Hezký den, vrtá mi hlavou jedna věc.
Předně tedy uvádím, že druhé dítě je zatím ve fázi plánování, opravdu nevíme, jestli do něj půjdeme, i když na jednu stranu si ho fakt přejeme, no uvidíme.
A samozřejmě nemůžeme z logiky věci odhadnout, že to bude holčička :D A celkově člověk nikdy neví, co se stane... to je jasný.
Nicméně už hrozně dlouho se nám s manželem líbí jméno Ofélie.
A já se chci zeptat vás, co máte děti s takto originálním jménem, třeba Ofélka je dle všeho v republice jediná, jak to ty děti berou, snáší?
Prostě se bojíme, aby s takovým jménem nebyla za outsidera a neměla těžké postavení ve společnosti.
Jasně, děti umí být kruté a na cokoli si umí vymyslet něco hnusného, ale i třeba dospělí reagují na originální jména kolikrát nelibě.
Pracuji ve školství a vidím, jak kolegové reagují jen na nějaké méně obvyklé jméno. Nedají to najevo před dětmi, ale ta prvotní reakce je prostě vidět.
Nechceme prostě za každou cenu originální jméno, které nikdo další nemá, ale na druhou stranu se nám opravdu líbí. Ano, Shakespeare a Hamlet jsou nám inspirací.
Kromě Ofélie se nám líbí Sofie, ale těch je docela dost nám přijde, a Julie, ale to mi přijde zas takové hodně jemné. Ovšem Julie byla napsaná v papírech do porodnice se synem, kdyby se přece jen doktoři spletli 🙂
A teda se i bojím toho, že hlavně v angličtině to příliš odkazuje na různé "fílie" a to taky může nahrát k nepěkným poznámkám.
A taky chci uvést, že já i manžel jsme spíš povahy introvertní a syn to má zatím dle všeho po nás.
Já jako dítě byla spíš ten typ, co ho kolektiv úplně nebere a celkově bych mohla zavzpomínat na věci, co mě mrzely. Ale to je pryč, svoji cestu jsem si našla a prostě ok 🙂
Jen se bojím, aby to naše případné děvče jednou tímhle netrpělo. Na druhou stranu věřím, že bychom jí zvládli vštípit, jak s tím pracovat, ale přece jen jsme pořád u toho, že chování ostatních k nám v děství může nést nepěkná traumata...
A co se týče rodiny, tak tam jim případně budeme muset jméno oznámit asi až po porodu 🙂 Protože už na syna Vincenta se někteří tvářili, jako bychom mu chtěli ublížit...
Anonym, protože jestli to jméno jednou fakt dáme, tak nemusíme být nutně jen tak vyhledatelní ;)
Mne to přijde jako super jméno! My měli v merku Jenůvku.) Jenovéfu (manželovi se to hrozne líbí)… každopádně děti si vymysli co chtějí, pokud jim někdo nesedí a Ofélie mi nepřijde jako zvláštní, že by se do toho musel někdo opírat. 🙂 Naopak půjde dobře zapamatovat, nebude se topit mezi pěti dalsima aničkama, emičkama atd.) (sama jsem od dvaceti chtěla Emmu, teď bych už nedala, no hate.) )
My máme Kiliána, v okolí takhle nikoho neznám. Zatím jen pozitivní reakce a protože jsem taky ze školy, stojím si za tím, že jde najít dalších deset věcí, pokud se někdo někomu nelíbí, ne zrovna nutně jméno.) Aspoň co jsem v dětských kolektivech měla možnost zažít. Já mám jméno po anglický královně, obecně je braný jako hezký a děti se neopíraly do něj, ale do jiných mých zvláštností.) já bych do Ofélie klidně šla.🙂 udělejte to jak to cítíte.) muže se stát, ze Vám nakonec k miminku sedet nebude, ale uvidíte.)
