Nutné pravidelné veterinární ošetření. Platili byste?

21. srp 2023

Mám takový dotaz na milovníky zvířat. Dnes jsem se dozvěděla, že náš domácí mazlík bude potřebovat cca každé 3 měsíce veterinární ošetření, které stojí něco málo přes 3000. Já jsem na mateřské s dětmi, manžel s tím vůbec nesouhlasí. Zvíře už je starší, zažilo se mnou velkou část života, dle manžela ho mám dát s klidným svědomím utratit. Velká částka už padla za operace, kontroly a teď tohle. 😞 Pro mě je to momentálně taky dost peněz 3 - 3,5 tisíce 4x do roka minimálně, je prostě moc. Máme určitý rozpočet, do kterého se musím měsíčně vejít a tohle není úplně malá částka, ale říkám si, že babičku bychom taky neutratili jen proto, že nás prodlužování jejího života stojí peníze. 😀 Zdravotní stav je jinak dobrý, bez omezení s těmito zákroky. Byli by jste ochotní bez mrknutí oka takto platit za starší zvíře? 🤔

pampeliska1313
21. srp 2023

Zvíře je člen rodiny. Takže jo.

krtcice
21. srp 2023

To nejde říct je n tak z fleku ano nebo ne. Záleží na více faktorech. Moje ségra dávala za psa na léky atd každý měsíc 5 tisíc. Ale zas zatím neměla děti, vydělávala sama pro sebe a měla pěkně placenou práci. Já bych si to s 3 dětmi a výplatou jakou mám dovolit nemohla, ale zas proto si právě psa ani jiné větší zvíře nepořizuju, ptž počítám s tím, že péče časem bude potřeba a dokud si nejsem jistá, že na to budu mít, tak prostě pes nebude. Hrozně by mě mrzelo muset zvíře utratit jen kvůli penězům.

journals
21. srp 2023

Samozřejmě bych to pro zvíře udělala. Naopak jsme se psem na vyšetření jezdili každý měsíc a musel být na speciální, velmi drahé dietě. Vůbec by mě ani nenapadlo o tom s manželem diskutovat. To bych raději místo keců šla po večerech na brigádu, abych se ho případně nemusela doprošovat.

smajlinka
21. srp 2023

Já si myslím, že je nutný koukat i na ekonomickou stránku. Zvíře stejně tak jako tak zemře. Když umírali mazlíčci mě, nejvíc mě na tom štvalo, že vet neřekl, paní, už ho nebudeme trápit, nechte ho v klidu odejít. Místo toho mu píchal cokoliv a dával mi naději. Zpětně mi došlo, že musel vědět, že už je na všechno pozdě. No bodejť, když to měl placený žejo.

rebe
21. srp 2023

Vnímám tohle jako součást toho, jak vychovávám děti. Já jsem si to zvíře pořídila, já za něj mám zodpovědnost, tedy i tu finanční. Investovat do zepšení života staršího zvířete je za mě mnohem smysluplnější než u mladičkého, protože je tam ve hře ten společný život a vše, co to zvíře udělalo pro mě. I kdybych skřípala zuby, nedovedu si představit dětem říct hele, nemohli bychom na dovolenou k moři, takže miláčka necháme zabít. Prostě ne, samozřejmě bych to zaplatila a doufala, že budu platit co nejdéle, pokud mi ho to udrží naživu.

gdpr
21. srp 2023

Keby pre mňa ekonomicky to nebolo možné tak asi by som ho nenechala sa trápiť ale záležalo by ci naozaj neexistuje aj nejaká iná liečba, ci a na koľko bude bez nej jeho život obmedzený a samozrejme snazila by som sa nájsť aj príjem takže keby pomohlo, ze počas materskej by som aspoň niečo robila alebo nastúpila do prace určite by som to urobila.

eviicka
21. srp 2023

Sama mám skoro 15 letého psa, kterého manžel vyženil (aktuálně dávám za léky cca 800 měsíčně) a přístup toho tvého je hodně smutný (už kvůli příkladu dětem), hodně by mne mrzel.

Na druhou stranu bych si ale ve tvé situaci pár otázek položila. Je toto vyšetření nezbytné, nelze to řešit i jinak? Co se stane když ho nepodstoupí? Uhyne? Máte názor více lékařů? Asi to ale všechno máš pořešené.

