není nic jiného, než jen to co píšeš, klidně na PČR jít mamka muze, ale počítejte s tím, že to bude kvalifikováno jako přestupek proti občanskému souzito. Stalking je na dlouhé lokty a určitě se nezahajuje jen pro pár nadávek. Ikdyz člověk má špatný pocit. Stalking je dlouhodobá záležitost

autor
8. pro 2024

@barulina a co by z toho pro nej plynulo? Jestli nic, tak by ho to asi jeste vic vyprovokovalo, ze tam vubec sla.

barulina
8. pro 2024

Předá se to na úřad a ten rozhodne. Pak je zápis v evidenci přestupku. Nicméně jak píšete, častokrát to některé pachatele ještě víc rozčílí, ale to už musí vyhodnotit ten, kdo učinil oznámení, zda to udělá nebo ne. Přijmout to PČR musi. Jen nečekejte trestní oznámení a že to doputuje k soudu. Na to je tohle prostě malo

reeeza
8. pro 2024

Hlavně namazat zprávy a ponechat jako potenciální důkazy. Nahrát verbální útoky - bez jeho souhlasu nahrávat smíte pouze v případě ohrožení, což je váš případ.

lichozroutsudy
9. pro 2024

Hm, klasicke narcistni urazeni, tihle magori jen tezko snaseji odmitnuti. Poproste par kamaradu, aby si na nej pockali a jasne mu vysvetlili, ze ji ma dat pokoj. Hosi se ho nemusi ani dotknout, presto to mohou zvladnout tak, ze ten blbecek stahne ocas a zaleze si hojit urazene ego nekam jinam. Drzim palce.

barmil
9. pro 2024

@barulina a co kontrola pres kamery, včetně nahrávání zvuku? V rámci domácnosti? A prolezani mobilu, zjišťování polohy přes GPS.. to už stalking je ?

barulina
9. pro 2024

@barmil já ti nemůžu takhle poradit. Stalking je specifický, je tam nutná dlouhodobost, nevím jak intenzivní se věci dějí a podobně. Nerada bych tady házela soudy. To se omlouvám. Ja se vyjádřila jen k informacím v úvodním příspěvku. Tam to stalking není. S tímhle zajít na PČR a vše probrat osobně.