Obtěžování, pomluvy - stalking?

iwett1122
14. zář 2017

Ahoj damy. Obracim se na Vas s problemem, ktery uz prestavam zvladat... Je mi 24 a uz pred casem se do mne zamiloval o dost starsi muz. Nemela jsem problem si s nim povidat, probrat leccos, ale znate to...hlavne na vesnici jste zvykli si popovidat s kazdym. Zacal mi ale kupovat darky, ktere ja jsem nechtela, zasilal mi je i domu, posilal penize apod. Rekla jsem, ze si to nepreju..
Zalozil si ucet na fb pod falesnym jmenem, kde mi taktez zacal vypisovat zpravy, ve kterych mne varpval pred mymi kamarady, ze jim nemam verit apod.. Opravdu, behem mesice se ke mne otocila zady polovina mych znamych.. Nechapala jsem to.
Pak jsem se dozvedela, ze mily pan kvuli mne poslal do haje svou dlouholetou partnerku a rozhlasoval, jak ji vymenil za mladsi, ze se k nemu nastehuju apod..
Bouchla jsem, samozrejme, ze jsem chtela vysvetleni, ktereho jsem se nedockala, ale cca 3/4 roku jsem mela klid. Ted se ovsem ozval znovu s tim, ze jsem mu znicila vztah, ze chce penize za vsechny ty darky co mi dal, jinak ze celou vec posouva exekutorum..
Nasledovaly hovory, smsky a maily, kde psal, jak o mne zjistoval informace v zamestnani, byvalem zamestnani, mezi kamarady...dokonce si na fb proklepl i muze, se kterym se jiz nejakou dobu schazim a psal mi o nem nepekne veci. Udajne mne nikdo z mych znamych nemusi a vsude se pry o mne rika, ze jsem de*ka. Takoveto zpravy mi chodi skoro denne, pise to i mym znamym, rodine... Zacinam z toho byt docela na dne, protoze nevim, co ho napadne, kolik lidi mne zase kvuli nemu zavrhne..na policii bohuzel nic nezmuzou :(

jezz1e
14. zář 2017

Policie by to šetřit měla, ale nechce se jim. V tom případě se obraťte na obecní úřad, podejte žádost o prošetření přestupku proti občanskému soužití s tím, že chcete vědět, jak to vyřešili. U kamarádky si OÚ dotyčného předvolal a uložil mu symbolickou pokutu, ale aspoň s tím měl opletačky. Nakonec pomohlo, až když si o tom promluvila s jeho nadřízeným v práci (dělali oba v nemocnici) a ten mu pohrozil vyhazovem.

puresin
14. zář 2017

@iwett1122 Jezisi, to je teda mazec.. Policie neresi? Vzdyt Ti tak hnusne zasahuje do zivota. Pak bych teda zvolila podobnou zbran - preposlat treba par jeho "nejvypecenejsich" zprav jeho znamym, pribuznym. Ale pozor na vlastni vyhruzky apod., aby to nakonec jednou nemohl pouzit prozi Tobe.
No drzim palce!

ginnyweasley
14. zář 2017

Policie to řešit, musí, i když to může být na dlouho. Hlavně žádné schůzky, všechno si ukládej, sama nevyhrožuj, nenech se strhnout. Aby se to neobrátilo proti tobě.

Doporučení jak postupovat ůžeš najít třeba tady.
http://nenechtesiublizovat.cz/index.php?mainNav...

Nějaké informace a doporučení najdeš i přímo na stránkách PČR. http://www.policie.cz/clanek/prevence-stalking....

Hodně štěstí.

marie100
14. zář 2017

@iwett1122,
měla sem roky něco podobného, ale ten ,,můj" psychopat mi už vyhrožoval smrtí a nejenom mně a to už pak řešila i policie. Hlavně si schovávej všechny důkazy a nic nemaž. Možná by bylo dobré, obrátit se pro radu jak máš postupovat na Bílý kruh bezpečí - stačí tam i napsat...mají tam zkušenosti a vyznají se v zákonech a je to bezplatné.
Přeji hodně štěstí a psychické pohody.

