Ahoj!
Mám kamarádku, která má 3 děti... starší než je naše dítě. Vždy když k nám dojdou na návštěvu, vypadá to tak, ze je vše zničeno... my máme nový dům, dcera si věci váží a není zvykla se takto chovat. Když k nám přijdou, jediný, kdo vždy děti okrikne jsem já s mým manželem. Kamarádce je to úplně jedno, co její děti dělají.
Postupně dcerce zničili docela dost hraček, bez dovoleno si vlezly několikrát i do jiného patra domu, kde zničily i věci, které pro nás měly svým způsobem hodnotu, například dárek k narození dcery od babicky...
kamarádka se bez děti stýkat nechce, děti musí být neustále vsude. Dělali jsme i společnou silvestrovskou oslavu a opět museli přijít s dětmi, ačkoli jsme říkali, ze my dáme dceru na hlídání. Dopadlo to tak, ze máme odrene troje dveře v přízemí, obite rohy v chodbě.. pokoj jsem uklizela 2 hodiny... a ještě mě čeká mytí oken, protože uspinili všechny, které byly v jejich dosahu.
Nejsem nějaký šílenec na úklid, ale nemám rada, když se ničí věci a my si věci vážíme.. nemáme tolik, abychom si mohli neustále kupovat nové vybavení bytu.
Jak byste tuhle situaci řešili? Já už jsem dnes ve fázi, kdy jsem si řekla, ze se s kamarádkou přestanu vídat, takto to nejde... nemluvě o tom, ze k nim nás nezvou... zvou se vždy jen k nám...
Moc díky za názor.
@jaja01k ono je to takové blbe, bydlíme na okraji města, kousek od sebe v domech. V létě jsem je zvala na zahradu a za chvíli jsme hledali její děti, protože šly samy bez dovolení dovnitř a opět už si tam “hráli” jejich způsobem. Nicméně nikdo jim nic nerekl... jen opět já. Nechci přijít o kamarádku, ale důležitější je pro mne naše rodina a nás domov
Tak na takovou bezva kamarádku bych s radostí hodila bobek 😀
@madinina Nech se pozvat k nim, zajít do herničky, u vás jen na zahradu a normálně bych zamykala pokoje, do kterých parchanty nechci pustit. Sednout si s "kamarádkou" a vážně promluvit, stanovit pravidla. Přestat se vídat, až když vše selže. Ne že by to byla kamarádka roku, ale když bydlíte tak blízko sebe, je pak nebezpečí, že o tobě bude roznášet nehezké věci a stejně na sebe budete stále někde narážet.
Pokud by byla možnost, tak snad jen zamykat jiné pokoje a aby si tam dcera dala i nějaké hodně oblíbené hračky. A v jakem vekovém rozpětí jsou ty deti?
Při další její zmínce že přijde říct, Ještě nemám vyřešené věci po poslední vaší návštěvě. Rozbité dveře, zničená zeď, rozbité hračky. počkej až to dám zase do pořádku a pak to můžete přijít zase zničit. pokud je to dobrá kamarádka, tak to pochopí, co tím chceš říct, jinak pak jedíná možnost, nepouštět jí k sobě a scházet se u ní nebo jinde .
Dala bych ji fakturu... myslim, ze uz by neprisla sama od sebe 🙂)))
Tohle nepochopím. To to kamarádce není trapný? Jako že děti umatlaj okna a rozhází hračky, budiž, ale něco trvale poškodit, to by se snad měla minimálně omluvit a nabídnout úhradu rozbité věci nebo třeba pomoc s opravou. A já mít teda doma takový komando, tak naopak zvu návštěvy spíš k sobě, než abych riskovala, že udělají bordel u kamarádky... Každopádně asi bych si s kamarádkou otevřeně promluvila a dál řešila podle její reakce.
Když zakladatelka píše, ze děti kamarádky jsou starší než její dítě.Tak už by měly mít nějaké základy chování, asi chodí minimálně do školky.
@madinina a myslíš si, že toto nechá dělat dobrá kamarádka své děti v cizím domě??? Asi bych ji vysvětlila, že není možné, aby její 3 děti ničily vaše vybavní domu, tedy ať ji domluví, nebo se budet muset scházet jinde, že vaše dcera je pak smutná, když má zničené hračky a ž to takhle už dál nejde. Dále, když budet na zahradě a přijdou, do domu jednoduše zamkněte a poustějte pouze na WC, kdyby šlo zamknout vrchní parto, taky by nebylo na škodu tam zamykat a zamykat a i do jiných pokojů, kde na ty děti není vidět co dělají...takže si budeš hold muset hrát na klíčníka. Návštěva by měla mít k dispozici pouze obývák a WC, příp. zahradu. Dále ji absolutně nemusejí zajímat další čáti bytu. A hračky můžete nést, ale ať si hrají vám na očích. Každopádně si nemyslím, že je nutné stát o takové davastující návštěvy a opravdu je na zvážení významu slova kamaráka, tady to tak rozhodně nevypadá...
