Co myslíte že způsobuje fakt, že u starších lidí, třeba 50+ už nelze moc čekat hezky uklizeno, nejen že ti lidé mají nepořádek,ale v horším případě je u nich doma cítit i takový ten "stařešinový" odér? Viděla jsem to u svých prarodičů když žili, teď to vidím u rodičů. Je mi z toho smutno.
Ja teda nevim nikoho takového neznám. A to mame přátelé i kolem 50 let a jsou to super vitální lidé. Spíš bych to asi nedávala k věku ale k Sorte lidi. Jsou lidé co jsou smudli....
Návyky ze života…kdo na to moc nedbal, pokračuje v tom dál.
Pochybuju, že z čistotné a udržované ženy se po padesátce stala šmudla.
Moje tchýně má doma čisto a voňavo, ona sama o sebe i o tchána pečuje, mají dost let, dávno přes 60 a jsou jako ze škatulky.
Moje babičky měly i ve více jak 70ti letech byt krásný, čistý a voňavý. Mé mamce je přes 50, z podlahy by se dalo jíst a to má dva psy doma a velký barák. Tchyně je též čistotná a to je jí 73. Jestli ono to nebude něčím jiným 🙂
Lidé 50+ mi nepřijdou nijak staří, jsou to lidé v produktivním věku. Pokud mají doma neuklizeno, je to spíš povahou než věkem. Taky záleží, čemu říkáš neuklizeno 🤷♀️ Moje mamka má často takový ten provozní binec (tamhle se válí svetr, tady se kupí zavařovačky, atd.), ale doma jí to není nijak cítit, pravidelně umývá koupelnu, WC, používá různé vonné nesmysly... Naopak u tchánovců to sice na první pohled vypadá víc uklizeno (není tam takový chaos), ale je to tam dost cítit, řekla bych že právě ten úklid koupelny/WC není tak často, jak by bylo potřeba. Všichni jsou 70+. Pokud jde o ten "zápach stařešiny", tak je to něčím, co v určitém věku tělo produkuje a nelze to zvrátit (pravidelná hygiena to samozřejmě trochu potlačí, ale úplně zbavit se toho nejde).
Prosím tě, já znám několik lidí v tomto věku a mají normální byt, čistý, bez zápachu.
Nevím, kde na takový bláboly chodíš.
Super, to mame jeste deset let do “staresinoveho oderu” 🤦🏻♀️🤣 holt si musime nas domek uzit, nez bude manzelovi 50 a budeme mit vsude bordel a smrad 😂
Cucim co se tu clovek nedozvi 🤣
Já teda u našich rodin nic takového nepozoruju, max u babiček, co jim je přes 80 let, tam už asi tolik energie na nějaké surovani není, to je pochopitelné, ale že by to byl vyloženě nepořádek a zápach, to bych taky neřekla, někdy mají přetopené, s tím se setkávám spíš, dokonce i včera u rodičů, měli doma 24 stupňů a to už i na mě bylo dost a bylo mi horko
Starší lidé 50+ 🤣🤣🤣🤣
50 + mi prijde dost nesmysl,ale treba 70 + už je to reálné a těch lidí též několik znám. Řekla bych že to je často fyzickým či psychickým stavem. Jsou lidi pro které je problém udržet čistotu bytu i sebe, klidně i psychický a někdo už prostě rezignoval... zůstal sám a nepřijde mu to důležité... Někde to také je jak píšou výše tim že to v té rodině nikdy nebylo na pořadu dne... A ten zápach doma ti lidé necítí protože v něm žijou...
Mě to nedá a musím reagovat, i když je to mimo dotaz autorky. To jako někdo opravdu považuje lidi 50+ za staré? Vždyť tito lidé mají ještě 15 let do důchodu! Jsou to lidé v produktivním věku a rozhodně ne žádní důchodci proboha. Kdyby tady autorka napsala lidé ve věku 70+ nebo 80+, tak to pochopím, ale tohle mi přijde naprosto mimo.
Tento zatuchly oder znám od sve babicky a ted od prarodicu manzela. Neni to neporadkem, uklizeno maji. Je to starym nabytkem, matracemi, kobercem...a mluvím o lidech 80+. Padesat + u me nejsou stari lide.
@danulka04 může být tazatelka hodně mladá... když mi bylo patnáct přišel mi starej každej nad třicet 😂 co bych teď za třicet dala 😂😂😂😂
@apokalismus to je pravda 😀 Tak doufejme, že to bude tato varianta 😀
Je zvláštní že když jsem byla malá, tak muselo být všude čisto, uklizeno. Ale co jim padlo 50, tak jakoby rezignovali. Prý jsou staří, nebudou otroky bytu, aby stále jen chodili a uklízeli. Loni si rekonstruovali koupelnu,nové obkladačky,umyvadlo,vana...dneska to vypadá jako koupelna po dvaceti letech. Báli se použít čističe na vodní kámen a na bělení spár, aby se nezničilo umyvadlo,aby se nepoškrábaly obkladačky. A asi si dovedete představit jak je tedy všechno zašlé.
@apokalismus Pro mě 50 není žádné stáří, to jen říkají oni 🤣
Tak to je blbý, jestli to takhle v padesáti zabalili ☹️ to bude už jen hůř... Naši to měli právě taky tak... táta pak říkal že už tu dlouho nebude atd... Ale nevím jestli to začlo padesátkou nebo až dýl...
když je bordelář ve třiceti bude i na stará kolena. Není to o věku.
