Nehoda nebo úmysl?

lucifux
3. bře 2024

Co si o tom myslíte??
Ve čtvrtek šel syn se dvěma kluky od autobusu, bráchové. U toho mladšího po cestě došlo k poškození telefonu, prasklé sklo. Nic jsem netušila do doby, kdy mi chlapeček zazvonil u dveří, že to musíme zaplatit. Protože syn na svém telefonu zapnul aplikaci bouchání bomby, chlapeček se lekl a telefon upustil.. Řekla jsem, že mě to mrzí, co se stalo, ale jestliže, syn jeho telefon neměl v ruce a nepoškodil ho on, že nic hradit nebudeme. Ať klidně pošle babičku, že si o tom popovídáme.
Je to velmi pochybná rodina, alkohol tam teče proudem a cigarety pomalu nestačí típat. Nechci nikoho pomlouvat, každý máme svůj styl života, který se nemusí někomu líbit... Ale styl výchovy a vůbec vedení domácnosti, no hrůza a děs... Děti mluví jak dlaždiči, prarodiče ještě hůř. Takový burani. Děti dost často nechodí do školky a školy. Babička je všechny vypustí na náves a je jí jedno co se s nimi děje, v kolik přijdou, kde jsou, vůbec nic o nich neví, ani se nedojde podívat co dělají. To jen aby jste si udělali trochu přehled.
Babička pak ten večer psala manželovi, protože se znají víc , jako, že náš syn, rozbil telefon a já si dovolila chlapečka poslat pryč. Že prý asi taky půjde, schválně strčí do syna a rozbije mu telefon. Chlapeček očividně doma babičce řekl něco jiného než mě.
Druhý den ráno šel syn na autobus, kde už na něj čekali zmiňovaný kluci, syn mi vyděšený volal, že mu nadávají. Na zastávku jsem doběhla, dohady zastavila. Následně jsem pak psala p. učitelce, protože chlapeček a syn spolu chodí do třídy. Kdyby se zase něco dělo, aby věděla o co jde. P. učitelka mi pak volala, že zatím vše v pořádku, poděkovala za zprávu. A trochu taky něco z chlapečka dostala. Chlapeček p. učitelce řekl zase něco jiného. Prý za to ale syn nemůže. Že zmiňovanou bombu pustil druhý chlapec, syn s chlapečkem se lekli, srazili se a telefon upadl. Pravděpodobně se babičce báli kluci říct, jak to opravdu bylo.
Ale dnes, chlapeček volal synovi jestli půjde ven ať si s sebou vezme telefon, že si spolu zahrají. když hráli, synovi se něco nevedlo a tak poprosil chlapečka, jestli mu s tím pomůže. Půjčil tedy svůj telefon chlapečkovi. kdy zrovna v ten moment jeden z jejich sourozenců strčil do toho chlapečka. Chlapeček upustil telefon na silnici. Telefon je kaši. Tak rozbité sklo jsem ještě neviděla, sklo se pomalu vysypáválo z telefonu, byli v něm díry. Fungoval, ale prstem se na něm dělat nedalo nic, pořezal by se.
No jo, ale co teď s tím. Chlapečka jsem poslala pryč, když přišel on. Babička udělá to samé. Dle mého názoru úmysl, babička ty děti navedla, aby to synovi oplatili, protože nezná pravdu. Zvažovala jsem Policii, Na konec jsem si to rozmyslela. Fakt nevím co s tím. Telefon letěl do koše.

rnika
3. bře 2024

Podle mě už s tím nic nenaděláš. Maximálně zakázat jim stýkat se.

konidana
3. bře 2024

@rnika a nehrat venku na telefonu. To muzou doma, kde nehrozi pady a jine nastrahy.

