Neopatrné chování prarodičů. Hlídají si vaši prarodiče nebezpečné věci?

klokanka31
10. únor 2022

Když chodíte k prarodičům na návštěvu, hlídají si aby nikde nebyly nebezpečné věci jako léky atd? Mí rodiče je mají volně na talířku, už se stalo že byl prášek i na zemi, na moji výtku že by si na to měli dát pozor mi máma řekla že o nic nejde, že to je jen zirtec a malé by neublížil kdyby ho spolkla. Ale co kdyby to byl třeba prášek na tlak? Nebo měnili baterie, byly to ty maličké knoflíkové. Dvě jim spadly na koberec tak jsem se ptala jestli obě našly,aby to malá nespolkla. A zase že o nic nejde, že by to určitě nespolkla. Moc to nechápu, mě pořád buzeruje že musím na malou dávat pozor, že ji nemám dávat chleba,aby se neudusila ale tohle bagatelizuje 🤯

aselluska
10. únor 2022

@klokanka31 to tě chápu. Na to samé mi tchánovci řekli, že snad děti měli ne? Tak ví, co dělají. Měli, taky ty příhody jsou kolikrát na sociálku 🤦‍♀️ oni to berou tak, že jsou starší a všechno ví a znají, protože v té situaci už byli. Pak nechápu, proč tě máma tak peskuje, když je pak sama neopatrná. Asi bych mámě řekla, že je to teda jen chleba a ne lék nebo baterka. Záleží, jak spolu komunikujete

klokanka31
autor
10. únor 2022

@aselluska Já nevím,mě přijde že mě chce akorát naštvat. Jako já nesmím dávat chleba 20 měsíční,ale že ona v 6 měsících do nás cpala knedlík,to bylo v pohodě 🤨 nebo s koronou, ona si bere roušku i na balkon, ale když jsem říkala že se bojím o malou, tak mi s klidem řekla že korona na děti nejde, že mají ještě silnou imunitu, a že i kdyby se dostala do nemocnice tak že v téhle době máme fajn že můžeme být v nemocnici s dětmi. Nějak mi to hlava nebere 🤯

aselluska
10. únor 2022

@klokanka31 proto mělo naše dítě vysoké horečky. Aha. Hele tam to asi fakt nemá žádný smysluplný účel.

pampeliska1313
10. únor 2022

Matka si věci naštěstí takhle hlídá, protože bych remcala a začala “buzerovat” jestli si tohle a tamto vezme teda na triko a že jestli se bude dít tohle a tamto, jezdit nebudeme. Ale teda jak to popisujete, přijde mi to jako mluvit do dubu.

marcicek84
11. únor 2022

@klokanka31 je jim to jedno proste s musis se smit s tim,ze u nich musis sve dite hlidat...

j.a.n.i
11. únor 2022

@marcicek84 souhlas s tebou, proste dite dozorovat. Ja to i chapu, nemam-li doma dite, fakt odmitam udržovat domacnost bezpecnou kvuli navstevam. Holobyt jsem mela, když tam ty deti byly.

barumrallyebum
11. únor 2022

Delam se starsima zenskyma, co uz jsou babicky a berou to takhle- ty jsi matka, tak si mas dite ohlidat. Zrovna jsme se o tom nedavno bavily. Takze bohuzel, s touhle generaci je obcas tezke se domluvit. Tchyne to same. Taky jsem jenom chodila a posunovala na lince noze a caje vic dozadu, spendliky zapichle do kresla( byla lina je schovat do siticka) jsem dala pryc. Nasi nastesti ok.

michaela666
11. únor 2022

Jediné řešení je mít malou neustále na očích. U nás v rodině se to tak taky bere, já jsem matka mám se starat. Babičky už svoje děti vychovaly a teď chtějí jen rozmazlovat a těšit se z vnoučat.
Argument, že zyrtec jí neublíží bych vůbec nebrala. Mě v dospělosti jedna tabletka odrovnala takovým způsobem, že jsem neustále spala a byla úplně mimo snad 6 hodin. Dala mi ho zdravotnice na štípanec od hmyzu a vůbec by nikoho nenapadla takové reakce.

