ahojte. strašne bych chtela nový dum, ale nevim, jestli by jsme to finančne zvládli, i kdyz manžel vydelava opravdu krásne penize, ale ja jsem na rodičovské se dvema detmi. bydlime v dome, ktery je ale starý, hodne veci je potreba dodelat.. to je jedno. hypo už teda máme. jestli by vám nevadilo mi priblizit, kolik ste dali za nový dum (i s rozlohou), budu rada. klidne i do sz. nemam presnou predstavu. pozemky stojí ruzne, je mi jasné, že záleží od mista, velikosti, siti atd. Taky by mne zajímalo, jestli jste si delali hodne veci sami, manžel s pomocí a pod. nebo vám ho cely postavila firma a vy jste si ho jenom vybavili nabytkem atd. Dekuji moc. Zn. jizni Čechy (jestli by jste meli doporučení i na firmy, ktere staví - do sz prosím).
Hezky den preju 🙂
@suzanne_capulet ahoj, hele ono se to nedá tak úplně říct, protože hodně rozhodující faktor je lokalita nicméně za takový běžně velký dům s pozemkem, dejme tomu 120 metrů čtverečních (dvě koupelny, kuchyň, obývák s jídelnou, ložnice, dva pokoje) a 700 metrů čtverečních celková výměra pozemku, na maloměstě počítej plus mínus 5 milionů v případě, že si ho postavíte víceméně svépomocí, u domů "na klíč" nebo s firmou počítej tak 6 milionů+ a dalších xx tisíc vybavení.....myslím si, že ve vašem případě by bylo výhodnější rekonstruovat starý dům 🤷♀️
Nejvíc záleží, jestli to bude svépomocí nebo firmama. Na práci firmy si vždy pripocti zhruba 50 procent. Například střecha u nas byla zhruba 250 tis. materiál a ta samá částka práce firmy. Jinak jsme si víceméně vše (kromě těch opravdu odborných práci, jako připojení tepelného čerpadla, montáž oken (kvůli zaruce) apod. dělali sami. Dum má dvě patra, celkem cca 250 m² a nemám to ještě všechno sectene, ale cca 2,5 až 3 mil., záleží, jestli do toho pak počítáš i věci jako kuchyň atd. A je to tedy u Prahy, ale když stavíte sami, tak se to zase tolik neliší kdekoliv v republice bych řekla 🙂. Jo a dum je normálně zdeny, ne drevostavba.
A plus tedy cena pozemku, to nevím, jestli máte nebo ne. Třeba tady u Prahy to šíleně vyletelo. Před deseti lety cca 1300/m², teď klidně i 8000/m².
@suzanne_capulet Na FB je dobrá skupina Stavíme svépomocí
Zkus se podívat na vedlejší modrou střechu.
http://www.modrastrecha.cz/
dekuji ☺️
@majena39 ono to pak klidně jednou tolik naskáče na finálních úpravách - fasáda, pergola, stínění, terén, dlažba kolem, nějaké zbytné zařízení... Takové ty vilky jako z katalogu opravdu nejsou za 4 miliony. 😉 To pak záleží, s čím se člověk spokojí.
Důležitá je cena pozemku, představa jaký chcete dům a vlastní zdroje. Ten starý dům budete muset prodat, doplatit hypo a zbylé prostředky + novou hypo použít na novostavbu. (Předpokládám, že asi dvě hypo nezvládnete). Jelikož je tam časový nesoulad, tak asi budete prodávat starý dům, bydlet v pronájmu a stavět. Tak bych to řešila já, po propočtu, jestli to finančně zvládnu. Obecně, když si to stavíte sami, tak je to levnější, ale víc se nadřete, u firmy na klíč je to dražší, ale velmi pohodlné.
@levandule_k jeste mame chatu, kterou by jsme mohli prodat. plus nemáme pozemek. ja práve nechci žit dalsich 20let s tím, že prijede manžel domu a jde makat a není s detma a jen se hádame protoze je unavenej a musí makat. de to pomalu, ne furt se mu chce. navyše ja jsem puntickar, jemu nektere detaily nevadí, jak to vypadá ale mne jo. proto bych radsi nový dum. jasne, s otcem by něco udelali i sami. tchan si sám stavel dum. takže nejljp to udelat nejak tak, že hrubou stavbu firma a pak už by to zvládli něco i sami..
Otázka, jestli nedopadnete stejně, jako teď. Hrubá stavba bych řekla, že je naopak to jednodušší, to zvládnou dva tři chlapi třeba za měsíc. Ale těch dodelavek je pak spousta. My máme novostavbu, jak jsme psala, máme ji asi 3 roky, a stejně je tu pořád plno věcí, které je třeba dodělat... druhé patro, stání pro auto, terasu atd. Dům je vždycky starost a práce, ať je nový nebo starý...
@suzannne_capulet svépomocí jsem to myslela tak, na hrubou stavbu domluvíte zedníka Karla, na základovou desku domluvitéte bagristu Honzu, ty objednáš firmu, co doveze beton. Ne, že manžel bude dělat vše s tchánem, ale budete si sami domlouvat jednotlivé řemeslníky, plus něco uděláte samy.
