Neumím nakupovat jídlo

tyf
14. kvě 2016

Ahoj, asi budu vypadat jako magor, ale snad se najde dobrá duše, která mě nasměruje na tu správnou cestu 🙂 I když mi je skoro 30 a mám dvě děti, nejsem zrovna hospodyňka, vlastně se teprve všechno učím za pochodu. Co mě ale strašně štve, že neumím efektivně a hospodárně nakoupit jídlo. Nedokážu udělat seznam a nakoupit vše třeba na dva týdny. Chodíme tak 3x týdně do obchodu, vždycky tam nechám 700 a stejně mi přijde, že doma věčně není nic k jídlu. Když se jo naštvu a nakoupím bezmyšlenkovitě hromadu jídla, tak pak stojím bezradná nad lednicí a nevím co s tím, když si udělám rozpis, co se bude kdy vařit, stejně se ho nedokážu držet, protože to nestihnu, nebo na to nemáme chuť. Kamarádka vaří teplý oběd i večeři, koukne do lednice, do mrazáku a něco z toho vymyslí. Já nejprve pracně vymyslím, co budeme jíst, co zvládnu a co by jedla i moje neskutečně nežravá dcera a pak teprve běžím do obchodu. Stresuje mě, když vidím, jak pořád mizí z peněženky tisícovky, nejradši bych si nakoupila na celý měsíc a pak už utrácela jen za pečivo. Nemůžete mi poradit jaký máte vy systém?

lv
14. kvě 2016

🙂 píšeš to hezky, chaos se mi vkrádá do systému sem tam taky. Děkám 1 velkej nákup na itesco, po výplatě. Navádí mě ty jejich kategorie, postupně otvírám a píšu, chystám to i několik dní - je to hlavně základ do spižírny - mouky, oleje, cukry,mléka, těstoviny, plechovky rajčat.. +lednice od vrchu dolů, něco do mrazáku. Bývá to 1500-2000. K tomu dokupuju šunku/pečivo/obo-zel tak 3x týdně. A chodím do masny, kde si maso koupím na pár dní..za jídlo utratíme hodně.

kacca11
14. kvě 2016

Nakoupit na dva tydny dopredu je podle me zbytecne. Pokud nebydlite nekde na konci sveta, kde se nakoupit nedostanete, neni k tomu duvod. Naopak, ja jsem pro delat castejsi nakupy.

My jezdime jednou az dvakrat do mesice do Globusu, kde nakoupime hodne veci, maji siroky sortiment, takze krom trvanlivych veci, masa a zeleniny i ruzne specialitky. Tim si doma udrzuju takovy ten zaklad vseho. A pak jednou az dvakrat tydne delame mensi nakupy, kde dokupujeme ovoce, zeleninu, pecivo a treba uzeniny dle chuti a aktualnoch planu. Nakupni seznam si nepisu temer nikdy, to spis kdyz delam nejaky specialni recept, tak abych mela vse. Ale na bezny nakup tedy ne, je to pro me ztrata casu.

Je fakt, ze nijak moc nesetrime a uz vubec ne na pestrosti a kvalite (proto nakupuji jen v par obchodech a treba do penny, kauflandu a tesca me nikdo pro jidlo nedostane), ale zase neplytvame. Pokud bychom museli hodne setrit, asi bych planovala vic.

slunickova123
14. kvě 2016

Ahoj, rozumim ti. Taky se vse ucim za pochodu na MD. do te doby jsem umela uvarit asi 3 jidla, fakt. Doma me k tojmu nikdo nevedl...Mam to stejne, nejdriv vymyslim, co se bude varit a pak to koupim. To, co dela tva kamaradka, ze koukne, co ma doma a neco z toho vymysli, to u nas nehrozi, mame maliy lednicku a mikromrazak, kam se vejde tak akieat jedna mrazena zelenina. A mam jen dvouplotynku...takze nakupuju obden, v mensich kramech, co obejdu s dcerkou pesky. Nakypovat na mesic ale klidne muzes, pokud mas na to kapacitu. Presci jen ale asi tro hu chce si promyslet, co budes varit, i s ohledem na to, kdy budes mit kolik casu ( kdyz mam pred sebou naricny tyden, planuju rychlovky typu testoviny, kuskus a pecivo k veceri. Kdyz mam cas, naplanuju nakyp napr. Na peceni kolace atd...)