somalicats
11. únor 2022

@klokanka31 Jedna věc je uzpůsobení bytu dětem, to bych vůbec neřešila - jste tam na návštěvě, tak se musíte přizpůsobit vy a Ty si holt musíš dítě ohlídat. A je úplně jedno, jestli jsi na návštěv u prarodičů nebo u kohokoli jiného.
Druhá věc je to, jak moc mají "míru nebezpečí" nastavenou v hlavě - a to nepředěláš - někteří prarodiče jsou opatrnější, jiní méně, ale zase je to o tom, že si musíš na dítko dávat pozor sama a nespoléhat na druhé. A to píšu jako máma pěti dětí, jejíž manžel momentálně bere takovou horu léků, že dostat se k nim děti, tak to dopadne špatně a on taky ne úplně domýšlí, co by se mohlo stát (bohužel to je dáno jeho nemocí).

jjasmina
11. únor 2022

@klokanka31 u mých stejně, maj všechno pi ruce, ale dáváme na ni pozor a ty 3h na návštěvě to nehrotim, naštěstí tam nechodíme každý týden

malenka3
11. únor 2022

Nehlídají. Pokud jsme u rodičů, je mojí plnou zodpovědností dítě hlídat, aby nic nerozbilo, nesnědlo, neublížilo si. Jejich domácnost není na prcky připravena ani omylem a neumím si představit to vyžadovat.

elesse
11. únor 2022

U nas predem domacnpst nikdo nepripravuje, ale pokud prijdeme, je samozrejme, ze zvedame vazicky a dalsi dekorace mimo dosah. Horke si hlidaji vsichni automaticky a leky jsem nikdy nezazila, ze by byly volne polozene i bez pritomnosti ditete. Jako jo, nase dite, nase zodpovednost, ale prece prarodice nejsou cizi a neni jim jedno, kdyby se neco stalo

swan42
11. únor 2022

Mam to s tchanovcema podobne, mala litala po zahrade,tchyne se rejpala v zemi a tchan neco se drevem, tak jsem sla dolu a zavrela bazen a dostala jsem vynadano, ze se zapari...🤦 kaktus nemuze na ten vikend odnest treba do loznice atd atd
Moje mama samozrejme např nůžky ze stolu uklidi, kdyz prijdem. Jasne, ze neprestavuje celej byt, ale nejaka zakladni uprava by byt mela. Tchanovci na to prdi a tak (i z jinych důvodů) uz tam moc nejezdime. Jestli ji chtej videt, at prijedou sami...

zmrzlinka
11. únor 2022

@klokanka31 jo to znám.U tchýně jsem chodila s dětmi i na WC,protože jsem věděla ,že je musím hlídat.Mela tam svíčky ( hořící) a různé serepetičky.Naštesti už tam nechodíme( z jiného důvodu).
Já když jsem tady měla synovce ,který začínal chodit ,tak jsem fakt všechny malé věci dala mimo jeho dosah.Beru to tak ,že je to můj barák a i moje zodpovědnost.Nejen rodičů.Hlidali jsme ho všichni.

michaela_2
11. únor 2022

@klokanka31 jako bych četla o své babičce. Ta je schopna mi 3x za den volat, jestli jsem dětem dala nakrcnik, kompletně je vždy u sebe prevlekne - byť jsem se ji snažila xkrat vysvětlit princip suchého otužování, u našich dětí. Neustale má pocit, že jakmile je ofoukne, umřou na rýmu.