lucifux
autor
3. bře 2024

@rnika míchá se ve mě neskutečně moc pocitů... jsem naštvaná, mrzí mě ten telefon, syna je mi líto, ale i těch dětí, protože, jestli je babička učí řešit potíže tímhle stylem, tak co z nich pak bude... kdyby ten telefon nepotřeboval a měl ho jen, že ho má, tak to taky neřeším. Syn musí užívat pravidelně léky. Měl na něm nastavený budík, který ho po obědě upozorňoval, aby si je vzal. Taky jsem mu volala, abych se ujistila, že nastupuje do autobusu. Když si pro něho stíhám dojed před školu po obědě, telefon není potřeba, ale když chodí do družiny, tak ano.

moudivlacek
3. bře 2024

99% úmysl a docela se divim, že s nima ven šel, když byly ty problémy, ještě než jsem dočetla, čekala jsem něco v podobném duchu, že něco rozbijou, nebo mu natlučou....

lucifux
autor
3. bře 2024

@moudivlacek Ačkoli nerada, tak koukám po koupi nového. nemůžeme si úplně dovolit rozhazovat tisícovkama, tak aspoň nějaký lepší bazarový. Protože, co se týče provozu, tak u nás nikdy nevím, kdy bude potřeba, aby šel druhý den do družiny...

rnika
3. bře 2024

@lucifux Naprosto ti rozumím. Já bych ho ven s tím tel s nimi nepustila, ale po bitvě je každý generál. Že bys z nich dostala omluvu nebo peníze, s tim počítat nemůžeš, podle popisu té rodiny. Bohužel koupit nový tel.musis a ty styky bych omezila na minimum....co z těch dětí vyroste také neovlivnila a snažila bych se, aby měli co nejmenší vliv na "tvé dítě".

moudivlacek
3. bře 2024

@lucifux chápu, ale syna bych s nima již nepustila, ty porostou jak dříví v lese, babička je v tom podporuje

barumrallyebum
3. bře 2024

Takovym se vyhybat.

levandule_k
3. bře 2024

To je strašný, ten kluk, co se mu rozbil telefon musí mít neskutečně debilní rodinu. Jako pokud si to rozbil sám nešťastnou náhodou, bál se to přiznat, tak si vymyslel historku, aby vina nepadla na něj...A jeho babka (fatk nebudu psát babička) mu poradila pomstu...šílený... Já bych ty dva sourozence konfrontovala s tím, že jestli jim přijde normální schválně ničit cizí věci a ať mi nezkouší lhát. Syna bych s nimi nepouštěla.

lucifux
autor
3. bře 2024

@levandule_k když jsem viděla , jak syn přišel a brečel, tak se mi chtělo taky brečet, protože jsem si nikdy nemyslela, že by mohl být někdo takhle strašně zlý... Nechápu to.

lucifux
autor
3. bře 2024

Nedalo mi to, vytáhla jsem ho ještě z koše 😢

mirin89
3. bře 2024

@lucifux Mne prijde, ze tohle nemohl zpusobit jeden jediny pad... Kazdopadne nahradu z nich nedostanes, takze nezbyva nez koupit synovi novy, bohuzel... Snazila bych se domluvit synovi, aby se techto kluku stranil. Ma v miste bydliste nejake jine kamarady?

lucifux
autor
3. bře 2024

@mirin89 Ano, jednoho kamaráda který je v obci každý druhý týden, rodiče mají střídavou péči. Ale když je zrovna tady u tatínka, tak jsou spolu se synem v podstatě neustále. Chodili spolu i do školky, do školy bohužel nastoupil u maminky.

mirin89
3. bře 2024

@lucifux Tak to je skoda, ze tam vic kluku v jeho veku neni, to je pak i pro nej tezke, potloukat se nekde sam. Nevim, jak je stary, ale kdyz zvlada jet do skoly autobusem, neni mozne, ze by obcas zajel do mesta za nejakym jinym kamaradem, aby se styky s temito lotry minimalizovali?

