Neočko OSVČ jako vedoucí kroužku. Budu muset kurz přerušit?

21. lis 2021

Ahoj holky,
Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost? Od pátku jsem se snažila dovolat na hygienu, ale marně,tak zkouším všude.
Jsem OSVČ, mám pronajaté prostory a v nich jsem jako instruktor dětského kroužku. Vstup do tohoto prostoru je dle podmínek nového nařízení čl.I/9 možny jen po očkování či prodělané nemoci, testy ne. Pro neocko rodiče je to bohužel špatná zpráva, dítě nemůžou na kroužek doprovodit(přímo se ho totiž účastní). Nikde ale nemůžu najít informací ohledně mé osoby... myslíte že budu muset prostě kurz prerusit? Nemám já nějakou volbu, že jako neockovany OSVČ bych mohla do tech prostor, když si je pronajímam dle smlouvy? Testovala jsem se vždycky před lekcemi, myslela jsem, že v tom budu pokračovat i nadále. Změnili to strašně rychle😒

vikinkav
21. lis 2021

Ja bych rekla, ze muzete v cinnosti pokracovat, postupovala bych jako u podminek zamestnani/zamestnancu. Je to vase prace a pokud mi neco neuniklo, tak ji muzete vykonavat i jako neockovana. Stejne jako v restauraci muze obsluhovat neocko personal…

elencze
21. lis 2021

Ano, můžeš, pro OSVČ (pokud mají kontakt s klientem) teď je nově, stejně jako pro zaměstnance, povinné testování. Nicméně osobně jako rodiči by se mi nelíbilo, že pro mě, jako doprovod, platí jiné podmínky, než pro toho, kdo kurz vede. Ale na to se samozřejmě neptáš, to je jen poznámka na okraj k neloičnosti situace.

barmil
21. lis 2021

@elencze to je to samé jako na lekci cvičení. Instruktor, osvč, nemusí být očkovaný, stačí test, ale účastníci lekce můžou být jen očkovani, nebo po covid.. Je to na hlavu..

garpova
21. lis 2021

Ahoj, já jsem ohledně dětských kroužků našla toto... https://covid.gov.cz/situace/skolstvi/detske-kr...
Z toho jsem pochopila, že pokud se účastní stále titíž lidé v počtu do 20 osob, není nutné dokládat nic. Pouze jako vedoucí musíš mít kontakty na účastníky.

versatilka
22. lis 2021

@barmil a stejně tak do divadla třeba nebo kamkoliv jinam, je to na hlavu

A není tam stále pravidlo 20 osob? Že pokud se vejdete do limitu, nemusí nikdo nic dokládat?

autor
22. lis 2021

@elencze děkuji za odpověď, mne se to taky nelíbí, že nejsou podmínky stejne pro všechny... Jen jsem se chtěla ještě zeptat, zda je jedno jestli jsem OSVČ na hlavní nebo vedlejší?

levandule_k
22. lis 2021

@barmil
@elencze

Pravidla jsou na 2 věci. Test je přece jediné, co dokazuje, jestli člověk má aktuálně covid nebo ne. Očkování nezaručuje, že se člověk nenakazí, očkovaný se může nakazit, průběh by měl mít lehčí.

Osobně si totiž myslím, že kdyby dala vláda povinně očkování OSVČ tak spoustu lidí, ukončí činnost, to ovlivní výběr daní a covid už udělal dost díru do veřejných financí.

Takhle je to takový bič na neočkované, aby se naočkovali. O dobrovolnosti očkování se dá mluvit v uvozovkách.

garpova
22. lis 2021

Podle oficiálního webu jsem pochopila, že pravidlo do 20 osob, kdy si nemusí dokládat bezinfekčnost, by mělo platit i nadále.

elencze
22. lis 2021

ano, dnes se to už ani nerozlišuje, tohle hraje roli jen při platbách zdravotního pojištění. A jak píší jiní do 20 lidí se stále bezinfekčnost dokládat nemusí.

lumiga
22. lis 2021

@garpova můžete poradit kde to najdu? Děkuji.

lumiga
22. lis 2021

@garpova už jsem asi našla.. to je ale pouze pro dětské skupiny ne?

garpova
22. lis 2021

@lumiga Platí stejně i pro kroužky v DDM, kam chodím jako doprovod dcery, a obdobně je to i pro amatérský sport. On ten web je mírně nepřehledný, ale "studuji" ho už od středy, kdy se začalo mluvit o nových opatřeních a já čekala, jestli nás jako loni zase odříznou od kolektivu dětí.😔

lumiga
22. lis 2021

@garpova díky