Ahoj holky. Řeším delikátní problém 😅
Žiju v zahraničí, za týden jedu do ČR. Chtěla jsem si tam koupit laptop, abych měla českou klávesnici - horní řadu s písmeny s háčky a čárkami -š-č-á-ý-é atp. Ale zjišťuji, že spousta laptopů má klávesnici normální bez horní řady s písmeny s čárkami a háčky.
Jsem technický antitalent a nevím..Dá se i na takové klávesnici snadno napsat zmíněná písmena?( Asi dá, jak by jinak psali studenti seminárky atp...jen nevím jak). Nebo se přelepuje klávesnice a nějak se přenastaví klávesnice na čj?
Pardon jestli to je hloupý dotaz. V ČR jsem vždy měla pc s horní řadou zmíněných písmen, v zahraničí žiju 10 let a tak jsem to tu nikdy nepotřebovala. Ani mě nenapadlo že se klávesnice od té doby změnily.
Kdyby byl doma muž, zeptala bych se ti přímo, počítače prodává. Často řeší, že sežene levnější počítač, na který se jen dokoupí přelepky na písmena, v počítači si zvolíš typ používané klávesnice sama.
Když máte v OS nainstalovaný český jazyk, tak klávesnice bude psát česky. Pokud potřebujete české znaky na klávesnici vidět, tak lze koupit přelepky na klávesnici.
Ve Widlích lze nastavit takto: Nastavení > Jazyk > Preferované jazyky > Přidat
Mezi jazyky se pak přepíná pomoc klávesové zkratky LShift + Alt
Super, děkuji moc 😊👍
Lenovo či HP má určitě i tuhle řadu klávesnic.
Mám Dell a česká klávesnice nahoře je.