Ahoj všem. Určitě se Vám taky někdy stává, že narazíte na nějakou potravinu, kterou buď vůbec neznáte, nebo sice znáte (umíte pojmenovat), ale nevíte, co s ní... Tak přesně k tomu zakládám toto téma - pobavit se o těchto potravinách, předat si oblíbené recepty... (doufám, že tu už podobné téma není 😅 ).
Takže to začnu:
1. bulgur - vím o něm jen to, že se vyrábí z pšenice. Ale co to je? Podobná těstovina jako kuskus? A co s ním?
2. pastinák - jaký je rozdíl mezi pastinákem a petrželí?
3. patizon - znáte nějaký jiný způsob úpravy, než je smažení v trojobalu?
Bulgur použivam tam kde se hodí rýže a někdy i těstoviny. Výborný je zapečený s čímkoliv 🙂
Jaký je rozdíl mezi patynákem a petrželí taky nevim, snad jen to, že pastyňák není tak aromatický. Navic se koukám na netu, že někde se píše s I a jinde s Y 😀 Takže záhad je v něm víc 😉
Patizon použivam stejně jako beruška místo cukety. Výborný je lehce opečený s těstovinama.
Zdravím, taky se přidám, našla jsem web, kde o takových potravinách píšou, třeba o kustovnici čínské nebo o dýni hokkaidó - http://www.mebio.cz/clanky/
A ráda bych věděla, jestli máte zkušenosti se šmakounem. Mají tam na něj recept - http://www.mebio.cz/recepty/zelenina/pikantni-c... a já bych ho ráda zkusila, jen nevím, jak chutná a co od toho čekat.
Děkuji. 🙂
@barumka já mám šmakouna ráda, ale manžel ho moc nemusel tak jsem mu začala dělat jako klasický řízek v trojobalu a i on mu propadl 🙂 Vždy se musí dobře ochutit, víc než maso, protože je bez chuti.
Použivam ho místo sýru do salátu, super je v "číně". Na jeho chut je nutné si zvyknout, je to jako s tofu, člověk se musí s ním naučit vařit.. Na netu je hromada super receptů.
patizon se da pouzivat uplne stejne jako cuketa - plnit smesi mleteho nebo uzeneho nebo kureciho masa v podstate s cimkoliv - houby, tajcata susena... a zapect, grilovat slabe platky...