Či doufat v to nejlepší aby se dětičky v novém roce polepšily a nebudou zlobit ni trošku. Rozmazlování taky nepomáhá, mám synovce a ten má skříň plnou hraček které považuje za staré harampádí. Těch dárků je pro ně někdy i škoda myslim.
Pokud by to byla třeba jedna rozbitá hračka, tak bych to neřešila, ale pokud je to pravidlo, tak bych je nezvala. Scházela bych se bez těch dětí a pokud to nejde, tak s nimi u kamarádky, nebo venku. Chtít něco platit, nebo zamykat a schovávat věci mi příjde divné. Návštěva u nás nám taky chlapeček rozkousal nový kočárek pro panenky, ale naše malá na jiné návštěvě v nesřežené chvíli pokresilila pastelkama zeď. Ale stalo se to jednou, není zdemolovaný celý byt.
A co si domluvit nejaka pravidla primo s detmi? Sednout si s nimi, vysvetlit jim, co se vzdycky stane a co to pro vas znamena, a kde teda jsou ve vasem dome hranice? Vse po dobrem a v pratelskem duchu, treba i nejakou zabavnou formou. Nebo z pravidel udelat nejakou hru.
Jinak vam absolutne rozumim. S kamaradkou bych si zrovna tak zkusila po dobrem a v klidu promluvit.
Treba si to ani neuvedomuje, ji to uz ani neprijde.
Takhle hračky bych moc neřešila, někdy se stane a u některých návštěv je to u nás pravidlem:(. Zrovna včera bratranec 8 let zničil malé novu pokladnu, bylo mi to líto. Ale synovi se podařilo u sestry počmárat stěnu, když měli nově vymalováno, ale to měl 1,5 roků. K tvé kamarádce, taky jsem měla takovou kamarádku, když jsem se přestěhovali do nového. Bydlela kousek a měla i stejně staré děti. Jenže ona vždy byla taková víc free, doma u ní uklízel i vařil manžel, do práce chodila z donucení. A vždy měla tendenci, můžeme přijít na návštěvu...... A vždy do končilo katastrofou zničená kuchyňska linka, podlaha apod..A když se mělo jít k ní, tak bylo najednou, nemůžeme přijít k Vám. Já už jsem to nedávala a tak jsem vymyslela jezdit jednou týdně do herničky - vzala jsem je autem. Jenže najednou chtěla vozit do obchodu a všude možně. Taková pijavice, tak jsem s ní nenapádně a pozvolna kamarádství ukončila.
@madinina Máme podobné známé. Máma je fajn, ale zásadně sedí u kafe, do pomoci se nezapojí, obě děti lítají kolem a vše rozbíjí. Oni se k pozvání nemají. Máme je rádi. Ale kontakty se omezily na minimum.
Vztahy si zaslouží být win : win.
Pokud je tvé dceři 3 roky a všechny děti kamarádky jsou starší, tak mi přijdou prostě nevychovaní. Ve čtyřech letech by měli mít dávno nějaké způsoby. Je jasné, že mají třeba období vzdoru či svou hlavu, nebo jsou třeba v zápalu hry, ale měli by znát základní principy, jak se chovat a co se nesmí, zvlášť když jsou na návštěvě. Bohužel je to očividně tvá kamarádka nenaučila, takže jim to prostě nepřijde, že by měli brzdit. Musíš na ně zkrátka být přísná, i když nejsou tvoje, ale asi to stejně nebude jednoduché :-/
Jinak si myslim,ze ta tvoje kamaradka to ma v pazi...ona to asi doma nove nema,tak tam to nevadi,tak to deti neuci a je sobecka natolik,ze ji jedno,ze to jejo deti nici druhym lidem,ale ona je za jejich chovani zodpovedna,tudiz by mela hradit vsechny skody (neresim,ze se nekdy stane,ale ne pokazde a tolik veci) a to ze vas nezve domu,musela by se starat,hostit a uklizet pred vami a i po vas a to se ji taky nechce...bohuzel si taktez myslim,ze to spis ten pijavici typ a cim driv ukoncis tento typ prateltstvi,tim lip pro tebe,souhlasim s tim win:win jak pise @brunetka11 cokoli jineho bych pratelstvim nenazyvala...
Setkávat se mimo domov, venku nebo u nich a říct jí to na rovinu... "Hele nelíbí se mi to a to a budu raději když se budem vídat u vás...."
Na rovinu bych jo řekla, že její děti jsou jak demoliční četa a že je domu zvát nebudeš.Setkávat se můžete u ní doma, nebo někde v dětské herně. Pokud má kamarádka soudnost tak to uzná, taky mám malé dítě a kolem sebe lidi s malými dětmi, rozbít se při hře něco může, ale aby děti zdevastovaly půl domácnosti, to opravdu nezazivam nikde.
