Vím, že tohle za mě nikdo nemůže rozhodnout, jsem už bezradná. Je nějaký způsob, jak si o tomhle rozhodnout? Já toho asi nejsem schopná, místo mozku mám už z mlíka kostku 😃
Máme 2 holčičky navazující po sobě. Manžel by miminko chtěl víc než já, i když mi někdy přijde, že je to ze strachu, jak bychom zvládali vše kolem dětí, domu + oba práce. Vlastně by se nám to ani nevyplatilo, abychom se střídali v nemocenské, vyzvedávání dětí apd. To, o co by on tím přišel, já do rodinného rozpočtu nepřinesu svou prací, spíš by jsme si finančně pohoršili. Ještě před pár měsíci jsem miminko chtěla taky, ale co už mladší dorostla do pohodovějšího věku, se mi do toho čím dál tím víc nechce. Ta představa být zase těhotná a uvázaná k plně kojenému miminku... 🥴Konečně zase po těch 5 letech sportuji, žiju, byla jsem na víkend s kamarádkou, vrátila se mi chuť na sex a vyloženě si to užívám, připadám si zase jako já. Těhotenství by znamenalo další 2 roky pouze nutných povinností a kolotoč kojení, hormonů, nevyspání. Sport, který dělám se neslučuje s těhotenstvím, ani moc s malým miminkem. Pochybuji i o sobě, jak bych to zvládala. Už se 2 žijeme v chaosu, všude chodíme pozdě a stále máme bordel. Mrzí mě to, že je málo času na obě děti stejně, natož na 3. Jeden den se budím s tím, že 3 děti mít budeme, že to bude krásné, jsem za to vše vděčná a užívám si těch chvílí. A další dny se vyloženě budím zpruzelá, znuděná, vzpomínám na práci, na kolegyně, hrozně mě to nebaví a mám chuť si okamžitě zavolat pro antikoncepci. No vyloženě mateřská demence. 🥵
Pokud další dítě nechcete tak je HA dobrá volba máme tři děti jedno na doživotním inzulínu a neměnila bych každý to má jinak ...
Já bych do 3 ditete nešla,ale rozhodnout se musíš sama.
Já bych do 3 nesla. A doma, pokud zvládáte finančně můžeš zůstat i bez těhotenství a dalšího mimina
mame tri, hlidani nemame. 24/7 jsem s nima ja, manzel jezdi domu 1x14dni na vikend ale nemenila bych.
Chapu tebe ze konecne zacinas zit a uzivat si zivota, ale myslim ze kdyz se manzel zapoji, nemusis o nic z toho, co delas ted prijit
Odpovedela sis sama. Dite nechces. Nemyslim si, ze je dobry napad ho mit jen proto, ze chce chlap...
Ja jsem vždycky chtěla dvě děti. Kdyz se narodil druhý syn tvrdila jsem , že třetí nechci ani náhodou. Ted už oba dva chodí do školy. A já tak zhruba rok toužím po třetím ditku, manzel nechce jeho důvody chápu a souhlasím s nim. Ale ta touha po třetím ditku je tak silná, že mi je dost často líto, že už třetí mít pravděpodobně nebudeme. Nevím kolik ti je , ale jestli máte "čas" tak to zatím nech být uvidíš co přinese čas. Třeba za rok zjistíš, že to třetí dítko chceš, ale třeba taky ne. A ani jedna volba nebude ta špatná.
Úplně se v tom poznávám 😀 my se o to třetí nakonec loni snažili. A já měla každý měsíc větší a větší radost, že jsem to dostala a nejsem těhotná. Takže jsem to po půl roce rozsekla, že už třetí dítě nechci. Ač nemám pocit, že jsme kompletní a třeba si to budu jednou vyčítat. Ale prostě na to teď nemám.
Nějak mi v tom výčtu chybí důvody, proč bys to třetí vlastně chtěla 😀 . Z mé zkušenosti - čím více odrůstá nejmladší dítě v rodině, tím menší je ochota jít do dalšího dítěte. My máme 4 děti - chtěné, plánované. A i když je to první 2-3 roky dost piplačka a velké omezení, jsou ty 3 roky nic proti zbytku života, kdy se budu moct těšit z velké rodiny. Náš nejmladší má 6 a je to super, prožívat všechny životní radosti v tolika vlnách, i když nezapírám, že někdy padám na hubu.
