Nezaplacené povinné ručení - autonehoda. Kdo platí škodu - majitel nebo ten, kdo způsobil nehodu?

sonickajehl1
29. dub 2022

Potřebuji radu, manžel měl na sebe napsanou kamarádovu firmu ( půjčovnu aut). Měl to na sebe jen napsaný, dál se o to nezajímal (ano, je to debil) protože mu sliboval, že mu za to bude platit. Asi po půl roce mu ale říkal, že už tu firmu na sebe napsanou nechce a ať si ji přepíše na někoho jinýho. Ten samozřejmě nereagoval a hrál mrtvýho brouka. Každopádně, teď došel papír s tím, že si někdo z té firmy půjčil auto, udělal autonehodu a zjistilo se, že “kamarád” neplatil PR, takže došla pokuta ať zaplatí přes 200K . Moje otázka zní: Škodu platí majitel vozu, nebo ten kdo nehodu způsobil? A dá se s tím něco dělat nebo ne?

amy87
29. dub 2022

@sonickajehl1 škodu platí majitel vozidla.

konidana
29. dub 2022

@amy87 ale ten to může chtít po řidiči, nebo ne? Tak to je v případě pokut. Ale v případě půjčovny, pokud ta není pojištěná asi smolíček , no. To maj mít ošetřený.

loylii
29. dub 2022

@sonickajehl1 no to je mazec teda. A ty jsi to věděla?

lv
29. dub 2022

Firma má aut víc, předpokládám, když je to půjčovna - nechte si zkontrolovat všechny u České kanceláře pojistitelů, pokutu budete platit i za nepojištěná auta, která žádnou nehodu nezpůsobila, 5-40 tis.
@konidana v případě nepojištěného auta je to půl na půl provozovatel a řidič, ale auto jako majetek půjčovny nevím, může mít jiná pravidla

sonickajehl1
autor
29. dub 2022

@loylii Bohužel jsem nevěděla nic, manžel se toho chtěl zbavit už dlouho, jenomže borec nereagoval a pak ho zavřeli.

kometkak
29. dub 2022

Manžel je tedy i majitel aut, když je majitelem firmy? Ať auta pojistí a prodá pokud se s kamarámen nedohodne, aby zaplatil škodu..

kami1984
29. dub 2022

Odpovědný je provozovatel vozidla, zpravidla je to vlastník vozidla. Můžete se obrátit na soud, pokud se kamarád vykroucí, ale pro Policie a ČKP je rozhodující provozovatel. Pracuji na dopravce a kolikrát tohle řešíme v rámci paragrafu 8a, kdy vlastníci nepřepíší auto. Jiné by bylo vlastník manžel a firma provozovatel.

kami1984
29. dub 2022

U půjčovny by měla být ve smlouvě sepsána spoluúčast při dopravní nehodě... Otázka, jak to vše měli ošetřené...

lv
29. dub 2022

A nechte si projet dluhy firmy, pokud je ta osoba - nebudu nazývat kamarád, že - v kriminále, mohl nabrat milionový dluhy, pak přepsat a nesplácet, což by teď šlo za manželem

kami1984
29. dub 2022

@lv to by ale záleželo, zda byl manžel jednatelem společnosti. Pokud ne, trápí ho jen vozidla psaná na něj...

lv
29. dub 2022

@kami1984 z toho "měl na sebe napsánu firmu" bych to tak chápala
@sonickajehl1 víš název té firmy?

kami1984
30. dub 2022

@lv to je pravda, asi už neumím číst....

sonickajehl1
autor
30. dub 2022

@lv Předpokládám, že tohle nebude všechno a dojde toho víc😫 Když to řeknu blbě tak manžel byl v podstatě bílý kůň, ano je to smutný a je to tak. Je mi z toho na nic. A ano je jednatelem firmy, jmeno firmy znám, ale nechci tady veřejně moc uvádět.

somalicats
30. dub 2022

@sonickajehl1 Pokud je jednatelem firmy, tak nejsou auta napsaná na něj, ale na firmu, a dlužníkem je firma, což je určitá výhoda. Doporučuju vzít si právníka, který umí právo týkající se korporací, aby projel vše týkající se firmy, kvůli minimalizaci zodpovědnosti manžela za konání firmy.

sinicka
30. dub 2022

Klidek, prumerny pravnik ho z toho bohuzel vklidu vyseká

dashyyy
2. kvě 2022

@somalicats pokud je ale jednatelem firmy jdou případné dluhy firmy na jednatele, ne?? kdyby byl jen společníkem, tak je v klidu, zodpovědnost nenese.. takhle mi to vysvětlovala účetní

somalicats
2. kvě 2022

@dashyyy Dluhy s.r.o. jsou dluhy s.r.o. Jednatel by byl popotahovan v pripade, ze by se prokazalo, ze je nasekal schvalne (ze jednal v rozporu s peci radneho hospodare). Proto pisu, at si vezme dobreho pravnika, ten je schopny rict, nakolik bude mit zakladatelky manzel za vzniklou situaci zodpovednost nebo nebude.

dashyyy
2. kvě 2022

@somalicats díky 😉