Dcera je Nea. Lidi hledí, samozřejmě se ptají ,,Nela?” ale kašlat na to. Malá je osobnost, Lvice bojovnice a děsný rarach a zároveň vypadá ukázkově nevinně a princeznovsky. Neumím si k ní představit jiné jméno než takto originální a zároveň podle mě jemně působící.. a v dnešní době bych se nebála jakéhokoliv jména 🤷🏼♀️
Žijeme v Praze, je tu hodně cizinců, na zvláštní jména jsme zvyklí. Zrovna nad Ofélií bych se vůbec nepozastavila. Docela mě překvapilo, že je v ČR jen jedna 😀 Za mě je to tedy moc hezké jméno.
@hanka_12345 Taky jsem si to vyhledala, zřejmě ve stejné databázi jako ty. Je jedna a je to 17 615. nejčastější jméno, ne že jich je 17 615.
Myslím, že je to hodně odvážné a vzhledem k tomu, jak rádi jména komolíme vidím to na Ofi, Ofina..
Nase Layla ma 3,5 roku. Zatim v poho, i ve skolce, jen to obcas musim nekde opakovat 2x. Nekde chteji vedet, podle ceho. Jinak dobry.
Líbí se mi jména, která nemá každý, ale nad jmény typu
@nikkigingerbread se teda usmívám, protože si vždycky představím, jak si vezme Vomáčku nebo Bařtipána 😀 Ofélie mě nijak šokující nepřipadá, ale zní mi tak, nevím jak to říct.... afektovaně 😀 Úplně slyším ty starý zapšklý úči nebo prudící děti jak říkají O-FÉÉÉÉ-LI-JÉÉÉÉ. Ale jestli máš strach především z šikany, tak si nemyslím, že zrovna jméno má na tohle nějaký vliv. U nás ve třídě je holčička, která od 1. třídy o sobě říká, že je kluk, vypadá tak a mluví o operaci. Nebo holka, která v 10-ti letech měří 128 cm, pořád šišlá a v křestním jméně i přijmení má R a Ř. A nikdo je nešikanuje, přijímají je a nikdo se nad tím nepozastaví. A ve vedlejší třídě, na té samé škole, proběhla brutální šikana, která skončila i příjezdem policie, kvůli tomu, že se nějaká holčička "sockově" oblíká.... Tomu prostě nijak předem nezabráníš, musíš jen doufat, že bude mít štěstí na lidi kolem sebe.
Zalezi na povaze ditete, kamaradka je se svym jmenem jedina v republice uz skoro 35 let a vadi ji, ze kdokoliv se s ni nekdy potkal, tak si ji proste pamatuje a jakmile nekdo jeji jmeno zmini, tak hned vsichni, co ji znaji treba jen z vypraveni, tak hned vedi o koho jde, tim ze ma takhle jedinecne jmeno, tak je snadno zapamatovatelna, coz nemusi byt vzdy prijemne.
jsem pro netradicni jmena, ale Ofelie se do cech asi fakt moc nehodi..navic, pokud by byla introvertka...tak by to asi bylo spis velky spatny..a jasne, muzete lidem rikat, ze nemaji poslouchat nazor druhych..ale to je tak tezky, zejmena to vysvetlete pubertakum..takze za me osobne asi ne.
Me se netradicni jmena libi pokud se aspon trosku hodi k prijmeni.Esmeralda Skocdopolova asi neni pro nositelku jmena moc fajn.
Ofelie-tak tam se mi vzdycky vybavi ta tlusta zenska z Byl jednou jeden polda 2-jak dusila Maisnera v tom svem poprsi 😀
@mirin89
I me by to vadilo
Co treba turecke jmena?Ty jsou nektere docela pekne,hodne se mi libi Melek treba.
@zelenaesmolda nikdy jsem tady nevidela nikoho, kdo by doporucoval turecke jmena! :D :D...ja bych je spis nedoporucovala :D
@dyechampion
Co je spatneho na tureckych jmenech?Kdyz to teda nebude Mohamed nebo Ahmed?