jezz1e
14. zář 2017

Jako policie odložila, když kamarádku dotyčný doslova pronásledoval (čekal na ní na zastávce busu, před prací, před domem a chodil za ní), posílal jí fotky ztopořeného přirození apod. Takže na policii bych moc nespoléhala.
Možná bych na fcb vyvěsila nějakou zprávu + obeslala jeho kamarády, to mu udělá ostudu a větší problémy než policajti, kteří asi jen sepíší záznam a rovnou to odloží.

galatea_a
14. zář 2017

A na té policii jsi byla a oni řekli, že s tím nic nebudou dělat? Nebo jsi to ještě nezkoušela? Každopádně na policii jdi a všechny zprávy a důkazy si schovávej.

liliprili
14. zář 2017

Policie i kdyz by chtela, bohuzel jen tak jednat nesmi. Je to smutny, ale je to tak, maj ruce svazany zakonem. Toto je dokonala ukazka stalkingu..a ten se muze zacit resit az ve chvili, kdy pronasledovani trva alespon pul roku! Kdyz to ale nahlasis drive, alespon bude doklad, ze uz se neco delo a zes to resila.
Jinak rozhodne vsechno schovavat, pokud by telefonoval, pokusit se hovor nahrat..snazit se udrzet v klidu a neoplacet, nenadavat, nevyhrozovat. Ale to neznamena, ze si vsechno nechas libit, naopak bych durazne upozornila, ze to zacnes resit oficialni cestou. Jinak bych taky doporucila kontaktovat Bily kruh bezpeci, jednak tam s takovymi pripady maji dost zkusenosti a hlavne maji i (bezplatnou) pravni poradnu, coz je v tuto chvili asi presne to, co potrebujes.
Drzim palce a preji hodne sil, takovato situace je dost narocna a clovek se citi bezmocne. Taky z vlastni zkusenosti vim, jaky dokazou byt lidi svine...
Jinak jeste s tim vyhrozovanim exekutory a ze chce vracet darky a penize, to bud uplne v klidu. Daval ti vse ze sve vlastni vule, tys nic nechtela, on nema zadne pravo pozadovat cokoli zpet a s predanim cele veci exekutorum to uz je vubec nesmysl

jezz1e
15. zář 2017

@liliprili Ten půl rok v zákoně nikde nevidím. Zákon hovoří o "dlouhodobém " pronásledování, komentář k zákonu uvádí k délce toto:
"Dlouhodobostí se rozumí to, že se nejedná pouze o ojedinělý nebo jednorázový čin, dochází k němu po určitou dobu (zpravidla nejméně jeden měsíc) a opakovaně, právě v opakování a dlouhodobosti spočívá závažnost tohoto jednání. Může jít o řadu vynucených kontaktů nebo pokusů o ně, jež současně jsou způsobilé v poškozeném vyvolat důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob mu blízkých."
V tomto případě to myslím policie nechce řešit spíš proto, že dotyčný nikde nevyhrožuje ublížením na zdraví, což je podmínkou pro to, aby šlo o TČ pronásledování. Ale pokud rozesílá nepravdivé zprávy kamarádům, šlo by zkusit podat trestní oznámení na pomluvu.
Ale spíš bych to řešila s obecním úřadem, protože znaky přestupku proti občanskému soužití to podle mě splňuje.

marie100
15. zář 2017

@iwett1122,
no, jednoduše, nikdy nevíš, jak může tomu dotyčnému hrábnout...pokud se bojíš, že by ti mohl fyzicky ublížit, řekni to na policii a trvej na tom, aby to sepsali a toto uvedli, potom s tím už něco policie dělat musí, páč kdyby ti něco udělal, tak to bude písemně zaneseno a odpovědnost bude i na nich, že nijak nereagovali. Takže nějaká lhůta 1/2 roku, pokud by hrozilo fyzické napadení je blbost. A hlavně se na policii neboj jít. Já pocházím také z malého města a styděla jsem se tam jít, ale ty se stydět nesmíš, stydět by se mněl tento srab. Sakra, kdybychom měly my ženské fyzické síly co mají chlapi, tak si to tito srabi vůbec nedovolí, páč bychom jim natrhly prdel! Pokud zatím nechceš jít na policii, kontaktuj alespoň ten Bílý kruh bezpečí. Klid mít nebudeš, dokud se to nevyřeší. Drž se.