Já vždy chtěla tři. Mám jedno téměř čtyřletý a jedno dvouletý a jak už jsou větší a samostatnějši, tak už mě to třetí přešlo. A přijdu si spokojená, že už konečně můžu do fitka a večer s kámoškou a tak. Prostě se mi taky už nechce řešit plíny a příkrmy a krmit a dávat krknout a tyhle věci… takhle je fajn. Takže já to mám vlastně jako Ty. Naštěstí, můj muž 3 nechtěl nikdy. 😅 Na druhou stranu, kdybych náhodou otěhotněla, tak by mi to nevadilo a ráda bych si ho bez váhání nechala. Ale cíleně se snažit nebudeme. 🙂
Já vždy chtěla 4, manžel si myslel, že si z něj utahuju a dvěma končíme. Jsem mu moc vděčná, že nakonec svůj postoj přehodnotil a kompromisem máme děti tři (bordel i chaos je stejný jako u dvou 😁). Chce si to sednout, probrat všechny své obavy s manželem, poslechnout si jeho důvody, možná najdete řešení, jak mít tři děti a nepřijít o sociální kontakty ( brigáda, částečný úvazek v práci?) nebo on nazná, že raději děti dvě a sluníčkově spokojenou manželku, nebo jsou páry, co se domluví na počtu pokusů a když se třeba do půl roka nezadaří, zůstanou u dvou dětí, nebo si dají pauzu, žena se vrátí do práce a třeba po 2 letech téma otevřou znova. Možností je více, ale chce to mluvit a mluvit a hledat cestu schůdnou pro oba.
Já vždy chtěla tři děti, manžel ne (podle mě by byl nejraději na nule :D a máme dvě, 4 a skoro dva roky)...asi půl rok zpátky jsem se smířila s tím, že teda budou dvě a už nějak žila a víc rozjížděla práci a zájmy. Brala jsem HA, no a teď jsem těhotná ....totální šok pro nás oba!...i přes HA jsem otěhotněla a doma máme peklo...na interupci nechci a manžel nechce třetí dítě (finance, auto, nervy ze dvou dětí :D), zároveň nechce abych si musela projít tou hrůzou jménem interupce a já zas aby bylo dítě proti jeho vůli....takže naprosto šílený a poprvé v životě chápu význam rčení Sofiina volba, prostě žádná volba nebude ta správná...takže pokud sama nevíš, tak si dej na čas a počkej až to příjde, ale zas ty máš evidentně aspoň manžela, co by se tomu nebránil :D
@jajulin my jsme se odjakživa bavili o tom, že 2 děti jsou málo, do velkého domu velká rodina. A vlastně všechno, co se dělo a mladší, jsem si říkala, že nemůže být naposled, že bych ještě jedno miminko chtěla. Všechnu výbavu máme v neutrální barvě,kdyby náhodou byl chlapeček. 🙂 Ale v roce mladší jsem začala mít docela krizi,byla jsem vzteklá,unavená, vyšťavená, manžel od nevidím do nevidím v práci a já sama s 2 nesamostatnými dětmi 24/7. Byla jsem protivná už i sama sobě, tak jsem věděla, že je potřeba velká změna a zrovna v té době moje kamarádka potřebovala udat koně,tak jsem si ho vzala do pronájmu. Ale ten kůň je dost drak a popravdě těhotná bych na takového koně nevlezla. A těší mě to celkově, ty lidi, káva ve stáji, práce kolem toho bez dětí!!! Byla jsem už i od práce pomáhat a je to pro mě neuvěřitelný relax a čím víc je to s mladší v pohodě,tak si tak nějak říkám, že vlastně ty 2 by mi stačily. Asi si doma i připadám nedoceněná. Člověk pořád uklízí,vaří, pere a stejně je všude kupa prádla, nádobí a bordel a děti se nad jídlem ofrňují, už jsem z toho unavená a říkám si,že bych se na to ne💩, zlatě v práci. 😂
no kdyby bylo reálné, že na RD bude s miminem muž, tak budiž. Ono se stále počítá jako samozřejmost s tím, že tu náročnou a co si budem povídat, nevděčnou práci a velmi dlouhodobou kolem dětí na sebe vezme žena. To že máte neutrální oblečení a dům, úplně není důvod...
@marselina asi by to taky šlo nějak udělat. I když můj koníček se opravdu týká koně, na kterém bych těhotná jezdit nechtěla. Je to ludra 😃 Ale i z hodného koně je to o jednou. Přesto ten čas by tam šel teoreticky zachovat. 🙂 Problém spíš je, že manžel se o miminka moc nezajímá. On si rád vezme děti ven, čas od času si vzal holky i do práce, doma si s nimi hraje, jako táta je úžasný. I na akcích si hraje s cizími dětmi, ale o obě děti se začal zajímat až tak od toho roku a půl, kdy je s nima už v celku rozumná aktivita. Tvrdí, že se bojí u těch miminek, že jim ublíží a že ani neví, co s nima má dělat. Jak je zabavit, utišit, nakrmit, což je stejně u kojeného dítěte pasé.