To, ze je tvoje kamaradka neznamena, ze si nechas vse libit a nechas znicit svuj domov. Jak uz holky pisi. Pokud to tak je, prestat zvat kamaradku k sobe. Je to jedine reseni. Pokud jim ona sama nic nerekne, deti vas uplne neposlechnou. Jine reseni opravdu neni. Navic, jak pisi, zamykat pokoje, aby nikam nemohli. A rict to na rovinu. Ona to ma s detma nastavene jinak, mozna jeji deti nemuzou doma vubec nic a proto se "vyradi" u vas. Pozyva i ona tebe k sobe?
Pises, ze o kamaradku nechces prijit, ale nerozumim, jak si muzes spolecne setkani u vas uzivat, kdyz uz se predem desis, co jeji deti opet znici rozbiji a nasledne po odchodu ti zabere nemaly cas to vse uklidit. Co ti to potom prinasi?
Tak tohle bych nedala s nervama.urcite bych je uz k nam nezvala.ale taky bych byla rada,aby vedela proc je k nam nezvu a muze se pak p..s takovyma lidma ani nemam zajem se bavit.Ale prvni co bych udelala,ze bych se vetrela ke "kamaradce"do baraku a tam bych dite nechala delat takovy bordel,ze by cumela a zajimala by me jeji reakce.podle me musi mit neskutecny bordel v baraku,proto te treba nezve.verim,ze je to blba situace,ale jako kazdy rok opravovat,malovat a kupovat novy nabytek faaaakt nechci.kdyztak pak pisni jak si dopadla..
A řekla jsi ji to? Já bych jí domu neozvala, buď bych chodila k nim nebo někam ven.
@madinina Píšeš, že nechceš přijít o kamarádku, ale ona není kamarádka. Takhle se kamarádka nechová.
Ono to asi bude o tom ji rict narovinu,jak se zase budou cpat k vam domu,jestli muzou prijit k vam,ze ne,ze mate po jejich navstevach deti skody ve vysi..... Kc a je treba aby si svoje deti hlidala,nebo hold zacala po nich hradit skody,coz nejsou male castky....dalsim resenim,ktere bych jim nabidla je se setkavat se ted u nich,kde si muzou jeji deti hrat dle libosti a nebo venku nebo v hospudkach nebo detskych koutcich apod.,ze proste i to niceni hracek tve dcery ve velkem.uz tva dcera nezvlada dobre,takze opravdu uz to takhle dal nejde...
Jeste me napadlo nemaji nektere z tech deti nejake diagnozy typu ADHD apod.,ze je tak v klidu???
A taky by me zajimal vek tech 3 deti,jestli vy matr 3 lete dite,kolik je jim 4,6,8? Nebo i vic? Protoze moje 5 leta dcera nikdy nic na zadne navsteve nekomu neznicila,umi se chovat,tak prave uplne nechapu,kde ten problem u jejich deti vznika...mozna nevychovou,nebo to je s nimi ta kamaradka tak nestiha,ze uz na tohle rezignovala,ale to uz bohuzel do budoucna tem detem spis uskodi i tohle bys te kamaradce mela rict,aby s tim neco jeste mohla udelat...ale spis si myslim,ze vas dum je pro ne neco jako hriste kde maji povolenku delejte si co chcete a klidne ten barak srovnejte se zemi...
A rekla jsi kamaradce, co ti vadi? Pokud ano a ona to detem netlumici, tak to detem musis rict ty. Nevidim na tom nic divneho - deti, toto je nas dum, my si veci nenicime, minule po vasi navsteve tu zustalo to a to. Nebouchame dverma, nrnicime nabytek. Kdyz nekam budete chtit jit, zwptejte se, bez dovoleni mi po byte chodit nebudete.
Jestli je to dobra kamaradka, tak ji snad muzes otevrene rict, co ti vadi, ne? Jestli se s ni bojis promluvit o takove zasadni veci, tak asi zas tak dobre kamaradky nebudete a to omezeni kontaktu nebude zas takova traga.. Nevim, nejak nechapu, jak jinak to chces resit, nez normalni lidskou promluvou s tou kamaradkou...
Tak podle mne by bylo nejlepší jí na rovinu říct, že vám její děti ničí byt a hračky, a že příště už pouze bez dětí... To je teorie, ale ve skutečnosti nevím, jestli bych byla tak odvážná 🙊😁
@westie tak tohle taky mnohdy v praxi nefunguje-mam zkusenost s klukem,kteremu neco reknete/zakazete a on presto jde a udela to. Vysvetlite mu to a on zas jde a udela co nema. Je naprosto nesoustredeny a neschopny poslechnout-doma nema mantinely,takze je zvykly,ze mu dospely ustoupi a testuje kam az dojde. Kdyz na nej kriknete a zakazete,tak za rohem udela dalsi jinou kravinu. A popravde takove deti lepsi domu nezvat, kor kdyz jejich matce to nedocvakne a ani se nema k tomu,je zpacifikovat.
@madinina Já bych ji přestala zvát na návštěvu domů. Když se nechce scházet bez dětí, tak buď u nich nebo někde venku, na hřišti, v restauraci, herně.