@apokalismus To taky slýchám už pár let, že už tady dlouho nebudou, jak jsou strašně nemocní, že určitě budou mít rakovinu, a tak dále. Vím, je to jejich život. Ale mrzí mě je vidět, jak to jde z kopce.
Stárnout začínáme, jakmile rezignujeme na mládí. Winston Churchill
Tenhle citát mám moc ráda. A dokonale vystihuje popsaný stav. Obávám se teda, že se s tím nic dělat nedá.
Padesát plus je nějaké stáří hodné nepořádku a smradu? Aha 😁 Navstevuji několik domácnosti seniorů a nikde teda smrad a nepořádek absolutně není... Ani u mojí tchýně, 70 let. Dokonce ani u mojí babičky, 87.
Ježiši, mamča (i tchýně) má 60 a tak voňavo a naklizeno jako ona mám maximálně po malování. Babičkám táhne na 90, už nezvládají šůrování jako zamlada, ale i u nich je vše v normě a žádné zatuchliny (je fakt, že mají panickou hrůzu z plísní a furt větrají). Jediný problém jsem zaznamenala u chlapovy babičky, která minimálně prala (radši si koupila nové kalhoty než je prát a žehlit), nikdy nebyla extra pedant na úklid, větrala minimálně a určitého specifického ódéru jsme se zbavili až vyhozením starého nábytku.
Pokud nejsou nemocní, tak je to o povaze. Manžel má babičku, je jí 84, žije v bytě sama, má úžasně naklizeno, vše má svoje místo (běda, kdyby jí to někdo přemístil), ani smítko prachu. Barák je suchý, takže žádná zatuchlina. U tchýně taky dobré, ale třeba tchán je zvyklý chodit v ušmudlaném tričku, chodí tak odjakživa, dřív se asi víc snažil a kvůli nám převlékl do čistého, teď se mu nejspíš už někdy nechce, ostatně považuje nás za "domácí", to je tak jediná věc, co by se jim dala vyčíst (myšleno s nadsázkou, nikomu nic vyčítat nehodlám). Moje mamka na čistotu dbá, ovšem její muž (není to můj taťka) nikdy na úklid moc nebyl, takže doma lehce bojují. Pamatuju, že pořádek u mé čistotné babičky se zhrošil v době, kdy byla nemocná, alzheimer, do toho i blbě viděla a ta kombinace horšího zraku a zapomínání udělala bohužel své☹ Máme v rodině (nechci jmenovat) ženskou, která třeba nikdy až tak moc pořádná nebyla, má to tak taky odjakživa. U nás doma není špína, ale zase hromady věcí, které buď nemají své stálé místo nebo je na jejich místo nikdo neuklidil. Tož tak.
Já taky nemám odhad na věk a říkám si, že 50 už je hodně. Pak mi dojde, že to brzo bude našim 😂… tak že asi spíš tak 60-65+ …
Každopádně naprosto vím, co se tím myslí. Podle mě je to věkem a zdravím. Už tolik nevidí, nedosáhnou, tak jim to ani nepřijde. Prababička měla kupu zašlých lapačů prachu a retro vitrínek. Možná i ta osobní hygiena začne pokulhávat a to stařecké pyžmo je prostě strašně specifický, taky ho nemusím. Jedna babička měla nechutný ovladač, mezi tlačítky mastnota a chlupy… Druhá zase šetřila a tak splachovala vodou z pračky záchod a tu smradlavou vodu skladovala ve vaně. U pratety člověk nenajde čistý hrnek nebo lžičku a nebrat si nasypané pochutiny na konferenčním stolku už je klasika. A když se člověk nabídne, že rád pomůže s úklidem, tak mu div nevynadaj 😁 že to zvládají sami a času mají dost. Obávám se, že není jiné řešení, než je v tom nechat 🤷♀️🙏
@polakovakl to šetření vodou jsem si teď vzpomněla... babička se vykoupala a pak s tou vodou vytrela a zalila kytky... alespoň se to tradovalo 😂 ale byla ročník 1909, ta něco pamatovala 😂😂😂
Co já se tu ještě nedozvím 😂🤦♀️😂🤦♀️😂
I moje 65leta mamka má doma čisto, voňavo a naklizeno, stejně tak moje starší ségry ve svých domech...
To vypadá jak bys vyrůstala ve squatu 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Vím, co myslíš, ale mám tu zkušenost od lidí 80+, rozhodně ne 50+😀 a tam to bylo o tom, že už ubývaly síly a ten nepořádek "neviděli", prostě domácnost přestávali zvládat.
@danulka04 mám 45letou ségru, švagr bude mít příští rok 50let, jsou velmi akční a stáří mi rozhodně nepřijdou... 🤷♀️🤦♀️
@veruuu_kubesovic To je přehnané. Ale pro mě je nepořádek i přehozené oblečení v obýváku, spousta kravin na konferenčním stolku, od trojí brýlí přes deset propisek až po krabičku s prášky.
No me teda neprijde ze 50 lety clovek by nemel doma uklizeno a zapachal. Nezlob ale spis je tontedy u vas ve vasi rodine tak dano. Ja to ze sveho okoli neznam