@jahodi tak u nás by to nebylo reálné skrz výplatu. Manžel má 5x tolik, co bych vydělala svou prací já. Znám 2 chlapi na mateřské a bylo to skrz finance. Doma je většinou ten, kdo vydělává míň. Což bývá ženská. Ale jinak ano, i můj manžel si myslí, že mám pohádkový život. Jsem doma, neřeším peníze, jen se starám o děti a dům a jezdím do herniček, na plavání a fofruju peníze, co víc si přát. 🙂 Že se z každého plavání vracím servaná jak borůvkový keř, protože holky plavou spolu v jedné skupině a já s nimi, takže 2 děti naráz a kafe piju za běhu za nima, to už nevidí. On vidí to, že jsem si jela zaplavat a na kávičku. 😂😂
Já se omlouvám, ale budu trochu zlá.
Ono je to s každým tvým komentářem jasnější a jasnější. Takže - tvůj manžel není skvělý táta. Naopak, naprosto mizerný. Tím pádem je jasné, že ty padáš na ústa, oceňuješ každou minutu svobody a s dalším dítětem nevíš.
Hele, chlap, co se o dítě zajímá až od roku a půl vždycky znamená velký červený vykřičník. Ovšem chlap, co má pocit, že žena má doma těžkou pohodu a plavání se dvěma dětmi tohohle věku je klídek a leháro naprosto evidentně nemá páru, co péče o dítě znamená. A chlap, co má dvě děti a neví, co to reálně obnáší, je hodně věcí, ale dobrý táta ne. Je fajn, že si s dětmi hraje. Na kolik to tak vyjde času? Dá to alespoň dvě hodiny denně? To, že s nimi dělá po večerech něco zábavného nebo je "čas od času" vezme do práce není nic úžasného. Dělá naprosté a holé minimum. A z toho, jak popisuješ práci okolo domu, se zjevně ani moc nezapojuje do chodu domácnosti. Sorry, ale s takovým bych neměla ani jedno dítě. A to ani kdyby vydělával miliony.
Já třetí dítě čekám, ale s manželem, který mi skoro každý den skládá poklony nad tím, jak to zvládám. Nevadí mu obětovat něco ze své zářné kariéry, abych i já mohla profesně růst anebo prostě a obyčejně dýchat a odpočívat. A já díky tomu nejsem (většinou 😅) vyčerpaná k padnutí a budu s ním mít klidně i ty čtyři děti, o kterých od začátku debatujeme. Ale... my jsme parťáci. Víme, jak náročné to má ten druhý - díky tomu, že já neztrácím kontakt s prací vnímám i ten jeho záhul a tlak odpovědnosti a on je s dětmi často sám, takže vidí, že to fakt není jen o legraci, ale i o těch náročných věcech, jako jsou nemoci, multitasking, neustálá potřeba být připravený reagovat, minimum odpočinku apod.
Takže já myslím, i když jenom hádám, že by sis to třetí dítě možná i přála. Ale absolutně nemáš podmínky proto, abys ho měla. A nemáš je kvůli svému manželovi...
jojo, já to sice neumím říct tak jasně jako @ruzova_pastelka , ale vlastně jsem to ve svém příspěvku naťukla - že třetí dítě by evidentně u vás muselo být o tom, že to celé neoddřeš ty. Což ono nikde není povinnost, aby to tak bylo. Vlastně v tomlhe směru můžu doporučit knihu Supermatky nemusí být šílené od Eve Rodsky. Aspoń pro inspiraci. I supervytížený chlap se může do některých úkolů v domácnosti zapojit (pokud chce). A měl by.
"se vyloženě budím zpruzelá, znuděná, vzpomínám na práci, na kolegyně, hrozně mě to nebaví " - o tom by opravdu život být neměl a partnera by toto zajímat mělo. Sám by takto nežil!