berenika39
3. bře 2024

@lucifux Vysvětli synovi, proč je důležité, aby se s nimi fakt přestal stýkat, předejdeš tak dalším problémům. Petr měl kámoše, který ale poslední dobou sešel na blbou cestu, chytl se party, která dělala v obci věci, které se nedělají. Pak vzal Petrovi naprosto cíleně platební kartu (Petr u nich spal a zapomněl tam ledvinku s doklady). S kartou šel do obchodu a nakoupil si dobroty. Petr vyrazil, přemluvil prodavačku - nevím jak, neměla by - a ukázala mu záběry z kamery, kterou tam mají. A kámoš tam..... A tím přátelství skončilo. Rodiče ani muk, ani slovo omluvy, peníze nevrátili, kámoš taky ani slovo....to jen abys věděla, že takové situace nastávají, a je fajn jim předejít.

lucifux
autor
3. bře 2024

@mirin89 Chodí do 1, třídy, jsem ráda, že jsem ho naučila aspoň tyto školní autobusy, naštěstí v daný čas jede jen autobus k nám, takže nemůže nasednout na jiný. Vždy byl rád, když si za ním přišel pohrát tento chlapeček. Syna jsem k ním nepouštěla, Vím v jakém prostředí tyto děti žijí a nechci aby to syn viděl... Potíž je v tom, že když se sejdou na návsi dětském hřišti, tak s tím nic moc neudělám. Ty děti tam jsou téměř furt a bez dozoru. Minulý rok na podzim, jsem je několikrát vyhazovala z naší zahrady, protože si odemkli braňku a jen tak si přišli skákat na trampolínu a houpat se na našich houpačkách. Koukám si z okna a najednou vidím cizí děti jak si tady běhají...

lucifux
autor
3. bře 2024

@berenika39 Já tomu věřím, syn je BOHUŽEL hrozně důvěřivý a dobrosrdečný. Když mu vysvětluji co a jak, tak si stejně myslí, že je to jeho kamarád. Do nedávna, jsem zase furt řešila, že tento chlapeček chodil o svačinové přestávce za synem, a vždy z něho hezky vymámil sladkost, ovoce, co zrovna měl k hlavní svačince. Ten starší mu zase po cestě domů od autobusu vždy vypil všechno pití. Vem čert vodu se šťávou, ale co mi hodně vadilo, je že mu pil z lahve.

moudivlacek
3. bře 2024

pak max ospod no, protoze, aby brali veci, rozbijeli veci a lezli do cizich zahrad, neexistuje, chapu,ze za to nemuzou, ze se jim nikdo nevenuje a nevychovava, ale necekala bych az udelaji neco horsiho

moudivlacek
3. bře 2024

a dle fotek tohle opravdu neni rozbity mobil po nevinnem padu mobilu omylem

lucifux
autor
3. bře 2024

@moudivlacek OSPOD si myslím, že nepomůže. Oni právě ty děti byli odebrány mamince a vzala si je babička aby nemuseli do dětského domova. Maminka je alkoholička, nebo byla, nevím, každopádně byla v protialkoholní léčebně. U nich je to neustále řešené přes Sociální pracovnice atd...

moudivlacek
3. bře 2024

@lucifux tim spis, aby na ne dohlidli, pak je otazka, zda by jim tam nebylo lip, vim, ze to zni silene, ale pokud na ne nestaci, navadi je a nic neresi, je to silena situace pro vsechny strany, ale pro me by byl na prvnim miste syn, tak snad se situace nebude opakovat, byla bych na pozoru a pokud neco, zasahla bych

berenika39
3. bře 2024

@lucifux Jinak my už taky řešíme ospod u bývalého kamaráda (ne já, ale někdo jiný). Podařilo se mu totiž zapálit v obci kontejnery na tříděný odpad, škoda 60k. Petr je taky taková dobrota na pochodu a už narazil postupně se poučil.
Ten mobil - to není jen pád, sama víš.

moudivlacek
3. bře 2024

ten mobil byl novy?

lucifux
autor
4. bře 2024

@moudivlacek nebyl, asi 3 roky starý, ale jeho pořizovací cena byla 5000,-. Nebyl vůbec zničený, vše na něm fungovalo jak mělo.

reeeza
4. bře 2024

Bylo to úmyslně. Pomsta.