Ale to, že si na talirek vysklada 10 léků, odejde pro pití a kolem se motá triletak, je podle ní stejně v pořádku, jako když vezla kdysi našeho staršího syna několikrát autem bez autosedačky (aniž bychom o tom věděli).

jane46
11. únor 2022

Každý má svoje vybavení bytu, zvyklosti a tradice... Návštěva nemůže čekat, že přestaví dekorace a kytky, začne automaticky zamykat vchodové dveře, uklidí různá dětská nebezpečí atd.
ALE... Ke mě když přijde návštěva, která nemá ráda kočky, tak jim naší Maxu nestrčím na klín, když přijde malé dítě, omrknu prostor, zda něco nehrozí a klidně vytáhnu zábranu ke schodům... Když přijdou kamarádi na pokec, nestrčím jim hračky ať si hrají s našimi dětmi. Vařím, co jim bude chutnat atd. Prostě mi to přijde minimálně jako slušnost a ještě k vlastní rodině.
Můžu kočky milovat, být zvyklá si chystat prášky večer na stůl a dávat si kafe na stoličku u gauče, ale přijede návštěva a platí "host do domu, bůh do domu"
U naší tchyně není problém. Dokud bylo potřeba a děti byly malé, dávali si všichni tak nějak pozor. Holt se i stalo, že se naše Barunka vykoupala v záchodě, protože děda nezavřel dveře... Ale nikdo nikdy nebyl neohleduplný k dětem. Moje mamka jezdí jen k nám, takže tam je pohoda.
Tohle chování "je mi to fuk, postarej se sama, tohle je můj hrad" by dopadlo tak, že u nich moje děti nikdy nebudou samotné, žádné hlídání...
Zrovna baterky a léky, to je děs...

camelinka
11. únor 2022

No, asi pujdu proti proudu, ale hlidat by mohli tak nejak vsichni...
Jako navstevnik s malym ditetem, si ho budu hlidat, aby si neublizilo, nebo nekomu neco nerozbilo a to same, jako hostitel, protoze by me mrzelo, kdyby se neci dite porezalo/spalilo/otravilo a stejnetak netouzim, aby mi nekde neco rozbilo🤷.
Takze jestli to prarodice takhle maji, rekla bych jim, ze bez me pritomnosti dite nikdy sami hlidat nebudou a asi bych navstevy uplne nevyhledavala, kdyz bych musela byt na trni a obihat jak satelit porad dokola, jestli babi nenechala nuz/prasky/svicky nekde v dosahu...

jane46
11. únor 2022

@camelinka Presne, proc jezdit na navstevu, kde mam s detmi vic prace nez doma... Doma se nemusim bat, ze mi dite sni baterku.

levandule_k
11. únor 2022

@klokanka31 Buzerují tě, protože jim jaksi nedošlo, že už jsi dospělá. Myslí si, že díky věku a díky tomu, že už dítě vychovali, tak vědí všechno, ale jaksi jim nedochází, že by si svoje znalosti a zkušenosti měli aktualizovat, aby ti necpali něco, co je dávno přežité. Prostě mezi generační boj. Asi jediné, co můžeš dělat, je pracovat na sobě, aby jsi vyzařovala sebejistotu. Když budou vnímaví, tak to pochopí, že jdeš svojí cestou, když ne, holt budeš muset poznámky pouštět jedním uchem tam a druhým ven a na návštěvách přemýšlet i za ně.

Léky a baterie jsou špatně. Omg, jak je to jenom zyrtec, dítě má 15 kg a dospělý třeba 70 kg, jedna tabletka zyrtecu je pro dítě strašně velká dávka.

