Ahoj, zakládám diskuzi /nejen/ pro květnovky - ve skupině byl dotaz, co jsme pořizovali pro mimčo, a v komentářích se to hrozně blbě rolovalo, když chtěl člověk si počíst 🙂
zjednodušeně, zeptejte se mamky, co měla ona - většina věcí, co dnes nám v reklamách cpou, je naprosto zbytečná 🙂
Teď mi napadlo, ještě mám stále vaničku, kterou jsem téměř nepoužívala - má divné, tvarované dno, chci ji dát pryč a sehnat s rovným. V předchozím bytě jsem se bez ní obešla, měli jsme hodně hlubokou sprchovou nádržku, takže to šlo v pohodě tam. Teď ale máme tak velkou vanu, že by to asibylo zbytečně moc vody - a sprcha je zase s permanentní výpustí, bez špuntu.
@vironeka Já malýho koupala první asi dva měsíce v umyvadle.Máme velké a ne tolik hluboké.Až když se mi v něm mlátil do hlavy,jsem ho měla ve vaničce snad ještě po mě 😂 Jinak souhlasím,že jsem polovinu hovadin vůbec nepoužila.Za nejvíc zbytečnou věc považuju postýlku.Fakt mě nebavilo v noci vstávat x krát na kojení,zvedat mimino a znova ukládat do postýlky.Teď na druhé už ji ani nevyndavám.Co se týká třeba vložek do podprsenky,na doma jsem měla v šestinedělí(než se laktace trochu zklidnila) narvanou v podprsence látkovou plínu.Ty jednorázový vložky nestačily ani náhodou.Používala jsem je jen,když jsme někam šli.A stejně tu obrovskou dávku nebyli schopny zachytit.Takže jsem na návštěvách kojia s plínou pod prsama.Nejmenší velikost 56 měl syn v porodnici a asi měsíc doma.Celkem rychle jsme přešli na 62/68.Co letělo z domu byly všechny mikiny s kapucí,ty mě vytáčely.Furt někde překžely a na ležící mimino mi prišly totálně nepraktický.Naopak co využívám vlastně pořád je úplně obyčejná chůvička.Syn mi spí na druhé straně bytu a když třeba uklízím,vařím,nebo s něčím rámusím,neslyším když se vzbudí.A vozíme ji na chatu,kde není slyšet už vůbec nic.Shrnula bych to tak,že první tři měsíce miminko potřebuje pár kousků oblečení,plínky,nějaké místo na spaní a hlavně maminku na blízku.Nic moc dalšího pro první týdny nepotřebuje.A co bude akutně třeba,se v dnešní době dá během jednoho,dvou dnů sehnat.
I ja jako prvorodicka dopadla stejne. 300 bodycek, 300 dupacek, 200 mikin s k nicemu. 😂
*klasická zavinovačka- je fajn, ale nedoporučují ji ortopedi, respektive nerovnat a nesvazovala nožičky - pro správný vývoj potřebují kyčle mít postavení nožiček do stran hezky na široko.
* Vanička - měla jsem půjčenou s integrovaným tvarovaným lehátkem. Použila pár týdnů a tahala jsem z půdy vaničku po mě, 36let starou. Malá je plaváček a potřebuje prostor. Cachtá se v ní i teď v 8mi měsících. Leze a převrací se. Takhle velkou vaničku už ale dneska nekoupíte, ty se dědí.
ženy a co kosmetika? na předchozí dítko jsem používala jakýsi šampon do vaničky, ale asi je to zbytečné že? a mazáníčko? budu mít červňátko, takže asi i něco proti slunku? a clonu na kočárek? jinak je pravda, že pidi mimi toho moc nepotřebuje.
@kafr my bysme bez klasické zavinovačky (je otázka, co si pod pojmem "klasická" zavinovačka představit - já si pod tím představuju péřovou peřinku zapnutou na knoflík) a bez pořádného zavinutí byli 2 měsíce nahraní - jakmile byla bez ní, nedokázala usnout, byla vyřízená a řvala - zatáhla se do zavinovačky a byl klid a spala i 3 hodiny vkuse.... takže ortopedi ať klidně nedoporučují.... fyzioterapeutky zas nedoporučují oblékat novorozence přes hlavu a stejně se v některých obchodech jiná bodynka a mikiny než přes hlavu neseženou.....