Co se týká "babičky"... no ono kolikrát umělé prodlužování života jak v humánní, tak v posledních letech i veterinární medicíně nemusí být vždy ku prospěchu pacienta... ale to člověk chápe jen když není v roli majitele, či blízkého.

klokanka31
21. srp 2023

Promiň ale tvůj manžel je blb 😒 Samozřejmě platit pokud to jen trošku jde. Naše fenka (bude jí na vánoce 12 let) za poslední rok zblajzla hodně peněz. Dvě operace které jí zachránily život plus dost peněz za antibiotika a další léky a mastičky co měla, kupujeme jí drahé kvalitní krmivo, před 14 dny začala lehce pokulhávat tak dostala na měsíc prášky na klouby (stály necelou tisícovku a manžel ani na sekundu nepřemýšlel jestli je koupit nebo ne). A podle všeho zabraly, takže pokud to bude potřeba, koupíme další balení. Jednou je pes plnohodnotný člen rodiny...

klokanka31
21. srp 2023

@smajlinka Tak máte asi blbýho veterináře 🤔

kamino
21. srp 2023

Loni jsme bohužel nechávali uspat pejska, bohužel nikdo nepřišel co se vlastně stalo, ale při životě ho držely kortikoidové a výživové infuze 2500 za jednu.. byl napojený 12 hodin denně na kapačce, pak jsme si ho vyzvedli a ráno zas. Vydrželi jsme to 14 dní a vet nám řekl, že takto ho udržíme třeba půl roku, ale že zlepšení nevidí.. bylo to hodně těžké rozhodnutí, ale zázrak se zkrátka nestal. Pokud fenka má léčbu, je její život kvalitní? Pokud ano, asi bych pokračovala. Pokud by měla potíže a léky je jen zmírňovaly, ale nebyla by o.k., tak bych asi o konci uvažovala.

dixi86
21. srp 2023

Je to dost peněz, ale nevíte, jak dlouho zde bude. A prostě za psa ty peníze dám, pokud je jinak v pořádku. Pokud je to trápení, hlavně mazlíka, tak sem pro uspání, ale jen kvůli vlastnímu pohodlí to nepochopim. Já moc o zvířatech a penězích doma nemluvím, ale manžel to toleruje. My ale toho máme asi víc než je zdrávo. A i přes řeči manžela je pro léčbu a operace vždy, pokud to má význam. A jednou nás operace po zbabrané operaci jiného veta přišla na 20tisic, muj(náš) milovany pes a ani nemukl, byť to nedopadlo pak dobře, i když operace dopadla nečekaně kladně a fenka přežila svojí smrt.

janule0123
21. srp 2023

Za me s tím musíš počítat při pořízení mazlicka - člen rodiny😒👀 pokud by se cely dny jen trápil, lezel a měl bolesti, tak tam by to nebylo ok mu to prodlužovat… ale pokud je schopný fungovat s léčbou, tak to beru, ze se k tomu člověk závaze pořízením … není to hračka …

l_
22. srp 2023

Je to clen rodiny, nedovedu si predstavit nechat ho utratit, jen pro to, ze zrovna nemam penize.. ja si ho poridila a na jsem za nej zodpovedna...
Jediny co bych zvazila je zdravotni stav a o co jde konkretne...

Kdyz si psa porizujes musis pocitat 15-20let s vydajema a kdykoliv se muzou zvednout.. jsou psi co berou cely zivot drahy prasky a taky je kvuli tomu nikdo neutrati..

pampelina18
22. srp 2023

Utratit

te_reza
22. srp 2023

Ano, dala. Zvířata jsem dávala již uspat a bylo to ve finální fázi - nežrali, tahali za sebou nohy, bez vlastního vědomí za sebou nechávali exkrementy. Zvíře, které je podle tvých slov v dobré kondici bych určitě uspat nedala.

sinicka
22. srp 2023

Za mě utratit. 1) Finance 2) trápení zvířete, jen aby tu bylo dýl a dýl chodilo na nějaké zákroky je hloupost.

l_
22. srp 2023

@sinicka pise ze je zdravotne na tom dobre, tak jaky trapeni? 🤦🏻‍♀️

fire85
22. srp 2023

@pampelinaproc hned utratit?

fire85
22. srp 2023

@sinicka proč utratit?? Píše že je v dobré kondici, akorát prostě peníze no.

te_reza
22. srp 2023

@sinicka v které části přesně se píše, že to zvíře trpí?🤔

sinicka
22. srp 2023

@fire85
máte pravdu, nedočetla jswm to dokonce. Ale pes, který potřebuje litr měsíčně asi úplně zdravotně ok nebude. A srovnávat psa s babičkou jen bizár na entou. Když na to nemají cash, tak nevím o čem je řeč. Jako já bych teda osobně nikdy neomezila děti na úkor zvířete. To je můj názor 🙂

l_
22. srp 2023

@sinicka tak si prosim zvire neporizuj, diky 🤦🏻‍♀️
Tvl nemam penize, necham utratit zdravy zvire.. pecka.. to zvire za fin. situaci majitele nemuze a nevim proc by za to melo platit zivotem.. jsou zvirata co berou prasky cely zivot, to je maj lidi utratit? Jen aby je to nestalo prachy?!

