Z velmi dobrého kompaktu jsem byla díky extrémě rychlé dceři nucena,přejít na DSLR.Kompakt fotí super,ale nestíhá ...
Hledám maminy i tátínky,co rádi fotí své ratolesti a na jejich focení si pořídili právě tento foťák.Můžeme si předávat postřehy a rady.co a jak nejlépe udělat.... 😉
Jinak zatím vše fotím na JPG.ted stahuji Adobe PS 5.Na raw úpravy...tak jsem zvědavá...jaké režimy zatím nejvíce využíváš?Zkoušela jsem makro,ale to je slabé..Musím koupit čočky.Používám Uv a Polarizační filtr.A zkouším fotit na to A.Doma myslím super,ale venku zatím nic moc.Kvalitu mám na fain,velikost fotky na M a živé...tam jsou asi nejlepší barvy..takové reálné...Co ty?Tobě to fotí krásně venku... 😉
@jaa Ahojky, mohu? Nejsem sice Nikoňák,ale mohu pár rad poskytnout. Dopučuji fotit do RAW, nebo do Raw+Jpeg, já fotím jen do raw,kvůli kvalitě snímku pro tisk.Potom převod v Capture One do TIFF, pak zpracovávám ve photoshopu.Pokud chcete fotky tisknout a dělat si např.fotoknihu, je lepší fotit do rawu.
Ahojda,
my take koupili nejdrive kompakt,ale jelikoz je na 'me foceni' nedostacujici (rada si fotim objekty v pohybu),tak si jej nechavame na dovolene a vylety a na ten zbytek jsme poridili zrcadlovku... 😎
Take fotim prevazne na prioritu clony.
Jinak na kurziku nam rikali,ze do RAW jedine pokud budeme chtit tisknout plakaty jinak je bohate dostacujici JPG 😉 ja zpocatku fotila do RAW+JPG,ale zabira to hrozne mista a nemam moc casu na upravy,tak jsem presla jen na JPG.
Baby, pridajte sa: https://www.modrykonik.sk/forum/tema/fotografuj...
A ked naozaj mate zaujem, mame aj sukromnu temu o fotografovani.
ahojte,
tiež sa pridávam k majiteľkám tohto foťáčiku 😉
@lucy222 snažím sa fotiť na manuálnom režime, ale skúšam aj prioritu času (tá mi veru nejde do hlavy ☹) a prioritu clony. keď fotím tak do RAW+JPEG... snažím sa čítať knihy a lúskam aj tento portál http://www.fotoroman.cz/. skúšam,fotím všetko, niekedy sa darí inokedy menej...
@briketa ak by som mohla a prijímate nové členky rada by som sa pridala do súkromnej témy (ak to nie je možné pochopím to 😉 ), do odomknutej už málokto chodí..
@l.e.n.u.s prioritou casu se nezatezuj-tu v praxi temer nevuzijes... 😉
ja mam knizku od Neffa-krasne to vysvetluje, pak jeste jednu jen na upravy fotek, sem tam nejaky kurzik, ale ono ted uz je to hlavne o praxi-proste fotit, fotit, fotit... Kdyz budu hodna, tak dostanu i novy objektiv, tak se moooc snazim 😅
Holky,tak dejte nějaké vzorky fotek.. 😉 Já používám hlavně tu prioritu clony...Nastavím si ji o 3 stupně výše,než je na objektivu..Tím bych měla dosáhnout nejvyšší ostrosti... 😉 Když to chci máznout,tak dám úplně nejnižší...Na manuál úplný to nejde..je to hrozně citlivé..Tak jedině se stativem..
@l.e.n.u.s no,koukam po teleobjektivu... Treba Nikkor ma 70-300... Ale jeste nevim jestli nekoupit treba Sigmu-je s Nikonem kompatibilni a za cenu Nikkoru je Sigma s vyssi svetelnosti... Nikkor je super,ale drahy a ja zatim nejsem ten uzivatel co by tem rozdil poznal 😉
no,popatram az bude chvilka a budu na PC-zatim je cas.
No nic-jdu odpojit ditko od prsu a uzit si svych 5-6 hodinek spanku 😎
@lucy222
@l.e.n.u.s
najdite si v sukromnych temach temu Vsetko o fotografovani... (je to tak s tromi bodkami ako som napisala) tam si potom kliknite na moznost Napisat zakladetelke temy. Ja nou nie som, tak vas vpustit neviem. "objasnite sa" co a ako ste, kolko fotite a ze mate zaujem vstupit do temy.
ja mám tiež zatiaľ len seťák, ale chcela by som niečo lepšie. aj keď kočky z témy Fotografujeme mi radili, aby som si ešte cvičila a seťáku, ale ja som taká nedočkavá 😀 😀 😀 hneď chcem a musím mať všetko.
plánujem kúpiť Nikorr 50mm f/1.4 na portréty a potom niečo na krajinku a také moje bežné fotenie, ale to ešte fakt netuším aký objektív
objektívy chodím obzerať a čítať recenzie na http://www.megapixel.cz/, dá sa napísať aj predajcovi a odpíše, poradí...
@l.e.n.u.s ta tema je v skupinke Photography
-co sa tyka objektivov, najkrajsi "najsmotankovejsi" bokeh na portrety ma Nikkor 85mm. 50mm je skvela volba koli ohnisku (s malymi detmi praktickejsie)
- na krajinku a bezne fotenie je najlepsi Nikkor objektiv 17-55mm/f2.8
pokial planujes kupit plnoformat fotak, tak by som hned kupila 24-70mm/f 2.8
pri neplnoformatovke treba pocitat s crop faktorom a ked fotis akciu vo vnutri miestnosti, casto sa s nim pri skupinke ludi (napr. fotenie svadby) nezmestis.
Tak pomalu začínám přecházet z auto režimu na prioritu clony A..Pár fotek z tohot režimu..