@ruzova_pastelka každý má jiný vkus. 🙂 Jeho zářná kariéra nám platí účty a naše zájmy. Moje kariéra by nepokryla ani základní výdaje za chod domu. Ano, většina práce kolem domácnosti a dětí je na mě, což je zkrátka daň za to, že manžel vydělává nadprůměrně. Rodiče v důchodu nemáme a je to nesmysl, aby on byl doma s dětma na úkor finanční ztráty. I když mě má práce velmi bavila, studovala jsem na ní a těším se, že se k ní vrátím, tak pořád je to jen práce a ta má vydělávat, ne prodělávat. Když je manžel doma, dětem se věnuje, nedělá mu problém, zůstat doma a odvolat kšefty, když je třeba. Tohle zas fascinuje mě, tohle odsuzování každého chlapa a řeči o tom, že by s takovým děti mít žádná neměla. Můj manžel nesedí celý den v kanceláři, často v mrazu nebo v hicech maká celý den venku, odjede v 6 ráno a přijede v 8 večer a jako vážně ho nevítám doma s mopem v ruce, ať se kouká zapojit do práce. 😉 Je pravda, že kdybych měla manžela, který by domů jezdil ve 3 nebo ve 4 a hlídal děti, pomáhal, pak bych třetí brala hned, ale to bychom zas řešili, že si to nejspíš nemůžeme dovolit. I on se vrací domů a padá na hubu. Je vážně úžasné, jak tady spousta žen dokáže odsoudit každého chlapa, jako nepoužitelný kus, hrozného otce a ještě horšího manžela. Kolik je tady příspěvků na téma - jsem neplánovaně těhotná a nevím, jestli to finančně utáhneme. Bylo by to krásné, mít chlapa, co doma pomáhá, jezdí domů brzy a vydělává velké peníze a hlídá několik hodin denně děti, ale takhle to v životě nechodí. Je to úplně totožná představa jako ta oblíbená dokonalá žena, která zvládá kariéru, děti, domácnost a ještě vášnivé erotické hrátky 2x denně.
Ať je manžel jaký chce (a já ho soudit nebudu, taky mám chlapa co vydělává a péče o děti je hlavně na mně), tak realita je taková, že i to třetí dítko by bylo víceméně na tobě...jsi ochotná jít znovu do několika let, kdy se musíš přizpůsobovat dítěti a sebe upozadit? Ať je odpověď jakákoliv, je to v pořádku. Žijeme v 21. století, nemusíš rodit děti, když nechceš.
@ruzova_pastelka docela koukám, jaký psychologický rozbor partnerského soužití jsi tu vystřihla. To ti fakt stačí pár vět a dokážeš jedním šmahem odsoudit člověka a jeho ženě tvrdit, v jak hrozném manželství žije?
Zakladatelko, rozumím Ti moc, manželovu práci a koncept rodiny máme u nás skoro stejný a jsem si jistá, že jsem si vzala nejlepšího chlapa na světě, byť by mi tu kdokoli chtěl tvrdit opak. Život není vždy černobílý a jednoduchý, je jen otázkou priorit. Všude se najdou překážky, chvíle nepohody. I když vím naprosto přesně, že žiju přesně tak, jak chci, a nejlíp, jak jsem si mohla vysnít, neznamená to, že mě občas nepřepadne splín a pocit marnosti. Ujasni si priority, představ si život se dvěmi nebo třemi dětmi a nějak to rozsekni. Po toho, kdo nemusí miminkovské období, můžou být první roky náročné, ale je škoda kvůli tomu odpískat vidinu velké rodinu, pokud po ní toužím a dává mi smysl.
Máme dvě děti, partner by i do třetího šel, když byl nejmladší syn malý, já chtěla vždycky dvě děti, tři ne a za tím jsem si stála, vím, že ho to trochu mrzelo, ale já si stála za svým, v tomto jsem byla trochu sobecká, synovo těhotenství,porod mě úplně vyčerpalo a partner už taky nebyl nejmladší. Teď postupem času si myslím,že ví,že jsem udělala dobře, psychicky by se to vždycky nějak udělalo,ale fyzicky už bych to nedala, ani těhotenství,ani porod. Vím,že takto jsme kompletní
@ruzova_pastelka tak já asi nejsem ta správná matka mít děti. Protože u nás to byl partner co chtěl třetí dítě a já nechtěla, i přesto na mě netlačily a rozhodnutí nechal na mě, je to moje tělo. Nebyla jsem pořád s dětmi doma, neměla jsem naklizeno,nevítala jsem chlapa s bábovkou v ruce a přesto se dokázal o dceru ve 2 letech postarat ,když jsem byla v porodnici a v roce syna se o něj dokázal několik hodin postarat,když jsem musela na menší zákrok, v domácnosti pomáhá, k dětem kolikrát v noci vstával.Tak a co toto vypovídá o nás? Že mám chlapa k ničemu nebo že jsem mizerná matka?
@jahodi Anebo Feministkou snadno a rychle, taky dobrá studijní literatura 😁
@jajulin Co z toho, co jsem napsala není buď doslovná citace autorky nebo přímá logická dedukce?
@veronikav31 Naprosto, ale naprosto netuším, na co reaguješ 🤷
@ruzova_pastelka příspěvek dnes v 11.42.
Tisic duvodu proc nemit treti dite a vy premyslite? 😃
Ja bych do 3 nesla . ( Mám to podobné jako ty )
+ Nemáme vůbec hlídání