Ja by som teda 46ky a 50ky oblecka dopredu nekupovala. Mne sa narodil maly 3 tyzdne dopredu, mal 2.3kg pri odchode z nemocky a 46cm a 46ky by som nevyuzila viac jak tyzden. V oktobrovkach je nejedna mamicka co nakupila 50ky oblecka a detom to bolo male uz v den narodenia keby sa narodili 50+cm.......
@zup já teda jsem pro přírodní kosmetiku,zvykla jsem si u dcery a syna teď pokračuji a kupují vše od Nobilis Tilia 🙂. Neutrální olej do koupele a na mazání jen mandlový olej,dokonce už i některé porodnice konečně používají jen přírodní oleje,u nás to byl slunečnicový olej a supr 🙂. Mazání bych taky volila na léto spíš přírodní 🙂. Ale je to jen můj názor ;). Clonu jsem koupila a nakonec byla nejlepší prostě plena 🙂.
My jsme u dcery nakupovali tak nějak s rozumem a i tak se pár věcí nevyužilo,ale spis oblečení,narodila se větší, takže něco bylo třeba za chvilinku malinké. Ale to bylo spíše značkou,teď už máme doma i druhé a jen jsme dokupovali. Láhev jsem nikdy u dcery nepotřebovala,byla kojena a um upřímně nemusím,tedy samozřejmě pokud žena kojí a muze dostatečně dlouho. Dudlík nikdy nechtěla 🙂 uvidíme co její bráška 🙂. Podložku máme opět půjčenou z porodnice,starají se o to a na těch pár měsícu to stačí. U kosmetiky volím spíše dražší, přírodní,ale vyplatí se mi to 🙂 a dlouho vydrží. U oblečeni jen pár kousků.od všeho a spíš praktické věci,co se pohodlně oblékají 🙂. Ikdyz to mám tak nějak v ruce,mám raději třeba zavinovací body a tak. Nic přes hlavu,přeci jen se mu to fakt nelíbí ;). A jediné co jsme teď dokupovali,abych to měla trochu pohodlnější a třeba jsem o tom nevěděla u dcery a neřešila to,protože jsem mohla běhat jen kolem ní ;),tak peřinku dráčka od Kiedronove, hnízdečko,nové mantinely, růžové jsem synovi nechtěla po dceři předat :D. A postýlku do obýváku,bydlíme v baráku a nechce se mi tahat z ložnice postýlka každý den do obýváku. Koupila jsem postýlku od hauck dreamer a za mě super i cena slušná 🙂
Reagovala bych na tu klasickou zavinovacku (perinka se stuhami na zavazovani). Ptala jsem se na to ortopeda na kyclich. Protoze naty nemela v porodnici kycle vysetrene (nevim proc, nekolikrat nas zavolali a zase to zrusili). Meli jsme jit az doma, ale to nam zase pediatra rikala, at jdeme az co nejpozdeji, at ji zbytecne brzo neberu ven, mela nizkou vahu. Tak jsme sly az ve trech tydnech a ouha, jednu kycli mela trochu spatnou, bylo to na siroke baleni nebo ortopedickou abdukacni perinku. Tak to byla fakt smula, ze se na to neprislo hned na zacatku, zaclo by se to lecit driv a rychleji by se to napravilo. Mezitim jsem totiz vazala do zavinovacky a davala spat na bok, oboje doporucovali v porodnici. Tedy jsem se ortopeda ptala, jak to s obojim je. Pry, pokud je mimco zdrave, tak to neskodi. Tedy bych se, pokud mate kycle vysetrene, zavinovacky nebala.
Zavinku jsem používala,syn měl látkový plínky a fakt nešlo stáhnout mu to tak,aby měl nožičky u sebe a nemohl s nima pohybovat.Stahovala jsem hlavně na horní polovině těla tak,aby nemohl máchat rukama ve vzduchu ( to ho rušilo a nespal).Zase taky záleží jak často v tom to dítě je,jestli je to jen na večerní uspání (tzn.cca hoďku denně) nebo vyloženě celej den a celou noc(to už snad dá rozum,že asi nebude úplně ok,jako se spoustou dalších věcí).Pokud budeme zacházet do detailů,podle všech možných doporučení by člověk nemohl používat prakticky nic,protože snad všechny věci mají nějaká negativa.