Treba Miray nebo Nisa jsou hezke jmena,nerekla bys,ze jsou turecka a porad je to lepsi nez Ofelie 😀
Ofélie je moc pěkné jméno. Klidně bych ji dala. Za mě hezčí než Sofie 🙂. To, že ji nikdo nemá, vůbec nevadí, to je spíš plus. Určitě si nemyslím, že by kvůli takovému jménu holčička trpěla 🙂
Mám kamarádku, která má holky Adlétu a Adelínu holky už jsou školního věku. Děti si jejich jména upravila tak , ze oboum říkají Adélo nebo Adél😅. Jinak se jim nijak neposmívají. Syn má ve třídě kluka Barnabáše taky se mu děti nijak neposmivaji jen si to jméno upravili na Bárnyho. Takže spíš počítat s tím, že děti ve škole si to " upravi" podle sebe.
@martt
Tak takhle podobne jmena bych dvema sestram nedala,strasne se to musi plest.
Mám dceru Anabel a syna Eliáše....na jménech jsem se shodla hlavně já tehdy s přítelem a nyní manželem 🙂 A že je pro někoho dcerčino jméno Anabel pozdvižením? a opravdu není vybraná podle panenky, nebo podle hororu a podle bůhví čeho....co jsem se za jejích 9let vyslechla....hold máme rádi netradiční jména a že má české příjmení? no a??? mám ještě 2 neteře, které se jmenují Mia a Timea...
Starosti ostatních mě opravdu netrápí, já jim taky netvrdím, že je TOP dávat jména po zemřelých příbuzných, či doposud žijících prarodičích - to mi totiž příjde jako jména absolutně bez fantazie...
Jinak mnohem raději bych dala Ofélii než 150tou Sofii toť můj názor 😉
@veruuu_kubesovic
Timea se strasne libila moji mamce,me to jmeno strasne irituje,nevim proc 😀
@dyechampion
Tak ja bych si tam i vybrala 🙂
Co není může být a jednou to třeba bude naopak populární jméno... kamarád se jmenuje Matyáš, je mu 40+ a prý ještě před revolucí tohle jméno nebylo ani v kalendáři a byla to naprostá rarita, každý se jménu divil. No a dnes je to všude samý Máťa 😁. Ofélie je podle mě úplně v pohodě. Zaujalo mě, jak je to jméno podobné Sofii a divím se, že se to jméno nedává, podle mě je to docela dobrá alternativa.
Manžel má netradiční jméno a synovi jsme ho nedali , protože je to šílené otravní všude kam vlezes vysvětlovat jak se to píše,čte a proč se tak vlastně jmenuje 🤦🤷Já bych netradičně jméno nedala.
@skarol
Ja teda podobnost mezi Ofelii a Sofii nevidim.Krome toho,ze konci na ie
@zelenaesmolda naprosto te chapu, jak reklama na vlozky😁
@podaji
Ted nevim na co konkretne reagujes?
My máme obě jména neobvyklá a jsem hrozně ráda. ♥️ Obě jsou i jména s významem, takže když se někdo zeptá, co je to za jméno, tak mu vysvětlím význam a všem to přijde fajn. V rodině máme asi jen jednoho člena, který je na ty klasický jména a tak to trochu zesměšňuje, ale to je mi upřímně úplně u pr***. 😁 Jinak se dají obě velmi krásně zkrátit tak, že i malé děti to umí hezky vyslovit. Celé jméno je teda horší. 😀 U druhé jsem hodně dlouho váhala, je takové víc neobvyklé až zahraniční a ke konci těhu jsem asi tak 20x denně váhala mezi 2 jmény 😁 Fakt 2 měsíce v kuse jsem se každý den vzbudila s tím, že to bude tak a za hodinu zas tak. Nakonec jsem se rozhodla pár dní před porodem, pořád jsem si tím nebyla moc jistá, ale můžu říct, hned po narození to prostě bylo její jméno a neumím si představit, že by se jmenovala jinak. 🙂
@cherie24
Proc jsi nedala obe?
No, já tu odvahu neměla, chtěla jsem Odetu a nedala jsem ji 🙂 ale nakonec jsem ráda, k dceři by se to vůbec nehodilo, zato její jméno se k ní hodí úplně perfektně
Ofélie není úplně můj styl, ale nic špatného na něm nevidím. Máte i jméno, kdyby byl kluk?