Nemožnost interupce po znásilnění. Jak byste se cítily?

padijuk
27. zář 2020

Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na názor jak by jste se cítily když by po znásilnění nebyla možnost si nechat těhotenství vzít?

crutela
27. zář 2020

To asi mohou porovnat jen ženy, kterým se to bohužel stalo.

sissis1221
27. zář 2020

@padijuk proč by nebyla možnost ?

lachtanice86
27. zář 2020

@padijuk proc by ta možnost být neměla?

padijuk
autor
27. zář 2020

@lachtanice86 No protože v hodně zemích to tak je anebo to chtějí zakázat. Na Slovensku v Polsku. Prostě tam nejde jít na interupci.

lachtanice86
27. zář 2020

@padijuk v takové zemi bych nebydlela. V té zemi je zakázány prášek po?

padijuk
autor
27. zář 2020

@lachtanice86 v Polsku myslim že pilulka po nejde sehnat páč to taky berou jako že to může zabít už oplodněné vajíčko

barmil
27. zář 2020

@lachtanice86 ve Spanelsku take nelze, záleží na lékaři a pokud je to proti jeho přesvědčeni, tak pilulku vydat nemusí. Náboženství je nadrazeno povolání.

keksik002
27. zář 2020

Zajela bych si do zeme kde to lze.. Jsou pripady - znasilneni apod, kdy se interupce dela na žádost a je to legalni i v pokrocilem stadiu tehotenstvi. Vetsinou ale toto jde pres soud

sissis1221
27. zář 2020

@barmil To nemá s náboženstvím nic společného, jde o “etiku” společnosti podle mě
V každé zemi ma žena právo se rozhodnout jestli to dite po znásilnění chce ?
Pilulka po je podle jenom pod lékařským předpisem

barmil
27. zář 2020

@sissis1221 ano, ve Spanelsku je, ale ne každý lékař ji vypíše, může říct, že to je proti jeho přesvědčeni a nemusí předpis vystavit, odpovídala jsem na pilulku po, ne na potrat.

evaviki
27. zář 2020

@padijuk v SR to jeste nezakazali, nebo ne? Rika se tomu potratova turistika, proste pojedou do vedlejsiho statu..

sissis1221
27. zář 2020

@barmil
Chapu. Je to ale dost kruté nemyslíte ?

janalov
27. zář 2020

Já si především myslím, že pokud je ti 15, jak tvrdíš, tak tě téma zakázaných potratů v minulosti i v okolních zemích až nezdravě zajímá a měla by ses věnovat něčemu jinému, než je rozvíjení podobných úvah a diskuzí a psaní soukromých zpráv na toto téma. Pokud jsi těhotná, svěř se někomu dospělému, komu důvěřuješ a ten ti určitě pomůže najít vhodné řešení spolu s rodiči a lékaři.

lennus
27. zář 2020

@padijuk Je to určitě složitá situace, ale napadá mě, že to dítě za to nemůže, co ho dát k adopci po narození?

odula
27. zář 2020

@barmil nikoliv náboženství, ale svědomí. Když je proti necimu svědomí vykonat potrat, tak ho nikdo nemůže nutit ani ho kvůli tomu vyhodit. Dotyčná si může najít jiného lékaře.

barmil
27. zář 2020

@odula odpovídala jsem na dostupnost pilulky, nepolemizuji o potratech, zda ano či ne a o svědomí. Pouze jsem komentovala, jak to kde funguje a ze v této zemi ma lékař, na základě silného náboženství v zemi, právo odmítnout napsat antikoncepci, často tak dělají, pokud je žena vdaná, tak jí nevypisi, pokud nepřijde i manžel, a stejně tak i pohotovostní pilulku po.

danvitka
27. zář 2020

Nejde jen o pocit, ale i geny... jaký genofond dostane dítě od někoho kdo byl takového činu schopen 🤔

sissis1221
27. zář 2020

@barmil mluvíte ted o zemích mimo EU?

