Ahoj holky, Jsem po prvním nevydařeném ivf a hodně mě to vzalo. Moc nevím jakou cestou se půjde dále ale promluvit si s někým s podobnou zkušeností by mohlo pomoci. Jste na tom některá stejně? Co bude dál? ☹
Děkuji, my ted' upínáme síly ke KET ale nevím zda-li na něj mohu hned.U nás došlo po ivf pouze k chemickému těhotenství, píchla jsem provokačku a čekám na mrchu.Dočetla jsem se na stránkách např. brněnského caru, že by to mohlo jít hned následující cyklus.Ale naděje jsou tak všeljaké vajíčka zamražená v prvostádiu a kvalita nebyla nic moc 😔 Ale tak raději bych co nejdříve...Četla jsem, že ivf lze po 3 měsících opakovat, čekáte z nějakého konkrétního důvodu delší dobu?
Na ket můžeš hned podle mě, po biochemickém to třeba i líp klapne. My měli při první stimulaci 1x et a 2x ket (z toho akorát jedno biochem po vložení dvou) hned dva měsíce po tom, na druhou jsme šli za rok, tam jen jeden neúspěšný et, víc toho nebylo. Pauza byla asi proto, že ty neúspěchy byly hodně těžké a touha veliká a taky do sebe cpát furt ty sr... a celkový výsledek nula...
@veinnna bohužel nepovedlo, a musím říct, že mě to hodně srazilo... vkládala jsem do toho obrovské naděje a přišlo jen zklamání., nechápala jsem, PROČ se to NÁM nepovedlo. Třetí stimulaci jsme odložili ještě víc, chtěli jsme na ni jít za dva roky po 2. stimulaci na podzim. Ale ten rok jsem na jaře otěhotněla po 6 letech všemožných snah normálně. Druhé čekáme taky přirozeně, povedlo se 13. cyklus, co jsem měla ms po porodu. Jsme moc šťastní 🙂, jen mě ale asi nikdy nepřestane mrzet ten vyšší věk.
@veinnna to se dá jen přetrpět a pak žít třeba pro další snahu, aspoň tak jsem to měla já. Kromě toho jsme se po 2. stimulaci vrhli na adopci, uklidňoval mě ten pocit, že dítě přece jen nakonec bude. Takže jsme se po dvou letech ještě stali oficiálními čekateli, ale v době, kdy to přišlo písemně, už jsme čekali vlastní. Jinak aktivit jsem měla dost, ale stejně se vždycky našla skulinka v rozvrhu, kdy jsem se deptala, že nejsem ještě těhotná. To se mi nikdy nepodařilo úplně vytlačit a ani to podle mě nejde...
Ahoj přidám se do klubu... V květnu jsem prodělala první ivf, ale nedošlo ani k transferu. Odebrali mi sice 7 vajíček, ale 6 z nich bylo nezralé a to 1 se oplodnilo metodou ICSI ale odumrelo ve vývoji. Teď máme 3 měsíční pauzu co je nutné dodržet a pak jdeme hned do dalšího pokusu. Hlava mi trochu blbla, hlavně ten pocit že najednou nic... Říkám si ze kdyby došlo k transferu být neúspěšného tak bych to snášela lépe... Takhle jsme absolvovali celé to kolečko a nic z toho, mám v sobě takový pocit jako ze jsem něco nedokončila... Ten první pokus jsem brala v celku v pohodě, ale bojím se ze budu na nervy v druhém cyklu...
Holky děkuju, že sem píšete.Pomáhá nebýt v tom sám mezi všemi těmi ,, normálními,, těhulemi ☹ U nás je další meta KET ale vůči kvalitě vajíček jsem velmi skeptická takže v hlavě se budu muset přeorientovat na metu vzdálenější a to druhé ivfko 😒 achjoo...Pracuji 7 rokem na jednotce intenzivní a resuscitační péče pro děti a už sem tam prostě nechtěla být,chtěla jsem klid,rodinu a št'astné a zdravé děti kolem sebe..už jsem byla/jsem fakt vyčerpaná/vyhořelá...asi je to moc velké a neskromné přání ☹
Nam po prvnim nepodarenem pokusu pomohlo zmena centra 😀 pak se zadarilo hned na 1 pokus. Taky na kvalite embrya hodne zalezi.