Moje mamka je v tomhle hodně opatrná, hodně si hlídá, aby byla domácnost bezpečná, když hlídá vnoučata. Taťka některé věci řeší o dost méně, ale on to neprožíval ani, když jsme já byla malé dítě. Možná jako dědeček u hlídání vnoučat víc přemýšlí než, když hlídal svoje děti.

klokanka31
autor
11. únor 2022

Děkuju za názory. Samozřejmě si malou hlídám, s tím problém nemám, já spíš nerozumím to zlehčování. Přijde mi že používají dvojí metr nebo jak bych to nazvala. Třeba když jsem přišla s malou z venku tak máma hned vyšilovala že má malá červený nos od mrazu, že ji mám určitě málo oblečenou. Ale pak je schopná ji v dupačkách vzít na chodbu kde se větrá ještě na balkon (v mrazech).

klokanka31
autor
11. únor 2022

@levandule_k Oni buzerují ale tak nějak zvláštně. Mě furt říkají jak musím dávat na malou furt pozor, že ji musím mít nonstop na očích (to dělám). Ale na druhou stranu když řeknu jak ji hlídám tak se mi zas vysmějou že ji moc hlídám, pozoruju, že moc vše hrotím, že oni na to neměli čas, že museli doma i uklidit, uvařit...přitom to stíhám taky. Hlavně máma musí mít asi vždycky opačný názor než já, i kdyby to byla totální kravina.

levandule_k
11. únor 2022

@klokanka31 Přijde mi, že tě trochu nerespektují a tak nějak potřebují dokázat, že jejich názor je ten lepší. Jako je to otravné, ale nijak je nezměníš. Jediné, co můžeš udělat je zpracovávat si ten vztah na terapii, kdy tě to pak nebude tolik prudit.

klokanka31
autor
11. únor 2022

@levandule_k Kdyby trochu,oni mě nerespektují vůbec 😄

lenerka1
11. únor 2022

Podle mě reakce babičky je normální reakce některých typů lidí na kritiku - tys jí něco vyčetla, ona se brání tím, že o nic vlastně nešlo (jiná povaha by byla agresivní a útočila, jiná třeba zase kajícná a sebemrskačská). Chápu, není to vůbec příjemné, ale asi to člověk nezmění, nezbývá, než mít oči na stopkách a hlídat si i u nich dítě. Já mám zase hyperprotektivní mamču, takže řeší i to, co by mě vůbec nenapadlo, furt je dětem "za zadkem", snažím se to neřešit, hlavně, když je ona tak spokojená, takže já mám u nich úplné leháro a můžu vypnout své mateřské radary 🙂 Jinak to nerespektování a opačné názory vypovídají asi o nízkém sebevědomí, které si domnělou převahou a poučováním snaží zvýšit. Buď to přijmout jako jejich povahový rys a házet ty řeči za hlavu, nebo omezit styk, nebo to zkusit probrat s odborníkem.

klokanka31
autor
11. únor 2022

@lenerka1 Já už to beru jako její povahu. Když jsem si všechno tak nějak poskládala, tak chápu proč se tak chová. Může za to její dětství.

katule1990
11. únor 2022

@klokanka31 Ano, hlídají. U nich teda není normální, aby se kdekoli válely léky nebo baterky i bez přítomnosti dětí. U takových prarodičů bych se bála nechat dítě samotný (nechat ho na hlídání). Já jsem našim jen řekla, ať dávají velký pozor na magnety, aby si je syn nesundal z lednice, jinak se myslím bát nemusím. Pokud dítě sní na zemi cokoli jinýho než léky, baterky, magnety, tak jsem celkem v klidu 😅.

la_amanita
11. únor 2022

Dozorovat dítě na jednorázové návštěvě u někoho, kde dítě už nikdy trávit čas nebude, je jedna věc. Ale být jak ostříž u příbuzných, to je věc druhá. Zvlášť pokud ti samí příbuzní pak vyžadují, aby jim rodiče děti svěřili samostatně na několik hodin nebo dní.

klokanka31
autor
11. únor 2022

@la_amanita Vyžadovat můžou...já jim malou už taky párkrát nechala samotnou když jsem si něco potřebovala zařídit, ale nějak ve mě ta důvěra zmizela, tak mají smůlu, to si radši malou vezmu všude sebou.