eliskavidova
27. zář 2020

@padijuk pokiaľ viem, na Slovensku chcú len sprísniť, nie zakázať interrupcie 😉 Žena v takejto situácii sa bude môcť rozhodnúť či si dieťa nechá alebo nie. Je to skôr robené preto, že ich je strašné veľa. A môj názor? Keď žena dieťa nechce, v dnešnej dobe je aj cesta urobiť niečo pred otehotnením a nie až po... Ale áno, každý sme iný

codal
27. zář 2020

@janalov 15 let ji určitě není a nevím, co psala tobě, ale mně psala, že už je těhotná a že nechce být ZASE těhotná, že má fakt radost. Navíc v jiné diskuzi řeší, že kojí a že teda nic nebere a nijak se nechrání, takže tuhle diskuzi nechápu a podle mě se prostě jen někdo nudí.

bassetlady
27. zář 2020

Vždycky to jde zařídit.

colik
27. zář 2020

Myslým že na Slovensku to zakázané není.Jedného času sa dosť psalo o tom,že ženy z Polska chodí často na potrat do Čiech.Tam je síce potrat zakázaný,ale je tým mysleny zákaz potratu na vlastnú žiadosť,to znamená když se díte zrovna ,,nehodí''. Ale v prípadu znásilnení je možný potrat i v Polsku,viz citace z polského zákona: Potratová politika v katolickém Polsku už nyní patří k nejpřísnějším v Evropě. Těhotenství je dovolené ukončit jen tehdy, pokud žena otěhotněla v důsledku znásilnění nebo incestu, pokud těhotenství ohrožuje zdraví nebo život matky a pokud je plod neodvratně poškozený nebo trpí nějakou nevyléčitelnou nemocí ohrožující jeho život.

odula
27. zář 2020

@barmil já taky nepolemizuji o potratech. Pouze jsem upřesňovala, že nejde na prvním místě o nadřazování náboženství čemukoliv, alebrz o SVĚDOMÍ dotyčného, bez ohledu na jeho vyznání. I kdyby byl hypotetický lékař pastafarianem, nebo nevěřil vůbec ničemu, tak pokud bude proti jeho svědomí vykonat potrat/ podat pilulku, tak ho k tomu nemůže nikdo donutit. Jde o takzvanou "výhradu svědomí" a ta je pokud vím zakotvena i v českém sekulárním - světském- právu. Takže i tady, v Čechách, má právo lékař odmítnout vydat pilulku případně provést potrat. S náboženstvím to nemá co dělat. Jde o svobodu svědomí.

levandule_k
27. zář 2020

@barmil To je ve Španělsku pěkně šílený, pokud chce žena antikoncepci a je vdaná musí přijít s manželem. To je jak, kdyby byla nesvéprávná. Nevím, jestli tohle jednání není trochu pozůstatek vlády generála Franca, kdy ženy byly značně omezeny ve svých právech.

oresvo
27. zář 2020

@codal mě psala taky ze ji je 15 a zda nevím jak si od toho sama odpomoci.

oresvo
27. zář 2020

@colik v Polsku to sice není zákonem zakázané při znásilnění ale nikdo to tam neudela , možná na soukromé klinice ale je to neskutecně drahé . Dokonce ani při genetické vadě je problém najít někoho kdo by to udelal. Žila jsem tam par let, teď chtějí uzákonit ze nesmí ani po znásilnění nebo když je genetická vada .

codal
27. zář 2020

@oresvo se holka asi nudí a bude to troll.

barmil
27. zář 2020

@levandule_k mne to bylo vysvětleno skrz náboženství, že se prostě má sex provozovat pouze za účelem plození a jiný neuznavaji a ze by muz měl vědět, že žena tomu plození vědomě brání... Jako sileny... To samé s tou pilulkou po.. Samozřejmě mate možnost volby svého trvalého lékaře a znáte jeho postoj, ale představte si, že je fakt potřeba, je třeba víkend, nebo vás doktor ma dovolenou, cokoli, tak jdete do nemocnice a ten kdo slouží vám ji prostě odmítne dle svého přesvědčení napsat.. No a 48hod tik tak.. A mate smulu...

barmil
27. zář 2020

@odula diky za vysvětlení, to jsem netušila

barmil
27. zář 2020

@sissis1221 Španělsko je v EU, mluvím o Spanelsku.