Ono je tohle ale hrozně individuální. Co vůbec nevyužije jedna může hrozně chválit druhá a naopak. Nám kamarádka s pocitem laskavé bohyně předala koupací kyblík, že je prostě nej, a my s ním čistili akvárko. Někdo postýlku a láhve vůbec nevyužije, u nás byly od začátku v permanenci a shánět je cestou z porodnice nebo v prvních týdnech, asi se zblázním. Zavinovačku dcera od druhého týdne nenáviděla. A tak dále a tak dále. Takže za sebe říkám, že zkušenosti a seznamy jsou hezká věc, ale realita a osobní zkušenost úplně jiná 😉
Mimochodem, někdo tu nadával na mikinky s kapucí, já je naopak milovala, dítě má krytou hlavičku a nešoupe si to furt někam jako čepici. Takže asi tak.
@barumat Na kapuce jsem nadávala já.Je to jak říkáš,každému vyhovuje něco jiného.Někdo si hrozně pochvalujezavinovací body,dupačky s rozepínáním apod.Já z těch patentek kvetla.Čím míň to mělo zapínání,tím líp.A tak bysme asi mohli pokračovat se vším.
@palacinka_marmeladova Joo, taky jsem měla bodyčko, u kterého jsem si říkala, ještě že nejezdíme s kočárkem kolem skládky šrotu, věčně bych dítě rvala z toho obřího magnetu - bylo jich tam snad jedenáct, těch patentek 😂
@palacinka_marmeladova jeee, umyvadlo závidím, já pře pár lety vybrala takový pitomý, děsně mělký..mám chuť si nafackovat pokaždé, co si někdo umyjeme ruce, voda všude... Postýlku chápu, já bych nejradši taky spala s malým, ale přítel trval na postýlce, takže já malého na kojení stejně tahala do postele, usnuli jsme spolu a od miho skoro vždy zase odnesl ☹
@vironeka pocuvaj a to si jak na neho narvala 46ku ? :O moj maly ma teraz 59 cm a cca 4.5 kila, takze je dlhy a chudy a musi mat take tie extendory na detske body, lebo 62ky su mu strasne siroke ale 56ky su proste do 56cm... takze body ked zapnes ho taha v rukavoch. Mne pride ze to ani neni o sirke ale skutocne o dlzke, ze na 59cm babo proste 56ka je kratka... kedze sa bavime o centakoch :D Druha vec je ze mat dlhe a chude dieta je fakt oprus, pretoze tiez je mu vsetko strasne siroke a pada mu to napriklad z ramien....
nijak, já právě měla 56 a plaval chuděra v tom. Ted na druhé jsem narazila na 46 za super cenu, tak jsem si řekla, že kdo ví. Pořád lepší , než ty asi desatery džíny, co jsem koupila na první dítko 😃
jj, já mám doteď potíž sehnat na syna něco dobře dlouhého ,co mu nebude padat, ale časem si člověk najde svý obchody a značky, kde se něco najde.
@vironeka moj tiez plaval v 50ke jak mal 46cm, ale 46ku by som nekupovala kvoli par dnom, to radsej som mu dala body a na to overal, co sa zapol az ku krku :D proste tie cisla neoklames, ked ma mimi 52cm do 46ky sa nenarve... do nejakej 50ky vacsej trebars z Lindexu mozno hej ale aj do vacsiny tych proste ho to bude tahat. Radsej nech ma vacsie a pohodlne akoze nevie vystriet ruky a nohy lebo mu je nieco kratke 🙂 aspon tot moj nazor :D
@vironeka ja som myslela prave naopak, ked je kratke body, tak to tahalo pod pazuchami... Dlhe rukavi ma vsade, to zahrnam :D mne napr vadia aj velke patentnky, lebo ma velky vystrih a fuka mu na pluca.... tak davam mikcu. Ako nas ma taku zmesku teraz, Lindex mu sedia aj 56ky aj ked ma 59cm, H&M ma 62ky, tie su uzke a dlhe, takze neriesime problem s odhalenou hrudou, ale napriklad C&A vobec nemoze nosit, tam to robia snad pre slonie mladata, ako je vsetko siroke. To iste Tesco... Proste skor jak o velkostiach mi to fakt pride o znackach :D
Mi před porodem jedna dobrá duše tvrdila, že velikost 50 je skoro k ničemu a plínky vel.1 stačí jeden balík.