izz76
14. kvě 2016

@tyf Mě třeba velký nákupy vůbec nebaví dělat,nebaví mě plánovat a vymýšlet jídlo na týden dva dopředu. Kousek od domova mám Lidl,kam zajdu téměř každý den a nakoupím si na co máme chuť,občas zajedeme do Globusu,tam nakupuju trochu větší nákupy. Snažím se držet finačního plánu a nekupovat blbosti které se nesní 😉

krystalka
14. kvě 2016

My si děláme vždycky na pár dní dopředu jídelníček, dřív jsme si to i psali, dneska už si to spíš jen tak dáe v hlavě dohromady.....jelikož si tam dáváme jen jídla, která máme rádi, tak nemusíme řešit, že na to nemáme chuť apod...ono je to trošku i o tom vlastním nastavení - prostě když máme v plánu k večeři špagety, tak s tím prostě tak nějak počítám a prostě se naladím na špagety, nevím, jak líp to popsat....samozřejmě, že občas taky uděláme změnu, většinou, když máme nějakou změnu plánu a nestihli bychom to....jinak plánujeme tak, aby se případně zužitkovaly zbytky z minulého dne - takže třeba jeden den pečené kuře s nádivkou, druhý den rizoto ze zbylého kuřecího masa a třetí den opečenou nádivku s bramborem a zeleninovým salátem a tak podobně....velký nákup děláme jednou týdně, mimo to kupujeme už hlavně pečivo, nebo třeba čerstvé chlazené maso, nebo šunku....prostě věci, které jsou potřeba koupit čerstvé....vždycky před nákupem projdeme leták, koukneme, co mají v akci a podle toho uděláme jídelníček - třeba když mají v akci levný květák, tak ho koupíme, uděláme si ho obalovaný, mozeček, květákovou polévku....příště mají třeba v akci mleté maso, tak uděláme sekanou nebo karbanátky apod.... Podle toho si píšeme na nákup seznam, jelikož jezdíme pořád do jednoho obchodu, tak už si to píšeme tak, jak to jde v obchodě za sebou, tím se ušetří i dost času....a nakupujeme jen to, co se sní a v takovém množství, aby nám to zbytečně neprošlo.... Jinak co se týče vaření, tak když děláme něco pracnějšího, nebo třeba omáčky, polévky apod., tak toho rovnou uděláme trochu víc a nakrabičkujeme to po jedné nebo dvou porcích do mrazáku.....když se pak někde zdržíme a není čas vařit, tak jen vytáhneme krabičku a třeba než se uvaří těstoviny, tak je omáčka rozmrazená a ohřátá a můžeme jíst....

kaci11
15. kvě 2016

@tyf Ahoj, ja jsem na tom uplne stejne jako ty. Problem me dela vyslet co ubarit. Taky me vareni moc nejde. Hlavne bych si prala umet zdrave varot. Umit tak dve tri omacky, smazene, pecene a par sdkych jidel. Prijde me, ze varim porad to stejne a o nakupovani nemluvne. Taky bych potrebovala znat nejaky figl. 🙂

drzticka81
15. kvě 2016

tak ja taky prispeji? na velkych nakupech (staci co dva tydny) bych nakupovala zakladni potraviny, ktere se nekazi -testoviny, ryzi, oleje, mouky, cukry, mleka (koukala bych na akce -nebudu kupovat mleko za 15, ale pockam si na 9 - klidne vezmu dvoje -uskladnim, stejne se ty obchody stridaji, a pokazde ma nekdo mleko za 9 🙂)) to stejne i s ryzi atd. kde je akce, prikoupime do zasoby a schovame), hodne veci se da treba i zamrazit -zamrazuji i maslo -takze, kdyz je nekde akce, prikupime a dame do mrazaku, pak jen vytahnu (jde to delat i s herou, knedlikem - kynuty, bramborovy, i sladke -zamrazi se a v pripade potreby se den predem rozmrazi, jo takhle treba zamrazim i brokolici v akci -proste skoro vse, jde i pecivo, mame na mrazaku chleba -ten staci nechat rozkrajet, dat do sacku po par krajicich - tolik kolik upotrebite najednou a je to, totez s rohliky 🙂)))
dulezite je mit zakladnu z ceho varit -udelat si seznam jidel, ktere jite radi a nejcasteji, z ceho se to vari atd. sematm pridat do jidelnicku, neco noveho 🙂) my taky varime skoro furt to stejne (navic ja varim dle zlucnikove diety -takze zdrave 🙂)) fajn je taky pect buchty - delat sladke sami - usetri se tim - my tak mame snidane 🙂))
jo a taky varim dle tohoto: stridam prilohy- takze jeden den si reknu ryze, brambory, bulgur, testoviny, knedlik, sladke jidlo, bezmase jidlo - nekdy uvarim jedno maso na dvakrat - jeden den to dam napr. s ryzi, druhy den s knedlikem (napr- rajska), ryze, testoviny - napr, maso na hribkach.
taky je fajn, kdyz neco zbyde to zuzitkovat - nesnedli jsme brambory - opecu je detem na veceri, nebo vymyslim na druhy den polivku, kde je zuzitkuji napr. jako zahustovadlo, nebo brambory do polivky 🙂)) totez jde s ryzi, testovinami - dat do vyvaru nebo do rajske polevky, kdyz zbyde knedlik -udelat na veceri knedlik s vajickem 🙂))) zbyl nam predevcirem bulgur -sup s nim do salatu - privarila jsem jen testoviny a tak se da zuzitkovat mnoho veci 🙂)))