Ale ty s tím nic nenaděláš. Utni nějakou budoucí zacyklenost naschválů a negativních pocitů a pivzbes se na to.
Ti lidé jsou asi prostší, chudší a pokud babičce řekl verzi že za to může tvůj syn, jelikož je pro ně koupě mobilu třeba nákladnější, zkusili to jinak...
Když to nevyšlo, primitivně se pomstili.

Snaž se být nad věcí a prostě to nech vědomě plavat.

A synovi to taky přineslo lekci. Ať si hraje na mobilu doma, ne venku. Venku může blbnout jinak. A zároveň tomu chlapečkovi už nedůvěřovat co se týče mobilu 😅

zuzkasim
4. bře 2024

Poučit syna, že svůj telefon nemá dávat do rukou nikomu cizímu a nehrát venku na mobilu, venku se snad běhá a dělají jiné vylomeniny. A aplikaci bomba zakázat, jako představa, že něco takového pustí někde u mě, malého děcka, spícího mimina, psa... to jsou teda nápady. Vím, že to nakonec možná tedy pustil někdo jiný, ale první varianta byla, že aplikaci spustil tvůj syn, takže ho poučit, na co a proč si dávat pozor, třeba i preventivně.
Za mě chyba i na straně tvého syna, že telefon půjčil a že na něm hraje venku. Že to byl od druhého chlapečka pokus o pomstu, je možným, ale nedokážeš to. Nic si na té rodině nevezmeš. Jinak pro děti se někdy pořizují i takové ty "nerozbitné" telefony, zvážit, jestli by to nebylo fajn, protože pád může nastat i omylem.

veruuu_kubesovic
4. bře 2024

@lucifux bylo to schválně 🤷‍♀️
Jen mě zaráží, to tam nemá jiné kamarády než tyhle "vypecene" 2 sourozence???
A pokud už byl jednou problém, prostě bych treba mé dceři zakázala se s takovými dětmi bavit...ale ona má mobil jako zdravotní pomůcku k inzulínové pumpě a ví, že venku si má hrát, ne sedet na mobilu, jinak by měla útrum 🤔

moudivlacek
4. bře 2024

@lucifux to já nezpochybňuju, že fungoval, myslela jsem, pokud by byl nový z Vánoc, zkusila bych PČR, tak to nemá smysl, se synem bych promluvila, jiné kamarády ze třídy, kroužků nemá? aby svou pozornost neupínal k těmto .... ještě mě napadlo, pokud je to spolužák a potíže by pokračovaly, nemáte ve škole psycholožku, výchovného poradce?

lucifux
autor
4. bře 2024

@moudivlacek to netuším, každopádně třídní učitelka o celé situaci ví. Co se týče kamarádů. Zde u nás na vsi, je to s nimi bída. Synovi jsem vysvětlila, že kamarádí co udělají kamarádovi takhle ošklivou věc úmyslně, nejsou kamarádi. Myslím, že pochopil, že takové věci jsou v kamarádství nepřípustné. Tak snad už se bude od těchto dětí držet dál.

lichozroutsudy
4. bře 2024

Vidím to jako úmysl, Luci. Podle mě to udělali schválně, je mi tvého synka líto. Kupte nějaký bazarový mobil a doporučuji: kup na něj gumový (průhledný) obal a ještě přes displej buď nech nalepit alespoň fólii, nebo kup ještě ochranné sklo. Celkově je to trochu investice (třeba kolem tisícovky), ale ten telefon se stane téměř nerozbitným. Pokud je obal kvalitní, rozloží dobře energii nárazu a zejména při pádech přes roh, kdy je energie natolik velká, že rád praská displej, dokáže hodně tlumit. Ochranná fólie/sklo tomu pomůže ještě "z druhé strany". Já doufám, že už se nic takového nestane, ale i pro obyčejné pády mobilu z rukou je to fakt super řešení. Mám takhle obalený mobil už 4 roky, padá mi prakticky denně, dětičky mi ho s oblibou mrskají po dlažbě v koupelně a fakt nic, ani přes ty rohové pády.