Malá se narodila 47cm, 2,9kg, zhubla na 2,6 kg. Plenek vel. 1 jsme užili 7 velkých balíků a oblečky jsem si půjčovala od sousedky, která má děti rozené předčasně. 50-56ku nosila 3 měsíce.
Teď říkám: radši to doma mít! Něco taky napoví váhový odhad. U nás se +/- trefili, hádali 3,1kg, měla 2,9kg.
@vironeka Tyjo,to si neumim představit.Manželovi bylo úplně buřt jak spíme,vzhledem k jeho pracovní době většinou spíme s malym sami v pokojíku.Umyvadlo mám ještě původní,co tu bylo a je fakt obří.Na mimino ideál 😂 Jinak jak tu řešíte oblečky,tak já už na to prdim,dostala jsem stroj a co chybí ušiju.V krámech když to kolikrát vidim,všechno divně krátký,široký nebo naopak uzoučký,pro mě nepraktický,z divnejch materiálů,plus za nehorázný ceny.......
Tož teď mi to snad konečně nebude při psaní pořád rolovat 😃 navíc se vždy okecávám a pak až dělám seznam znám se 😃
Na první mimčo jsem si pořídila spoustu volovin, jako typická prvorodička jsem podlehla mediální masáži, bez čeho všeho se neobejdu, tak jsme měli monitor dechu - nevyužit. Spoustu lahviček - využity až později, syna jsem navíc beztak když jsem potřebovala dostat do něho vodu, třeba s kapkami, naučila pít jen z takovýho toho víčka od lahvičky, takže by mi stačil malý hrnek, pak šel rovnou na lžičku. Z flašky jsem dávala až o dost pozdějí, když začal kousat a já si chtěla pár hodin ulevit. Stejně tak mi byly naprd prsní vložky - sběrače od Aventu, takový tvrdý plastový - děsně tlačily. Když už, zkusila bych kouknout na Medelu, tu nám půjčovali v porodnici a byla měkčí. Využití měly každopádně jen, než se srovnala laktace s potřebami syna, pak stačily jednorázovky, pro jistotu, když jsem náhodou "navařila" dřív, než jsem stihla malého přistavit, abych pořád dokola neprala trika s koly od mlíka. Odsavačku jsem nekupovala a ani nebyla třeba. Do postýlky jsme měli matraci kokos - pohanka - vychválili to jako super materiál, ale když jsme to pak chtěli prát, byli jsme akorát naštvaní, pohanka nasaje vlkost ,obarví to to ten obal, neměla by se snad dokonce vůbec prát, což jsme zjistili až časem. Když se to špatně osuší, začne to chytat plíseň. Ani jsme ji raději nevraceli, naštěstí šla odzipovat. Kočárek jsem vybrala úplně pitomej, hned šel pryč - byl z druhé ruky a já nevěděla,co si ohlídat - normálně tam bylo rozbité upnutí korby! Navíc to byl plasťák a neskutečně hrkala já všude ty malý dlažební kostky...Oblečení jsem koupila totálně nepraktický, trička a džínečky pro novorozence, navíc moc velký - všude se psalo, vem si 62, z menší velikosti vyroste....no, takže nakonec malému byla velká i 56 od prababičky, za kterou jsem původně, nevděčnice, děkovala spíš naoko..Botičky se taky nakonec nevyužívaly, dokud nezačal syn ťapat, což dopředu nejde odhadnout. . a tak bych mohla pokračovat dál a dál, ale stačilo, přejdu k tomu, co mám na druhé mimčo. Zatím jsem naplnila takovou standartní větší papírovou krabici 😃
Takže zatím mám jednu obyč dečku , do kočáru pod mimčo, jednu děsně příjemnou chumlací dečku, který jsem nedokázala odolat, že ji budu mít na přikrytí, kdyby foukalo třeba do kočárku. Z minula mám na střídání i jednu sadu polštářku a peřinky od Emitexu. Mamka přítele mi slíbila půjčit klasickou zavinovačku, ty rychlo moc nedrží.