kacca11
15. kvě 2016

@drzticka81 ty jo, ja treba nejsem vubec ten typ, co by delal takovehle zasoby. Sive treba mleko nesmim, ale co kupuji muzi, tqk to rozhodne stoji vic a zaruku to ma par dni. Takze asi kupujes to trvanlive? To by mi muz asi nepil a ja se mu nedivim, mne tez nikdy nechutnalo. Ro same treba to mrazeni veci. Maslo bych asi taky nezmrazila, vzdy kupuji jedno nebo max dve, stejne vydrzi max 20 dni v dobrem stavu. A hotove jidlo tez nemrazim, ja to po rozmrazeni proste nesnim, uz mi to nechutna. A varim radeji tak, aby se vse snedlo, zbylo maximalne na druhy den. Ja jsem na zasoby marna, mam v mrazaku v podstate jen maso, jinak spis suche veci jako mouky, testoviny, ryzi a olej. Ja se snazim nakupovat tak, aby se vse snedlo za cerstva.

sunnurse
15. kvě 2016

@tyf Tak mě se opravdu osvědčilo si udělat seznam jídel, která třeba během týdne, 14 dní uvařím a podle toho nakoupit. Pak mrknu do seznamu a podle toho, na co máme chuť, to uvařím. A taky jsem si zvykla kontrolovat zásoby a pokud něco dochází, číhat na akce a slevy a dokoupit včas, než pak draze (např. olej, mléko, máslo - dám do mrazáku, těstoviny...) Pečivo také nakupujeme na více dní a dáme do mrazáku, alespoň pak nemusím do obchodu, kde, ruku na srdce, člověk vezme i něco navíc, než jen to pečivo 🙂

drzticka81
15. kvě 2016

no je pravda, je to to trvanlive, ja ani dcera mliko nepijem (mi to na zlucnik nedelalo dobre a dcera je kojena - navic mela nesnasenlivost na mlecne vyrobky), ale syn a chlap to pijou na litry 🙂))) jinak, taky treba to maslo nekupujem po deseti, ale kdyz je akce -chlap dve koupi, jedno zamrazime -my maslo moc nepouzivame (viz moje dieta), my jime zerve 🙂))) jinak hotova jidla taky nezamrazuji -taky mi to pak nechutna, ale na dva dny nekdy varim, spis teda polivka na dva dny a nekdy i to druhe, ale jinak spise varim druhe kazdy den 🙂))) spise fakt beru - vcera jsme meli ryzi, dneska dame brambory -co jime s bramborami? napr. rizek, nejake maso po prirodnu, karbanatky (ale vse upraveno dietne 🙂)), dalsi den si reknu, ze budou testoviny -a stejnym stylem? co jime k testovinam? a pokracuji (takze tyhlety veci mam doma, maso v mrazaku -takze neni co resit -akurat se podivam, co mam dalsiho -zeleninu a tak 🙂)))

suzina08
20. kvě 2016

Tak já také přispěju svojí troškou 🙂 Upřímně bez nákupního seznamu bych nenakoupila :D Jednou za 14 dní udělám velký nákup (mouky, oleje, cukry, těstoviny, konzervy rajčat, mražené ovoce a podobně) věcí, které vydrží (včetně trvanlivého mléka a někdy i vajec). A pak 2-3x do týdne takový věci jako je pečivo, ovoce, zelenina, sem tak nějaké ingredience, když chci vařit něco speciálního 🙂 Velké nákupy jsou většinou za 1000-2000 a ty menší nákupy záleží. Někdy zajdu i do masny, tak je to samozřejmě za víc 🙂

ivana_uz
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
nikol857
10. bře 2021

@tyf Ahoj, nic si z toho nedělej, já jsem na tom kolikrát úplně stejně jako ty. Co mi pomáhá, je to, že si vždy promyslím, co chci dělat na daný den, případně do toho zapojím děti. Ty vymýšlejí, na co mají chuť a od toho se potom odráží i co mám domů koupit. samozřejmě mi to tak ne vždy vyjde a projeví se ve mně lenost, tak potom sáhnu po nějakém hotovém jídle např. z hotovek - https://www.hotovky.cz/. Ohřeji si to a mám to hotové.

Držím palce a ať ti to vše klapne a zlepší se.

zuzineckah
10. bře 2021

Nákup na 14 dní podle mého blbost, to by si musela být opravdu v tom plánování a následném dodržování důsledná... Já nemám systém žádný, ale za poslední rok (kdy začala distanční výuka a manžel na HO) jsem si zvykla v průměru 2x týdně objednat Rohlík (každý nákup kolem 2-2500,-), kde seženu vše i v kvalitě, kterou si představuji. Většinou objednávám v úterý a pátek, což mi nejvíc vyhovuje jednak proto, že v tomto rozmezí jsme schopni se bez problémů domluvit, co se bude vařit a jednak proto, že je nakoupeno před i po víkendu 🙂 V mezičase kupuji v místním koloniálu jen pečivo, max tam děcka lítají na Capri Sonne😂