Ja teda doufam ze vet by toto a i neudelal..

krtcice
22. srp 2023

Problém je, pokud na to fakt nemá a manžel by měl a odmítá to zaplatit. To je od něj dost sobecké. Já bych třeba i ty děti trochu někde omezila, přece jen toho psa snad mají rády i ony. Ale zas pokud na to fakt není, tak co teď? Zadlužit se?

sinicka
22. srp 2023

@l_ nebudu si pořizovat zvířata, nemám je ráda, ale jsem na tom finančně dobře a zvládla bych se o ně postarat i při zdravotních komplikacích, či jiných nenadálých událostech. Pokud bych na to peníze neměla a hrozilo by, že děti nepojedou na školní výlet, nebo nedostanou dárek na narozky, nebo co já vím, tak bohužel.

kelerub
22. srp 2023

Z toho je mi smutno. Je mi líto. Řešili jsme totéž, akorát ty peníze byly mnohem vyšší. A pejskovi jsme prodloužili život o dlouhé 3 roky. Utratili jsme ho, až když léčba nezabírala. Manžel si našel brigádu, omezili jsme utrácení, pekla jsem na zakázku cukroví, to vše s malým děckem na krku. Pes vám byl parťákem po celé roky. Byl tu pro vás, když jste se mu potřebovali vybrečet do kožichu. Dlužíte mu to.

martt
22. srp 2023

Za sebe bych chtěla znát ještě názor jiného veterináře. Ale pokud by se pejsek netrápil a zkvalitnilo by mu to zbytek života. Tak bych ty ošetření absolvovala, přece jen to je člen rodiny. Zkusila bych během těch 3 měsíců ty peníze dát stranou. Pokud by to finančně opravdu nešlo pokusila bych se mu najit novy domov , kde by se o nej "lépe na stara kolena" postarali. Spíše mne zaráží přístup tvého manžela.

journals
22. srp 2023

@sinicka a to já bych děti na úkor zvířete omezila klidně. A to si úplně špatně nežijem.
Přijde mi to jako naopak moc “pěkný příklad” toho, že jsme všichni jedna rodina (ano, naše zvířata vždy byla pevnou součástí naší rodiny) a občas se prostě stane, že se v rodině odehrává něco na úkor někoho jiného (čas, peníze, pozornost) a nemusí to nutně být špatně.
Samozřejmě záleží jak a v čem by to omezení mělo být a na jak dlouho, ale přijde mi to jako možnost
skvělé lekce pro děti. Pokud se jim to dobře podá.
Sehnat 1000,- za měsíc přeci nemusí být až takový problém, když se bude chtít. Jedna, dvě noční směny doplňování zboží v tescu?

dandaa
22. srp 2023

Pořízení zvířete má být už předem promyšlené a vědět, že tohle může přijít. Nikdy bych nenechala uspat zvíře jen kvůli financím. Raději se omezím jinde .

konidana
22. srp 2023

@l_ tak když potřebuje každé 3 měsíce pravidelné ošetření u veta tak na tom asi tak dobře není... Asi bych to hodně zvažovala, ale u cizího se radí jinak, že... Ale jestli jste už platili operace a další, tak tohle je jen přirozené pokračování... takže asi jo. Holt platit

l_
22. srp 2023

@konidana dokud pes zere, ma chut zit, nepripada pro me v uvahu nejaky utraceni.. proste ne.. ma.svou kasicku, ma v ni uz 12let nasporenych 10tis.. je to nic, ale v situaci zadavatelky je to skoro rok nejakych osetreni.. tusiz rok na reseni dalsich moznosti.. proste ne.. a i ty decka musi vedet ze porizeni zvirete s sebou nese i urcita omezeni - at uz v dovolenych a vyletech, nebo proste kdyz je zvire nemocne.. vsak je to tak i s lidmi a nikdo je neutraci a nezbavuje se jich.. a ne, pes pro me neni nic menecenneho, je to clen jako kazdy jiny.. dal mi hodne, vzdy tu pro me.je.. ja jsem tu od toho, abych mu zaridila nejakou uroven zivota.. i k tomu konci..