@m_o já vím...pokusíme se o KET a jinak pak také měníme...např.nerozumím proč někde je ET blastocysty a někde moruly a někde xx buněčných embryií.Nám dali morulu ale čekala jsem, že by měla být blastocysta...osobně si myslím, že to vyšlo tak, že byl pátek a jediný den v týdnu,kdy car nepracuje je jen sobota...takže proto morula ale to je jen dohad nechci jim křivdit.Nekvalitní embryo by asi odumřelo tak čí tak aspon jsme to mohli zkusit.Jinak gratuluju 🙂 a moc závídím.Druhé neúspěšné ivf by mě asi hodně rozcupovalo.l
@veinnna děkuji 🙂 neboj, každá se jednou dočká 😉 no tak pokud se oni podřizují svojí pracovní době, tak je to špatný. V našem car mají celý týden, i o víkendech normálně pracují, sobota i neděle. Co když někomu vyjde odběr nebo transfer na víkend? Tam bez problému ale když jinde tak to třeba odeberou i nezralý vajíčka? 😨 Všechno je taky o správným načasování, hlídané stymulaci a pak kvalitní embryo.. Poprvé jsem měla sice taky blastocystu ale v mým car mi řekli, že to ještě není vyhráno, záleží v jakým je stádiu. Pravděpodobně jsme měli časnou blastocystu a to taky není žádná hitparáda. Pak jeden KET a to už byly moruly, tak to nic.
Změna car pro nás znamenala úplně jiné léky na stymulaci, 3 kontorly během stymulace - odběr krve + ultrazvuk ,podle toho se upravovala dávka léků, transfer expandované blastocysty , hlavně mi doporučili zavést pouze 1 embryo a na konec jsem ráda, že jsem to celé nechala na nich a ono se to opravdu podařilo 🙂
kam vlastně chodíš?
@m_o Tak kontroly a krev jsem měla také. K tomu, že zavádí morulu mi řekli, že to je jejich standardem, že blactocysta je haklivá na jakoukoliv manipulaci, teplo, chlad proto raději volí morulu. Ale třeba ještě jsem nepochopila, že nám zamrazili 6 vajíček v prvostadiu. To jsem myslela, že se také mrazí až v pozdějším vývoji protože když jsme z 15ti čerstvých měli 1 dobré kolik jich asi tak bude ze 6 mražených? 😒
@veinnna no tak to je blbost s tou manipulací 😀 a platila jsi prodlouženou kultivaci? u nás je standard expandovaná blastocysta. Pokud je velmi časná, nebo časná blastocysta tak se nechá kultivovat do 6 dne jestli ještě poskočí o stádium, pak je na nich, zda řeknou jesli je nebo není vhodná k transferu. Pokud ti transferují morulu 4 den kultivace, pak ok, ale 5 den stadium morula odpovídá 4 dni, tudíž je zpožděná a malá pravděpodobnost, že se uchytí. Jak v prvostádiu? Jako několika buněčné?
@m_o no já jsem někde četla, že za PK se považuje kultivace 3-5 dní takže asi je to na embryologovi, kdy určí transfer...tak jsem to tedy pochopila... No já jsem do páteční kontroly stále na neschopence a do patka budu mít už i po menses tak bych brala na ni zůstat a vrhnout se do těch mrazáčků... A pak dej se vůle boží... Pak bych musela dát pauzu a jít taky vydělat nějaký peníze protože to je děs. Začala jsem číst i o minimálkách o tom nám také nikdo neřekl a to mám PCO= riziko hyperstimuláku...
