Založila jsem podobnou diskuzi na beremese.cz, ale tady to bude asi zajímavější 🙂
V roce 2014 se 47% deti v Ceske Republice narodilo mimo manzelstvi. Jaky ma manzelstvi vyznam pro vas? Jestli se vase dite narodilo mimo manzelstvi, byla to nahoda (otehotneni omylem), nebo jste se vy nechtela vdavat, nebo vas partner nechtel zenit?
Proste volna diskuze.. myslim, ze je zajimave, jak se pojem ''manzelstvi'' od roku 89 hodne zmenil ..
Ja osobne jsem staromodni v tomhle a strasne jsem chtela nejdriv manzelstvi a az potom dite (a taky to tak mam), ale kdybych otehotnela omylem a vdana nebyla, tak bych na potrat nesla.
Já mám dceru, ale vdaná nejsem. Měli jsme zásnuby a vysazení antikoncepce ve stejný čas, ale kdo mohl tušit, že po 10 letech jejího braní a konizaci čípku, otěhotněním hned další měsíc. Mí rodiče se brali hodně mladí, protože máma už čekala pět měsíců mě - a já měla celý život pocit, když se hádali apod., že kdyby nebylo toho, tak spolu nejsou. Nechtěla jsem to stejně, takže hned jak jsem zjistila, že jsem těhotná, svatbu jsme odsunuli, jen aby si všichni nemysleli, že musíme 😅 V plánu je na příští rok a dcera půjde za družičku.
Nemám nic proti tradiční rodině, právě naopak. Jen jsem si to nějak špatně naplánovala, ale to je život 😀
Když jsme se dohodli, že se začneme snažit o miminko, hned jsem řekla, že na svatbě trvám. Partner souhlasil, že až přinesu pozitivní test, požádá mě o ruku. Otěhotnět se nám nedařilo, ale o ruku mě požádal i tak 🙂 Začali jsme plánovat svatbu a já najednou zjistila, že jsem těhotná. Hned se na mě hrnuly otázky, jestli svatbu odložíme, abych si ji mohla užít. To jsem v žádném případě nechtěla. Pro mě bylo důležitější, abych byla vdaná, až se dítě narodí, a abychom byli hned od začátku i formálně rodina. Vdávala jsem se ve 4. měsíci a svatbu jsem si parádně užila 🙂
Jsme s přítelem spolu už 6 let.Máme spolu 3 letého syna a teď čekáme druhého.Svatba ani pro jednoho z nás nebyla nikdy prioritou. Teď už jsme sice o tom začali mluvit a dohodli se,že se do pár let vezmeme,ale je to spíš z praktického hlediska,abych měla stejné jméno jako kluci.nehodláme dělat nějakou obrovskou svatbu,čistě jen malou,my,svědci a pak menší oslava u nás na zahradě s nejbližšími.Myslím,že v dnešní době,kdy každé druhé manželství končí rozvodem není důvod dělat kolem toho něco víc,než to je.Kolem mě je tolik kamarádek,které se rozvedli,v mé rodině také,dokonce i já jsem z rodiny,kdy se naši rozvedli,takže na to prostě nespěchám a netrvám. U mě jde prostě jen a jen o tu praktičnost.Oba s partnerem si myslíme,že když se dva mají rádi,milují se,není nutnost to stvrzovat nějakým papírem
Pro mě je manželství absolutně nepoctatné. Vdávala jsem se až po narození první dcery a takovou hloupost bych už nikdy nedělala. Už bych se nikdy nevdávala.
Určitě bych se nevdávala kvůli tomu, že jsem těhotna ,,jakože z nutnosti a protože jsem těhotná,, vdávala jsem se z lásky a dcerka se mi narodila po 5ti letech manželství 😉
@pavlapl Můžu se jen ze zvědavosti zeptat proč? Nějaké praktické důvody?
Já na představě svatby nijak nevisím, proto taky mi nevadilo ji odložit. V plánu je na příští rok, ale třeba si zase řeknu, že se to nehodí a že to počká 😀
@ingrid1450 protože si můj manžel myslí že jsem jeho majetek. Kdybych nebyla vdaná tak bych s ním už nebyla ale mám strašný strach že mi bude chtít vzít děti.
@pavlapl jenže ono je to i o výběru....kdyby tvůj muž byl v pohodě, tento názor by jsi neměla......jako kdyby můj muž byl blb,který by mi vyhrožoval skrze děti a třeba jako známé dělal naschvály nejen mluvil sproste,ale vzal dítě a neřekl kam jde a kdy přijde atd tak bych taky měla jiný názor 😉
Situaci ti nezávidim. Drz se, ono všude něco málo je.....
@pavlapl Jenže to by nesměl být ani v RL dětí, aby si na ně nemohl dělat nárok, ne? ☹ Vzít dětem mámu, je mi z toho úzko. 😢 Opravdu mě mrzí, že musíš žít ( a vůbec kdokoliv) s takovým strachem.
@ingrid1450 kdyby nebyl v RL stejně si o zapsání může zažádat soudně.....a pokud to je mega hajzl tak by to stejně udělal už jen aby ji otravoval život....
@ingrid1450 a jinak takový dementy nechpu....dítě jako rukojmí a vydírání jejich mámy..... 🙄
My máme dvě děti, jsme spolu 17 let a nejsme svoji. Adama jsme si dali k 10. výročí. Jsme zasnoubení, ale na svatbu nějak nedošlo. Někdy si říkám, že bych se vdala moc ráda, někdy si říkám, že ani náhodou 🙂 Ale po pravdě tu svatbu chci. Děti se jmenují po tatínkovi, je napsaný v rodném listě, před jejich narozením jsme šli na matriku, aby podepsal otcovství.
zasnoubili jsme se 2 měsíce po zjištění, že jsem těhotná. S vidinou svatby na kterou jsem se nejdřív těšila jsem dala dceři jeho příjmení. Dny plynuly, roky plynuly a já se začala sama sebe ptát jestli se vůbec vdávat chci a jak to dopadlo? Před dvěma měsíci jsem se s teď už bývalým přítelem rozešla. Pro mě je svatba jen papír, vysoké finanční náklady a stres. Dá se žít i bez toho.
Nevím, zda jsem staromódní, ale určitě jsem věřící, i když ani toto pro mě v této otázce není podstatné. Manželství považuji za velmi důležité už kvůli vztahu dvou lidí, kteří se berou. Od té doby, co jsem vdaná, jsem velmi hrdá a šťastná, že mohu říct "můj manžel", a manžel je na tom úplně stejně. Prostě jsme tu pro sebe, jasně jsme to světu deklarovali a jsme připraveni s případnými problémy bojovat a ne před nimi jednodušše utíkat. Já mám toho nejlepšího muže na světě (už přes čtyři roky).
Co se týče manželství a dětí, tak jsem vždycky chtěla, aby mé děti byly počaté i narozené až po svatbě. Nechtěla jsem se "muset" vdávat a chtěla jsem, aby status mých dětí byl jasně danný a přišli do připravené rodiny, která se na ně těší a chce je . Pokud si s někým plánuji pořídit dítě, tak s ním chci asi být na trvalo a sdílet život, takže nevidím důvod proč si ho nevzít.
No a pokud už se něco zvrtne, což se stává, tak pokud spolu partneři chtějí být a vychovávat společné dítě, tak nechápu proč se nevzít. A pokud to tak není, tak bych rozhodně na potrat nešla, ale zároveň bych nikdy nedovolila, aby mělo dítě jiné příjmení než já, ale na zapsání otce v matrice bych trvala.
A teď mě klidně kamenujte.