Napíšu ti sz.
@levandule_k ano takhle to delame my 👍
A jinak je to husty, na hrubou stavbu nam jedni chlapu zednici rekli castku, druha parta polovinu z toho! Takze se musi smlouvat, hledat, i to je prace. Manzel si vzdycky pral rekonstruovat stary barak, ja jsem rada za novy. Stary ma sve kouzlo, ale hodne omezeni (pokoje, nosne steny atd). Soused vedle nas uz 3 roky prestavuje stary barak, ted se tam teprve stehovali, hotovo rozhodne neni, ale nevzali si hypo takze to maji opravdu na dlouho.
@vikinkav Takhle je to občas na palici, když ti někdo něco odřekne a pak se posouvají další věci 🙂 Ale tohle je za mě nejlepší poměr cena výkon. Pokud někdo vydělává 100 tis. měsíčně, tak firma je jednodušší. Ale nevím, jak je to u stavby na klíč, jestli si můžeš vybrat značku oken, nebo bereš ty, co ti oni doporučí.
To mají sousedi o zábavu postaráno až do důchodu 🙂
Pokud chceš hrubý odhad:
cena pozemku se odvíjí od místa, tam je rozpětí moc velké, než abych hádala.
Stavba se dá odhadnout - cca 5 000-7000 Kč/m3 (případně 27 000-35 000 kč/m2) - je to taková zlatá střední cesta (vlastními silami klidně o 40% levnější)
cena za sítě 500-700 za mb.
Teď ceny hodně lítají nahoru dolu (spíš nahoru), je nedostatek stavebních firem.
Na Vanoce jsme se nastehovali do noveho RD. Kupovali jsme stary dum urceny k demolici. Mame prizemi plus podkrovi. Celkem velky dum. Dve koupelny, dva detske pokoje, pracovna, pradelna a dalsi. Nereknu presne metry, to vi manzel 🙂
Bourani delala firma a strechu a podlahovku taky. Zbytek jsme delali svepomoci. Ja, manzel, muj tata plus remeslnici.
Trvalo to pet let! Ale usetrili jsme min polovinu castky, co by stala stavba na klic.
Ta castka je velke plus. To, ze si naplanujes co kde bude a jak chces. Velke minus byla delka stavby, silena drina fyzicka ( vozila jsem cihly, beton, hazela hlinu, malovala cely dum) , manzel byl vikendy na stavbe a k tomu jsme meli prvni a pak druhe dite. Shaneni remeslniku, nervy s nima, rozpocet, veskere penize sli do stavby, zadna dovolena.
Ted kdyz sedim na pohovce a koukam na ohen v krbu a piju kafco uz je to super, ale byl to zaprah! 🙂
@suzanne_capulet možná je někdy lepší si říct dost, jenom do toho cpeme prachy a bydlíme v provizoriu, to ti schvaluju. Ale nevím, jestli si tu novostavbu nepředstavuješ moc růžově. To jsou minimálně 2 roky, kdy tam manžel bude opravdu denně, někde na pozemku, kde ty ani s dětma moc nebudeš, teď je aspoň doma. A pak ještě roky úprav, aby to nějak vypadalo. A nebo teda firma na klíč, ale to taky není až tak jisté, může se to protáhnout a hlavně se to šíleně prodraží. Nějak si nedovedu představit to financovat. Už hypotéku máte. Prodáte si střechu nad hlavou a budete řešit novou hypotéku? Skousne to manžel, nebudete se hádat ještě víc? Stejně dalších několik let budeš na děti prakticky sama, chlap bude buď na stavbě nebo bude ve volném čase tu stavbu řešit. Zvaž to. To jsou zkušenosti z praxe. 😁
@terulin rozhodně nahoru, teď se oproti lednu zvedly ceny stavebních materiálů o 15 % 😯 Na druhou stranu jsou teď velmi výhodné úroky hypoték...
@prejeta_zaba já si právě myslím. My máme pozemek svůj a měli jsme ho už zasíťovaný. Stavíme jednopatrový dům bez sklepu, 5+1 - zastavěná plocha 200metrů čtverečních a minimálně 4 mega za to dáme taky 😀 Ale jak říkám máme svůj pozemek a stavíme uplně nejobyčejnější jednopatrový domek 😀 Jen střecha stála 700tisíc :-O základovka 400....
@suzanne_capulet ano, řekla bych , že manžel je dost optimista 😀
@prejeta_zaba Loni bych napsala 4000-5000 Kč/m3. (Mě ty stavby živí 😀 😀 😀 )
@prejeta_zaba asi to vidím ruzove, ja vim.. bije se to ve mne.. nový dum vs. opravit tenhle nas. kdyz kde jen kouknu, vidím, co vše je potreba predelat. a kdyz vidím manželove tempo, tak nevim, jestli by ten novy dum nebyl driv. nevim no.
My tedy aktualne stavime u Prahy takze ceny jsou jine, ale vzali jsme si hypo na 4,5 mil na stavbu, to je nas rozpocet, manzel ale vetsinu veci zarizuje sam - objednava material, jednotlive profese, dodavatele oslovuje, vyjednava s nimi. Bude to sklep a 2 patra, 6 +kk