Oblečení mám od uvedeného velikosti 46, 50, 56 - čím nižší velikost, tím méně kusů, ale alespoň na cestu z porodnice abych od každé velikosti dokázala složit komplet outfit, takže mám pár kusů od:
- kalhot s ťapičkama, do pasu - kalhoty bez nich se neosvědčily, pořád jsem někde lovila ponožky.
- kaťat s uchycením na ramínka - ne moc , malému to celkem často padalo z ramen.
- overálky, ideálně rozbalovací , s rukávkem
- zavinovací košilky, svetříky - přes hlavu se to piromě obléká, když už, všechny vršky aby šly pohodlně u ramena povolit a zase zapnout, bud jsou patentky, nebo takový spešl střih, jako mají bodýčka.
- bodýčka - taková ta trička vedoucí pod plenou, krátký i dlouhý rukáv.
- čepičky - několik různých velikostí
- mám i bundičku zavinovací,kdyby náhodou byla jo siberie, což si ale nemyslím, ale velikost je zvláštní, tak nějak je stejná, jako ta, co jsem měla doma na roční dítko....
- pár látkových plen - na stínění, utírání při kojení, podkládání, místo bryndáku - syn bryndáky nesnášel a stejně měl tak široký rozptyl bordelu, že bryndák byl spíš doplněk 😃
- z minula jsem nechala fusak do kočáru, ale ten vidím až na sporták v zimě, lehký fusáček do autosedačky z Lidlu - ale spíš si předělám děku, udělám do ní díry a pak překryju mimčo tou dekou, co bude čouhat, pokud malou na féra prostě rovnou jen nepřikryju, bude květen přece jen, možná červen, žejo...
- vyloženě holčičí mám jen jedno na machrování ,až se budu s malou chlubit - šatky, dám je na bilý bodýčko a pod to mám jedny punčocháčk, jinak mám vše neutrál, bez potisku - nelíbí se mi to moc a děsně to zvedá cenu, mi přijde. Jak je tam něco z pohádky, solíte víc....
- dudlík uvažuju koupit až když objevím pěkný, jen pro jistotu na noc, ale uvidím, kdyžtak přítel vezme , až bude třeba.
- plenky pořídíme někdy v dubnu, květnu těsně před, pokud nebudou někde za dobrý peníz. Počítám s nejmenším balením tak dvakrát a pak se uvidí. Minule jsme používaly sovičkový z Tesca 🙂 a občas Pampers, když byla velká sleva. Modrý šmoulí z albu jsem měla jednou a nikdy víc, trhaly se, kauflandácký jsem taky neměla ráda.
- místo tuny vlhčenáků tentokrát chci objednávat Perlan - koupí se role a využít se dá porůznu v domácnosti, materiál podobný vlhčeným ubrouskům, jen si to sama navlhčím, čím uznám za vhodné - nebo nenavlčím, když zrovna potřebuji suchou 🙂
- podložky taky bereme až před, beru si balení i pro sebe do porodnice a na doma ze začátku, očistky jsou mrchy, ty mám radši víc, než míň. Taková ta vycpaná plastová přebalovačka letěla brzy, jak byla tvarovaná, tak v těch záhybech se chytaly nečistoty, kdybych na změkčení přebalovací plochy použila třeba deku, nic se nestalo - stejně jsem na tom měla jednorázovku. Prodavačky můžou tvrdit, že to tvarování, ten lehký lem je tam proto, aby se dítko nepřevrátilo a nespadlo - blbost, převrátí se i tak, když se to nejméně bude hodit, nikdy se prostě nevzdalovat, když přebaluju.
tak a ted si dám pauzu, stejně už se v tom neorientuju 😃