Potřebuju poradit. V úterý nám umřel 8 letý zakrslý králík. Umíral od brzkého rána, tak jsem odpoledne řekla manželovi, že by s ním měl zajít na veterinu, aby ho uspali, bylo vidět že se strašně trápí a dusí. Manžel brečel, nechtěl, že to po něm nemůžu chtít, atd. Nakonec s ním asi po hodině teda na veterinu odjel. Byl potom z toho špatný, ok, já taky. Včera byl taky divný, to bych teda ještě chápala. Ale dnes je ještě víc protivný, skoro se mnou nemluví, odsekává, když jsem se ho ptala co mu je, tak furt výmluvy že je unavený a blablabla. Nakonec na mě vystartoval že to je kvůli králíkovi, že se cítí jako vrah, a já se ho akorát furt blbě vyptávám co mu je. Mě nebaví furt koukat jak je nas*aný, nevím jak se k němu chovat. Ani nevím jestli je jeho chování normální?
Prostě mu dejte čas, každý truchlí jinak. Také jsem musela uspat svou kočku. Naděje na vyléčení nebyla, jen by se prodlužovala bolest. Stejně ve mě pořád hlodá malý červík pochybností, jestli to bylo správné, i když jiná možnost nebyla (a už je to 8 let).
@klokanka31 je to normální, bral ho jako člena rodiny. Dejte mu čas. Měl ho rád a viděl ho umírat.
Jak dlouho s manzelem jsi? Nejaky ten rok to bude, takze uuz ho musis znat a vedet jak reaguje… ted bych se mu citlive omluvila a nabidla pokec.
@mishka87 Protože nemám řidičák. A nejsem cynická, spíš to nechápu, protože jsem se o králíky vždycky starala já, jako občas jim vyčistí klec, ale krmení jsem vždycky musela já.
Králík umřel v úterý, dnes je teprve čtvrtek. Manzel normálně truchli, to by mě taky naštvalo, kdyby se mě někdo pořád vyptaval, co mi je. Nechej mu čas.
@sigyn To chápu 🙁
manžel musel nechat uspat svého psa, věděl, že se trápí a není jiná možnost. 3el ho i zakopat, bylo vidět, že brečel. Nechala jsem mu čas ať se s tím vyrovná, chtěl být sám.
@klokanka31 tak ono je asi docela psychicky náročný vidět jak umírá a ještě vidět, jak naposled vydechne...i když to byl "jen králík" 🤷🏻♀️ je to dva dny, dej mu čas a nevyptávej se ho furt 🙈 měla si jet taky...viděla bys, jak celý ten proces probíhá a taky by ti z toho nebylo dobře....a nebo nemáš city? Ten králík byl živá bytost...vše cítil a vnímal a tvůj chlap si to asi uvědomuje víc než ty 🤷🏻♀️
@klokanka31 Najdi si a přečti Modlitbu koně - zejména ten závěr a zkus to manželovi vysvětlit takto. Udělal pro králíka to nejlepší, protože ho nenechal trpět. V přírodě by nikdy tak dlouho netrpěl, protože by ho dávno něco zakouslo.
Aneb "stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal."
@palja On ho viděl umírat hodinu. Já ho viděla i slyšela nějakých 11 hodin, ještě se strachem aby ho v takovým stavu neviděla naše dcera. Taky jsem to neměla zrovna veselý.
@petralafatova S manželem jsme skoro 10 let. Vím že je citlivý, ale nikdy nám takhle nic ještě neumřelo. Prošli jsme si teda mimoděložním těhu a potratem, ale tam mi přišlo že byl teda víc nad věcí. U něj je problém že on se s ničím nechce svěřovat, všechno v sobě dusí. A když už si s ním chci promluvit o jeho pocitech, je nas*aný 🙁
@ladyhacek Tak tomu ale rozumím, my máme taky psa a nechci vidět až jednou odejde. Ale přece jen myslím že je rozdíl mezi psem a králíkem...
@izzylka Neviděl ho jak umřel, veterinář ho poslal ven.
@majdaptak To jsem mu říkala, že jsme pro králíka udělali to nejlepší. V těch posledních chvílích vypadal fakt hrozně a nešťastně, když nemohl dýchat a dusil se. I veterinář říkal že je to pro něj vysvobození.
Některý věci člověk racionálně ví, ale stejně si to potřebuje odzit. A dva dny jsou prd. Z mojeho pohledu není důvod se sverovat, protože je "jasný jak facka", že jsem smutná a proč, o čem dalším by se mělo mluvit?
Buď ráda, že máš doma chlapa s city a ne poleno 🙂 Nezlehčuj to, dej mu pokoj a čas.
@klokanka31 Každý člověk je jiný. Někdo se ztrátou zvířátka vyrovná hned někdo třeba za týden měsíc. Na víc podle tvých komentářů toho na tvého manžela může být víc. Psala jsi ze jste si prošli potratem a mimoděložním těhotenství a ze se ti zdálo, že byl více na věci. Tím pádem se mohlo stát, že svoje city a pocity v sobě utlumil, aby byl "nad věcí" a podržel tě. Ze ted může být králík spouštěč právě toho truchlení za vše co už prožil a snažil se to potlačit. I když to je třeba delší doba v řádu roku. Takže na něj netlač nech ať se s tím vypořádá po svém.
@klokanka31 a jaký je rozdíl mezi psem a králíkem? Furt je to člen rodiny, živá bytost 🤷🏻♀️ já byla týden v háji i z toho, když nám umřel potkan. já nevím, co čekáš, že ti tu povíme/poradíme 🤔 prostě každý tu smrt kohokoliv bere jinak 🤷🏻♀️ tak mu dej prostě čas
@ee.liska není to už ale moc, králíček byl asi roztomilý, pochopila bych slzy pro psa/kočku, ale scény a slzavé údolí u chlapa pro králíčka…😅🤦♀️
Jako jo, přiznávám, jsem malinko cynik, ale králík/křeček/potkan.. sorry, nesrovnatelní se psem.
Jestli se chlap hroutí z tohodle, co pak, kdyby došlo ke skutečné tragédii a on by měl fungovat, např. zařizovat pohřeb, co by dělal?
@mimco Tak jednou se rozbrecel a dva dny je protivný, to znamená, že se hroutí a nefunguje?
@felixfelicis nepsala jsem, že nefunguje.
Pokud chlap brečí pro králíčka, obávala bych se jeho reakcí při vážnější situaci😳
@mimco Nevím, no, sama jsem dost ledová panna, ale mám tři syny a "chlapi nebreci" není můj styl výchovy. Přijde mi to normalni.
@felixfelicis kde píšu, že chlapi nebrečí? A ani si to nemyslím…..
Prostě vidím dospělého chlapa jak pláče pro králíčka a cukají mi koutky, no… 😃
Už mlčím a mizím 😂🤣
Trochu se stáhni a dej mu čas. Až to v sobě zpracuje a uzavře, sám přijde. Možná ho to zasáhlo víc než čekal.
@felixfelicis Když mě bylo divný, že byl vzteklý na mě,a na naší dceru úplně v pohodě. Tak jsem nevěděla jestli jsem mu něco neudělala já 🤷
@ee.liska Určitě to nezlehčuju a když už vím co ho trápí tak se samozřejmě dál ptát nebudu.
@klokanka31 Normální to je. Evidentně má city a nebojí se je dát najevo. Vypadá to, že jsi víc cynická než on a proto to nedokážeš pochopit. Co by podle tebe mělo být špatného na tom, že měl králíka rád a jeho ztráta ho bolí. Proč si teda nejela s králíkem na veterinu ty, když si viděla, že pro něho je to těžké.