iwett1122
autor
15. zář 2017

Moc vam dekuju. Zadnym nasilim nevyhrozuje, spis mi jde o ty reci, bojim se, ze to dost ohrozi muj pracovni a hlavne partnersky zivot. Vsude vyklada, jak jsme spolu meli pomer, udajne pise i znamym od meho pritele...proste kde se da.. Vse co reknu, se nejak dostane k nemu a jakymsi zpusobem to obrati v lez :(

marie100
15. zář 2017

@iwett1122,
aha, patrně máte ,,nějaké dobré kamarády", kteří mu to donesou. Začala bych ho totálně ignorovat. Musí ho náramně bavit, jak se vztekáte a kopete kolem a je to pro něj motor, kterej ho pohání dál a dál. V práci a partner Vás znají, dobří kamarádi taktéž a zbytek Vám může být ukradený, takže nic vysvětlovat nemusíte, jen si dávejte velký pozor komu se svěřujete. Platí bohužel i fakt, že když se dva hádají, třetí se směje, takže se určitě najde pár lidí, kteří se tím baví. Takže bych doporučovala, i když je to těžké, ignoraci a svěřovat se pouze okruhu nejbližších lidí. Nebojte, časem si na to nikdo, kromě Vás ani nevzpomene.

liliprili
15. zář 2017

@jezz1e a to je prave ten problem, zakon konkretni dobu vubec neuvadi, ale v praxi se takove veci resi skutecne pri delce trvani kolem pul roku...

@marie100 policie vyhruzky samozrejme resi ihned, ta pulrocni doba se vztahuje k trestnemu cinu stalking.

@iwett1122 Celkove je jedno, cim vyhrozuje, koneckoncu i kdyby ti psal, ze te strasne miluje, posilal basnicky nebo cokoli objektivne hezkeho, ale proti tvoji vuli, jde o obtezovani a pronasledovani, coz pri delsim trvani naplnuje skutkovou podstatu stalkingu..a snad uz se to zacne resit pri kratsi dobe trvani. To, ze o tobe roznasi pomluvy, je vec dalsi...a bohuzel je tu tenka hranice mezi pomluvou a svobodou slova. Ten obecni urad by byl pro zacatek asi dobrym zpusobem reseni, protoze alespon ten prestupek by to uz celkove naplnovat mohlo.

Co se prace, rodiny a pratel tyce, jsi presne v te situaci, kdy poznas, kdo je opravdovy pritel a komu na tobe zalezi a kdo naopak uveri pomluvam od cizich. Predpokladam, ze tvuj pritel a nejblizsi rodinu uz asi vi, o co presne jde. V praci bych klidne sla za sefem a narovinu mu rekla, co se deje, abys tam predesla nejakym nedorozumnenim.

jezz1e
15. zář 2017

@liliprili Přečtete si definici stalkingu v zákoně - posílání básniček ani jiné projevy, které nevyvolávají obavy o život a zdraví není stalking, jakkoliv to může být obtěžující. Jednorázová výhružka násilím taky ne (bohužel).

liliprili
15. zář 2017

@jezz1e prave ze zakonnou definici znam...stalking, v ceskem trestnim zakoniku presneji trestny cin "nebezpecne pronasledovani", paragraf 354, rozhodne neznamena pouze vyhrozovani ujmou na zdravi a pod, ale i jakekoli jine obtezujici chovani, napriklad prilis caste kontaktovani. Nechci tu citovat zakon, ani sem kopirovat paragrafy, to si muze kazdy dohledat. A urcite se tu nechci dohadovat, ale pomoct autorce a pripadne i dalsim v podobne situaci. Chtela jsem upozornit prave na ten fakt, ze i kdyz se nejedna o vyhruzky nasilneho charakteru, muze se obet branit, i proti chovani, ktere je v mezich zakona (telefonat, dopis, navsteva, i ty basnicky 😉 ), ale ktere prekrocilo urcitou unosnou a rekneme spolecensky prijatelnou hranici a stalo se pro obet obtezujici. Kdyz vam bude nekdo tricetkrat denne telefonovat, tak uz vam asi bude uplne jedno, jestli rika "zabiju te" nebo "miluju te", zkratka vas bude obtezovat. Ano, pokud rika zabiju te, krome stalkingu muze navic naplnit skutkovou podstatu dalsich trestnych cinu (vyhrozovani)