@m_o Tak já stále věřím, že se to povede... Moje dg.je PCO první Ivf jsem ustala bez OHHS, sliznici mám super, manžel spermií na 1čku. Problém vidím zakopaný ve špatné zralosti vajíček. Ale u první ivf udělala jsem první poslední ( dovolená u moře, pak volno z práce, vitamíny, klid, dobrá psychika), v ivf jsme dali všechna vajíčka PCSI stalo nás to se vším všudy 36000kc a stejnak...
@veinnna my byli 2x v heliosu, určitě pracují každý den a transfery byly tuším 6. den. Akorát pgd jsme před 4 lety platili, hrůza peněz, embryo ok, krásné, hatchující blastocysta, ale nic. O minimálce nás tam taky neinformovali. Na třetí stimulaci jsme chtěli jít jinam, no nedošlo na to, tak jinou zkušenost nemám. Jinak tuhle anabázi jsme všude tajili, i doma. V práci tak nějak vytušili, ale nevyptávali se...
Já jsem po po nevydařeném IVF 2x. A teď v létě se chystáme na třetí pokus. 🙂 Rozestup mezi jednotlivými pokusy jsem si nechvála vždy delší min. půl roku. Hlavně protože tělo než se dá dokupy po tom nevydařeném pokusu to nějakou dobu trvá. Ale minimální doba mezi IVF je právě ty tři měsíce. Letos v květnu jsem byla před IVF i v lázních si odpočinout, takže určitě doporučuji se podívat na lázně a případně zvážit. Nejsem si teď úplně jistá, ale i diagnóza PCO je v indikačním seznamu na lázeňskou léčbu. Další věc, kterou bych doporučila po svých zkušenostech je si nechat dodělat všechny vyšetření, pokud je nemáte - hematologické na trombofilní mutace, imunologické odběry, genetiku, atd. Nám po 6 letech se konečně z idiopatické neplodnosti vyklubaly úplně jiné příčiny, díky kterým nemůžu otěhotnět. A jak je známá příčina, tak je samozřejmě cesta k úspěchu IVF větší, protože už se udělá nějaké další opatření, aby to vyšlo. Jinak přeji hodně štěstí při dalším úspěchu. 🙂
@gebymaruska Děkuji. A ty odběry imuno a hemato se dají na pojištovnu nebo se platí jako vše v tomto ,, oboru ,, ?
Nam ten druhy pokus vysel taky v heliosu 🙂 takze muzu jedine doporucit. A delali nam vsechny vysetreni co jsou v dnesni dobe standardní. Na genetice se zjistuji ty trimbofilni mutace, imuno, celiakie je zvlast a vse hradi pojistivna.
@dadakin Tak děkuji za info.Tak pokud to hadí tak se potom budu pídit hned na další kontrole...i tak bych se teda na to ptala.Jinak věřím, že ten Helios je dobrý ale teda si neumím představit jet třeba na UZ dvě hodiny tam a dvě hodiny zpět..k tomu ty náklady to je pro mě zatím nemožné 😒
@veinnna hematologické odběry na trombofilní mutace, jdou normálně přes pojišťovnu, ty imunologické jsem doplácela asi 500-700Kč ty nejdou na pojišťovnu a genetika tu zatím čekám, tam teprve půjdeme. 🙂
ahoj, nam nevyslo IVF v januari. vkladali sme 2 embrya, aj sa uchytili a na chvilu som bola tehotna, ale v 6tt som potratila.
prve tyzdne boli hrozne, myslela som, ze to neprezijem, ale postupne to bolo lepsie, chcelo to len cas. skus si najst nejaku prijemnu aktivitu, ktora ti zamestna mysel, ci uz dobra kniha, hudba alebo prechadzky.
hlavne nestracaj nadej. to ze prve nevyslo, neznamena, ze dalsie bude tiez neuspesne. koncom augusta ma caka opat stimulka, snazim sa to brat pozitivne, ale iste obavy su tam, aj ked sa snazim si ich nepripustat. drzim ti palce a prajem vela sil